Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Promjene ponasanja nakon polaska u jaslice/vrtic

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Promjene ponasanja nakon polaska u jaslice/vrtic

Mame ovogodisnjih "novaka", jesu vasa djeca drugacija otkad su krenula u vrtic, i na koji nacin?

Kod nas je naopako sve sto moze bit.
    Nece jest rucak (doma ruca), posebno ne meso koje je dosad obozavao.
    Pa mu se poremetila i probava, kaka jako tvrdo.
    Zalijepljen za mene, urla ako sam predugo u wc-u.
    Po noci nece spavat ako ja ne idem s njim, a i to se budi xy puta i urla.
    Tantrume smo imali 1x tjedno, sad su 3 dnevno.
    I za razliku od prije, sad samo urla i odbija bilo kakav dogovor.
    Naprosto ne prepoznajem svoje drago, razumno (u skladu s godinama ) i komunikativno dijete.

Cas me tuce, cas me grli.
    Imam strpljenja, al ga pomalo trosim...
    Jos vaznije, pitam se trebam li ga toliko maziti, tetositi i popustati (idem na spavanje s njim, sto prije nisam radila), ili je to dugorocno lose?

Iskusne mame, kad ovo prodje?
    I kako postupiti?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zasad samo par puta dnevno kaže "mama dođe bebu" i zove me ako duže nisam u sobi...
    i kad je kod bake ispituje gdje sam ja i mora doć gore provjerit pa opet ode...

ostalno nisam primjetila (zasad)

amalia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i kod nas je tako bilo...nije htjela ništa jesti, budila se 100puta po noći, udarala me stalno , ljuta na mene.... nakon 2 tjedna peošlo sve, u vrtiću sve počela jesti, čak i doručak što je i kod kuće teško jela, sad sve pojede šta joj tet daju, žmislila sam da nikada se neće vratiti na staro stanje, ali odjednom sve se vratilo u red.... zato, trebaš samo malo strpljenja

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MIha je u vrtiću bio 11 dana i jeo je 4 puta ukupno...2 puta doručak dok sam bila sa njim u sobi i 2 puta ručak jer sam došla taman kad je ručak stigao..od teta uzeo samo par lica jogurta ...doma ne štrajka...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

počela se opet buditi po noći
    stalno traži sisati

ništa drugo zasad nisam primijetila

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da 'prekinem' loš niz ...

doduše, ide u vrtić tek 2 tjedna (uskoro će imati 3 god.), ali za sada primjećujem promjene na bolje.

u smislu:

dijete je mirnije kad dođe doma (ne skače mi po glavi cijelo popodne, ne traži pažnju svake sekunde)
    - sretnije (stalno se smije, puno više toga ga veseli)
    - zaigranije (igračke koje je donedavno ignorirao u punoj su funkciji)
    - raspoloženije za razgovor
    - nema tantruma ni bilo kakvih ispada (što se znalo dogoditi s vremena na vrijeme)
    - nikakvih promjena u spavanju nema (osim što smo konačno uhvatili neki ritam popodnevnog spavanja), ne piški u krevet, jede sve i svašta, primjećujem napredak u osamostaljivanju (pranje ruku, skidanje, oblačenje...)

u svakom slučaju, za sada mislim da je ispunjenije i zadovoljnije.
    je li riječ o prvoj reakciji i prolaznoj situaciji, ne znam, ali ja sam za sada izuzetno zadovoljna...

eto... vidim da se počelo pojavljivati dosta topica 'kontra vrtića' pa da dam svoj doprinos 'drugoj struji'

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kod nas je se probava promjenila - prije vrtića je imala jedanput stolicu na dan a sada 3-4 puta ali je normalna ...

nemogu ni sekunde maknuti se negdje od nje, čak neće ni da ostane kod mm što prije jaslica nije bio problem...

par dana je udarala glavom od pod ili zid (namjerno) i plakala dabi je bi tješili i uzimali u naručje - to sada više neradi ...

sada smo par dana kod kuće jer ima virozu i jede jako malo ali mislim da je to zbog bolesti a ne zbog jaslica, u jaslicama jede jako dobro rekli su mi tete i jede sama sa žlico što kod kuće nikako neide (neuspješno jer sva hrana završi na zidovima, podu a ništa u ustima) ...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo u jaslicama tek tjedan dana a vec su velike promjene na snazi. Preko dana je puno cendraviji i zahtjevniji, prati me u stopu kud god da idem. Po noci je prestrasno, uopce ne spava, sjedi na krevetu i place, nece da ga uzmem, bjezi od mene, ljuti se...
    A ostao je sam u jaslicama najvise sat i pol. Sad se i razbolio, im temp. tako da nece ic u jaslice par dana, sto znaci opet sve ispocetka...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pandolina, bravo za vas :D

Ostali, grupni zagrljaj
    U istoj smo kasi, cini mi se.
    S tim da se kod nas laganini situacija popravlja.
    Nakon vikenda za poludit (dosta je rec da sam jedva cekala ponedjeljak i otic na posao), jucer je bio onaj stari.
    Al jos ne mogu mrdnut nocu, ni piskit.
    I kad god napravim nesto sto mu nije po volji, ide me tuzit tati i "zica" njega to sto ja ne dam

Ah, vidjet cemo...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih se samo i ovdje prijavila. Nama je vikend bio ok, ali je jučer opet krenulo. Za svaku sitnicu se baci na pod, ma više je smiješno nego tragično. Ono što mi stvarno smeta je što me stalno tuče i grize i onda me odmah ljubi nazad, ne znam kako se nositi s tim. Kako puno toga možemo proraditi uz slikovnice i priče, neku večer sam mu pričala priču o malom medi i njegovoj mami koji se igraju pa onda mali medo udari mamu i mamu boli i blabla... i on mi na to kaže "mali medo voli mamu puno" ... što sam mogla nego se raspasti. I pljuje, što mi je valjda najgore što može raditi, ali to uspješno ignoriram. Gotovo uvijek kod tih mini histerija pali da ga jako, jako zagrlim i šapćem mu da ga uvijek puno, puno volim, samo se ponekad teško toga sjetiti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moje mlađe djete ide u vrtić već dvije godine. Malo je tvrdoglav, vrlo živahan, i kad ne dobije ono što on misli da bi trebao postaje i . Ponekad kad teta veli bio je danas super, onda doma je katastrofa (samo kaj na luster se ne skoči) ili obrnuto.
    A kad smo kretali u vrtić ne mogu reći da je bio nekih povećih ispada kod kuće zbog vrtića. Sve vam je to normalo, i buđenje po noći, bacanje po podu, urlanje zbog sitnica.
    Ja mislim da djeca jednostavno osjećaju da smo i mame nervozne da imamo grižnju savijesti što ih ostavljamo u vrtiću. I na kraju krajeva po prvi puta su odvojeni od osobe koja je uvijek tu da ih grli , mazi, pazi.... i naravno da su ljuti i na nas. A svako dijete će to drukčije pokazati.
    Srediti će se to, samo treba vremena.
    A doći će i vrijeme kad će odlaziti u vrtić tak da jedva stigne pozdraviti i kad se dođe po njih da se mole još samo malo da se poigram.
    Cure jedan . bude bolje.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ni ja ne prepoznajem Jana.
    doma svako toliko kaže: vidiš doša mama! (to inače kaže kada dođem po njega).
    ne igra se više sa nonama i nonićem, čak ih ni ne pozdravi kada dođemo doma. sav je nekako uvrijeđen. doduše, nešto se malo više zaigra sam ali malo je postao "zločest". :/

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dianica je krenula prošlo proljeće, ali onako na par sati i par puta tjedno, a sad ide svaki dan i spava tamo. Naravno da sam bila oduševljena kako je odlično prihvatila vrtić prošle sezone, a sad :shock: Teta kaže da je divna u vrtiću - jede, pije, spava, igra se - ali doma govori u falsetu na 150 decibela i plače kao bebica za svaku sitnicu, ljuta je čak i po noći, budi se čak i kad ja spavam s njom.... Ja sam počela tražiti posao, ali ako ovo nastavi ovako - ja odustajem na još godinu dana. Prestrašno. I da, vratio joj se neurodermitis koji nije imala godinu i pol :/

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Gotovo uvijek kod tih mini histerija pali da ga jako, jako zagrlim i šapćem mu da ga uvijek puno, puno volim, samo se ponekad teško toga sjetiti.
    Balarosa, dobar savjet
    Zapamtit cu.

Nama svaki dan ide na bolje :D
    Jucer je pojeo prvi moj rucak, lijepo se igrao sa mnom, pricali smo, skakljali se...
    Bio je jedan tantrumic, al to racunam pod normalno, u tim je "godinama".
    Jos je ostalo to nocno spavanje koje se ne popravlja ni zericu.
    Nocas je cvrsto spavao, ja se ustala za wc, nisam jos ni ruku na kvaku stavila kad se sirena oglasila i tapatapatap male nogice za mnom...

Pikula, drzim fige i vama, i svima ostalima

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mmi ovaj tjedan upali u fazu samo mama, loše raspoloženje...ne stalno...smije se igra i odjednom sjedne i počne cendrat...

jučer otišli u goste i kad smo došli vidio 2 djece (11 i 8 god) i počeo plakat i morali doma jer ništa ga nije moglo smirit...

zasad jede i doma a počeo i u vrtiću..kaže teta jako malo je plakao...

:pusa: i ~~~~~~~~~~~~~ svima da adaptacija što prije završi

kad je adaptacija gotova? kad počne ostajat cijeli dan, kad ostaje bez plakanja...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    kad je adaptacija gotova? kad počne ostajat cijeli dan, kad ostaje bez plakanja...
    Dobro pitanje!
    I mene zanima.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Meni je naša teta rekla da je adaptacija gotova kad se počnu igrati zajedno, a ne paralelno. Radi se o grupi djece 3-5 godina. Ne znam kako je kod jasličara. I mene zanima...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam zaključila da je adaptacija u jaslicama gotova kad su moja djeca prihvatila svoje odgajateljice kao osobe od povjerenja. Bolje je kad je grupa manja, jer tada odgajateljice imaju više vremena graditi taj odnos sa svakim djetetom pojedinačno.

Mlađi sin je svoju tetu R. tako obožavao od prvog tjedna (iako je imao samo 13 mjeseci u trenutku polaska). I teta D. mu je bila jako dobra.

Stariji sin se napokon otvorio i ispustio iz ruku svoju najdražu plišanu igračku tek nakon 2-3 mjeseca. Isto je obožavao svoju tetu S. ali njemu dulje treba da izgradi odnos s novim licima. Nek mi nitko ne kaže da karakter nema s tim veze.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kod nas su promjene na bolje, bude jako raspoložen i sretan nakon dolaska iz vrtića, spominje što rade tamo ("teta peva medo"), jako pazi da se ne isprlja i napravi paniku ako mu hrana padne na odjeću - važno mu je da je čist. Spava dobro. Sve u svemu, vrtić mom djetetu odgovara.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I Buhtlici se probava značajno promijenila kako je krenula u jaslice, neredovita, tvrda stolica no čini mi se da ide na bolje (pokušavam više pažnje obratiti na to što jedu u vrtiću pa nadopunjujem kućni meni sa više voća povrća i sl. Inače što se ponašanje tiče malo više voli biti u mojoj blizini (u prijevodu ne zadržavaj se na wc-u predugo), često ponavlja mama radi, mama brzo dođe. Kad dođem po nju u vrtić prvo se zagrlimo, a onda uslijedi "amo doma mlijeko piti" i onda doma cicamo i cicamo i mazimo se.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Miha ima par ludih dana al mislim da je to zbog pauze od 6 dana zbog viroze, kad se vratio u vrtić jedne tete nema, znači jedna nova + jedna na praksi...pa mislim da ga i to zbunilo..

jučer i danas je opet onaj stari..i počeo jest u vrtiću...danas tražio još i pojeo dupli ručak

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •