Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 412

Tema: Trnovit je put od rasipnice do stedljivice...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mislim da bi mnogi od nas drugačije razmišljali kad ne bi bilo pritiska "potrošačkog društva". Kad smo kupili stan za nas troje (68m2) dogodila se trudnoća neki su nas sažalijevaji kako ćemo nas četvero u trosobnom stanu . Neki čak i zato jer smo morali odseliti čak u Vrapče zbog jeftinijih kvadrata.
    Meni je to suludo.
    O potrebi da se djeci kupuje previše odjeće i igračaka da ne govorim. Koliko god bila racionalna kojiput moram u sebi ispočetka osvijestiti - nisi loš roditelj ako ti dijete ima samo 5 para hlača i 7-8 majica, jer je pritisak okoline ponekad zaista strašan. Nadam se da će se moja djeca znati oduprijeti tome.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi smo odselili još zapadnije. Skoro pa u Sloveniju

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    jer je pritisak okoline ponekad zaista strašan
    Mislim da se radi upravo o ovome. Ljudi imaju neku predodžbu što bi se "trebalo imati", pa kao prvo svoje živote podrede tom "općem idealu", a kao drugo, i ostale procjenjuju prema istim kriterijima.

Vjerujem da bi mnogi bili sretniji (i bogatiji) kad bi osvijestili svoje potrebe i kupovali ono što im zaista treba (a ne što roditelji, susjedi, prijatelji ili kolege misle da im treba) i uživali u tome. Nekome možda zaista treba veliki stan, ali su mu nebitne cipele - netko drugi želi imati 30 pari skupih cipela, ali će se s obitelji gužvati u malom stanu - netko treći će trošiti bogatstvo na tehnikalije, a jesti će trećerazrednu hranu - i sve je to ok, dok čovjek troši onako kako zaista istinski želi, a ne onako kako misli da bi trebao.

Evo, prva priznam da sam rastrošna po pitanju stvari za djecu, prvenstveno knjiga, a zatim i odjeće i igračaka. Tješim se da na drugim stvarima uštedim dovoljno da se ovo trošenje ne osjeti baš drastično, a i kod nas se sve koristi dva puta, pa me i to tješi. No, donijela sam čvrstu odluku da ću od iduće sezone kupovati osjetno manje odjeće i zaista je namjeravam provesti u djelo. Možda ovaj topic preživi dovoljno dugo da javim rezultate.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Potpis, Sanja.

Što se stambenih kvadrata tiče, ja bih ih uvijek radije zamijenila kvalitetnijim životnim sadržajima, samo, tu gdje živimo starost nije dostojanstvena i teško da bi se ikako skrpao da moraš razmišljati još i o plaćanju stanarine.
    Međutim, u većini stremimo imati taj svoj komadić zemlje i ja ih znam mnoge čija djeca već idu u školu, a nisu se okupala u Jadranu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

... a nisu se okupala u Jadranu, dok roditelji gledaju svaku ušteđenu kunu dati za popločavanje stepeništa i dvorišta, fasadiranju kuće, keramiku, majstore, garaže...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    ... a nisu se okupala u Jadranu, dok roditelji gledaju svaku ušteđenu kunu dati za popločavanje stepeništa i dvorišta, fasadiranju kuće, keramiku, majstore, garaže...
    da, znam i ovakve slučajeve, i obrnute.
    Svak ima pravo na određivanje prioriteta.Eto, meni je ok da djeca imaju jednu sobu i da nemam višak kupaonica i da živim van grada i....
    nekom nije
    a nekom je i puno manje dovoljno.

Uostalom, teško je naći neki balans. :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da funkcioniranje potrošačkog društva radi na principu stvaranja psihološke ovisnosti. Svi smo ugroženi. Ja se tome želim oduprijeti, a sama (pre)često upadam u klopku. :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma, iz mene progovara moja osobna dilema, jer MM i ja imamo prilično drugačije prioritete.
    On je tip od zemlje, kuće, namještaja, okućnice, auta (dobro i ja sam od auta, ali razlog je sljedeći: ) a ja bih sve te kredite (kada bih mogla) ostavila nekom drugom tko ih želi, a ja živjela u skromnom (kao da sad živim drugačije) domu, često putovala, dulje ljetovala, u svakodnevni život unosila više kulturnih sadržaja koje si sad priuštimo na kapaljku jer sve košta i tako...

Jasno da si svi određujemo svoje prioritete, no polazila sam od toga da je meni skroz neprihvatljivo stavljati u drugi plan nešto što bi dijete zasigurno više veselilo od drvenog rukohvata u kući - a nema se love za oboje. Nekako mi se čini da ima dosta ljudi kojima je frižider više prazan nego pun, kojima dijete ne može otići na školovanje u drugi grad ili uz plaćanje, koji.... ali kvadrati su tu, zemlja je kupljena, kuća je sagrađena, namještena, a okućnica picikato. Koliko su djeca zbog toga sretna, ako oskudijevaju u puno drugih stvari? Ne znam jel me kužite?
    Možda sam ja samo alergična na svoje kvadrate koje moram uređivati jer već godinama stoje isti, (a zašto moram - jer se tako pika, "sramota" da ti ko dođe, a ti nemaš poštenog stola tako se kaže) a radije bih - na skijanje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo, ja upravo pokušavam ušparati nofce za skijanje. I zato i opet neću urediti hodnik (stoji takav neuređen već 1,5 godinu) i neću kupiti stol i stolice za kuhinju već koristimo prastare još od moje bake.

I iz istog razloga želim djeci priuštiti ljetovanje. I baš me briga što stolci škripe, i nema ih dovoljno.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    i neću kupiti stol i stolice za kuhinju već koristimo prastare još od moje bake.

I iz istog razloga želim djeci priuštiti ljetovanje. I baš me briga što stolci škripe, i nema ih dovoljno.
    Identično i kod nas! Stol i stolice su od moje pokojne bake i sve dok su funkcionalni, uopće ne vidim razloga da ih mijenjamo. Djeci su bitni doživljaji, veselje i smijeh, a ne boja i dizajn stolice.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo odmah mi je lakše...što A. nema ormar nego garderobu i veš držimo u staroj ostakljenoj vitrini...bar odmah vidim što ima na lageru čisto

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U biti, ja mislim da je sasvim ok dok postoje prioriteti.

Problem je kad sve postane must have!, i stolice, i skijanje (uz novu pripadajuću opremu), i novi mobitel, i nova linija TV-a, novi auto, tenisice... Puno ljudi danas funkcionira po tom principu, rastežu se krediti, odlazi se u minuse, ali se nova linija "nečega" mora imati (iako npr. još sasvim dobro funkcionira stara)...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Stol i stolice su od moje pokojne bake
    Moje izgledaju kao da su od pokojne prabake.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo odmah mi je lakše...što A. nema ormar nego garderobu i veš držimo u staroj ostakljenoj vitrini...bar odmah vidim što ima na lageru čisto
    to ti se zove osobni stil i kreativnost

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    to ti se zove osobni stil i kreativnost
    a ako želite biti pripadnik potrošačkog društva "vintage"

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ili ako ste "bobo"
    nemozes danas nigdje pobjeci.

marketing vreba iz svih kuteva.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

idem odmah naručit Gloriu za kućnu posjetu.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja kuzim sto ivarica hoce rec i od toga mi je jos gore. necu vise ulazit na ovaj topic jer je moje samopostovanje svaki put mrvicu manje. a to sto jedem cokoladu od 30 kuna dok ovo citam mi bas ni najmanje ne pomaze.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Potpisujem fritulicu
    Znam puno takvih ljudi koji kupuju van svojih mogućnosti samo da bi imali ono nešto najnovije na tržištu a zbog tog si nemogu priuštiti da imaju svaki dan svježeg voća na stolu ili sl. Svatko ima svoje prioritete!!

Što se tiće stambenog prostora, mi smo se davno odlučili za novu kuću na selu od 160 kvadrat i ogromnog dvorišta umjesto starog stana u gradu sa 60 kvadrata.
    Jest da kuća stalno traži svoje, ali imamo svoje prioritete. (npr. ove godine nismo preuređivali ulaz nego smo išli na more)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    ja kuzim sto ivarica hoce rec i od toga mi je jos gore. necu vise ulazit na ovaj topic jer je moje samopostovanje svaki put mrvicu manje. a to sto jedem cokoladu od 30 kuna dok ovo citam mi bas ni najmanje ne pomaze.
    ali zdravom čokoladom čuvaš svoje zdravlje; nije ni to za baciti.

Ma svi mi negdje malo "ukrademo", pa malo "pritegnemo".
    Kad ja sebi kupim takvu čokoladu... tješim se kako idem frizeru jedan jedini put godišnje.
    I kako ne pijem kavu. Niti pušim.
    I ne padam ni pod čiji pritisak što se potrošnje tiče.
    Zapravo sam idealan pratitelj u kupovini; ko onaj ivaricin prijatelj samo vičem: ne treba ti to, šta će ti to...

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

dobro to je istina. ja se tjesim da sam kupila cokoladu a crvene cizmice ostavila na polici (teska srca).

dobro zezam se, apri zna koliko ja trosim. ali nikad ne trosim ono sto nemam.

ono sto me brine je da s onim sto imam bih mogla napraviti jako puno korisnih stvari koje mi jesu prioriteti ali novac mi nestane i onda odjednom ispada da mi je prioritet cokolada i cipele umjesto kao sto neko rece uredjenje ulaza. ii onda se zderem. jer mogla bih imati i zivotno osiguranje i stednju (dobro dijete mi je ima zahvaljujuci baki), i fond za crne dane i uz to bih mogla pristojno zivjeti i otputovati na more i jos jednom negdje u toku godine.

a stvari stoje tako da vjecno lovim korak sa racunima, nemam nijednu stednju, cesto ostanem bez kune pa cekam bolje dane i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, tu te neću opravdavati!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Zapravo sam idealan pratitelj u kupovini; ko onaj ivaricin prijatelj samo vičem: ne treba ti to, šta će ti to...
    ma koji?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ma koji?

Mislila je zapravo na litalu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Al se na drugom topicu spomenuto BUREK OD SIRA, pa se odma izbezumila.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ahm da...
    lako je zamijeniti ivaricu i litalu :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    (sjecam se da je u jednom trenutku frend isao zamnom po robnoj kuci i iz kosare mi vadio stvari i govorio: to ti ne treba, bez ovog mozes, ovo ti uopce ne treba, a sta ces s ovim???)...
    eto, kriva sam

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma svi mi negdje malo "ukrademo", pa malo "pritegnemo".
    Ta krilatica mi služi za smirivanje savjesti pri trošenju.
    Najčešća opravdanja su mi: "ma ionako ne pušim, ne trošim puno na izlaske, na frizere, kozmetičare, vozim se uglavnom javnim prijevozom, ne trošim na benzin... itd"
    I odmah postajem brižni koji je baš zaslužio onaj srebrni i-pod u izlogu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam među svojim frendicama slovila kao najmanje rastrošna i znale su mi davati kartice na čuvanje. Pa, tu sam, ak mi hoćete dati svoje.

Jedna pak frendica, koja nemilice kupuje cipele, a i sve drugu, nakon tako nekog napada kupovanja me sanjala- valjda kao neku strašnu baba rogu od koje treba pobjeći (da mi se opravdava),

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    mrzim novac i onog tko ga stvori!
    stvori ga čo'ek. U jednoj fazi svojeg razvoja. Inače bi imala razmjenu roba za robu. Zamisli tek onda problema...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Citiraj fegusti prvotno napisa
    mrzim novac i onog tko ga stvori!
    stvori ga čo'ek. U jednoj fazi svojeg razvoja. Inače bi imala razmjenu roba za robu. Zamisli tek onda problema...
    E, onda bi forumska burza izgledala otprilike ovako: "Menjam svoje neuflekano "Armani" odelce za "Manolo" cipelice"...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne bih sebe svrstala u rastrosne, ali na ovom topiku ima stvarno poucnih stvari.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eno sinoc Brad Pitt lijepo objasnio (gledajuci pri tom jednom okom prema gore, a drugim prema dolje) sve o potrosackom drustvu (o filmu govorim, jelte, "12 Monkeys") i kako je covjek postao "trinaesti majmun".

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Svaki put kad se "zaletim" nešto kupiti, zapitam se "treba li mi to"? Obično ne treba.

To je krajnji stadij od rasipnice do štedljivice, ili bar krajnji do kojeg sam ja došla. Nemam više potrošački mentalitet u glavi. A kad kupujem (odjeću, a obuću naročito), kupujem kvalitetno i bez grižnje savjesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam jutros na placu pozeljela kupiti suncokrete i onda se sjetila vas prokletnica
    i sad se grizem, bas bi me veselili

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da bi mnogi od nas drugačije razmišljali kad ne bi bilo pritiska "potrošačkog društva".
    Nadam se da nikada neću popustiti pred tim pritiskom. Imamo mali stan za nas troje dovoljan, nemamo niti jedan auto ali smo ponosni vlasnici 3 bicikla, no moram priznati da me puno ljudi pita a zašto nemate auto?? Više ne objašnjavam ekološke i zdravstvene prednosti bicikliranja ili pješačenja nego samo kažem ne treba nam i svi se čudom čude. Ne patim na novu modernu i dizajnom poljepšanu tehniku, čak štoviše ak nešto staro krepa pokušavam popravljati koliko ide a kad i kupimo novo ne snalazim se mjesecima pa se osjećam ko tuka. Do nedavno sam za mobitel imala ciglu i kad je totalno krepao kupila novi iako bih najradije da ga uopće nemam i proklinjem dan kada mi ga je MM uvalio. Kozmetičari, šminka, pedikura, manikura, masaže, depilacije u salonima, solariji i ostalo 0 bodova. Frizer svaka 3-4 mjeseca samo šišanje. No nije to radi štednje ili škrtosti, jednostavno nam te "stvari" ne trebaju, takvi smo. Jedino na čemu nikada neću štedjeti je zdrava hrana i udobne i kvalitetne cipele.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam jutros na placu pozeljela kupiti suncokrete i onda se sjetila vas prokletnica
    Zar i ti?? I ja imam u vazi buket suncokreta. al nisam si kupila sama nego Sonja i MM jer znaju da ih obožavam. Suncokret, ivančice i bijele tulipane.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zaboravila sam napisati da smo kad smo kupili stan naslijedili od bivše vlasnice i namještaj....ruuuuuuuuužan do bola ali smo MM i ja pilili, bušili, prekombinirali i preljepili onom samoljepljivom tapetom i sad imamo preslatkwe home made ormare po mjeri za nešto sitno novca. Police, stol za kompjutor i još neke male ormariće za knjige također napravili sami.

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

evo i kod mene u vazi suncokret. samo jedan, za 10 kn.
    sutra ću po margaretu, traje mi duže.
    ja cvjetak u vazi moram imati, odmah mi je ljepše, to je moj luksuz.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nikad ne dam da mi suncokrete pokvari npr rata kredita
    jedino gunđam kad nola odabere one neke ružne, crvene

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

I ja ne štedim na zdravoj hrani i udobnim kvalitetnim cipelama. Zato imam jedne kickersice ili marte koje nosim nekoliko godina.

Moram priznati da je i na mene ovaj topic počno djelovao i odustala sam od kupnje nove jakne i novih cipela, koje mi u stvari nisu potrebne. I baš se zbog toga dobro osjećam!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj njumi prvotno napisa
    Svaki put kad se "zaletim" nešto kupiti, zapitam se "treba li mi to"? Obično ne treba.

To je krajnji stadij od rasipnice do štedljivice, ili bar krajnji do kojeg sam ja došla. Nemam više potrošački mentalitet u glavi. A kad kupujem (odjeću, a obuću naročito), kupujem kvalitetno i bez grižnje savjesti.

E, ovo je sublimirano ono sto ja zelim da "modeliram" od sebe...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Citiraj njumi prvotno napisa

E, ovo je sublimirano ono sto ja zelim da "modeliram" od sebe...
    potpisujem.
    ne smatram se nekom totalnom rasipnicom, ali da bi moglo bolje - moglo bi.
    neću težiti da postanem prava štedljivica jer se ne želim odreći baš svih zadovoljstva koje mi potrošačko društvo pruža.

a i ciljeve treba postaviti realno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja već danima "snimam" jedne hlače, ali svaki put kad im se približim sjetim se ovog topica.
    A, što ste mi napravile...

Valjda se i ja neću grist, kad ih više ne bude u trgovini... :/

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mihovil prvotno napisa
    I ja ne štedim na zdravoj hrani i udobnim kvalitetnim cipelama. Zato imam jedne kickersice ili marte koje nosim nekoliko godina.

Moram priznati da je i na mene ovaj topic počno djelovao i odustala sam od kupnje nove jakne i novih cipela, koje mi u stvari nisu potrebne. I baš se zbog toga dobro osjećam!
    a mene naveo da si odlučim kupit marte

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne zaboravi flastere.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj Mihovil prvotno napisa

a mene naveo da si odlučim kupit marte
    zato ću si ja ove godine priuštiti čizme koje odgađam već neku godinu 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon pete stranice pocinje se TROSITI

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baš sam to htjela reći, sad će se ovo lagano pretvoriti u rasipnički topic.
    A da ja ipak odem po hlače?

ili da zovemo Mirtu30, dok je na vrijeme?

Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •