Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 74

Thread: trebam kremu od vanilije..

  1. #1
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default trebam kremu od vanilije..

    Želim napraviti kremu od vanilije za filat tortu, imam onaj pravi štapić od vanilije pa bi s tim, ali ne znam kako.
    (Ne želim gotovu kremu, ne pitajte, nešto me puklo da idem raditi from scratch ko da imam ne znam kolko vremena u životu :/ )

  2. #2
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nešto kao nizozemski "vla" ili nešto čvršće?

  3. #3
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default Re: trebam kremu od vanilije..

    Quote Originally Posted by Maja
    Želim napraviti kremu od vanilije za filat tortu, imam onaj pravi štapić od vanilije pa bi s tim, ali ne znam kako.
    (Ne želim gotovu kremu, ne pitajte, nešto me puklo da idem raditi from scratch ko da imam ne znam kolko vremena u životu :/ )
    a di ćeš od jednog štapića napravit cijelu kremu za tortu??

    Ja bih ovako:

    Kupila bih PUDING (rekla si da nećeš gotove kreme) od vanilije, i onda uribala taj škljonzavi štapić..nek pojača okus.

  4. #4
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    sad ti mene isto.. kajjaznam kaj je taj vla, da ne curi iz torte, to je bitno

  5. #5
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    pola litra mlijeka, 3-4 kasike secera, sastrugane sjemenke vanilije + stapic koji preostane. kad mlijeko prokuha, smanjiti temp. (da ne kljuca) i umijesati 1 jaje + 2 zumanca.

    ako bas bude rijetko, dodati umucenu 1 kasiku gustina ili slicnog skroba.

  6. #6
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Brzinski prijedlog


    U 8 dl mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije,dodaj 20 dkg šećera i 2 zumanjka

    ili 1/2 l mlijeka skuhaj ,a potom dodaj

    (3 žumanjka,3 žlice šećera,5 žlica vode,5 žlica gustina,2 vanilin šećera )

    u hladno dodaj margarin ili maslac.

  7. #7
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Quote Originally Posted by kinder
    Brzinski prijedlog


    U 8 dl mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije,dodaj 20 dkg šećera i 2 zumanjka



    ili 1/2 l mlijeka skuhaj ,a potom dodaj

    (3 žumanjka,3 žlice šećera,5 žlica vode,5 žlica gustina,2 vanilin šećera )

    u hladno dodaj margarin ili maslac.

  8. #8
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    za sve pudingašice - neću gotovo
    nemojte se smijat, ja ne znam kako taj štapić izgleda iznutra, što se uzme, što se baca, što treba izvaditi iz mlijeka nakon kuhanja?

  9. #9
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    mislim da cijeli taj štapić izvadiš van jer on pusti aromu u tekućinu.

    meni je zamirišala vanilija

  10. #10
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    za sve pudingašice - neću gotovo
    nemojte se smijat, ja ne znam kako taj štapić izgleda iznutra, što se uzme, što se baca, što treba izvaditi iz mlijeka nakon kuhanja?
    stapic je koznata sjemenka koja se razreze, postruze se sadrzaj i sve zajedno stavi kuhati. koznati dio se nakon kuhanja izvadi van.

    a ne mora se ni staviti kuhati nista osim sitnih tackica vanilije - "futrola" se moze staviti u obicni secer, pa cete vremenom dobiti home-made vanilin secer.

  11. #11
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ja radim ko wewa bude kao pudingić

  12. #12
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Kuham 2,5 dl mlijeka (parna kupelj, lonac u lonac s vodom), dodam izmiksana 2 jaja i 15 dag šećera, 1 vanili šećer. Neka malo kuha.
    Pa mikserom umiješam 3 žlice oštrog brašna (ja uzmem Tenu). I onda možeš staviti vanili štapić (ili ekstrakt vanilije). Kad se zgusne i ohladi umiješam 20 dag margarina (a može i bez).
    Tu istu kremu radim i s čoksom.

  13. #13

    Default

    ja sam ovo samo gledala i slinila, ali nisam radila
    http://www.coolinarika.com/recept/bavarska-krema

    jedno ako ti je bed što ide želatina

    il vidi ovo http://www.coolinarika.com/recept/704434
    pa samo uvali šipku vanilije u mlijeko

  14. #14
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Taj štapić vanilije treba pustiti samo da se malo skuha u kremi, da pusti aromu.
    Ne znam ima li Kotany vaniliju u nekom drugomo bliku osim u štapiću.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Ustvari bi trebalo raspoloviti mahunu vanilije pa sastrugati crne sjemenke u kremu, a štapić ostaviti da malo prokuha pa ga maknuti van. Poslije se štapić posuši i stavi u šećer koji nakon par dana povuče aromu vanilije.

  16. #16

    Default

    mislim, znam ja da i ti znaš guglati, ali ta bavarska krema mi je jako fina i ovaj recept već dugo snimam, ali nikako ga napraviti

  17. #17
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by kinder
    Brzinski prijedlog


    U 8 dl mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije,dodaj 20 dkg šećera i 2 zumanjka

    ili 1/2 l mlijeka skuhaj ,a potom dodaj

    (3 žumanjka,3 žlice šećera,5 žlica vode,5 žlica gustina,2 vanilin šećera )

    u hladno dodaj margarin ili maslac.
    Ima li koga?

    mislila sam praviti svoju kremu od vanilije (ona je samo pudingasta, bez jaja) pa u dio dodati soka od ananasa jer muljam voćnu tortu, ali mi se ova čini bolja.
    Jel neće pokvariti gustoću fila ako dodam dio soka od ananasa umjesto mlijeka?
    Nemam gustina, možel brašna, kojeg i koliko?
    pošto ne trebam tako puno kreme, već za jednu koru, da prepolovim, hoće bit dosta?

    ima li koga?

  18. #18
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare

    .......
    ima li koga?
    ja sam tu.

    trebaš pomoć?

  19. #19
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Pa ne znam kakva si s gustinom, za brašno znam

    Čini se da ću radit ono što znam i ostavit se ćorava posla.

  20. #20
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Meni ta kombinacija soka od ananasa i mlijeka zvuci uzasno. :/
    Daj skroz zamijeni mlijeko sokom.

  21. #21
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Pa ne znam kakva si s gustinom, za brašno znam

    Čini se da ću radit ono što znam i ostavit se ćorava posla.
    šteta. a baš sam ti htjela pomoć.

  22. #22
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Quote Originally Posted by AdioMare

    .......
    ima li koga?
    ja sam tu.

    trebaš pomoć?

  23. #23
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Dobro, zaboravimo na ovo što sam pomislila kombinirati.

    Mamasanka evo ti šanse
    Pitanje:
    Imate li ideju kakvu laganu kremicu bih smućkala na jednu koru voćne torte od ananasa? Iz vana ću je namazat šlag pjenom.

  24. #24
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Skuhaj puding u soku od ananasa umejsto u mlijeku.

  25. #25
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    puding od vanilije
    ili bilo koju od gore navedenih krema.
    umjesto da sok staviš u kremu nakapaš ga po biskvitu (pretpostavljam). bude saftno a ne gubi se okus
    mljac

  26. #26
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zapravo kog ce ti vraga uopce torta od ananasa. Sta ne mozes kupit neko normalno voce, a ne te tropske spuzve za pesticide? Sad sam se nasekirala.

  27. #27
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Dobro, zaboravimo na ovo što sam pomislila kombinirati.

    Mamasanka evo ti šanse
    Pitanje:
    Imate li ideju kakvu laganu kremicu bih smućkala na jednu koru voćne torte od ananasa? Iz vana ću je namazat šlag pjenom.
    K vragu. Baš si mogla i lakše pitanje. :/ Ali neka...ja ne odustajem.

    Pretpostavka: kora pa nešto (to tražiš) pa kora pa na vrh ananas na koji ćeš šibnuti šlag.

    Danas sam jela jedan kolač koji je imao fantastičnu kombinaciju...biskvit je bio sa kokosom i bjelanjkom (ja to ne bih izvela, osim kupila gotovo ) no na vrhu je bio ananas nariban zajedno sa limetom. Sve zajedno povezano gelom. Savršeno.

    Dakle moj prijedlog:
    između kora stavi laganu kremu od vanilije, ali ja bih stvarno stavila puding od vanilije, a na gornju koru bih probala naribati (na krupno) ananas sa malo korice od limuna (naribane na krupno) i to bih povezala sa gelom. Šlag ne volim na kolačima. Il je presladak pa pokvari okus il kasnije okopni pa zakenja izgled.

    A što kažeš?

  28. #28
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Što ste sve navrle?? Pitala žena mene...

  29. #29

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    AM, kako ti zvuči ovo?

    30 g želatine u prahu
    12 žlica vode
    600 ml jogurta
    1 kg jagoda (ili drugog voća)
    500 ml slatkog vrhnja za šlag
    250 g šećera u prahu

    Priprema:

    1. Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite stajati 10 minuta. Zagrijte (ali ne do vrenja) 200 ml jogurta i u njemu miješanjem otopite nabubrenu želatinu i dodajte ostalom jogurtu.
    2. Voće operite, dio posložite po ohlađenom biskvitu, a ostalo sitno sameljite.
    3. Usitnjeno voće umiješajte u jogurt.
    4. Vrhnje za šlag miješajte električnom mješalicom dok ne dobijete šlag, a na kraju umiješajte šećer u prahu.
    5. Jogurt s voćem i šlag lagano izmiješajte i prelijte preko biskvita.
    6. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati dok krema ne postane čvrsta.

    možeš i sa pola kile voća, ako ga nećeš slagati po biskvitu
    ja sam radila s bobičastim voćem i bio je genijalan
    (mislim da čak negdje imam i sliku)

    još je jedna varijanta da umjesto običnog jogurta staviš voćni, onda i količinu voća možeš dodatno smanjiti

  30. #30
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zelatina se pravi od kravlje lešovine. Dakle, ne, ne i jope NE.

  31. #31
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Quote Originally Posted by AdioMare
    Dobro, zaboravimo na ovo što sam pomislila kombinirati.

    Mamasanka evo ti šanse
    Pitanje:
    Imate li ideju kakvu laganu kremicu bih smućkala na jednu koru voćne torte od ananasa? Iz vana ću je namazat šlag pjenom.
    K vragu. Baš si mogla i lakše pitanje. :/ Ali neka...ja ne odustajem.

    Pretpostavka: kora pa nešto (to tražiš) pa kora pa na vrh ananas na koji ćeš šibnuti šlag.

    Danas sam jela jedan kolač koji je imao fantastičnu kombinaciju...biskvit je bio sa kokosom i bjelanjkom (ja to ne bih izvela, osim kupila gotovo ) no na vrhu je bio ananas nariban zajedno sa limetom. Sve zajedno povezano gelom. Savršeno.

    Dakle moj prijedlog:
    između kora stavi laganu kremu od vanilije, ali ja bih stvarno stavila puding od vanilije, a na gornju koru bih probala naribati (na krupno) ananas sa malo korice od limuna (naribane na krupno) i to bih povezala sa gelom. Šlag ne volim na kolačima. Il je presladak pa pokvari okus il kasnije okopni pa zakenja izgled.

    A što kažeš?
    ananas, limeta, kokos?! zanimljivo... Di se to može probat?

  32. #32
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Zelatina se pravi od kravlje lešovine. Dakle, ne, ne i jope NE.
    salžem se s tobom, iako nas nitko nije ništa pitao...

  33. #33
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    marta, draga, jel bi i meni pomogla? ja još nisam presigurna što napraviti s vražjim štapićem

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Majo, trebas napraviti tocno ono sto ti je wewa napisala i dobit ces prefinu kremu.

  35. #35

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    marto, tropske spužve za pesticide i kravlje lešovine?!



    kud se i ja guram kad me niko niš nije pitao :shrug:

  36. #36
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    ok
    plus izvadit tu koru i jel treba još kuhati nakon što se ubace jaja ili ne?

  37. #37
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Dakle moj prijedlog:
    između kora stavi laganu kremu od vanilije, ali ja bih stvarno stavila puding od vanilije
    Hoćeš reći ne bi ga kuhala na ananas soku, samo na vodi i u hladan umiksala maslac?

    Kažem: mrak! Samo, nemam limetu, nemam želatine, nemam jagoda...
    a torta se peče, evo druga kora, nemam auta i imam samo vražje spužve za pesticide na koje me danas nagovorio muž - kakti, lagano, svježe, osvježavajuće. A ja to moram zgotoviti do sutra do 6.00 kad se moram spremati na posao.
    Paralelno pečem i čupavce od kokosa.

  38. #38
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    marta, draga, jel bi i meni pomogla? ja još nisam presigurna što napraviti s vražjim štapićem
    ma riješi ga se!!! Nećeš spavat dok ga ne potrošiš!

    PS
    Ili ga umjesto u kolaču iskoristi u cvjetnom aranžmanu za kuhinjski stol. Fino miriši.

  39. #39
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Quote Originally Posted by Maja
    marta, draga, jel bi i meni pomogla? ja još nisam presigurna što napraviti s vražjim štapićem
    ma riješi ga se!!! Nećeš spavat dok ga ne potrošiš!

    PS
    Ili ga umjesto u kolaču iskoristi u cvjetnom aranžmanu za kuhinjski stol. Fino miriši.
    a ko je tebe sad pitao, ha, ha?

  40. #40
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    ok
    plus izvadit tu koru i jel treba još kuhati nakon što se ubace jaja ili ne?
    Ja ne bih zakuhala svo mlijeko, nego bih odvadila nekoliko zlica, to bih umiksala s jajetom i zutanjcima i 1 zlicom gustina. I onda bih to jos malo prokuhala. Kratko. Ne pitaj me za minute jer cu ti odgovoriti ko moja majka: "peci, dok se ne ispece".

  41. #41
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by mamma san
    Dakle moj prijedlog:
    između kora stavi laganu kremu od vanilije, ali ja bih stvarno stavila puding od vanilije
    Hoćeš reći ne bi ga kuhala na ananas soku, samo na vodi i u hladan umiksala maslac?

    Kažem: mrak! Samo, nemam limetu, nemam želatine, nemam jagoda...
    a torta se peče, evo druga kora, nemam auta i imam samo vražje spužve za pesticide na koje me danas nagovorio muž - kakti, lagano, svježe, osvježavajuće. A ja to moram zgotoviti do sutra do 6.00 kad se moram spremati na posao.
    Paralelno pečem i čupavce od kokosa.
    Što se tiče čupavaca od kokosa...e tu moram priznati da sam super! Naime, moja sveki ih radi savršeno. A ja uzela njen recept. No, najvažnija stvar je da MORAJU biti ful mokri od čokolade. Ali ne od one otopljene. Umak napravi od 3 dcl mlijeka, 15 dkg šećera i 3 u vrh pune žlice kakoa. Nakon što se prokuha, malo ohladi i onda u to umači kocke. Mora se ful natopiti. Nakon toga stavi u kokos.
    Čupavci će ti biti sooooooočniiiiiiiiiiiiiiiiiii.....

  42. #42
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    ok
    razumjela sam
    sutra navečer slom živaca

  43. #43
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jos jedan savjet, nemoj jaja ulit u kipuce mlijeko, nego prvo to mlijeko makni s vatre, onda ulij jaja, izmjesaj i vrati na vatru. Tako ti se to radi po PS-u.

  44. #44
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Jos jedan savjet, nemoj jaja ulit u kipuce mlijeko, nego prvo to mlijeko makni s vatre, onda ulij jaja, izmjesaj i vrati na vatru. Tako ti se to radi po PS-u.
    Majke mi ..pročitah

    Tako ti se to radi po PMS-u.

  45. #45
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Umak napravi od 3 dcl mlijeka, 15 dkg šećera i 3 u vrh pune žlice kakoa. Nakon što se prokuha, malo ohladi i onda u to umači kocke. Mora se ful natopiti.
    Jesi sigurna da ne ide ništa maslaca?

  46. #46
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by mamma san
    Umak napravi od 3 dcl mlijeka, 15 dkg šećera i 3 u vrh pune žlice kakoa. Nakon što se prokuha, malo ohladi i onda u to umači kocke. Mora se ful natopiti.
    Jesi sigurna da ne ide ništa maslaca?
    Jesam. Išla sam provjeriti. Po receptu moje sveki niti u biskvit ne ide maslac.

    (3 jaja, 20 dkg glatkog brašna, 20 dkg šećera, malo više od 1/2 praška za pecivo, 1/3 šalice ulja, 1/3 šalice mlijeka )...

    Čar njenih čupavaca je u tome što su sooočniii. Čupavci moje mame sa topljenom čokoladom i maslacem su suhi.

    Napravi ovako kako sam ti rekla. Ništa se neće cijediti...

    PS
    spremi dio za doma...jer kad ih odneseš u ured, nećeš ih stići niti probati..predobri su.

  47. #47
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Sad mi je žao jer sam već ispekla biskvit s maslacem.

    Ali nama su čupavci broj jedan kolač i često ga radim, tako da mi je ovaj tvoj recept zlata vrijedan, sljedeći puta ide po tvom receptu!

  48. #48
    Osoblje foruma mamma san's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    10,959

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Sad mi je žao jer sam već ispekla biskvit s maslacem.

    Ali nama su čupavci broj jedan kolač i često ga radim, tako da mi je ovaj tvoj recept zlata vrijedan, sljedeći puta ide po tvom receptu!
    Ajd javi onda kako ti se sviđaju.

    Ja sam sad baš odlučila dečkima napraviti čupavce za vikend.... (samo da me sveki ne pretekne... )

  49. #49
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i moji su s uljem
    i božanstveno
    samo puno puno veće doze od sankovićkinih

  50. #50
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    dosla po recept za kremu i ja ..a nasla sam cupavce koje vec duze vrijem trazim
    sorry za OT

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •