-
Riba
Kad ste počeli davati djeci ribu? Naime, u MPG piše od 7 mjeseca, nama su i naša doktorica i doktor u bolnici rekli da možemo davati ribu. I tako danas moja mama kupi oradu na placu za Leu i dođe je kod mene skuhati, jer ja ribu ne znam čistiti niti kuhati niti ju jedem, ali usput sretne mog ujaka (priča postaje sve zanimljivija
) koji je usput budi rečeno isto doktor i on kaže NEEE ribu, riba je čest alergen i za Leu je prerano da ju jede. Da bi što više ljudi bilo umiješano, ja - ne budi lijena - nazovem svoju sestričnu (doktoricu i kćer gorenavedenog ujaka) koja mi potvrdi da je riba čest alergen i da je ona nije davala do iza godinu dana. I što da ja sad mislim :/ Za danas smo od ribe odustali. Dajete li vi djeci ribu i koju?
-
bijelu, najčešće oslića, počeli tamo negdje oko 8-9 mjeseci... slučajno se tako desilo jer mi rijetko jedemo ribu, a mogli smo i prije. sad mu baka cca dvaput tjedno skuha ribu, jako je voli.
-
mima, je l' ti lea alergična na nešto? ako nije, slobodno joj možeš dati ribu.
-
Pa čuj, nemam pojma. Do sada nije alergična na ništa, ali puno toga nije niti probala. A u MM-ovoj familiji ima alergija svake vrste, i astme, i neurodermitisa, ma svega.
-
ha čuj, provjeri sa svojim pedijatrom ali meni se čini da s ribom ne bi smjelo biti problema. ti njoj daješ sve po tablicama dohrane ili preskačeš neke stvari zbog mogućnosti alergije?
najbolje da ti se jave mame čiji su klinci alergični i kažu kak su one postupale s ribom. ja nikad nisam čula da je netko alergičan na ribu...
-
Dajem joj sve po tablicama, a bome niti ja nisam čula da je riba alergen dok mi to danas pripadnici moje familije nisu rekli :/
-
Mi smo Roku davali kuhani oslić od cca 8-9 mjeseci, i nije imao nikakve reakcije, al nam je alergologica rekla da mu nedajemo više ribu jer je riba jak alergen, e sad ga ti znaj.
Ako nema nikakve alergije, niti ima genetske predispozicije za alergiju, slobodno joj daj pa ćeš vidjet dal reagira.
Al ako ima genetske predispozicije (mama, tata, stric, neko u famili alergičar) nemoj bolje davat do godine dana.
-
pa onda joj daj komadić oslića za probu, sigurna sam da će joj se sviđati!
-
Ja sam počela davati oko 7. mj. istovremeno kad i meso. Najbolje je kuhati oslića jer ima najmanje drače (kostiju), pa nema straha da će koja zalutati...
-
Kao laik (da to istaknem) mislim da je bijela riba jaaako rijetko alergen, ali plava ni u ludilu prije trece godine.
Primjerice, ja dobijem osip od plave ribe, ali bijelu njupam ko luda.
Neki mozda to mijenjaju pa stavljaju te dvije vrste riba pod jednu opcu: riba, pa tvrde da je riba generalno jak alergen.
Inace, ja se bojim ribu davat malome zbog kostiju
-
ja bojanu nisam davala do sada, zaboravila sam na ribu. :/
-
ajme andrea i ja sam zapravo zaboravila na ribu. ali sad su mi rekli da moram davati meso SVAKI DAN pa sam mislila ubaciti i ribu
-
kod nas je otprilike ovakva shema: triput tjedno puretina, dvaput (bijela) riba, jednom žumanjak, jednom vegetarijanski ručak. :wink:
i to otkad su nam prije 2 mjeseca otkrili laganu anemiju, prije su bila cca tri "mesna" dana.
crveno meso unatoč anemiji ne papa, ako na kontroli opet bude manjak željeza krećemo sa zelenom magmom.
-
Moji Anja i Aleksandar ne smiju nikakvu ribu. Oboje imaju neurodermitis, astmu i alergiju na kravlje mlijeko, ribe (sve), pelud, prašinu, grinje i još neke stvari.
Uglavnom ja im ne dajem ribu, a skužila sam kod Anje kad sam je jednom kremala nakon što sam čistila ribu. Naravno da sam prije oprala ruke ali ona je dobila jaku alergijsku reakciju na koži. Kad smo ispitivali alergije nije pokazivala reakciju na bijelu ribu pa sam joj je dala, ali mi je rekla da je škaklja u grlu pa sam odmah prestala. Kod Aleksandra se priča ponovila, a Rahela nije alergična na ništa.
Pa sad - možda je bolje (zbog obiteljske sklonosti) da pričekaš još neko vrijeme pa da onda daš prvo vrlo malu količinu. To ti je inače najpouzdaniji alergološki test na bilo koju hranu.
-
Poslid, cure, hvala, nisam POJMA imala da je riba alergen, zapravo o ribi uopće nisam razmišljala jer je ja ne jedem, ne znam je kupiti, niti skuhati, a kako nam je sad rečeno da trebamo češće davati meso mislila sam uključiti i ribu. Ali, radije ću onda još pričekati.
-
Evo da se i ja pridruzim s nasim iskustvom.
Upravo smo neki dan otkrili pomocu prick-testa da je moja starija cura, koja je oduvijek tamanila ribu, alergicna na svu zivu pelud, a od hrane na soju i bijelu ribu
.
Nikad mi to ne bi palo na pamet, jer je kao mala uvijek burno reagirala na kravlje mlijeko i ljesnjak, ribu je pocela dosta rano jesti i nije bilo ociglednih reakcija, a kasnije ni na soju.
Ali je vrlo cesto imala suhu kozu koja bi se ponekad (obicno zimi) pretvorila skoro u ekcem.
Hocu reci da mi se cini iz vlastitog iskustva da alergijska reakcija ne mora cak biti ni jako ocita, a da ipak postoji i zato mislim da je stvarno bolje pricekat s uvodjenjem visoko alergenih namirnica (citrusi, kivi, jagode, orasasti plodovi, kikiriki, riba, kravlje mlijeko, soja, vjerojatno sam nesto zaboravila), a pogotovo ako postoji sklonost alergijama u obitelji.
U mojoj obitelji cak nije tako istaknuta ta sklonost direktno- ja sam alergicna samo na neke ljekove, MM nije na nista (bar ne da znamo), ali su zato s moje strane i brat i sestra, a izgleda i tata.
Ponekad bih se zbilja pojela sto nisam s nadohranom krenula kasnije od 5 i pol. mj., pogotovo s alergenim namirnicama, ali nisam tad znala sto sad znam...
-
-
Sad sam i na Cybermedu vidjela da dr. Richter spominje baš bijelu ribu (i školjkaše) kao jedan od najčešćih alergena; puno češći od agruma, npr. koji se ne preporučuju do prve godine. A riba se preporučuje, svašta :/
Lea je inače imala nekakav lišajčić na licu i na ruci, prošlo je uz korištenje Wolf basis kreme, to je po svoj prilici bila alergijska reakcija na nešto.
-
Ja sam znala da je plava riba jaki alergen, ali za bijelu ribu - fakat nisam imala pojma!!! :shock:
Ni sad ne mogu vjerovat! Pa ja sam mislila da je meso bijele ribe lakse (ne samo u probavi, vec i za podnijeti) od obicnog mesa
-
Evo pogledaj
http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=1240&t=1228
Ovaj dugački odgovor, navodi najčešće alergene
"Tako prvo mjesto zauzima kokošje jaje, kravlje mlijeko, sojino mlijeko (eto vidite: sojino, koje se daje kod alergije na kravlje, na kraju je i samo često premdetom alergizacije), školjkaši i bijela riba te kikiriki."
Pojma nisam imala. A Moja prva godina mi je zakon za uvođenje namirnica, i vidi ti to sada.
-
koliko doktora, toliko mišljenja - klasika. :kolut:
mislim da za djecu koja nisu (potencijalno) alergična nije potreban preveliki oprez i da je tablica iz mpg sasvim ok, a ako misliš da postoji opasnost od alergije namirnicu lijepo zaobiđi ili eksperimetiraj s malim količinama.
uostalom, sojino mlijeko, citrusi, bjelanjak... se lako mogu zamijeniti nealergenim namirnicama i nisu baš neophodni djetetu od nekoliko mjeseci, kikiriki da ne spominjem...
a što se tiče ribe... ha ne znam, ja bi probala, ali ako se bojiš jednostavno pričekaj do godine dana!
-
Ne radi se tu o mišljenju, dr. Rcihter je alergolog pa valjda zna koje su namirnice najčešći alergeni, a ja nisam pojma imala da je riba među tim namirnicama, a po reakcijama na ovom topicu rekla bih da nisam jedina.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma