Želim napraviti kremu od vanilije za filat tortu, imam onaj pravi štapić od vanilije pa bi s tim, ali ne znam kako.
(Ne želim gotovu kremu, ne pitajte, nešto me puklo da idem raditi from scratch ko da imam ne znam kolko vremena u životu :/ )
Želim napraviti kremu od vanilije za filat tortu, imam onaj pravi štapić od vanilije pa bi s tim, ali ne znam kako.
(Ne želim gotovu kremu, ne pitajte, nešto me puklo da idem raditi from scratch ko da imam ne znam kolko vremena u životu :/ )
a di ćeš od jednog štapića napravit cijelu kremu za tortu??Maja prvotno napisa
![]()
Ja bih ovako:
Kupila bih PUDING (rekla si da nećeš gotove kreme) od vanilije, i onda uribala taj škljonzavi štapić..nek pojača okus.![]()
sad ti mene isto.. kajjaznam kaj je taj vla, da ne curi iz torte, to je bitno
pola litra mlijeka, 3-4 kasike secera, sastrugane sjemenke vanilije + stapic koji preostane. kad mlijeko prokuha, smanjiti temp. (da ne kljuca) i umijesati 1 jaje + 2 zumanca.
ako bas bude rijetko, dodati umucenu 1 kasiku gustina ili slicnog skroba.
Brzinski prijedlog
U 8 dl mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije,dodaj 20 dkg šećera i 2 zumanjka
ili 1/2 l mlijeka skuhaj ,a potom dodaj
(3 žumanjka,3 žlice šećera,5 žlica vode,5 žlica gustina,2 vanilin šećera )
u hladno dodaj margarin ili maslac.
za sve pudingašice - neću gotovo
nemojte se smijat, ja ne znam kako taj štapić izgleda iznutra, što se uzme, što se baca, što treba izvaditi iz mlijeka nakon kuhanja?
mislim da cijeli taj štapić izvadiš van jer on pusti aromu u tekućinu.
meni je zamirišala vanilija![]()
stapic je koznata sjemenka koja se razreze, postruze se sadrzaj i sve zajedno stavi kuhati. koznati dio se nakon kuhanja izvadi van.Maja prvotno napisa
a ne mora se ni staviti kuhati nista osim sitnih tackica vanilije - "futrola" se moze staviti u obicni secer, pa cete vremenom dobiti home-made vanilin secer.
Kuham 2,5 dl mlijeka (parna kupelj, lonac u lonac s vodom), dodam izmiksana 2 jaja i 15 dag šećera, 1 vanili šećer. Neka malo kuha.
Pa mikserom umiješam 3 žlice oštrog brašna (ja uzmem Tenu). I onda možeš staviti vanili štapić (ili ekstrakt vanilije). Kad se zgusne i ohladi umiješam 20 dag margarina (a može i bez).
Tu istu kremu radim i s čoksom.
ja sam ovo samo gledala i slinila, ali nisam radila
http://www.coolinarika.com/recept/bavarska-krema
jedno ako ti je bed što ide želatina
il vidi ovo http://www.coolinarika.com/recept/704434
pa samo uvali šipku vanilije u mlijeko
Taj štapić vanilije treba pustiti samo da se malo skuha u kremi, da pusti aromu.
Ne znam ima li Kotany vaniliju u nekom drugomo bliku osim u štapiću.
Ustvari bi trebalo raspoloviti mahunu vanilije pa sastrugati crne sjemenke u kremu, a štapić ostaviti da malo prokuha pa ga maknuti van. Poslije se štapić posuši i stavi u šećer koji nakon par dana povuče aromu vanilije.
mislim, znam ja da i ti znaš guglati, ali ta bavarska krema mi je jako fina i ovaj recept već dugo snimam, ali nikako ga napraviti
Ima li koga?kinder prvotno napisa
mislila sam praviti svoju kremu od vanilije (ona je samo pudingasta, bez jaja) pa u dio dodati soka od ananasa jer muljam voćnu tortu, ali mi se ova čini bolja.
Jel neće pokvariti gustoću fila ako dodam dio soka od ananasa umjesto mlijeka?
Nemam gustina, možel brašna, kojeg i koliko?
pošto ne trebam tako puno kreme, već za jednu koru, da prepolovim, hoće bit dosta?
ima li koga?
ja sam tu.AdioMare prvotno napisa
![]()
trebaš pomoć?![]()
Pa ne znam kakva si s gustinom, za brašno znam![]()
Čini se da ću radit ono što znam i ostavit se ćorava posla.
Meni ta kombinacija soka od ananasa i mlijeka zvuci uzasno. :/
Daj skroz zamijeni mlijeko sokom.
šteta. a baš sam ti htjela pomoć.AdioMare prvotno napisa
![]()
Dobro, zaboravimo na ovo što sam pomislila kombinirati.![]()
Mamasanka evo ti šanse
Pitanje:
Imate li ideju kakvu laganu kremicu bih smućkala na jednu koru voćne torte od ananasa? Iz vana ću je namazat šlag pjenom.
puding od vanilije
ili bilo koju od gore navedenih krema.
umjesto da sok staviš u kremu nakapaš ga po biskvitu (pretpostavljam). bude saftno a ne gubi se okus
mljac![]()
Zapravo kog ce ti vraga uopce torta od ananasa. Sta ne mozes kupit neko normalno voce, a ne te tropske spuzve za pesticide? Sad sam se nasekirala.
K vragu. Baš si mogla i lakše pitanje. :/ Ali neka...ja ne odustajem.AdioMare prvotno napisa
Pretpostavka: kora pa nešto (to tražiš) pa kora pa na vrh ananas na koji ćeš šibnuti šlag.
Danas sam jela jedan kolač koji je imao fantastičnu kombinaciju...biskvit je bio sa kokosom i bjelanjkom (ja to ne bih izvela, osim kupila gotovo) no na vrhu je bio ananas nariban zajedno sa limetom. Sve zajedno povezano gelom. Savršeno.
Dakle moj prijedlog:
između kora stavi laganu kremu od vanilije, ali ja bih stvarno stavila puding od vanilije, a na gornju koru bih probala naribati (na krupno) ananas sa malo korice od limuna (naribane na krupno) i to bih povezala sa gelom. Šlag ne volim na kolačima. Il je presladak pa pokvari okus il kasnije okopni pa zakenja izgled.
A što kažeš?![]()
Što ste sve navrle??Pitala žena mene...
![]()
AM, kako ti zvuči ovo?
30 g želatine u prahu
12 žlica vode
600 ml jogurta
1 kg jagoda (ili drugog voća)
500 ml slatkog vrhnja za šlag
250 g šećera u prahu
Priprema:
1. Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite stajati 10 minuta. Zagrijte (ali ne do vrenja) 200 ml jogurta i u njemu miješanjem otopite nabubrenu želatinu i dodajte ostalom jogurtu.
2. Voće operite, dio posložite po ohlađenom biskvitu, a ostalo sitno sameljite.
3. Usitnjeno voće umiješajte u jogurt.
4. Vrhnje za šlag miješajte električnom mješalicom dok ne dobijete šlag, a na kraju umiješajte šećer u prahu.
5. Jogurt s voćem i šlag lagano izmiješajte i prelijte preko biskvita.
6. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati dok krema ne postane čvrsta.
možeš i sa pola kile voća, ako ga nećeš slagati po biskvitu
ja sam radila s bobičastim voćem i bio je genijalan
(mislim da čak negdje imam i sliku)
još je jedna varijanta da umjesto običnog jogurta staviš voćni, onda i količinu voća možeš dodatno smanjiti
Zelatina se pravi od kravlje lešovine. Dakle, ne, ne i jope NE.
ananas, limeta, kokos?! zanimljivo... Di se to može probat?mamma san prvotno napisa
![]()
salžem se s tobom, iako nas nitko nije ništa pitao...marta prvotno napisa
![]()
marta, draga, jel bi i meni pomogla? ja još nisam presigurna što napraviti s vražjim štapićem
Majo, trebas napraviti tocno ono sto ti je wewa napisala i dobit ces prefinu kremu.
marto, tropske spužve za pesticide i kravlje lešovine?!
![]()
kud se i ja guram kad me niko niš nije pitao :shrug:
ok
plus izvadit tu koru i jel treba još kuhati nakon što se ubace jaja ili ne?
Hoćeš reći ne bi ga kuhala na ananas soku, samo na vodi i u hladan umiksala maslac?mamma san prvotno napisa
Kažem: mrak! Samo, nemam limetu, nemam želatine, nemam jagoda...
a torta se peče, evo druga kora, nemam auta i imam samo vražje spužve za pesticide na koje me danas nagovorio muž - kakti, lagano, svježe, osvježavajuće. A ja to moram zgotoviti do sutra do 6.00 kad se moram spremati na posao.
Paralelno pečem i čupavce od kokosa.
ma riješi ga se!!!Maja prvotno napisa
Nećeš spavat dok ga ne potrošiš!
PS
Ili ga umjesto u kolaču iskoristi u cvjetnom aranžmanu za kuhinjski stol. Fino miriši.![]()
a ko je tebe sad pitao, ha, ha?mamma san prvotno napisa
![]()
Ja ne bih zakuhala svo mlijeko, nego bih odvadila nekoliko zlica, to bih umiksala s jajetom i zutanjcima i 1 zlicom gustina. I onda bih to jos malo prokuhala. Kratko. Ne pitaj me za minute jer cu ti odgovoriti ko moja majka: "peci, dok se ne ispece".Maja prvotno napisa
Što se tiče čupavaca od kokosa...e tu moram priznati da sam super! Naime, moja sveki ih radi savršeno. A ja uzela njen recept. No, najvažnija stvar je da MORAJU biti ful mokri od čokolade. Ali ne od one otopljene. Umak napravi od 3 dcl mlijeka, 15 dkg šećera i 3 u vrh pune žlice kakoa. Nakon što se prokuha, malo ohladi i onda u to umači kocke. Mora se ful natopiti. Nakon toga stavi u kokos.AdioMare prvotno napisa
Čupavci će ti biti sooooooočniiiiiiiiiiiiiiiiiii.....![]()
ok
razumjela sam
sutra navečer slom živaca
Jos jedan savjet, nemoj jaja ulit u kipuce mlijeko, nego prvo to mlijeko makni s vatre, onda ulij jaja, izmjesaj i vrati na vatru. Tako ti se to radi po PS-u.
Majke mi ..pročitahmarta prvotno napisa
Tako ti se to radi po PMS-u.![]()
Jesi sigurna da ne ide ništa maslaca?mamma san prvotno napisa
Jesam. Išla sam provjeriti. Po receptu moje sveki niti u biskvit ne ide maslac.AdioMare prvotno napisa
(3 jaja, 20 dkg glatkog brašna, 20 dkg šećera, malo više od 1/2 praška za pecivo, 1/3 šalice ulja, 1/3 šalice mlijeka )...
Čar njenih čupavaca je u tome što su sooočniii. Čupavci moje mame sa topljenom čokoladom i maslacem su suhi.
Napravi ovako kako sam ti rekla.Ništa se neće cijediti...
PS
spremi dio za doma...jer kad ih odneseš u ured, nećeš ih stići niti probati..predobri su.![]()
Sad mi je žao jer sam već ispekla biskvit s maslacem.![]()
Ali nama su čupavci broj jedan kolač i često ga radim, tako da mi je ovaj tvoj recept zlata vrijedan, sljedeći puta ide po tvom receptu!
Ajd javi onda kako ti se sviđaju.AdioMare prvotno napisa
Ja sam sad baš odlučila dečkima napraviti čupavce za vikend....(samo da me sveki ne pretekne...
)
i moji su s uljem
i božanstveno
samo puno puno veće doze od sankovićkinih
dosla po recept za kremu i ja ..a nasla sam cupavce koje vec duze vrijem trazim![]()
sorry za OT