Zoila prvotno napisa
dajte ne pretjerujte.
lijepo sam rekla da je vazno upravo TKO tumaci price iz Biblije djeci, KADA ih tumaci dijetetu, tj u skladu s dobi dijeteta, sposobnosti shvacanja itd. te KAKO ih se tumaci.
ako idete s takvim tonom prema svom dijetetu vezi Biblije, bojim se da cete povecat sanse da stvorite jednu atmosferu averzije prema Krscanima kome je Biblija sveta knjiga....
Sto se tice tumacenja price iz Biblije, ja na to gledam nekako kako gledam i na stare bajke koje nisu nista manje krvolocne i likovi u njima su nekad cak teze kategorije, ajmoreci - psihopata.
koliko samo roditelja ostavaljaju svoju djecu u sumi pri pocetku price...
pa div koji jede djecu
pa...itd itd.
Bajke u originalu su bile namjenjene odraslima - i pricali su ih pripovjedaci, i kako su im ljudi prilazili s odredjenim dilemama, tako su im pripovjedaci prepricavali odredjene price s odredjenim poukama...
jel cete se sada buniti kad vasa djeca krenu u skolu i krenu citati bajke tipa crvene cipelice, djevojcica sa sibicama, suma striborova...?
Pa kada vasa djeca procitaju za lektiru sumu striborova - jeli cete se zgrazati - koja budala - zenio se za GUJU?
pa da DANAS covjek ide se zenit s gujom, zavrsio bi u Vrapcu, tj. nakon sto provede jedno vrijeme u bolnici zbog ugriza zmije...jel.... :/
ne da mi se vise stvarno svadjati niti prepucavati....
ja idem dalje.
otkrila sam da osim Kosulja Sretnog Covjeka - postoji cijeli niz prekrasnih knjiga od Vesne Krmpotic. Prekrasne su jos i njene knjige:
Bajke
Basne...