šta je grincajg?
šta je grincajg?
barila umak-cca 17kn
tijesto integralno 12kn
zelena salata-8kn
sveukupno 37kn
mješavina povrća za juhu. Mrkva, peršin, celer obavezno, može još nešto, to se kupuje zajedno obično zavezano, ako kupuješ na placu, a dućani isto imaju svoju varijantu.štrigica prvotno napisa
Kombinacija mrkve, peršina i makarsvakakvog zelenja po izboru: celer, pastrnjak i slično. Prodaje se u vezicama i smatra se osnovom za jušne konkokcije.
tnx oboma
Da, znam da je gomila obitelji sa prehrambenim navikama drugačijim od naših.Deaedi prvotno napisa
Da se juha procijedi, onda bi bila predjelo.
Ovako je kompletan obrok jer ima i mesa i žitarica.
I salata uz to.
Da pojedem još nešto, eksplodirala bih.
Kod nas danas sirnica ilti (ako nekom treba prijevod) burek sa sirom:
listovi za pite (jufke, kore) 10 kn
2 vrhnja 6kn
sir svjezi 14 kn
ukupno 3o kn (struju ne racunam)![]()
apri mi kao i vi, možda baš ne jedemo ista jela, ali su nam npr. ono što u jelovniku piše predjela, glavna jela, pogotovo preko tjedna.
A da razmjenimo par brzinskih recepata?.
Mada mislim da ih ti sigurno imaš više nego ja.
Potpisujem ovo s predjelima...kakva predjela??To su sve glavna jela..i kod nas..
i meni je ovo kompletan obrok. čak i da je bez mesa, opet bi to računala kao ručak. jedino, što kod mene ručak nije ručak ako nema salate. :/apricot prvotno napisa
burek sa sirom mi opet nije u rangu ručka.
a što ćeš - sve ti je stvar navike.
da, i mi smo salatoovisnici![]()
Meni je BUREK SA SIROM definitivno rucak, uz juhu i salatu.![]()
kad smo mi doselili u zagreb, bilo mi je strašno čudno kako nekome može biti ručak knedle sa šljivama i zelena salata.
Ali onda sam skužila da je to isto kao što je u našoj kuhinji sirnica () i salata. Ili krompiruša i salata.
Da, uz juhu (od rajčice, npr), definitivno kompletan obrok.
MI smo danas na grah-kobasice-salata racunici. Uz domaci kruh i kolac sa sirom i bananama. Nemam pojma koliko sve skupa kosta, ali nije puno.
Inace, koja je to fora izbaciti jogurte iz price o pitama?![]()
ako je uz jogurt, onda je večera
ne pitaj zašto
ko ono s mahunama![]()
ne znam meni je muz jako kompliciran po pitanju hrane. tako da ja skupo placam hranu.
npr njemu uvijek treba mesa. ali mljeveno meso nije meso. ni leso meso nije meso. ni piletina ni puretina nisu meso. osim ako su tanko narezana prsa i pohovana. onda piletina i puretina mogu biti meso.
leso povrce jedino blitva i prokulice. ostalo mu se ne svidja.
tjestenina moze ali samo kao prilog mesu. i mora biti s vrhnjem ili maslinovim uljem ili umakom u kojem su npr snicli i parmezanom. tjestenina s povrcem mu smrdi.
ribu voli samo na gradele ili frigane incune. ali kako gradele sprema on, jedemo je jednom u sto godina.
juhe ne jede. ni jednu jedinu juhu na svijetu.
voce ne jede.
salatu obozava.
ne zeli ni blizu nikakve sjemenke, zitarice osim psenice u obliku tjestenine.
tako da sam ja najsretije kad ne jede doma.
neki dan sam kuhala juhu od bundeve, rizu sa sjemenkama, pareni kelj i prezene trakice mesa. on je jeo samo meso i dvije vilice kelja.
a danasnji rucak:
pohani teleci snicli 50 kn + jaje i mrvice i ulje cca 5kn
pire krumpir cca 5 kn
kupus salata 2 kn
oko 62 kn
ha izgleda da svi najcesce imaju ruckove od cca 60 kn.
apricot prvotno napisa
![]()
Nama može proć svašta pod ručak tipa sirnice, krumpiruše, zljevanki, palačinki zapečenih sa sirom...čak i home made pizze...jednostavno zato što djeca u vrtiću/školi ručaju varivo (nesto na žlicu) pa im sljedeći obrog nekad može biti i "bez žlice"...T o naravno ne važi za vikende...
![]()
jedan dan ću samo doć s rajnglom na tvoja vratatweety prvotno napisa
Danas sam kuhala mladi kelj sa pasiranom rajčicom i puretinom.
Kelj, jedna mala glavica 2kn
Puretina cca 300-400gr oko 20kn (kupim u metrou pureći file od cca 2kg, po cijeni 52kn 1kg..., pa zamrznem na porcije)
Luk, malo ulja..?
Pasirana rajčica (iz Lidla fenomenalna je 3.55kn)
I dva krumpira..
Mislim da nije više od 35kn?
I da, to nam je za DVA dana.
mali jede u vrtiću, tako da imamo i previše.
Inaće malo jedemo i mjesećni trošak za hranu je oko 1500kn (maximalno 2000).
Danas piletina sa tikvicama:
pileći file 500 gr. oko 30 kn
tikvice pola kg 10 kn
jedan luk, malo vrhnja za kuhanje, malo paradajz soka ?? (10 kn?)
pola kutije tjestenine 5 kn
cikla salata ?? - recimo trećina staklenke - 3 kn
-------------------------
ukupno: 58 kn
I meni se čini da je ručak najmanja stavka u onome što trošimo na 'špeceraj'. Iako povrće kupujemo od eko proizvođača, meso jedemo tri-četiri puta tjedno (iako ne kupujemo nikakvo skupo meso nego uglavnom jedemo pileći i pureći file), i općenito ne štedimo na hrani, ne kupujemo nikakve robne marke nego u principu najskuplje tjestenine, rižu itd. Danas smo na ručak potrošili 58 kuna, a skoro 50 kuna na sendvič i peciva koja smo pojeli po gradu.
maria71 prvotno napisa
![]()
![]()
Ja ZNAM da se hranim ovako kako ona kuha da bi moj špek s trbuha nestao......
mi danas:
pecene srdele i lokarde, fazoleti na salatu, kruh - 0 kn, kuhali svekiji![]()
a sad zaozbiljno, jucer:
juha sa rizom i povrcem i kiseli kupus zapecen sa kobasicama i pire krumpirom
- 1 mrkva, 1 tikvica, 1 krumpir, riza - 5kn
- kobasice - 10kn
- krumpir - 0kn (dobili krumpir)
- kiseli kupus - 15 kn
sum: 30kn
MM i ja:
Punjena paprika (veeelika) s pireom i miješanom salatom
Svinjsko pečenje s krumpirom (ogromna porcija) i kupus salatom
=50kn
neki dan u Kiki![]()
govorite o tim jelima usput...
ne znam...
meni je doručak voćka, komad sira i sensia
to nije više od 15-20 kuna
ja ne doručkujem. al zato dva puta večeravam.![]()
i meni bi krompiruša, zeljanik, sirnica ili burek bili dovoljni za ručak (plus salata). kad bi mi se to dalo napraviti. :/
Ja danas kuhala: popečke i kuhane tikvice
Mljeveno meso 23 kn
dvije tikvice srednje 5 kn
1 jaje, malo mrvica, peršin ajd 3 kn
ulje + potrošnja desetominutnog kuhanja :/
ukupno ajd 40 kn.
apricot prvotno napisa
meni su knedle i dalje desert i nikako ne mogu shvatiti da to nekome može zamijeniti ručak
A ja fakat nikad nisam čula da uz knedle netko jede zelenu salatu.
Mi smo ih kod mame nekad imali za ručak ali u principu bi bio ručak tipa neka gušća juha, ili čušpajz bez mesa i onda knedle.
Pa ja onda jedem ko slon!
Doručak: krafna + čaj, pa hrenovka u pecivu, kava i mandarine (sve je kupovno jer radim ujutro pa jedem u hodu).
Ručak: pileća juha s puno mrkve + piletina + zelena salata, nakon dva sata štrukli sa sirom.
Nakon tri sata večera: špek, malo čvaraka, paradjz i paprika, malo štrukli, biaktiv (light, naravno) i za desert dvije Žlice nutelle na kruhu. Sad si mislim da bi možda pojela još i one jagode iz frižidera.
Još je MD na putu, a da je on doma ručak bi morao biti još nečime podebljan.
A cijena? Nemam pojma. Kupovno je: sir, bioaktiv, jogurt, vrhnje, kore za štrukle i nutella.
evo još jednog jeftinog i gotovog za 15 minuta:
tijesto sa sirom, juha od rajčice i miješana salata
250 g Barille... 5 kuna
500 g kravljeg sira... 14 kuna
pasirana rajčica... 6 kuna
rajčica, paprika, krastavac... 8 kuna
začini, voda, plin... 7 kuna
40 kuna
u moje tijesto sa sirom jos ide i jedno jaje, na vrh vrhnje i naribani sir, unutra jos malo sunkice ili speka...apricot prvotno napisa
(koliko je to ekstra kalorija)
a salate mi ne idu ni uz knedle, ni uz juhe ni uz cuspajze. eventualno uz grah cuspajz.
to je onda kao karbonara
ja najviše volim osjetiti onaj kiselkasti sir, bez ičega.
danas je ovako, drugi put će biti drugačije
Poriluk varivo
poriluk - 8 kn
krumpir, mrkva, češnjak, luk, celer, malo rajčice - ajde, 6 kn
plin, začini, voda - ajd još 5 (uopće nemam pojma koliko bi to bilo)
kruh - 6 kn
hrenovke - nemam pojma, oko 16 kn?
Ukupno 41 kn, po osobi 10,25 kn (nas ima četvero odraslih, a dijete ionak ruča u vrtiću).
Desert će biti vjerojatno muffini:
kiselo mlijeko oko 4 kn
maslac - 5 kn
2 jaja - 3 kn
čokolada za kuhanje - 9 kn
brašno, šećer, pp - ajde 5 kn
maline iz škrinje iz vrta - neprocjenjivo![]()
struja - oko 5 kn??
Ukupno: 31 kn za 12 komada
kad bih ovako računala cijene ručka i naši ručkovi bi bili tu negdje.
al' opet mi najviše novaca ode na hranu. :?
istina, na hrani ne štedim, ali opet ne kupujem ni neke gluposti u centrima, kad radimo veću kupovinu, uvijek sve konkretno.
na placu idem cca 1 puta tjedno, kupujem voće, povrće, meso za tjedan i za vikend obično ribu i svaki put potrošim cca 400,00 kn. to je 1.600,00 kn mjesečno. u centrima potrošim sigurno još najmanje 300,00 kn tjedno za hranu - to je slijedećih 1.200,00 kn. tipa jogurti, sirevi (bez sira isto ne možemo živjeti, ajd kupimo one malo skuplje od 70-80,00 kn/kg - al i to nije neki luksuz) i sl.
ne kupujem sokove, grickalice, slatkiše, nareske eventualno po 10 dkg nečeg, kekse kupim tipa domaćice pa mi traje tjedan dana, možda malo maslina, uglavnom ništa pretjerano. još kad računam dnevne kupovine u dućanu i marendu za sebe i mm-a, neku kavicu - minimalno 100,00 kn dnevno - to je slijedećih 3.000,00 kn.
i došli smo do 5.800,00 kn a da nismo nigdje bili i ništa vidjeli. i sve pos***i drugi dan.
meni je spas šta puno toga sama pripremim
evo primjer -
na 35 kg paprika koje sam spremila za zimnicu (ukiselila, ispekla, stavila u ulje) ja sam uštedila puuuno kuna... naime 20 kg roga sam kupila, 15 kg domaćih sam imala iz vrta...
da sam išla kupovat paprike u sred zime za ispeć ih došle bi me 30 kn/kg a ne bi imale ni O od okusa paprike...
ovako sam sve skupa potrošila nekih 150 kuna (struje i materijala) i imam paprike za stavit u juhu, ispečene i ukiseljene za salatu itd. koje imaju savršen okus a ja znam što jedem...
loša strana života na selu je što sve ostalo što moraš kupit (šećer, sol itd.) po puno nepovoljnijoj cijeni nego je ona u gradu...
ja ručak ako jedem iz vrta + npr. samo kupovna riba mogu proć ispod 30 kuna za nas 6...
ako kupujem meso - ne mere ispod 100 kunica da se na trepavice staviš...
štrigice, di je to tvoje malo - veliko misto?
e, da - štrigica me podjsetila s ovim paprikama - na pjaci kupujem uvijek samo sezonsko, znači nikakav luksuz od jagoda usred zime i sl. :/
kako se toliko toga skupi, nemam pojma.
i još nešto - rijetko kad bacamo hranu.
Jučer paradajz juha (baka mi je nakuhala domaćeg paradajza) sa taranom (svježe tjesto se nariba na trenicu).
Možda 2-3 kn?
Burek sa sirom,
neko je izračunao 30 kn.
Danas juha od brokule, svo povrće iz vrta.
Musaka od krumpira
Krumpir, meso 40 dkg, vrhnje, jaje, luk, začini - 30-ak kuna.
Sutra grah, povrće iz vrta, malo brašna, meso ne stavljamo u grah. Luk salata. Kruh. Oko 6 kn? Grah imamo svoj, kruh pečem, luk naš...
jučer smo imali pileću juhu
piletina- oko 30kn
povrće (kapula, peršin, paprika, mrkvica)- oko 10kn
manistra- oko 3kn
Danas imamo punjene paprike koje mije majka skuhala i kupila sve potrebno za njih, ja ću samo pire skuhati.
Mi dosta trošimo na hranu, meso kupujemo teletinu, piletinu, puretinu, jedemo dosta jogurta i mlijeka i voća.
Mjesečno na hranu trošimo oko 3000kn ako ne i više, sve me strah računati :/
apricot prvotno napisa
u sred Dalmacije, na spoju dviju Županija, spoju mora i zagore....![]()
Evo i mene danas u loncu (MM neka)
- glavica mladog zelja 2-3kn
- 1 mrkva 0.5kn
- komad suhog mesa 15kn
- mala limenka graha 6kn
- mala limenka pelata 5kn
- maslinovo ulje i malo brašna za zapršku
--------------------------------------------------------32-33 kn
I ja sam živi primjer te teorije. Jedem 2 x na poslu, doma kuham svaki dan komplet ručak to je oko 5 pola 6. Oko 8 pojedem voće, i oko 10 večeram. Vikendom mi je skroz nešto u ustima, a tanka ko šibica. Tak su i Sonja i muž.sweetmint prvotno napisa
Dakle moj jučerašnji ručak.
Predjelo voće (dalmatinski šipak i kivi) grickali dok se ostalo kuhalo. cca 10 kn
Krem juha od leće s peršinom i preprženim komadićima kruha na maslinovom ulju (što je ostalo od jučer) umjesto njoka. To mi je teško za izračunati ali mislim da je oko 10 kuna ili manje.
Glavno jelo, pileća prsa prepržena na naglo na maslinovom ulju, preko toga prebacane prokulice, karfiol, mrkva, korabica, brokula, paštrnjak, mahune (sve svježe osim mahuna to sam ljetos zamrznula da se ne pokvari) podlila s deci vode i poklopila tako da se povrče skuhalo na pari. Na kraju posipala vlascem i peršinom (imam u teglici na balkonu). cca 40 kn. Desert nisam imala ali rijetko kad i imamo.
Danas vjerojatno knedle sa šljivama. Meni je teško izračunati koliko košta ručak jer iako kupujem svaki dan nikad na veliko nemam pojma koliko čega ide u što kad kuham odokativno. Za tjesto za knedle ide otprilike 4 krumpira i moje 4 šake brašna i jedno jaje. Sad koliko to košta :/ Šljiva oko 15 koliko to važe :/ Jedno vrhnje , malo šećera i soli, malo ulja i malo krušnih mrvica. Pretpostavljam nekih 20 -25 kuna sve skupa. Valjda
Danas superjeftin ručak (kojeg neki ne bi tako nazvali...ali):
Krautcvekle ilitiga po naški tijesto s kupusom.
Manji kupus, iskoristila pola glavice = 1 kn
Pola pakovanja pasutica (250g) = 7kn
Kad se uračunaju plin, voda i vrijeme ispadne oko 10kn.
Da je i MM ručao kod kuće to bi vjerovatno podebljali nekom kobasičicom, a nama je ovako.
[quote="yaya"]Evo, ja sam recimo mršava, uz ovakvu prehranu:sweetmint prvotno napisa
Dorucak oko 9: štrudla sa višnjama, kava s mlijekom
Gablec oko 1130: Pileći file s grila, pomfrit, salata, šnita kruha. Uzela sam još 2 štrukle koje sam pojela oko 15h, dakle drugi gablec i popila kakao.
Oko 18h sam pojela kao neki ručak, zelje na čušpajz sa pire krumpirom i 1 hrenovkom, 2 šnite kruha (to je bio i ručak koji je svekrva skuhala za H)
Onda 2 mandarine, čokoladno mlijeko.
Večera oko 21h: 3 ledo štrukle.
Također, pojela sam još 1 toblerone čokoladu, šalicu Ledo sladoleda, zdjelicu Domaćica keksa koju držim na radnom stolu uz PC, popila čašu Coca Cole.
Xcvijeta73 prvotno napisa
mi puno toga dobijemo od nasih pa u mi cijene rucka puno manje nego bi bile da sve moram kupit.
kupujemo meso (ono sta ne dobijemo od svojih) i rijetko povrce, voce najvise zimi. i opet mi se cini da jako puno trosimo na hranu. :/
danas:
pohane balancane, telece brzole na maslacu, peceni krumpir i salata od kiselog kupusa.
sve smo dobili od nasih osim kiselog kupusa: 15kn
[quote="Deaedi"]i fakat je tesko prihvatiti da nas ima s razlicitm metabolizmima?yaya prvotno napisa
ja da pojedem to sto pojede daedi morala bih nositi satorsko krilo umjesto majice.
btw. mi jos uvijek imamo onu lecu od neki dan...