maxovamama, ne diži nam mast. Nemamo svi mame, bake, svekrve i slično
maxovamama, ne diži nam mast. Nemamo svi mame, bake, svekrve i slično
i ja bi bila supersize. Tako jedemo svake prijestupne, iliti samo jedan dan vikenda, drugi je dan vikenda uglavnom riblji. Preko tjedna jedemo svak na svoju stranu ili variva. Sve u ekspres lonac i opali, gotovo za 15min.
Ja moram priznati da ne znam kaj bih da imam muža mesojeda.
Ono, ne zna pojesti ručak a da nema komad mesetine. I to se bolkonjez ne priznaje kao meso.
Npr. zapečena cvjetača sa sirom, tikvice s fusilima, zapečeni grah, krumpir s jegerom, o čušpajzima da ne pričam. Jedva čekam sezonu prokulica da si ih pravim.I u receptima puno tih jela stoji kao toplo predjelo ili kao prilog, nama bude ručak.
Off
Kolike express lonce imate, od koliko litara? Ja imam onaj najveći (9 lit.?) i totalno mi je nepraktičan, dok ga samo operem. Zato ga i izbjegavam koristiti (samo za juhu). Vidim da vas puno u njemu svakodnevno kuha, kolika mu zapremnina treba biti da bude dovoljno za varivo napr. 4 članoj obitelji?
Sad nemojte meni vaditi mast s tim muževima koji "jedu biljke" (citat završen).
Ima ovdje finih primjera![]()
Mi isto dobijemo dosta domacih proizvoda od bake, tipa krumpir, luk, mrkva, grasak, mahune itd...pa tjedno kombiniram. Jedino na sto bas trosim je meso i riba, mada mesa ne mora biti svaki dan...tako da nas dnevni jelovnik izadje oko 20-30 kn.
Malena jede kod moje mame, a MM i ja veceramo oko 17-18 h, pa tu stvarno ustedimo![]()
Sto se deserta tice to nam je casa crnog vina 8)
varaš se!apricot prvotno napisa
Ja jedem stvarno jako puno, ustvari bolje rečeno često.
Na poslu jedem 3 puta, ručam i još predvečer smlatim jedan obrok.
A tanka ko šibica.
Organizam pamti koliko često dobiva hranu i po tom principu ju i troši.
Znači ako dobije dnevno samo jedan ili dva obroka, nešto će spremiti i u zalihe, tj. masno tkivo. Ako hrana stalno pristiže po malo, ode sve u energiju.
Naravno, 50% je ipak i genetika.
A što se kuhanja tiče. Baka sama inzistira da će kuhati kompletne ručkove, svaki dan. Nema za sutra, nema za škrinju.
Da nema nje, ja bi isto sve u jedan lonac.
Ja nemam ekspres lonac, ali imam "ekspres" poklopac koji ide na više lonaca. Najveći ima 4 litre, pa jedan od čini mi se 2,5 litre i još jedan manji. Pa kombiniram, koliko mi čega treba, tu veličinu lonca uzmem.
E pa imaš sreće da imaš tako dobar metabolizam.maxovamama prvotno napisa
Ja da jedem kao ti vjerojatno bih bila ko balon.
isto ovako, imam zepterove teče i ekspres poklopac. Može na 4 različite.ana.m prvotno napisa
Soory, mene da ubiješ, ja ne vjerujem u ovakve teorije.Ja jedem stvarno jako puno, ustvari bolje rečeno često.
Na poslu jedem 3 puta, ručam i još predvečer smlatim jedan obrok.
A tanka ko šibica.
Ili kad mi punaške osobe kažu da ništa ne jedu i da su takvi od zraka![]()
Mozda, jer nisi naviknuta tako se hraniti.apricot prvotno napisa
I MM i ja smo mrsavi.
sad ja malo off: jel zepter? ja imam njihvov suđe i super mi je i sada bih kupila taj express poklopac, ali mi se ne daju pare ako nije baš super-ultra koristan.ana.m prvotno napisa
ova je teorija točna (gledala ja i neki dokumentarac potkrijepljen istraživanjima na ovu temu) (par mojih kolegica s posla, a i ja idemo u prilog teoriji. ja sam sada u svojoj najdebljoj fazi ever, a imam 67kg na 180cm. jedem barem 5-6 puta dnevno. voće ne računam pod obrok)sweetmint prvotno napisa
Nije zepter nego AMC.zhang prvotno napisa
aaa...thx. valjda je to slično. jesi zadovoljna?
Prezadovoljna, ne kuham više bez toga.zhang prvotno napisa
Brzo, jednostavno i finoooooooooooo
Bez brige, zepter nije ni približno toliko koristan. Sve zepterovo je jaaaaako preteško i nije ni približno kvalitetno koliko košta. I nije otporno na suđericu (poklopci).
Savjet: kupi si normalno suđe, a za razliku u cijeni do zeptera odi nekoliko puta u neki egzotični restoran - više se isplati.
Imam makar svašta od zeptera i nisam posebno zadovoljan.
Kuham jednostavnu, dakle jeftinu hranu, bez mesa i uz ponešto egzotike.
pa ja napisah da imam zapterov. Neznam, meni je zakon :?zhang prvotno napisa
Stvarno je sve gotovo za 15ak minuta, i savršeno mi je što se povrće ne raspadne.
ma ja već imam lonce od zeptera i koristim ih i zadovoljna sam (iako jest teško, ali su mi zato mišići na rukama super). zanimao me taj poklopac.
meni to dnevno - količinski ne bi stalo u želudac..zhang prvotno napisa
Još sam nešto htjela dodati na ovu temu.
Kao prilog štedljivosti je da se uzima sezonsko povrće...gledam sad npr. papirike kg dođu oko 10 kn + mljeveno meso (oko 20 kn), nafilaš i super ručak...a možeš dodati i kuhani krumpir sa vrhnjem i eto još jefitnijeg ručka.
nebi se složila.Davor prvotno napisa
Uostalom, dobila sam zepter na poklon od mame, koja radi u restoranu već 15ak godina. Ko gl.kuhar.
Nije u esplanadi, al...
pa ja o poklopcu i pričamzhang prvotno napisa
![]()
poklopac je super.
Super je koristan ako ćeš ga koristiti. To je klasičan poklopac za express lonac. Ja tkđ. imam dva lonca na koji ide samo što meni kuha svekrvazhang prvotno napisa
pa ga rijetko koristim.
I kod nas je svaki dan juha (ukoliko nije lonac ručak) samo nije uvijek mesna i često stavljamo kosti. Tkđ. kupujem u selu cijele piliće pa tu bude vratova, nožica...
Mi isto puno kuhamo i puno jedemo, ipak nas je troje odraslih. Ne mora biti mesa svaki dan, ali ga imamo češće nego što bi ga bilo da ja kuham. Nekada je ručak iz bašte za (uvjetno rečeno) nula kuna, a kada hoćemo meso, npr kremenadla na hajdučki (razrezana i špinana lukom i slaninom) moram kupiti 1 kg. To je za jedan dan.
Mamita prvotno napisa
![]()
MOgla sam dobit, za te pare, na primjer, kauč, stol i stolice. Koje još nemam.
Ali je mam uvidjela da je ovo nužnije![]()
Hm, spomenu si samo zepter ili to misliš ipak o svom takvom suđu.krumpiric prvotno napisa
Jer ni ja se s time ne slažem. A da sada ulazim u dubioze o tome baš mi se i neda. Osim toga nije ni tema ovog topica
krumpiric prvotno napisa
kad trčim pred rudo i ne čitam detaljno.
![]()
ma nema beda, meni je to spasilo stvar, ono dodjemo doma u 6 i jeli bi večeru, al ne kasno i da nije frigano jaje, nego nešto zdravo.
Pa tu skuham začas juhu, varivo, gulaš...
a odvojeno kuskus, npr.
Sve za 15min gotovo.
e pa baš zbog ovoga i razmišljam o poklopcu. za mjesec dana se vraćam na posao i neću više imati baš toliko vremena za kuhanje.
a ja svaki dan juhu, jer mladi gospon samo to i jedeMima prvotno napisa
![]()
al u toj juhi se nade svega, osim mesa
nemam pojma koliko trosimo za rucak
ja uopće ne mislim na debljinu!Deaedi prvotno napisa
ja mislim na hranu mesnoga podrijetla.
osjećala bih se bolesno da svaki dan jedem mesnu juhu.
i meso.
ili meso.
... se kuha za kompletno susjedstvo pa je važno imati "pošteno" suđekrumpiric prvotno napisa
![]()
Dućani su krcati suđem s debelim dnom za djelić cijene zeptera i zajedničko im je da je svo osjetno lakše od zeptera i jednostavnije se održava. To ne znači da ću sada zeptera baciti, ali ga koristim tek kada su sve ostale opcije iscrpljene i umjesto originalnih koristim staklene poklopce - manja zezancija za oprati. Čak mi je i express lonac od 7 litara s debelim dnom lakši od "srednjeg" zepterovog lonca.
Dosta namirnica svakodnevno potrebnih za pripremu ručka - ne kupujem. Svekar nam barem jednom tjedno da cca. kilo ili dva ribe, maslinovo ulje je obiteljsko, krompir, kapulu, zelenjavu i sezonsko voće isto dobijemo često od roditelja (i jednih i drugih) (blažen bio hobi mog tate). Stoga mi je teško iskalkulirati koliko sam platila npr. jučerašnji ručak, da probam: riba i cvjetača lešo s krompirom = (samo cvjetaču sam kupila) cca. 10 -tak kuna, a najeli se oboje. Danas ću grah s orzom i domaćom dimljenom pancetom (naravno da je home made - nije kupljena
) to će opet biti trošak od cca. 10 tak kuna (30-tak dkg graha i 10-tak dkg orza).
Juhu jedemo cca. tri puta tjedno.
Desert jedemo rijetko, samo za praznike i ponekad nedjeljom.
A opet, čini mi se, kad odemo u trgovinu, da nam puno novaca ode na spizu. :/
Meni su se svi držači poklpaca (Zepter) s potenciometrom za toplinu, razbili.jel zepter? ja imam njihvov suđe i super mi je i sada bih kupila taj express poklopac,![]()
upropastiste topic!![]()
evo, da vratim topic na pravi kolosijek
mi u prosjeku jedemo prilicno jeftino - za danas i sutra recimo imam varivo od crvene lece i junetine: 250 gr lece, 500 gr junetine, sve ukupno nije vise od 5 eura. luk i korjenasto povrce je iz vlastitog uzgoja.
nismo mesarosi, pa nam rucak moze biti i gotovo besplatna kljukusa - krompir i luk domaci + 1 jaje i 2 kasike brasna... kupujemo zato jogurt.
znam napraviti i nesto luksuzniju varijantu - kupiti lignje, oradu, lososa ili sl., ali to rijetko.
zapravo nas najvise kosta neredovna prehrana - a to je opet uslovljeno nemogucim radnim vremenom mm-a.
Ne.Davor prvotno napisa
A sad je već kasno.![]()
ja isto mislim da je još ručak najmanja stavka, ako gledamo našu prehranuwewa prvotno napisa
A moj pod te biljke strpa i piletinučokolada prvotno napisa
![]()
Muki, daj adresu da ti ja nešto donesem i damMukica prvotno napisa
![]()
Čitajući ove postove dobrano sam se zamislila u čega ja taj novac za hranu mjesečno potrošim![]()
Imamo svoj grah, krompir, i da ne nabrajam sve ostalo povrće iz bašče, sezonsko voće , sama radim zimnicu i pored toga potrošimo na hranu oho ho.
Očito bi kod nas u bašči umjesto krompira i mahuna trebali rasti neki batkovi i šnicle![]()
Nikad nisam računala dnevne troškove na hrani, ali za mjesečne znam i stalno se vrtim oko približnih ali velikih iznosa :?
ignoriram provokacije.Davor prvotno napisa
nisi ni ti supermag za sve.
Dozvoli i suprotna mišljenja.
da, i nama je velika stavka to jedenje na putu do posla i na poslu, al mi je stvarno predugo jest "prvi pravi" obrok u 6 popodne...NanoiBeba prvotno napisa
:/
Ja bih da se mi vratimo na temu...
Danas zapečeni grah.
Konzerva graha 9kn
2 kobase 8kn
luk, paprika i paradajz 8kn
cikla salata (e sada to ne znam točno jer smo veeeeliku teglu platili 15kn), neka bude za današnji ručak 3kn.
E sad ja tu ne računam one sitnarije, ulje, brašno, začine ali neka sve to bude 3kn.
Pola kukuruznog kruha je koliko ono? 3kn?
Dakle 35kn neka bude za 4 osobe (Iva nebu ovo jela)
Živa istina. Mi smo se najbolje hranili u vremenima oskudice (čitaj: moj porodiljni), a ključni detalj je da sam imao vremena i inspiracije skuhati po želji. I od maloga se napravi gozba.krumpiric prvotno napisa
danas pileća juha s prosom nagusto i zelena salata
oguljeni pileći karabataci, 500 g... 21 kn
grincajg... 7 kuna
proso... 3 kune
salata, 800 g... 8 kuna
začini... 2 kune
voda i plin... 5 kuna
46 kuna
Vidiš, kod nas je to predjelo, takvu juhu MM (a ni ja) ne smatram pravim ruckom :/apricot prvotno napisa
čekaj da joj Z. naraste.anchie76 prvotno napisa
Kod nas najviše mesa pojede muško dijete. Drugo ne bi niti jeo