Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 248 od 248

Tema: Pravo na izbor nacina poroda 2. dio

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I kako to da se u slučaju komplikacija, kad je u pitanju porod kod kuće, odmah anticipira da je tome kriv upravo odabir mjesta(načina) rađanja
    ni mojoj slezeni to nikako nije jasno. i zašto u takvom slučaju čak i babice koje asistiraju predlažu odlazak u obližnju "klaonicu" ?! :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Zato što u slučaju bilo kakvih komplikacija ako žena rađa u bolnici udaljena je od carskog reza najviše 5 minuta dok u slučaju da rađa kod kuće protekne puno više vremena da se dođe do rodilišta/bolnice. Govorim dakle o vremenskim čimbenicima koji su u slučajevima komplikacije itekako bitni. Meni ne samo želudac nego i razum kaže rodilište.
    Pa kad malo promisliš, i nije uvijek baš tako. (šifra: Despot)

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Valjda zato sto mnogi, kad razmisljaju o komplikacijama, ne razmisljaju da do komplikacija moze doci bas zbog procedura u rodilistu, vec gledaju na njih kao neminovne.

Tipa, doslo je do komplikacija, dobro je da sam u rodilistu, umjesto, doslo je do komplikacija zbog procedura kojima sam u rodilistu bila podvrgnuta (pa kad su me vec s--bali, nek sam im barem blizu da me pokusaju izvuc iz sr-nja).

Postoje naravno, komplikacije koje nisu uvjetovane procedurama, al kolko istrazivanja pokazuju, i u skladu s tim idu i WHO-ve smjernice, kod normalnih trudnoca rijetke su, a uz kompetentnu asistenciju babice, prepoznat ce se na vrijeme kako bi se mogao sprovesti transfer u bolnicu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo sam mislila na ovo što Ancica kaže.

I MC, de pliz, nebilotiteško, barem probaj izostavit kukuruzišta, klaonice i vađenike, osim ako baš želiš samo potkurivat umjesto za ozbać diskutirat ... brate dosadno više...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina33, svidja mi se kako pises

moja cudna mantra je bila samo proizvod mog potpunog uvjerenja da ja mogu roditi prirodno sto sam i zeljela, i vise je bila kao neka molitva svevisnjem da poslozi okolnosti tako da me doktori ne s*ebu svojim ritinskim postupcima--a ustvari je bio moj grijeh, sto se nisam znala izboriti za sebe i svoje zelje.

sto se cr tice, sasvim razumijem ono o cemu si pisala da bi neka zena nakon traume trazila carski. sto me dovodi do slijedece spoznaje--da se ja uopce nisam uspjela izraziti kako treba, i dovela se u polozaj nabrijane forumasice. hm, moram priznati da mi se taj pridjev ne svida, a ustvari mi i ne pase, jer nisam nabrijana, nego se kriminalno lose izrazavam, a izgleda i da sam uspijela pobrkati kruske i jabuke.

ponukana nekim postovima sam malo preispitala sama sebe i dosla do odredenih zakljucaka. nis, probat cu se objasniti jos jednom, mozda mi ovaj put uspije

ono sto kod mene sigurno stoji je da sam apsolutno za izbor nacina poroda. to stvarno nije u pitanju.

vjerojatno pisem o cr u tom nekakvom vecinom negativnom tonu iskljucivo zbog mog iskustva prvog poroda, koje je da bi me, sto se kaze, kraj zdravih ociju stavili da nosim naocale.

najbolja stvar je ta sto ja uopce ne znam zasto pisem o carskom. taj nacin poroda uopce nije u mom podrucju interesa i ne znam koji mi bi da se toga uhvatim. sad, kad sam malo razmislila.. ?? izgleda da sam gadno zabrijala.

ono sto me izrazito smeta u hrvatski-porod-prici je
    1) ono u sto se prirodni porod pretvorio otkad se uselio u bolnice, i mitovi i price proizasle iz istog
    2) nespremnost i nevoljkost lijecnika da se apdejtaju i prihvate nove spoznaje, cak i od nizerangiranih od njih tj. babica
    3) demonizacija i ostalo-sto-uz-to-ide kucnog poroda (sad sam se sjetila da sam se pojavila u novinama, u sto iskreno sumnjam da bi se dogodilo da sam rodila el. cr-om, i pretpostavljam da vecina ljudi koji su citali clanak misli da sam poremecena sektasica, sto ne bi nikad pomislili da sam radala el. cr-om )

vec sam na jednom topiku napisala, da kod nas postoji nesto kao "primitivna soba" u klinici u pithiversu, vrlo je vjerojatno da ne bi ostala doma roditi.

ustvari ima jedna poveznica onog sto meni smeta s cr-om, tj. biranjem cr-a kao nacina poroda, a to je da sam misljenja da je uglavnom taj strah od prirodnog poroda uvelike izazvan horor pricama iz rodilista. i uvjerena sam, da se promijeni tretman prema rodiljama a "aktivno vodenje poroda" padne u ropotarnicu povijesti, da bi zahtjevi za el. carskim bili puno rjedi.
    uh, sad jos samo da procitam svoj post pa da vidim da sam se opet krivo izrazila.. i odoh peci kruh

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super si se izrazila, jasno ko' dan i razumljivo! Meni je prirodni zanimljiv u stilu - vidi kako to neke žene divno rade, jednako kao što gledam klizanje na ledu - divim se, ali nije mi bed što to ne mogu/što to nije za mene. Ja govorim iz svoje perspektive i nadam se da je većini zdravih i mladih drugačija optika. Ako se meni kojim medicinskim čudom dogodi još jedna trudnoća, ja ću biti za carski, a nadam se da se neće klima toliko promijeniti da će me silit na VBAC sa svim mojim dijagnozama i starošću. Zato ja ovdje drlabim i o prirodnom i o carskom, a u biti me carski zanima i htjela bih malo promijenit percepciju koja se može steći čitajući neke druge natpise osim Odenta i obranit ga od stava koji sad prevladava o prirodnome da se ne odleti u krajnost.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo gore " obranit ga od stava koji sad prevladava o prirodnome da se ne odleti u krajnost" - to sam htjela reć' da ne ispadne ubuduće carski demoniziran, ko što je sada prirodni.

Off topic - genijalni su ti i avatar i potpis.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    nadam se da je većini zdravih i mladih drugačija optika.

Ja stvarno nisam (mlada) krenula u rodilište s mišlju: odoh ja sad na carski pa da to riješimo
    Okolnosti su bile takve, možda je moglo prirodno, možda ne.
    Meni je drago da je napravljeno ovako.

VBAC mi nisu ni predlagali, sugeriran je odmah carski.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, meni se svidaju tvoj avatar i potpis

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

juja, nemoj se ljutiti, citirala sam samo jednu rodoslavu.

evo uredno doprinosim raspravi.... za ozbač...

porod u šumi... http://meinegeburt.blog.de/

(imaju sličice, ako netko ne razumije njemački)

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    A bi li si oprostila da se zakomplicira u bolnici?
    Jer to se na žalost događa.
    I kako to da se u slučaju komplikacija, kad je u pitanju porod kod kuće, odmah anticipira da je tome kriv upravo odabir mjesta(načina) rađanja, a kad se to isto desi u bolnici, onda se uopće tako ne razmišlja, nego svi odmah misle "a što bi tek bilo da je rađala kući...".
    Eto, imate gore link na istraživanje koje uspoređuje porode kod kuće( The Farm statistics: http://www.thefarm.org/charities/mid.html ) u usporedbi s bolničkima,
    gdje se samo potvrđuje da je tvrdnja kako je sigurniji porod u bolnici od asistiranog(uz primalju) kod kuće potpuno netočna, predrasuda.
    Racionalno je to tako,
    drugo je što kome govori "želudac"...
    I u bolnici se može svašta dogoditi, ali nekako smatram ako nešto krene po zlu, tu su dr. kojima ja vjerujem, jer da im ne vjerujem danas nebi imala bebu u stomaku. Može se reagirati i za majku i za bebu. Po mome mišljenju puno je manji rizik i u dosta slučajeva se može brže reagirati, i to u slučajevima koje su bezazlene ako ste bolnici, tj. ako je stručna medicinska pomoć u blizini.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Al pitanje je i jel bi se to "svasta" dogodilo da je porod bio u drugom okruzenju, pa cak i doma. Znaci ne samo jel je pomoc blizu ako nesto pode po zlu vec i jel bi uopce poslo po zlu da je negdje drugdje, u drugom okruzenju (ukljucujuci i doma).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

osobno nemam problema s tim da roda promovira prirodni porod. imam problema s tim da to zove pravom izbora. bez obzira što mi je jasno što Ancica govori o ograničenom pravu izbora. al' opet mi nije jasno zašto bi udruga koja promiče prirodni porod trebala promicati i pravo na izbor elektivnog carskog bez med. indikacija, epiduralne i sl? fakat, to se kosi jedno s drugim.

e sad, mislim da, kad je riječ o informiranju vezanom uz porod, to se stvarno na portalu radi selektivno i to previše očito, toliko očito se informacije filtriraju da onda gube i na vjerodostojnosti. :/

dakle, u tekstu o epiduralnoj anesteziji (da se malo odmorimo od carskog ), već u prvom odlomku spominje se smrt, kao jedna od posljedica. i onda sve nanizane strahota do strahote koje te mogu zadesiti.

u tekstu o asistiranom porodu kući, smrt kao moguća posljedica se ne spominje. samo u zadnjem odlomčiću blago upakirane komplikacije koje primalja rješava.

na portalu su čak i priče o neasistiranim porodima kod kuće, uz upozorenje da roda ne preporuča takav način poroda. smrti opet ni traga ni glasa. ni mogućim komplikacijama, lijepo nabrojanima od A do Ž. pa nema ih valjda milijon najčešćih komplikacija - vjerojatno se otprilike zna što može krenuti u krivo i što većinom krene u krivo. :/

može li mi netko objasniti zašto je to tako?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cvijeta, u sustavu radanja kakav danas postoji u HR, jedan praktican nacin promoviranja prava na izbor je putem promoviranja barem jedne alternative postojecem monopolu. Kad zazivi "visestranacje" nestat ce i ta zbrka u terminologiji (po mom misljenju).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na portalu su čak i priče o neasistiranim porodima kod kuće, uz upozorenje da roda ne preporuča takav način poroda. smrti opet ni traga ni glasa. ni mogućim komplikacijama, lijepo nabrojanima od A do Ž. pa nema ih valjda milijon najčešćih komplikacija - vjerojatno se otprilike zna što može krenuti u krivo i što većinom krene u krivo.
    Komplikacije se jednako često doigađaju u bolnici, ako ne i češće) nego kod kuće.
    Ali džabe svi dokazi da je tome tako ako u suštini u to ne vjeruješ.

Trebamo li onda uz svaki članak o porodu, bez obzira kojeg sadržaja (bio on bolnički ili kućni ili u šumi ), lijepiti disclaimer da je porod jedan rizičan čin i da uvijek može krenut nizbrdo...isto kao što općenito danas jesmo sutra nismo?
    Malo karikiram, čisto radi toga da se bolje razumijemo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta, i mozda zato sto govorimo o intervencijama, i posljedicama tih intervencija.

porod kod kuce, u bolnici, u kukuruzistu, na drvetu, u operacionoj sali ili u kuci za porode je proces, ne intervencija.

carski, drip, nalijeganje na trbuh, mesiranje medice, akupunktura, tusiranje, klistir, ljekovi protiv bolova, to su sve intervencije.

kao sto mamaju kaze, ako cemo govoriti o posljedicama procesa (u ovom slucaju, procesa trudnoce), onda uvijek, ama bas uvijek moramo ukljuciti mogucu posljedicu smrti.

u kontekstima koje si ti navela di se na portalu govori o smrti kao mogucoj posljedici govori se u kontekstu intervencije u proces, ne sami proces. meni je u tome razlika.

al nisam procitala ama bas svaki tekst na portalu pa neznam jel to stoji kaj se tekstova na portalu tice. medutim tako je to poslagano u mojoj glavi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To je i moj dojam (ovaj cvijetin) - selektivnog prezentiranja, a opet, razumijem i razloge alternative (ako idemo logikom dosad je u bolnicama selektivno prezentirano). Vjerujem da opet onda svaka čitačica ili čitač pročitaju jednu, pročitaju drugu, puste razumu ii emocijama da krčkaju sve pročitano i onda na kraju nešto izađe, nadam se da se ne oslanjanju samo na jedno ili samo na drugo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Različiti "izvori" prezentiraju razne informacije,
    npr. doktorica na tečaju pri jednom našem rodilištu će ispričati samo prednosti epiduralne i to da bi je svaka žena trebala uzeti,
    a Rodin portal prezentira ono što misli da nedostaje, dakle ono o čemu se nedovoljno zna i govori, npr. o tome da sve popularnija epiduralna može nekim ženama zaista koristiti, ali da ima i drugu stranu medalje.
    Isto tako će taj isti portal pokušati ponuditi alternativu epiduralnoj, tj. nošenju s boli.

Iz sličnog razloga se nekim forumašicama ne sviđa što na našem forumu i portalu nema tekstova o hranjenju adaptiranim mlijekom.
    To možda je jednostrano, ali za to postoji debeli razlog i naš je svjesni izbor da se tako profiliramo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Komplikacije se jednako često doigađaju u bolnici, ako ne i češće) nego kod kuće.
    Ali džabe svi dokazi da je tome tako ako u suštini u to ne vjeruješ.
    a iznenađujuće li spoznaje da se komplikacije češće događaju u bolnici nego kod kuće! bit je u uspješnom rješavanju tih komplikacija. i mada tu opet postoje statistike, kad dođe do tih famoznih komplikacija, do kojih inače skoro pa nikad ne dolazi, ipak nitko ne trči kući, nego svi piče u bolnicu.

To možda je jednostrano, ali za to postoji debeli razlog i naš je svjesni izbor da se tako profiliramo.
    svatko iole razuman razumije taj razlog (slagao se s njim ili ne), no jedino o čemu se ovdje i govori je da se javno i prizna selektiranje informacija i da se cijela udruga sve više prekraja da bude po mjeri određenog dijela roditelja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    svatko iole razuman razumije taj razlog (slagao se s njim ili ne), no jedino o čemu se ovdje i govori je da se javno i prizna selektiranje informacija i da se cijela udruga sve više prekraja da bude po mjeri određenog dijela roditelja.
    Da, ovo je i meni bilo čudno kad sam u konačno ostvarenoj trudnoći kretala s pdf-a Potpomognuta na druge pdf-ove, tj. trebalo mi je da skužim da se radi selektiranje (prvo čudno mi je bilo tema štetnost UZV-a u trudnoći (a kod potpomognute trudnoće ima ih masu pa sam se onda pitala odmah u početku što sad, kome "vjerovat")). Onda sam skužila da je to alternativa, ali skuže vjerojatno i drugi, prije ili kasnije, mislim, kad-tad se dođe do toga da su to dvije slike svijeta, pa onda se nađeš ili na polu a, ili na polu b, ili u nekom svom osobnom megamiksu u smjeru neke sredine.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a iznenađujuće li spoznaje da se komplikacije češće događaju u bolnici nego kod kuće!
    Pa bogme, ako pričamo o postocima, to jest nešto o čemu vrijedi razmisliti zašto je tome tako, zar ne?

bit je u uspješnom rješavanju tih komplikacija.
    Bit je i u tome da do njih niti ne dođe.
    A ima stvarno prilično dokaza da do mnogih dolazi upravo radi petljanja kad ne treba.
    Postoji i izraz "kaskada intervencija" i nije ga izmislila Roda.

Udrugu kroje oni koji su njeni članovi i tu se nema što niti isticati ni kriti.
    Isto tako, ne vidim zašto bi jedna udruga trebala pokrivati i zastupati baš sva moguća roditeljska mišljenja i stavove koja postoje.
    Ljudi se udružuju jer si nađu neke zajedničke točke.
    Neki drugi se udruže jer su njihove zajedničke točke nešto drugačije od onih prvih.
    Ne vidim u čemu je tu problem, ne moramo svi mislit isto.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(prvo čudno mi je bilo tema štetnost UZV-a u trudnoći (a kod potpomognute trudnoće ima ih masu pa sam se onda pitala odmah u početku što sad, kome "vjerovat")). Onda sam skužila da je to alternativa, ali skuže vjerojatno i drugi, prije ili kasnije, mislim, kad-tad se dođe do toga da su to dvije slike svijeta
    Mislim da kužim što želiš reći, ali da li stvarno misliš da je alternativa to da se uzv ne koristi na svakom pregledu?
    Pa i u HR je, kao i u većini evropskih zemalja, preporuka neka 3 UZV tijekom trudnoće.
    I sve više se priča o tome da UZV nije posve neutralan i da ga treba koristiti umjereno i ciljano, a ne na svakom pregledu, čak i u Hrvatskoj se o tome počelo javno govoriti(izvan Rode ).
    Ima nekih godinu dana da je eto i jedan naš, ajmo reć, mainstream doktor (mislim da je bio Blajić iz Petrove) rekao oprezno s uzv, ne pretjerivati.
    Jasno mi je da to sasvim drugačije izgleda kada prolaziš postupak mpo,
    ali treba uzeti u obzir sve trudnice kada se govori o uporabi uzv u trudnoći.
    MPO trudnice su ipak jedna posebna kategorija gdje je UZV jedan od ključnih faktora u određenim postupcima.

Možda ovo što piše na Rodi ponekad izgleda kao alternativa, ali u nekim stvarima je to alternativa samo na našim prostorima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Onda sam skužila da je to alternativa, ali skuže vjerojatno i drugi, prije ili kasnije, mislim, kad-tad se dođe do toga da su to dvije slike svijeta, pa onda se nađeš ili na polu a, ili na polu b, ili u nekom svom osobnom megamiksu u smjeru neke sredine.
    a na mene takve, selektirane informacije, djeluju otprilike kao predavanje koje mi je mama kao klinki održala na temu droge. kako se od toga umire, maltene nakon popušenog jointa. i onda vidiš ljude kako puše travu, smiju se i uživaju.
    vezano uz drogu, mama mi više nije bila vjerodostojan izvor informacija. :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čuj, i meni je bilo smiješno kad sam čula jednu baku da kaže unuku "nemoj sinko moj fumat droge, nemoj fumat te nekcije" ...

Ipak se nadam da ne smatraš informacije od različitih svjetskih liječnika, primalja ili ustanova tipa FIGO ili WHO da su na toj razini...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da, ali pojedini tekstovi koji idu na zastrašivanje, a izostavljaju "the good part" nisu baš daleko od te razine. :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A čuj, tebi djeluju kao zastrašujući, nekom drugom pak djeluju kao eye-openeri, nešto o čemu se rijetko govori i drago im je da imaju bar negdje to pročitati na hrvatskom jeziku.
    I tu će uvijek netko biti nezadovoljan.
    Ima tu i tamo neki tekst na portalu koji nije skroz ni po mom ukusu, pa eto, ne odlučujem samo ja.
    I normalno prihvaćam da se ne kroji portal po meni ili ikome pojedinačno, nego prema nekom smjeru većine ljudi koja gura određeni projekt.
    Fine with me.

Bdw, previše nas je da bi nam se baš sve svima svidjelo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bdw, previše nas je da bi nam se baš sve svima svidjelo.
    Ali nas je dovoljno da budemo uvaženi.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mišljenje se naravno uvažava i razmatra.
    Ali udruga i/ili uredništvo portala na koncu odlučuje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja isto vise volim blage pro tekstove nego ostre kontra, a mislim i da imaju puno bolji ucinak. ovako se moze steci dojam (sto se i dogodilo s onim tekstom) da se nekom soli pamet, a po meni je to prilicno kontraproduktivno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Opet jedna krivo postavljena teza. Odnosno, logično je očekivati da se komplikacije češće dešavaju u bolnici, nego kod kuće, jer se za porod kod kuće traži da trudnoća, mama i beba bude sasvim zdrava, dok u bolnici rađaju i rizičnije trudnoće.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

tko voli nek izvoli ali ja osobno ne bih nikad rodila doma - pa ne bih dala mi da mi zub vade u mom dnevnom boravku, a kamoli da idem rađati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, ali zub koji treba vaditi je bolesno stanje, trudnoca najcesce to nije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadam se da time sto pises ne pokusavas implicirati nekakvu neodgovornost zenama koje radjaju doma. I meni je moje dijete vrijednije od zuba koji se vadi.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

Opet jedna krivo postavljena teza. Odnosno, logično je očekivati da se komplikacije češće dešavaju u bolnici, nego kod kuće, jer se za porod kod kuće traži da trudnoća, mama i beba bude sasvim zdrava, dok u bolnici rađaju i rizičnije trudnoće.
    ne. kad se usporedjuju porodi doma i porodi u centrima za porode i u bolnicama, rodilje se uvijek svrstavaju u skupine rizika - zna se tko je niski rizik, tko visoki. i onda se usporedjuju samo rodilje iste skupine rizika.

razlika je najveca upravo u skupini najnizeg rizika, koja je najbrojnija - u bolnici se rabi puno vise intervencija, ima vise komplikacija, vise carskih rezova, vakuuma i epiziotomija, dakle zene koje su rodile u bolnici se dulje oporavljaju od poroda, a u konacnici je mortalitet majki i djece jednak ili nesto manji upravo kod onih koje su rodile doma ili u centru za porode.

dakle, sve ovo sto pisem je iskljucivo skupina niskog rizika.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    tko voli nek izvoli ali ja osobno ne bih nikad rodila doma - pa ne bih dala mi da mi zub vade u mom dnevnom boravku, a kamoli da idem rađati.
    zub ne osjeca da ga se vadi i potpuno mu je svejedno kako se vadi.

djetetu nije. ono je itekako aktivan sudionik poroda, i prima sve lijekove koje majka dobiva, samo u puno vecoj dozi, jer je tako maleno.

time sto si smanjila ili oduzela bol majci ne znaci da si i svom djetetu olaksala porod i bol. obicno je upravo suprotno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda je to moj subjektivni dojam, ali i inace mi se cini da se u ovom vremenu "zenskih prava" i borbe za ista u mnogim stvarima pitanja djece stavljaju u drugi plan. Pa ce se i medikalizacija poroda tako opravdati time da je za dijete vaznije imati majku koja ne radja pod stresom itd. Ne bi skodilo pogledati malo i kako izgledati porod i iz perspektive djeteta koje se radja.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

razlika je najveca upravo u skupini najnizeg rizika, koja je najbrojnija - u bolnici se rabi puno vise intervencija, ima vise komplikacija, vise carskih rezova, vakuuma i epiziotomija, dakle zene koje su rodile u bolnici se dulje oporavljaju od poroda, a u konacnici je mortalitet majki i djece jednak ili nesto manji upravo kod onih koje su rodile doma ili u centru za porode.

Opet se nismo razumjele, carski rezovi se kod nas rade najcesce u nekim "rizicnim" slucajevima, kako sad su ti porodi u skupuni niskog rizika?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato sto sad nismo govorile o elektivnim carskim vs. vaginalno nego porod kod kuce i u bolnici i ucestalost komplikacija itd.itd.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam ništa implicirala - kažem da ja ne bih rađala doma. A vezano uz moju usporedbu - recimo ovako - (JA) doma ne bih vadila niti zub, a za zub mi je apsolutno svejedno. A o ženama koje rađaju doma = tuđi porod, tuđi izbor.
    I zašto se svaki komentar shvaća osobno??? Cilj foruma je iznijeti svoje mišljenje, a ne napadati osobu koja ima različito mišljenje.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Nisam ništa implicirala - kažem da ja ne bih rađala doma. A vezano uz moju usporedbu - recimo ovako - (JA) doma ne bih vadila niti zub, a za zub mi je apsolutno svejedno. A o ženama koje rađaju doma = tuđi porod, tuđi izbor.
    I zašto se svaki komentar shvaća osobno??? Cilj foruma je iznijeti svoje mišljenje, a ne napadati osobu koja ima različito mišljenje.
    Ja ću potpisati od riječi do riječi. Svatko ima pravo izbora, i neka slobodno izvoli. Ja nikoga nebi niti nagovarala kakav će porod izabrati, a kamoli uvjeravala sa svojim stavovima. Ja isto ni zašto na svijetu nebi izabrala porod kod kuće, iskreno rečeno nisam niti znala da postoji u današnje vrijeme. Zato što smatram da je opasno i rizično iz dosta razloga. Bilo koji razloga da ovdije sad napišem, neće imati smisla. Mislim da se općenito bavimo temom koja je dosta delikatna i stavljamo se u uloge stručnih osoba. Još jedan put ponavljam, ovo je moj osbni stav i izbor, a svak ima pravo slobodno birati i reći gdje će se poroditi, ja ću mu poželiti sreću najveću

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam shvatila osobno, nego sam samo htjela naglasiti da vadjenje zuba i porod ne moze bas biti usporedivo.

ali kuzim sto zelis reci i sve ok.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Problem je često i u neinformiranosti trunica, kao i u nedostupnosti informacija. Ima onih koje unatoč raspoloživim informacijama ne žele o tome razmišljati i informirati se. Ali ima onih kojima info jednostavno nisu dostupne.

Čini mi se da velika većina žena kod nas ne zna da drip može imati i negativne posljedice, kao i masa drugih intervencija, da jedna intervencija može povući za sobom drugu. Isto tako masa ih ne zna da djeca rođena carskim rezom mogu u nešto većem postotku nego vaginalno rođena imati probleme s disanjem, niti znaju puno o oporavku majke. Time automatski ima manje žena koje žele nešto posebno "birati". Time se pak smanjuje u postojećim institucijama volja, spremnost za promjenom.

Ja osobno smatram da svaka informirana žena treba imati pravo izbora. Ako želi roditi doma, neka rodi doma, ako želi u bolnici ili kući za porode, neka. Ako smatra da može zanemariti sve potencijalne rizike carskog i da je to za nju bolji izbor, neka rodi carskim. Liječnici ili osoblje koje prati rodilju treba pokušati neutralno i objektivno prenjeti što više informacija istoj, kako bi mogla za sebe donjeti ispravnu odluku.

A problem bi mogao biti upravo u tom neutralnom i objektivnom prenošenju informacija, jer će liječnik tjerati vodu na svoj mlin, a prirodnom porodu naklonjena babica na svoj. Bilo bi lijepo kad bi postojale "neutralne, neovisne" udruge, koje ne forsiraju niti jedno niti drugo, nego jednostavno nude informacije o svemu, pa neka onda
    žena i njen partner biraju.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da li netko zna koje vrste poroda postoje u KB DUbrovnik?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa

znači kad bi uspjele smanjiti višak intervencija koje dovode do (nepotrebnih) komplikacija, porod u bolnici bi bio najsigurniji ?! (ne ubrajam carski u intervencije koje se mogu smanjiti)?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

(prvo čudno mi je bilo tema štetnost UZV-a u trudnoći (a kod potpomognute trudnoće ima ih masu pa sam se onda pitala odmah u početku što sad, kome "vjerovat")). Onda sam skužila da je to alternativa, ali skuže vjerojatno i drugi, prije ili kasnije, mislim, kad-tad se dođe do toga da su to dvije slike svijeta
    Mislim da kužim što želiš reći, ali da li stvarno misliš da je alternativa to da se uzv ne koristi na svakom pregledu?
    Pa i u HR je, kao i u većini evropskih zemalja, preporuka neka 3 UZV tijekom trudnoće.
    I sve više se priča o tome da UZV nije posve neutralan i da ga treba koristiti umjereno i ciljano, a ne na svakom pregledu, čak i u Hrvatskoj se o tome počelo javno govoriti(izvan Rode ).
    Ima nekih godinu dana da je eto i jedan naš, ajmo reć, mainstream doktor (mislim da je bio Blajić iz Petrove) rekao oprezno s uzv, ne pretjerivati.
    Jasno mi je da to sasvim drugačije izgleda kada prolaziš postupak mpo,
    ali treba uzeti u obzir sve trudnice kada se govori o uporabi uzv u trudnoći.
    MPO trudnice su ipak jedna posebna kategorija gdje je UZV jedan od ključnih faktora u određenim postupcima.

Možda ovo što piše na Rodi ponekad izgleda kao alternativa, ali u nekim stvarima je to alternativa samo na našim prostorima.
    Ma, kužim, ali opet je, kad dobro promislim, i ovo dijelom osobno obojano jer sam imala usporedivo iskustvo trudnice koja je prošla u Americi IVF i mislim da je u drugoj (prirodnoj) trudnoći (a možda i u prvoj, ne znam) prošla manje UZV-ova nego ja, mislim. Meni osobno je iz moje perspektive to bila (ja sam to percipirala kao) alternativu. Kao da je ovo moje neka "normala" (ajmo koristit te politički nekorektne termine, ne znam sad korektni, kratki). Sad mi smiješno kad kužim da ja sebe parcipiram nekim mainstreamom - ali jako puno mojih frendica je IVF-ovke pa nam je to onako normalno, a čitati tekstove "previše UZV-ova u trudnoći" je čudno pročitat - ja maltene što nisam poželjela doma imati UZV aparat tijekom jedne dekade da se malo popratim), ali šta se može, uvijek ti je bliže ono što se tebi događa - meni su normalne bile IVF, UZV-ovi, laparaskopije, histeroskopije - to mi je bilo OK, naviknuto stanje, da sam bila bez UZV-ova mislim da bih prošvikala). Ali, definitivno sam doživjela blagi šokić prešavši s tog pdf-a na druge, pa se odlučila, opet ajmo reći "vjerovati" svojoj ginićki i ići na sve UZV-ove koje mi je preporučala, pa sam dumala za prenatalno i to odlučila kontra forumskog "mainstreama" i tako. Svako ima receptore za nešto, meni isto ono što ja percipiram prefatalističkim (a kad se ne smijem referencirat sad na taj članak, zna se koji) ili prepozitivnim ("ja vjerujem da će bit OK, misli pozitivno, instikti i tijelo") uzrokuje da se odmaknem malo od toga kao za mene nerelevatnom i okrenem drugom izvoru informacija.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Citiraj Felix prvotno napisa

znači kad bi uspjele smanjiti višak intervencija koje dovode do (nepotrebnih) komplikacija, porod u bolnici bi bio najsigurniji ?! (ne ubrajam carski u intervencije koje se mogu smanjiti)?
    Ja mislim da ne u opcenitom smislu, jer je sam dolazak u bolnicu, u nepoznato okruzenje, ulazak u proces van procesa trudnoce, nosi sa sobom kod mnogih zena stres i "nedodirnu" intervenciju koja se manifestira poremecenjem hormona koji vode proces poroda u tijelu zene.

Velim kod mnogih, ne kod svih. Nekima bi bolnica bila izvor redukcije stresa jer bi se u njoj osjecale sigurnije. Al nekima ne bi.

Zato mislim da je odgovor "ne" u opcem smislu.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zato vani postoji mogućnost obilaska rodilišta, upoznavanja prostora, osoblja, a i prostor sam po sebi je više prilagođen - sobe su odvojene (ne radi se o boxevima koji su "u prolazu"), prilagođene željama rodilja (mogućnost zatamnjenja, puštanja muzike, zauzimanja položaja, biranja rekvizita, uređene tako da ne liče na bolesničke sobe koliko je to moguće). To već može smanjiti stres i "intervenciju" u tijek poroda.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako je. Ali i postoji mogucnost da uopce ne ides u bolnicu jer to tebi vise odgovara, jer uz sve "rekvizite" koji postoje u bolnici mozda ipak jednostavno samo zelis, i osjecas se najsigurnije, u okviru svog doma.

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •