i ja bih svoje djetinjstvo mogla opisati kao relativno siromasno. imali za osnovne potrebe, al recimo, do negdje 12-13 godina nisam imala jeans hlace nego vecinom robu koju mi je mama sivala, imali smo brat i ja jedan pony bicikl, koji je njemu ostavio bratic kad se selio iz grada, ja sam od svih "djecjih luksuza" dobila jedino rosule (barbiku mi kupila tetka iz italije, imala sam jednu jedinu i dan danas je kod moje mame u ormaru iako je u igranju bila nemilice upotrebljavana...)... automatika (ondasnji skuter

kupila sam si sama kad sam zaradila preko student servisa... i tako dalje...
i kad sam, iz takve kuce, takvog "rezima", otisla na faks s opet ne pretjeranim resursima, a daleko od kuce, prvi sam mjesec ostala bez para i morala posudit od cimerice da se vratim kuci (sjecam se da je u jednom trenutku frend isao zamnom po robnoj kuci i iz kosare mi vadio stvari i govorio: to ti ne treba, bez ovog mozes, ovo ti uopce ne treba, a sta ces s ovim???)...
al to mi se desilo tad i nikad, nikad vise. naucila sam trositi koliko imam, uvijek imati nesto malo u "rezervi", razmisljati o tome koliko je nesto potrebno a koliko ne...
i sto se tice djece (ali i odraslih i svih mogucih posljednjih krikova i nijansi

) - to pretjerano trosenje i kupovanje svega sto padne u vidokrug, ja ne gledam kao - priustit im ono sto roditelj nije imao/mogao, vec gotovo iskljucivo kao padanje pred konzumizmom i materijalizmom.
ps. ima i moj sin oko 25 majica kratkih rukava u jednoj velicini. mislim da mu niti jednu od njih nisam ja kupila, sve je naslijedjeno ili dobiveno kao poklon... i nema sanse da bi mu isla sad kupovati majicu jer je na njoj pero-djuro ili bilo koji lik iz maste samo zato jer je on pozelio, jer je to sad in, jer svi imaju...