Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 71 od 71

Tema: Mali crtači

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

crteži su vam

Moj T crta puno, često i dosta dobro, s tim da jako veliku pažnju posvećuje detaljima, a odlično se izražava u svim likovnim tehnikama.
    u ovih skoro 9 godina imamo skupljen registrator njegovih radova i to mi je super.

ali, J sa svoje 3,5 godine zna nacrtati..... ravnu crtu - možda ako si da truda.
    njega crtanje, bojanje, slikanje... ni najmanje ne zanima. koliko god se ja trudim - nema efekta. jednom u pola godine mu padne napamet da bi slikao vodenim bojama i onda je to hrpa smeđih šara jer i on sve boje natefteri prvo na jedno mjesto onda ide dalje.
    bojanje - na slici jurića je napravio jednu žutu točku i rekao da je gotov, a ja ostala

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Joooj super su mi dječiji crteži...
    i mi svoje skupljamo,od prvih švrljotina pa do danas (4,5g)skupilo se toga dosta.
    Svakodnevno me iznenađuju.
    Imamo blizance curicu i dečka,ženskica više voli likovno se izražavati,
    voli crtati ljude-i to sve u detalje-mora imati sve-oći,nos,usta,trepavice obrve,prste,nokte(pa onda broji jesu svi na mjestu)...neumorna je
    Muškić najrađe crta razno razna vozila,neovisno koja je tema,uvijek stane i jedan mali auto
    Evo neki od njih
    http://public.fotki.com/twinmama/crtezi-tl/

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

s cime vam djeca najradije crtaju? Moj najvise voli pastele, pretezno za bojanje bojanki, drvene boje bas ne voli. I usput znate li gdje ima kupiti pastele tanke i debele a da su povoljno?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja je počela razvijati crtanje negdje par mjeseci prije 3 godine. Prije je samo šarala, a onda su naglo krenuli glavonošci pa neke bebe u stilu čiča gliše.
    Boja i bojanke, a voli i pastele i drvene, samo da ostavlja trag. I one magnetne ploče za crtanje su joj jako zanimljive.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Odlično vam crtaju djeca...
    Mi crtamo od godine dana...Mamina profesija, pa je jadna čim je mogla držat pastele dobila i papir...
    Što više ih pustite da sami crtaju, sa što manje nametanja kako bi trebali crtati, ili kako crtaju neki njihovi prijatelji u vrtiću....
    Vizualna intelegiencija se puno kasnije razvija od recimo glazbene, pa zato baš nema slučajeva malih REmbrandta kao malih Mozarta...

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ajde miniminia reci što misliš o bojankama?što kaže struka o tome?

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koliko ja znam bojanke se bas i ne preporucaju.
    da li vi svojim klincima pokazujete kako nesto nacrtati?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pooh prvotno napisa Vidi poruku
    Moja od mene, sve i da hoce, ne moze puno nauciti, jer sam za crtanje antitalent.
    Mislim, vizualiziram kako bi nesto trebalo izgledati, ali ne znam to nacrtati.
    Inace se npr. jako dobro snalazim u fotografiji, ali ono sto bih trebala sama nacrtati bi sve bilo teza apstrakcija.

Iako, naucila sam ju o perspektivi - npr. kako jednostavnim crtanjem planina iza stabala moze dobiti dubinu slike.
    Ili kako nacrtati stol da se takodjer dobije perspektiva.
    Sjecam se da sam joj, kad je bila vrla mala, nacrtala poklon (zapravo kocku sa stranicom sa strane) pod borom, kako je bila sretna da je konacno nesto naucila crtati i od mame.

Sad joj, kad bi htjela nesto nacrtati ali joj ne ispada kako zeli, nadjem slicnu sliku, pa ju onda ona prostudira, ili crta gledajuci u nju, dok se ne izvjezba.

Inace se moram pohvaliti, upravo su u skoli jako zaposleni jer njihovi radovi jaslica idu na 2. regionalnu izlozbu (stavit cu par slika kad izlozba bude otvorena, moramo na nju otputovati), a E je zaduzena za andjele.

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Pooh prvotno napisa Vidi poruku
    koliko ja znam bojanke se bas i ne preporucaju.
    A i to se ne preporucuje .
    Bojenje bojanki zato sto ubija kreativnost madjutim ja mislim da je dobra strana sto dete vezba finu motoriku tako.
    Ja deci dajem i bojanke i pokazujem mada je bila jedna lepa tema na Rodi , koja kaze da ni bojanke ni pokazivanje kao ni izlozba crteza nije preporucljiva

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ajde da malo oduljim post

Dječji je crtež prozor u njihove male dušice. Često crtežom izraze ono što još ne mogu verbalizirati.
    Sva djeca redovito vole crtati. U početku (od kada mogu držati predmet kojim će crtati ili slikati) prolaze kroz fazu šaranja, koncentracija im je kratka, drže bojicu čvrsto i kruto.

Kasnije kako im se grafomotorika razvija, prestaju sa šaranjem, a započinju raditi krugove. Krug označava cjelinu, predstavlja njih same (i glava je okrugla) , polako će dodavati ekstremitete, u obliku crtica koji izlaze iz tog krumpira, glave- glavonošca. Ta faza traje otprilike sve do 4 godine , s napomenom da su individualne razlike među djecom vrlo velike.

U toj ranoj dobi, nisu im bitne boje, nego sam čin slikanja odn. crtanja. Crtati će bojom koja im dođe pod ruku, pa ako su svi crteži vašeg trogodišnjaka crni, nije mračnjak, nego mu je jednostavno, crna uvijek bila pri ruci.

Djecu ne treba forsirati "Daj nacrtaj mamu, macu etc...". U ovoj ranoj dobi dijete UŽIVA u samom činu crtanja, pa će prvo nacrtati nešto, pa pogledati što je nacrtalo i asocijacijom imenovati taj objekt. Naprimjer nacrta nešto što ga podsjeća na auto , pa će crtež prozvati autom.
    Kasnije , s vremenom će crtati po nalogu,odn. sam će reći idem crtatikuću i nacrtati će je.

Polako će počinjat izražavati smisao za detalje, odn. prvo će crtati oči, pa će dodavati trepavice, pa obrve... S vremenom će početi imitirati boje u prirodi , nebo će crtati plavom, travu zelenom.

Također ono što je karakteristično za predškolsku dob je tzv. ikonološka perspektiva, crtat će većim ono što je njima bitnije. Redovito će to biti oni sami, mama biti veći od kuće, ili djed koji ima 200 kg može biti manji od brace od 10 kila.

Ono što roditelji svakako ne bi trebali činiti je crtanje djeci! Kad roditelji crtaju djeci , razvijaju se tzv šablone i sputava se njihova kreativnost. Svako dijete zna nacrtati svaku stvar na svijetu! Razriješit će kako nacrtati naku stvar na svoj vlastiti način. I pri tome će misliti i razmišljati čime se direktno potiče kreativnost.
    Odrasli uglavnom sve crtaju na isti šablonizirani način, pa je svako sunce isto (krug sa trakicama), svaki cvijet je krug s polukrugovima, ptice su uglavnom trojke na nebu... A djeca su prekreativna da bi im se dozvolilo da ne misle. Iznenadit ćete se kako uspiju nacrtati i teške stvari!

Bojanke su priča za sebe. One također sputavaju kreativnost. Pri bojanju bojanki djeca ne moraju ništa nego samo sjesti i bojati. To je isto kao gledanje crtića po cijeli dan.Kupujete ih tako da su mirni jedno vrijeme,ali oni ne dobijaju ništa time. Kreativnost se ne samo da se ne razvija nego se sputava. Naravno, da im neće biti ništa ako obojaju tu i tamo koju bojanku, ali nije poželjno da im je to jedini način vizualnog izražavanja.

Malo sam oduljila, ali -zato , bojice u ruke, ili još bolje fine one dječje tempere koje se peru s robe i pustite ih nek uživaju! Dobrobit je višestruka, razvijate im kreativnost, grafomotoriku, vi ih bolje upoznajate, jer kroz crtež oni toliko toga govore!
    Za izložbeni prostor je dušu dao frižider!

I sačuvajte im pokoji crtež, to će poslije biti tako llijepo gledati!
    Posljednje uređivanje od miniminia : 25.11.2010. at 11:32

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naravno da, neće nikome biti ništa od par bojanki, ili mamine male pomoći...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tak sam sada shvatila zašto moja mala ne voli bojanke (?!?)
    isto kao što je kao beba ignorirala one tipične didaktičke igračke
    (toranj od kolutova, ubacivanje u kutiju s oblicima)...
    Čak i puzzle rijetko slaže...
    Ali napraviti novi instrument od slamčice, selotejpa i puknutog balona,
    to već može...

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

miniminia, hvala! Ti si neki psiholog, ili odgajatelj? Jako lijepo si sve napisala!
    Hvala na poticaju, u svakom slučaju!
    Naša velika (!) cura jako voli crtati, i to svašta. I to je istina, da će naći načina da nacrta baš sve na svijetu. Konji najdraži, u svim kombinacijama: ona jaše, jednorog, mali, veliki, pa tu i tamo koji pesek... A kad je pomagala u kuhinji, zamolila sam je da to nacrta. Iznenadila sam se koje sve detalje ona primjeti i prenese na papir. Imamo debele registratore i skoro svi crteži se čuvaju (datum i pokoje objašnjenje ako je zanimljivo).

Ova manja je još na žvrljanju. Jedva čekam da počne crtati, ima jako duboke osjećaje i široku maštu. Čekam.

A dečec ipak uživa kad mama crta i to obavezno nešto s kotačima! Ako je to vlak, onda će biti oduševljen! I stalno viče di-di i
    pokazuje na papir. Nema pauze. Nema odmora. Samo di-di!

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mama she, meni je tvoj potpis najlhepši od svih potpisa na forumu. Već sam ga prije primjetila...

Ja sam likovnjak koji je vezan uz djecu, pedagogiju i sve nešto takvo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

minimia, vidim da si iz te struke, pa koristim priliku da te pitam nešto o ovom nepoželjnom crtanju roditelja djeci. Na više mjesta sam pročitala da se to ne preporučuje, i toga sam se onda i držala. Međutim, MM je (kao pravi popustljivi tata) redovito crtao svom sinu (tata, nacrtaj ovo; tata, nacrtaj ono) i što je najbolje, to je na kraju davalo rezultata! Moj sin, koji je inače teški perfekcionist i često nezadovoljan onim što je napravio, uz tatino crtanje se i sam okuražio i na kraju počeo crtati ono za što je prije tražio tatu. Sad ima cijeli niz svojih "motiva" koje ponavlja na crtežima, i, po mojem laičkom dojmu, dosta dobro crta za svoj uzrast (6 g.). Ispade da je na kraju to što mu tata crta bilo poticaj. I kako sad da to objasnim, a svi pedagozi reći će NE roditeljskom crtanju

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Tak sam sada shvatila zašto moja mala ne voli bojanke (?!?)
    isto kao što je kao beba ignorirala one tipične didaktičke igračke
    (toranj od kolutova, ubacivanje u kutiju s oblicima)...
    Čak i puzzle rijetko slaže...
    Ali napraviti novi instrument od slamčice, selotejpa i puknutog balona,
    to već može...
    jep,i mi smo u klubu ludih znanstvenika.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moj 5-ogodišnjak je odjednom poludio za crtanjem, i to toliko da svaki tjedan kupujem nove flomastere, sve istroši. Totalna hiperprodukcija Jedino, hoće crtati samo i isključivo nekakva yu-gi-oh čudovišta. Ostalo mu baš ne ide pa se ne usuđuje (dosta teško podnosi neuspjeh). Ali ja sam presretna što se toga sad prihvatio, a i ta čudovišta mu ispadnu tako zgodno da bi pola tih crteža uokvirila. Očekujem (odnosno, nadam se) da će, kad mu ovo dosadi, prijeći i na ostale motive.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    minimia, vidim da si iz te struke, pa koristim priliku da te pitam nešto o ovom nepoželjnom crtanju roditelja djeci. Na više mjesta sam pročitala da se to ne preporučuje, i toga sam se onda i držala. Međutim, MM je (kao pravi popustljivi tata) redovito crtao svom sinu (tata, nacrtaj ovo; tata, nacrtaj ono) i što je najbolje, to je na kraju davalo rezultata! Moj sin, koji je inače teški perfekcionist i često nezadovoljan onim što je napravio, uz tatino crtanje se i sam okuražio i na kraju počeo crtati ono za što je prije tražio tatu. Sad ima cijeli niz svojih "motiva" koje ponavlja na crtežima, i, po mojem laičkom dojmu, dosta dobro crta za svoj uzrast (6 g.). Ispade da je na kraju to što mu tata crta bilo poticaj. I kako sad da to objasnim, a svi pedagozi reći će NE roditeljskom crtanju
    to i mene zanima. ja sam shvatla da je to zato sto nije smisao da dijete nauci dobro crtati, nego je vaznije da razvija svoju kreativnost i mastu, a ovako mu se utiskuju sablone kako se nesto crta i onda kreatvnost baj, baj
    Posljednje uređivanje od meda : 15.12.2010. at 13:04

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

miniminia, hvala ti na predivnom postu.

Konačno sam si osvijestila neke stvari kod mog malca-petogodišnjaka,npr. zašto ne voli bojati slikovnice, niti je ikad volio,ali svoje crteže rado boja. Tako je neki dan nacrtao vuka u 100 boja i kad smo mu mi veliki tupani postavili zapravo debilno pitanje:
    " Gdje si vidio šarenog vuka?"
    nam je mrtvo-hladno odgovorio:

"Pa nisam vidio ni zelenog digasaura,ali postoji!"
    Posljednje uređivanje od rosa : 15.12.2010. at 17:13

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

fantastičan je maleni

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da je super crtati nešto svoje pored djece ne sa njima. Svatko ima svoj rad, naravno pokušar će kopirati ali ako stvarno slikate iz gušta i relativno prosječno za svoju dob, neće uspjeti i s vremenom će početi crtati svoje, a oponašati oduševljenje slikanjem i način rada, ali ne i motive i sadržaj. To je po meni dobitak za sve

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •