Aspartam – slatki ubojica iz sokova
Nekad se govorilo da se otrov nalazi u malim bočicama. Danas ga, pak, nalazimo u šarenim artiklima koje svaki dan kupujemo u trgovini. Žvakaće gume, niskokalorična pića, čokolade, zaslađene instant kave, pudinzi, ledeni čajevi i jogurti - proizvodi su koji vrve aspartamom, umjetnim sladilom koje mnogi nazivaju i slatkim ubojicom. Tako nam sada, osim opasnih spojeva u plastici od koje se proizvode dječje igračke ili, pak, odjeće koja se izrađuje od opasnih materijala, prijete i otrovi iz hrane i sokova u obliku raznih konzervansa, emulgatora, umjetnih boja i sladila te sličnih kemijskih supstanci.
- Aspartam je umjetni zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera. Prilikom njegove razgradnje nastaju metanol, koji
može uzrokovati sljepilo, i formaldehid, koji je poznat kao kancerogena supstanca. Američki ured za hranu i lijekove preporučuje maksimalnu količinu metanola od 7,8 miligrama dnevno, a jedna limenka dijetnog napitka s aspartamom sadrži dvostruko više od te količine, kaže Jadranka Boban Pejić, voditeljica centra Makronova te autorica brojnih knjiga o zdravoj prehrani.
Umjetno sladilo koje djeluje i na DNK
No, glavni je problem kod umjetnih sladila, posebice onih s aspartamom, sumnja u njihovu povezanost s razvojem tumora i raka. Naime, prema nekim istraživanjima, aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNA. Upravo zato ovo umjetno sladilo može štetno djelovati na cijeli organizam. Američki ured za hranu i lijekove prije nekoliko godina je sastavio popis simptoma koji su posljedica dugotrajnog i učestalog korištenja aspartama, a koji pokazuje da je većina njih neurološke prirode. To su prije svega različite vrsta glavobolja, vrtoglavice, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene u vidu, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost i umor.
Brojna istraživanja su pokazala da se većina simptoma javlja nakon dužeg razdoblja trovanja i akumulacije toksina u organizmu. Osim toga, aspartam onemogućava normalnu aktivnost mozga jer djeluje na neurotransmitere, ali i na cijeli sustav žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem. Bezbrojni slučajevi trovanja ovim umjetnim sladilom pokazali su da simptomi nestaju čim se prestane s njegovom konzumacijom, ali ipak ostaju određene dugoročne posljedice. Boban Pejić kaže da se proizvodi s aspartamom mogu vrlo lako izbjeći jer su na deklaracijama navedeni svi njihovi sastojci.
Aspartam je 1965. godine otkrio kemičar James M. Schlatter. Tijekom jednog pokusa kapljica mu je pala na prst koji je polizao i shvatio da je sastojak izrazito sladak. Dvadesetak godina kasnije aspartam se počeo koristiti u raznim proizvodima u SAD-u, a Amerikanci su već 1984. konzumirali čak tri milijuna i 130 tisuća kilograma tog sladila. Jedan podatak kazuje da se iduće godine konzumacija udvostručila te je nastavila rasti tijekom 90-ih godina.
Štakori potvrđuju štetnost
Samo nekoliko mjeseci nakon početka konzumacije u SAD-u broj dijabetičara se povećao za 30 posto, a broj osoba oboljelih od tumora mozga za deset posto. Od početka korištenja aspartama u proizvodima do 1988. godine broj pritužbi američkoj Agenciji za hranu, kada je riječ o dodacima za hranu, porastao je za 80 posto i svi su bili vezani uz proizvode koji sadrže aspartam.
Iako mnogi nutricionisti i stručnjaci ističu da aspartam loše djeluje na naš organizam, iz multinacionalnih kompanija, koje koriste ovo umjetno sladilo u svojim proizvodima, tvrde da ne postoje istraživanja koja potvrđuju njegovu štetnost.
Međutim, znanstvenik Morando Soffritti i njegovi kolege iz Zaklade »Ramazzini« u Bologni proveli su nedavno istraživanje na četiri tisuće štakora kojima su davali visoke doze tog umjetnog sladila. »Na temelju sadašnjih rezultata vjerujemo da se revizija aktualne regulative o upotrebi aspartama ne može odgoditi«, napisali su znanstvenici u američkom časopisu Environmental Health Perspectives. Štakore su puštali da umru prirodnom smrću te su ubrzo svi pomrli zbog posljedica tumora i raka.
- Prosječni unos aspartama iznosi dva do tri miligrama po kilogramu tjelesne težine, ali je taj broj znatno veći kod djece. Mjerodavne institucije dozvoljavaju vrijednosti prosječnog dnevnog unosa od 50 mg/kg u SAD-u, odnosno 40 mg/kg u Europi. Prije pojave na tržištu 70-ih godina prošlog stoljeća proizvođači aspartama proveli su različite studije na laboratorijskim životinjama da bi provjerili karcinogenost toga spoja. Iako su tada rezultati kazivali da aspartam nije štetan, određeni znanstveni krugovi posumnjali su u vjerodostojnost eksperimenata, posebno zato što je bila otkrivena pojava malignih tumora mozga kod životinja koje su uzimale aspartam, kazao je Soffritti.
I dozvoljene doze uzrokuju rak
- Rezultati studije prvi put pokazuju da aspartam kao aditiv u prehrani uzrokuje statistički značajno povećanje učestalosti pojave limfoma i leukemije, malignih tumora bubrega kod ženki i malignih tumora perifernih živaca kod mužjaka. Uzrokuje različite tipove raka i to pri dozama koje odgovaraju službeno preporučenim vrijednostima za prehranu ljudi, ističe Soffritti.
No, danas su u širokoj upotrebi još neki umjetni zaslađivači. To su prije svega saharin i sorbitol. Iako njihov utjecaj na organizam nije poznat, preporučuje se njihova konzumacija u što manjim količinama. Boban Pejić ističe da se umjetni zaslađivači često skrivaju i iza naziva »light«.
- Mnogi proizvodi danas se prodaju s oznakom »bez šećera«, a zapravo sadrže neki od umjetnih zaslađivača. To su kemijske supstance koje je najbolje izbjegavati, posebice u dječjoj prehrani. Proizvođači takve hrane tvrde da su oni sigurni i provjereni u malim količinama, no nitko se nije zapitao što ako osoba tijekom dana konzumira desetak proizvoda s dozvoljenim količinama. Obično se za ovakve izjave kaže da se želi dizati panika, no za to nemamo razloga jer, nažalost, većina ljudi uopće ne reagira te i dalje s punim povjerenjem kupuje sve što se nalazi na policama. Ipak, dokle god budemo tražili što jeftiniju hranu, dobivat ćemo i konzumirati sve više proizvoda s kemikalijama jer je to puno jeftinije nego uzgojiti prirodnu namirnicu, ističe Boban Pejić.
(Glas Istre)