Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: duhovni odgoj nasih skolaraca bez crkve i vjeronauka u skoli

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno duhovni odgoj nasih skolaraca bez crkve i vjeronauka u skoli

citajuci topika po ovom forumu vidim da nas ima nekolicina koji smo negdje barem jednom komentirali da se na neki nacin (bilo koji) ne slaze s postupcima crkve kao institucija, te se ne slaze stime da je vjeronauk predmet u skoli - i ima nas koji i dalje vjerujemo u Boga i sebe smatramo duhovnim, ali ne smatramo se vise djelovima katolicke crkve.
    OK - i ja sam jedna od ajmoreci takvih.
    Ispisala sam djecu iz vjeronauka iz mnogo razloga - to nije bilo odluka koju smo mm i ja donosili preko noci, niti je to bilo nesto nepromisljeno ili hirovito.
    Pa mene sada zanima - vi koji ste cinili slicno - kako ucite svojoj djeci duhovnost, i kako ih odgajate u duhu vjere bez crkve kao institucije?

imate li kakvu literaturu koju toplo preporucate?

i molim Vas - nemojte pretvorit ovaj topik u neku vrstu kritike na crkvu, kritike na vjeronauk u skolama, ili u neku vrstu predavanja ili propovjedi u nadi da ce se netko od nas preobratiti ili sto li vec....

zanima me konkretno - duhovni odgoj djece u obiteljima cija djeca ne idu na vjeronauk....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koliko ti je vazno prenijeti konkretna uvjerenja na svoje dijete.....Nasa kcer ne ide na vjeronauk u skoli i nece ni ici. Opcenito, mi smo izbacili svaki institucionalizirani oblik vjerskog poducavanja iz nasih zivota (sto ukljucuje odlaske u crkve itd.) i odlucili smo vodstvo prepustiti djeci. Znaci, vodimo se za njihovim interesima i pitanjima, kod eventualnih pitanja pruzimo nas pogled na svijet s naglaskom da oni sami mogu odluciti o svojim uvjerenjima, osjecajima i stavovima. Moj muz je vjerski prilicno neopterecena osoba , ne iskljucuje neke stvari, ali vise vaznosti pridaje ovozemaljskom zivotu. Ja imam neka razmisljanja (ne volim reci uvjerenja jer me uvjerenja koce), krecem se u nekom pravcu o kojem mi nije problem pricati djeci, ali im obicno pruzim i neke druge verzije pogleda na svijet i zivot.....Sto se tice svakodnevnog zivota, jedino sto pokusavamo prenijeti djeci su univerzalne ljudske vrijednosti, a cvrsto vjerujemo da ce se ostale kockice same od sebe posloziti i da svaka od nasih cura ide upravo onim putem kojim i treba da ide. Previse intervencija s nase strane (pa bile one i u vidu slanja na vjeronauk) bile bi eventualno guranje u slijepu ulicu, a to nam nije u cilju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, dobra tema...

JA sam dijete iz takve obitelji gdje u mom djetinjstvu nije bilo nikakve veze izmedju vjere i institucije (citaj: nemam niti jedan sveti sakrament). Ne mislim da mi je nesto nedostajalo jer kao dijete sam citala djecju Bibliju zajedno sa Pricama iz Ilijade i Odiseje - bez prisile i ikakve forme. Bila sam slobodna formirati svoje misljenje pa sam to i napravila i zadovoljna sam sama sa sobom i svojim stavovima.

A onda sam se udala za covjeka koji IMA svete sakramente. Pa smo krstili djecu. Sada idu na vjeronauk u skoli. Ono stu su rudimenti vjerskog odgoja doslo je spontano - kroz odgovore na djecja pitanja... Pocelo je sa andjelom cuvarom (za cije postojanje smo doznali iz slikovnica i Prica iz davnine) i nekako smo pustili djecu da to sami oblikuju u svojim glavama. Nastojim im osigurati barem istu razinu slobode koju sam i sama imala.

Kad je stariji sin pitao kako se moli, rekla sam mu da ako zeli razgovarati s bogom, da to moze ciniti kako god zeli, svojim rijecima. Inzistirao je na formi, pa sam popustila... (valjda je cuo u vrticu od druge djece). Iznenadila sam se kojom brzinom je zapamtio djecju molitvu (koju sam iscupala iz pete, jer mene to nisu ucili roditelji, nego baka - usput i neformalno). Njima je to pjesmica... A ONDA je uletjela moja majka (koja mene to nije ucila kad sam bila dijete :? ) i naucila unuke moliti! :shock:
    Valjda je pod stare dane sama sebi dopustila da se prisjeti svoga djetinjstva.... Umrla sam od smijeha! Klinci su to kasnije dobro prodali - kod svekrve, kad je dosao svecenik na blagoslov kuce, izrecitirali su molitve koje su znali (imali su tada 4 i 5 godina).

Njima su to pricice i neka tako i ostane. Djeca uce od okoline. Ako zive u vjerskom okruzenju, to ce im biti prirodno. Ako zive u malo labavijem okruzenju, I TO ce smatrati normalnim. Sve je u redu. Dijete ce kasnije stvoriti vlastiti stav. Nase je samo da pokazemo primjerom. Ljudske vrijednosti, toleranciju, postivanje svojeg i tudjeg stava. Upoznala sam i ljude koji su odrasli u drugacijem okruzenju bivse drzave, a kasnije otkrili da je ZA NJIH vjera potreba i pravo rjesenje.

Nema tu pravila - svatko treba naci najbolju mjeru ZA SEBE. A djeci mozemo samo nuditi. Zato im to ne uskracujem, iako meni osobno to nije bas bitno. Idu na vjeronauk (prvi i drugi razred), odveli smo ih u nedjelju na zaziv Duha svetoga za pocetak skolske godine. I nitko se ne cudi cinjenici da zapravo cesce odu u crkvu s tatom nego s mamom. Ne znam kako ce biti kasnije (u tinejdjerskim godinama) kad krenu pitanja druge vrste. Nadam se da cu imati dobru komunikaciju s djecom i tada, pa da ce TRAZITI moje misljenje.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi kao Zorana.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sto smatras "duhovnim odgojem"?

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

duhovni odgoj - samo definiranje tog pojma bismo mogli krenut u beskonacne filozofske rasprave....
    nemam nista protiv, dapace! samo mislim da ovaj forum nije za to.

u kratko, sto ja smatram pod duhovnim odgojem:
    - citanje i tumacenje Biblije
    - molitva...
    - ucenje o glavnim religijama svijeta bez predrasuda ili stereotipa - sto vodi do zadnjeg djela:
    - stvaranje svog osobnog puta, uvjerenja, vjerovanja, tumacenja...vezi duhovnosti.

Ako moja djeca odluce kasnije u zivotu pridruzit se nekoj religiji - vazno mi je da to bude odluka koju donose nakon puno razmisljanja, proucavanja, i da vjeruju u svojoj odluci - a ne zbog slabog karaktera, povodljivosti, potrebe za pripadnosti (razlozi zasto neki mladi upadaju u sekte...). Ako nakon dugog niza godina citanja, proucavanja, filozofiranja, ucenja o razlicitim vrstama religije i duhovnosti (bez religije) - oni odluce koracit nekim svojim internim putem - i to cu postivati.

a sto je to zapravo duhovnost - i tu bismo mogli u beskonacne filozofske rasprave....

evo sto wikipedija kaze o duhovnosti, ima i kratki osvrt na duhovnost vs religija, duhovnost u sklopu religije....
    http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    moje pitanje ne ide za tim da se upustimo u filozofiranje...

ono je postavljeno zato sto ja npr. duhovnost uopce ne poistovjecujem s religijom, a jos manje sa nekim institucionalnim vjerovanjem u okviru religijske institucije koja prvenstveno provodi moc i kontrolu, preko sustava pravila, zabrana..itd, pa sam u tom smislu postavila pitanje.

kao sto etiku i moral takode ne poistovjecujem s institucionaliziranim vjerovanjem (dapace), te smatram da je etika proizvod covjekovog razvoja. ako ste primjetili religijska etika obicno kaska za etikom drustva..
    pa ipak svako toliko ili stalno citam vjeronauk ili etika..itd, duhovnost kao religijska komponenta...

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odrasla sam bez sakramenata
    u 5.razredu sam rekla mami i tati da bi se i ja htjela pričestiti kao moje prijateljice i nositi bijelu haljinicu
    roditelji su nas uputili u crkvu gdje smo se sestra i ja skupa pripremale na primanje sakramenata
    isti dan smo krštene
    a tjedan poslije i pričešćene
    redovnim putem smo nekoliko godina kasnije i krizmane
    s roditeljima nikad nismo išli u Crkvu ali su nas babe vodile kad god smo to htjele
    vjerski blagdani se štuju i pridaje im se pažnja
    u Crkvu ni danas ne idemo niti djecu na to prisiljavamo
    Tino je krenuo na vjeronauk jer je to želio, da je rekao da ne želi...ne bi dali suglasnost za to
    kršten je, šta se nas tiče primit će sakramente a sad hoće li živjeti u duhu vjere ili ne, to je njegova osobna stvar

što se literature tiče tu je dječja biblija, slikovna biblija za mlade
    slikovnice
    govorimo mu onoliko koliko ga zanima...

mlađe dijete (4g) me je jučer u autu tako dobro nasmijalo ali i zamislilo...

"mama, di je bogova kuća?"
    "na nebu"
    "a di je bogova mama..."
    "na nebu"
    "a di je bogov tata"
    "na nebu"
    "a ima li Bog brata..."
    "nema ljubavi, bog nema brata..."
    "a mama, škim će še on onda igrat kad mu bude došadno, a zašto on nije reko mami i tati da mu daju brata....a mama ima ona Išuša...on bi mu moga bit brat i da se igraju skupa...."
    "a Isus mu je sin, Luka"
    "pa nema veže, kad on nema brata nek se igra sa Išušom dok mu mama i tata ne daju brata..."

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, meni moram priznatu vječno zbunjujuća tema...
    Dakle ovako...
    Ja sam dijete iz recimo katoličke obitelji.
    Zašto recimo? Zato što ono što sam ja usvojila od svojih roditelja a vezano za vjeru je da se mora ći u crkvu da bi se moglo na pričest i krizmu, da se eventualno pomoli prije spavanja, da se slavi Božić i Uskrs.
    Moj tata nikada nije išao na misu, na misu smo brat i ja išli sami.
    Mama je išla u crkvu izuzev vjenčanja, krstitki i sprovoda, samo na ponoćku.
    Tako da sam ja od sve te silne vjere koju su mi kao usadili jedva čekala da odradim krizmu pa da više ne moram ići u crkvu. I tako je i bilo.
    Govorim o sebi, moj brat je totalno drugačije doživio i vjeru i hodanje na misu.
    Iskreno, meni je nedjeljna misa tlaka. Znam da neki ljudi kažu da ih duhovno ispuni, pročisti iznutra i te neke stvari, ali meni je to samo tlaka.
    MM pak nije ni kršten, mma mu je katoličke vjere a tata je agnostik. I MM je agnostik, ili bolje rečeno on crkvu uopće ne doživljava.
    Vjenčali smo se u crkvi jer sam ja tako htjela, a htjela sam jer eto nisam htjela kod matičara . Zapravo što sam starija shvaćam težinu svega toga, jer eto pbvezala sam se tada djecu krstiti i odgajati u duhu vjere a jedino što sam od svega toga napravila je da su kršteni, čak smo skoro i to preskočili, pogotovo sada s Ivom. Da ne dužim cilju storiju oko toga, krštena je po meni iz totalno krivih razloga.
    I što sada? Na misu ne idemo i ne mislimo ići.
    Tko će s djecom ići na misu ako budu trebala na pričest i krizmu, već sada bih radije da ne idu. Pa tako i da ne idu na vjerinauk. Još bi ajde da idu na vjeronauk, ali koliko sam shvatila, onda moraju i na vjeronauk i crkvu i na pričest i na krizmu.
    Moram priznati da sam sva zbrkana i da mi prisitsak s moje strane familije ide na živce a ne mogu ih otkantati, tj. ne znam kako da to izcedem na fin način.
    :/ .
    I tako, eto, opet sam na početku i izgubljena i ne znam ni di sam ni kaj sam.
    Doma slavimo Božić i Uskrs i to je to.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moje je mišljenje da je ikakav duhovni odgoj bolji nego nikakav i u tom smislu, iako ne volim način na koji se vjeronauk predaje u školama, ne mislim sutra svoje dijete lišiti odlaska na vjeronauk, ali isto ga tako ne mislim lišiti ni svoga tumačenja određenih crkvenih dogmi i općenito tumačenja u koje ne da ne vjerujem, nego ih smatram apsurdnima.

Mislim da se u ovo uklapa i tvoja želja i viđenje duhovnog odgoja :
    - ucenje o glavnim religijama svijeta bez predrasuda ili stereotipa - sto vodi do zadnjeg djela:
    - stvaranje svog osobnog puta, uvjerenja, vjerovanja, tumacenja...vezi duhovnosti.
    Ja sam odgajana u prilično katoličkom duhu što mi je dalo temelj u odnosu s Bogom i zbog toga mi je drago, ali isto tako mislim da sam u svemu zadržala zdravu logiku. Mislim da nema straha ako dijete ide na vjeronauk, a mi mu ipak dajemo s druge strane širinu i recimo objasnimo mu da pakao doista ne postoji i da je u redu sumnjati u tvrdnje koje se na misi iznose te da zbog toga neće biti "kamenovan" cijeli svoj vječni život.

Bila bih najsretnija kad bi se vjeronauk opet održavao u okviru župa kako je nekad bilo, a ne ovo siljenje djece na pusto bubanje informacija.
    Sjećam se kako je naš svećenik bio divan i prava rijetkost: puštao nam je filmove, vodio na putovanja, čak i po Europi, pričao zanimljive priče i uvijek je ostavljao prostora za filozofsko sumnjanje u doslovno tumačenje Biblije jer je sam bio prilično praktičan i logičan, a s nogama čvrsto na zemlji i s glavom taman dovoljno u oblacima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moje pitanje ne ide za tim da se upustimo u filozofiranje...

ono je postavljeno zato sto ja npr. duhovnost uopce ne poistovjecujem s religijom, a jos manje sa nekim institucionalnim vjerovanjem u okviru religijske institucije koja prvenstveno provodi moc i kontrolu, preko sustava pravila, zabrana..itd, pa sam u tom smislu postavila pitanje.

kao sto etiku i moral takode ne poistovjecujem s institucionaliziranim vjerovanjem (dapace), te smatram da je etika proizvod covjekovog razvoja. ako ste primjetili religijska etika obicno kaska za etikom drustva..
    pa ipak svako toliko ili stalno citam vjeronauk ili etika..itd, duhovnost kao religijska komponenta...
    potpis, seni.

nejasno mi je da li se uvodno pitanje odnosi na duhovni odgoj vjernika rimokatoličke vjere (da se niti ne javljam sa svojim razmišljanjima ) ili na duhovni odgoj onako kako ga svako od nas vidi/doživljava. :/

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

duhovni odgoj djece - onako kako mi osobno to dozivljavamo, tumacimo, vidimo....

bez institucije i vjeronauka u skoli.

moze biti duhovni odgoj u obitelji koja je katolicka po tradiciji i nasljedstvu, ali ne salje djecu na vjeronauk.

moze biti duhovni odgoj krscana bez pripadnosti nekoj Krscanskoj religiji

moze biti duhovni odgoj buddhista u gradu gdje nema Buddhistickog hrama...

moze biti duhovni odgoj new age filozofa, shamanista, bilo sto

ili duhovni odgoj "slobodnih umjetnika" - filozofa koji ne pripadaju nikakvoj kategorizaciji ili etiketi....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zoila prvotno napisa
    ili duhovni odgoj "slobodnih umjetnika" - filozofa koji ne pripadaju nikakvoj kategorizaciji ili etiketi....
    kako si nas lijepo nazvala

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa filozofija i umjetnost nisu bas jedno te isto.
    a da se i filozofe kategorizirati
    pa i umjetnike

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ana piše: Pa tako i da ne idu na vjerinauk. Još bi ajde da idu na vjeronauk, ali koliko sam shvatila, onda moraju i na vjeronauk i crkvu i na pričest i na krizmu.

Možda će ovo pomoći: dijete koje ide na vjeronauk NEMA obvezu primanja sakramenata. Na vjeronauku dobiva informaciju i o katoličkoj i o pravoslavnoj i o zajednicama reformacijske baštine i o židovstvu i o hinduizmu... informacije, a AKO to roditelji žele može primati i sakramente, ali to nikako nije obveza. Nadam se da sam malo pomogla

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a zakaj - a zakaj ti cijepidlacis?

ajmo sad nazad on topik ...

makar se slazem stime sto si rekla. no kuzimo mi na kaj se odnosi "slobodni umjetnik" u ovom topiku....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Tratinčicemoje prvotno napisa
    Na vjeronauku dobiva informaciju i o katoličkoj i o pravoslavnoj i o zajednicama reformacijske baštine i o židovstvu i o hinduizmu... informacije,
    ajde, tratinčice, budimo realni, nije baš tako, zar ne? :/

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nasreću dobro poznam plan i program predmeta koji predajem

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

fokus fokus fokus fokus
    fikus
    oops. fokus fokus.

podsjetimo se:
    i molim Vas - nemojte pretvorit ovaj topik u neku vrstu kritike na crkvu, kritike na vjeronauk u skolama, ili u neku vrstu predavanja ili propovjedi u nadi da ce se netko od nas preobratiti ili sto li vec....
    Ajmo sad nazad on topik. Duhovni odgoj djece DOMA U OBITELJI bez vjeronauka u skoli i bez rasprave o tematici koje se obradjuju na vjeronauku u skoli.

kao neka vrsta: topik o duhovnom home-schooling-u. ajmo reci.

pitanja o vjeronauku u skoli, te o nastavnim planovima, programima toga - raspravljajte drugdje. hvala.

i PS - DA - dijete moze na vjeronauk u skoli i NE MORA na vjeronauk u crkvu, ne mora primat sakramente....

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i PS - DA - dijete moze na vjeronauk u skoli i NE MORA na vjeronauk u crkvu, ne mora primat sakramente....

Hvala na potvrdi informacije.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

molim
    ti si vjerouciteljica? slobodno ti preporuci kakvu krscansku literaturu za djecu mladjih od 10 godina - za citanje doma s roditeljima (osim djecje Biblije - to imamo).

recimo, ja sam nekad voljela citati biografije svetaca - no mislim da su vecina knjiga koje sam bila kupila ili posudjivala preteske za malu djecu....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zoila, sto kazes o recimo knjigama h. hessea?
    pretesko je za djecu, ali se mozda moze pojednostavniti?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ne želim opterećivati ostale pratitelje ove zanimljive teme...
    javim se na pp

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala na potvrdi informacije.
    Ovo mi je zanimljiva informacija jer bih ipak voljela da dijeca o vjeri nešto nauče, a da me to ne obvezuje na vjeronauk u crkvi i sakramente.
    Hvala.

I jedno pitanje, da li se na vjeronauku u školi uči samo o katoličkoj vjeri ili i o drugim vjerama?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zoila, meni je predivna Košulja sretnog čovjeka od Vesne Krpmotić u kojoj je sabrala kratke poučne pričice iz raznih religija, a izdala je i knjige pod nazivima Vrlina istine (pričice na temu važnosti pričanja istine), pa Vrline ljubavi (tema ljubav) itd. U njima također imaš i razne radionice, pitanja za raspravu itd. Ja sam ih koristila na satovima razrednih odjeljenja i klincima su se svidjele i pričice i rasprave koje bi uslijedile.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tu imaš primjer o kakvim pričama je riječ:

Košulja sretnog čovjeka[/url]

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

fokus fokus fokus fokus
    fikus
    oops. fokus fokus.

podsjetimo se:
    Ajmo sad nazad on topik. Duhovni odgoj djece DOMA U OBITELJI bez vjeronauka u skoli i bez rasprave o tematici koje se obradjuju na vjeronauku u skoli.

kao neka vrsta: topik o duhovnom home-schooling-u. ajmo reci.

pitanja o vjeronauku u skoli, te o nastavnim planovima, programima toga - raspravljajte drugdje. hvala.

samo da pojasnim.
    moje prvo pitanje nije bilo u smjeru zapocinjanja onih vec poznatih diskusija o vjeri u koje se ni ne ukljucujem.
    zeljela sam razumjeti, da li je ta duhovnost o kojoj zelis razgovarati, strogo definirana vjerom kao takvom, pa da znam da li da sudjelujem ili ne.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    I jedno pitanje, da li se na vjeronauku u školi uči samo o katoličkoj vjeri ili i o drugim vjerama?
    --- da ne zabrazdim jako offt. ---

Pri upisu u školu može se odlučiti za eventualni upis u:
    - katolički vjeronauk
    - muslimanski vjeronauk
    - pravoslavni vjeronauk
    - ostalo (prazna crta)

Katolički vjeronauk ima u svakoj školi. Kod nas je organiziran i muslimanski (to određuje broj djece). Nisam sigurna za pravoslavni jer u razredima gdje su moja djeca nije bilo zainteresiranih.

I da - rečeno nam je ovako: to je izborni predmet ali NIJE obveza za svete sakramente.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Zoila, meni je predivna Košulja sretnog čovjeka od Vesne Krpmotić u kojoj je sabrala kratke poučne pričice iz raznih religija, a izdala je i knjige pod nazivima Vrlina istine (pričice na temu važnosti pričanja istine), pa Vrline ljubavi (tema ljubav) itd. U njima također imaš i razne radionice, pitanja za raspravu itd. Ja sam ih koristila na satovima razrednih odjeljenja i klincima su se svidjele i pričice i rasprave koje bi uslijedile.
    Potpisujem :D a postoji i knjiga Priče o dobru, priče o zlu, zbirka književno-umjetničkih tekstova s pomoći roditeljima u analizi istih...
    a dobre su i bajke Ivane Brlić-Mažuranić

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Citiraj ana.m prvotno napisa
    --- da ne zabrazdim jako offt. ---

Pri upisu u školu može se odlučiti za eventualni upis u:
    - katolički vjeronauk
    - muslimanski vjeronauk
    - pravoslavni vjeronauk
    - ostalo (prazna crta)
    Ovo je potpuno točno. Ali mislim da je pitanje bilo: uče li djeca na katoličkom vjeronauku o drugim vjerama?

Odgovor je DA.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi doma nismo vjernici (u sklopu uobičajenog tumačenja te riječi - dakle, ne pripadamo niti jednoj religijskoj zajednici), ne molimo se ni na koji način i ne vršimo bilo kakve vjerske obrede, a isto tako Vedran ne ide na vjeronauk.

No, imamo i MŽ i ja nekakav ajmo reć osobni stav prema "onome tamo gore", uvjereni smo da tamo postoji Netko/Nešto i trudimo se živjeti u skladu sa općenitim duhovnim zakonima koje su razne kulture i vjerske zajednice donijele tokom tisućljeća civilizacije, bez da za to koristimo tumačenje neke od tih religija.

Iskreno, nikad u životu nisam pročitao niti ijedan veći dio biblije (samo odlomke) ili neke druge svete knjige. No, ne znači da neću.

Što se djece tiče, prema vjerskim obredima se odnosima kao prema narodnim običajima (ja osobno tako doživljavam proslavu Božića, Uskrsa itd) i tako odgajamo i djecu, da su to vjerski blagdani katoličke crkve koji imaju svoju vjersku pozadinu, ali i duboko kulturno značenje kod nas (za razliku od recimo konzumerističkih "tumačenja" ). Prema vjerskim pričama se odnosimo kao prema mitovima, kao recimo prema pričama iz Antike ili starog Egipta. Prema religijskim uvjerenjima drugih ljudi se odnosimo kao prema njihovim osobnim stavovima koje mi ne dijelimo, ali ih uvažavamo i ni na koji način ne potcjenjujemo ili obezvrijeđujemo.

Za sada nije bilo nikakvih problema u takvome pristupu niti nekih većih nedoumica kod djece (Vedrana), u školi je takav pristup za sada isto bio prihvaćen bez ikakvih rezervi kod njegovih prijatelja ili pak učitelja.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

tratinčicamoja hvala na info. Ako će ići ićo će na katolički, ali ja sam mislila da uče onako o vjerama općenito da se upoznaju sa svime što postoji...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ana.m., na etici se uči o vjerama općenito.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

To je vrlo pohvalno, prijateljica mi predaje etiku u srednjoj školi i znam kako etika i vjeronauk imaju gotovo isti plan i program pa se često nadopunjujemo materijalima i razgovaramo o temama koje predajemo...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

To je vrlo pohvalno, prijateljica mi predaje etiku u srednjoj školi i znam kako etika i vjeronauk imaju gotovo isti plan i program pa se često nadopunjujemo materijalima i razgovaramo o temama koje predajemo...
    ne bih kvarila topik, majke mi , da se držiš zadane teme. ali ajde mi molim te objasni kako niže navedeno može biti jednako programu etike. i gdje se tu uči o drugim vjerama? nije provokacija, ozbiljno te pitam.

REDOSLIJED NASTAVNIH CJELINA I NASTAVNIH TEMA, PLANIRAN BROJ NASTAVNIH SATI

PRVI RAZRED

I. NAŠI VJERONAUČNI SUSRETI - 3 sata

1. Imam svoje ime i svoje mjesto

2. Svi smo vrijedni poštovanja

II. OTKRIVAMO ZNAKOVE BOŽJE DOBROTE - 8 sati

1. Nebo i zemlja pjevaju Bogu

2. Divni Božji svijet

3. Bože, čudesno si stvorio ljude

4. Ljudi nisu poslušali Boga

III. POVEZANI SMO S BOGOM - 7 sati

1. Isus poziva ljude

2. Isus objavljuje: Bog je naš dobri Otac

3. Zahvalni smo Bogu za kruh i plodove zemlje

4. Mali misionari

IV. SJEĆAMO SE SVETACA I POKOJNIKA - 4 sata

1. Biljke i životinje nestaju, a ljudi umiru

2. Sveci su Božji i naši prijatelji

3. Sjećamo se svojih pokojnika

V. USUSRET ISUSOVU ROĐENJU - 10 sati

1. Došašće - vrijeme priprave za Božić

2. Radujemo se svetom Nikoli

3. Marija - Isusova majka

4. Božić - blagdan Isusova rođenja

5. Pastiri se raduju Isusovu rođenju

VI. ISUS SUSREĆE LJUDE - 7 sati

1. Isus svima čini dobro

2. Isus se brine za sve ljude

3. Isus posebno voli djecu

4. Isus nas uči moliti

VII. RADOST OPRAŠTANJA I LJUBAVI - 6 sati

1. Radujemo se životu

2. Zašto smo ponekad žalosni?

3. Zašto se ne razumijemo i svađamo?

4. Znakovi oproštenja i pomirenja

5. Isus nas poziva na opraštanje

VIII.USUSRET USKRSU - 13 sati

1. Pripremamo se za Uskrs

2. Uskoro slavimo Uskrs

3. Isusova muka i smrt

4. Isus živi – uskrsnuo je

5. Uskrs slavimo u obitelji, u školi i župi

6. Isus odlazi Ocu i ostaje s nama

7. Živimo u radosti i ljubavi

IX. ZAJEDNO SMO UVIJEK RADOSNI - 11 sati

1. Isusov sam učenik

2. Susreti Isusovih učenika

3. Marija je naša Majka

4. Majci za Majčin dan

5. Radujemo se školskim praznicima

6. Ostanimo povezani

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ne bih kvarila topik, majke mi , da se držiš zadane teme. ali ajde mi molim te objasni kako niže navedeno može biti jednako programu etike. i gdje se tu uči o drugim vjerama? nije provokacija, ozbiljno te pitam.
    ti si navela program 1. ili 2. razreda osnovne škole, a Tratinčica je pisala o srednjoj školi (vidi gore boldano)
    u osnovnoj školi etike ni nema pa se niti ne može uspoređivati
    a tvrdnja o skoro pa indentičnim programima etike i vjeronauka u srednjoj školi stoji

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    tvrdnja o skoro pa indentičnim programima etike i vjeronauka u srednjoj školi stoji
    zasto se onda ne predaje jedan predmet? etika, npr.

Zoila, oprosti zbog ovih upada. sa zanimanjem cu pratiti nastavak glavne teme, a i aktivno se ukljuciti kad budem u stanju jasno izraziti svoja razmisljanja

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i da li to znači i da su programi vjeronauka ostalih vjeroispovjesti isto isti kao etika? onda sve vjeroispovjesti imaju isti program vjeronauka u školi?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    i da li to znači i da su programi vjeronauka ostalih vjeroispovjesti isto isti kao etika? onda sve vjeroispovjesti imaju isti program vjeronauka u školi?
    Ovo ću istražiti pa javiti.
    Vodila sam djecu u židovsku sinagogu (u sklopu nastave u 7. razredu) i djeca su pitala uče li njihova (židovska) djeca o kršćanima kao mi o židovima, predsjednik židovske općine je tada djeci rekao "Ne, mi ne učimo ništa osim Starog zavjeta."
    Djeca su bila malo razočarana, ali razgovorom u školici smo to riješili.
    Kakva je situacija s ostalima, nisam sigurna.
    U učionici imam i djevojčicu koja ide na vjeronauk protestantske baštine. Ona na svom vjeronauku uči o svim kršćanima (pravoslavnima, katolicima i židovskoj zajednici), a često ostane i na mojim satima (naravno uz znanje roditelja) osobito kad radim biblijske teme (koje su nam zajedničke) a često nam donese i vijesti iz svoje zajednice

Za ostale nemam informaciju, ali i meni je zanimljivo... javim kad saznam :D

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a Sofijin svijet od Josteina Gaardera? po meni je to super knjiga za uvod u razmisljanje o filozofiji i religiji...

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    a Sofijin svijet od Josteina Gaardera? po meni je to super knjiga za uvod u razmisljanje o filozofiji i religiji...
    Sofijin svijet, bombon od knjige! :D

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

popis knjiga raste, hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Priče o pahuljici, autor: Ljudevit Anton Maračić

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Možda bi ipak roditelji trebali voditi djecu jer čekajući da oni odluče mogu ih tako zvati dječak ili djevojčica pa kad narastu neka si sami daju ime koje im se sviđa! Teško mi se složiti sa Zoranom.Djeca su maloljetna i ne mogu odlučivati.Ona se ponašaju po modelu i odražavaju sliku iz svoje obitelji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sta fali slikama obitelji onih koji ne idu po crkvama? Niti ja idem niti cu voditi djecu. Bas zato sto su djeca maloljetna ne zelim im nametati vjerska uvjerenja. Barem uvjerenja nikad nije kasno steci, a stvarno ne mislim da ce ista propustiti ako ih ne odgajam u vjerskom duhu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

popis knjiga raste, hvala!
    Posudila sam nedavno iz knjižnice lijepo opremljenu slikovnicu s pričama Oscara Wildea. Savršeno!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drago mi je vidjeti da topic ide u pozitivnom smjeru

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

interliber je skoro tu!

neki dan je moj 9.5 godisnjak filozofirao vezi uskladjenosti price o nastanku prema Bibliji i osnove znanja o evoluciji i znanstveno-temeljenim teorijama nastanka. joooooj.
    nakraju sam drzala malo predavanje o osnovama kvantne fizike i o mogucnosti pjesnickog znacenja rijeci tipa "mrak" i "7 dana" te "prvi"....

oj vi filozofe - nije lako s toddlerima u kuci, no bogme nije lako i kad rastu dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni Zorka postavlja prilicno cesto pitanja na koja nemam konkretne odgovore. Ona vec odavno ima u glavi nekakvu predodzbu da se mi uvijek iznova radjamo. I onda me cesto zna pitati gdje je ona bila prije nego se rodila, gdje sam ja bila prije nego sam se rodila, poznajemo li se mi vec otprije i hocemo li se prepoznati kad opet umremo itd. :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

interliber je skoro tu!

neki dan je moj 9.5 godisnjak filozofirao vezi uskladjenosti price o nastanku prema Bibliji i osnove znanja o evoluciji i znanstveno-temeljenim teorijama nastanka. joooooj.
    nakraju sam drzala malo predavanje o osnovama kvantne fizike i o mogucnosti pjesnickog znacenja rijeci tipa "mrak" i "7 dana" te "prvi"....

oj vi filozofe - nije lako s toddlerima u kuci, no bogme nije lako i kad rastu dalje.
    Moj 8,5 godisnjak na to ne trza... aliiiii imam ja i 7,5 godisnjaka koji me doslovce izbezumio sa slicnim pitanjima. Naime, doma ravnopravno koegzistiraju na istoj polici knjiga o velikom prasku i postanku svemira i djecja Biblija. I sad... dakako - dijete postavlja pitanja.

Kazem ja njemu da su ljudi nekad vjerovali i da je zemaljska kugla zapravo ravna ploca. I bili su SIGURNI da je to istina. (Nisam rekla da su spaljivali na lomaci one koji bi se usudili tvrditi suprotno...) Rekoh djetetu da NITKO NE ZNA TOCNO kako je to bilo, bez obzira da li se drzimo velikog praska ili 7 dana stvaranja svijeta. Pa onda izmisljamo razne price. Jedna je opisana u Bibliji, a druga u ovoj drugoj knjizi.

Mhm, nije bio bas zadovoljan odgovorom, jer u toj dobi ih jako zanima kako stvari nastaju i nestaju, ali je rekao da bi volio postati znanstvenik i sam otkriti kako je stvarno bilo!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •