Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Pohrana embrionskih stanica (stem cells) iz placente

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Pohrana embrionskih stanica (stem cells) iz placente

Pokusala sam preko rodinog pretraznika i interneta pronaci nesto vise o ovoj temi, no nisam bas nasla nesto posebno. Naime, radi se o slijedecem: MM i ja smo napokon nasli super kliniku, sve se cini idealno, odnos osoblja prema porodu, bebi itd...

Na kraju nase konsultacije su me upitali da li zelim pohraniti "stem cells" dakle embrionske stanice, ako se ne varam, iz placente. Objasnili su mi da se u tom slucaju pupkovina mora presjeci minutu-dvije nakon poroda tj. ne moze se cekati da prestane pulsirati.

Svrha uzimanja i pohrane embrionskih stanica je da se one cuvaju narednih 30 godina i mogu se uvijek upotrijebiti u slucaju, ne daj Boze, bolesti mog djeteta kao npr. rak krvi, itd..

Da li ste vi cule za ovakvu praksu? Da li je netko od vas to i uradio? Koliko se meni cini 'stem cell research' je jos uvijek kontroverzna tema i ne znam kako oni misle to koristiti u slucaju bolesti. Molim savjet - hvala unaprijed!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas sam happy da ste nasli tako dobru kliniku (samo to sam ti dosla reci jer o ovom drugom nemam pojma )

Drzim fige da nadjes dobre info na ovu temu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam baš nešto o tome ali sam negdje pročitala da se u biti radi o matičnim stanicama a iz njih se onda mogu razviti bilo koje stanice u tijelu odnosno organi. nedavno je bilo na televiziji o stanicama koje se nalaze u nosu čovjeka a jedine imaju tu sposobnost regeneriranja pa se sada pokušava pomoću njih (njihovim unošenjem u leđnu moždinu)
    povezati prekinute živce i na taj način pomoći nepokretnim osobama.
    sve je to još u povojima, ali 30 godina je daleko i istraživanja idu brzo pa mislim da to ima smisla.
    a u kojoj si bolnici, gradu?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ma, i meni je drago da sam nasla tu kliniku. stvarno im je super odnos prema prirodnom porodu i svemu onome sto vecina nas navede u nasim planovima poroda.

to je balticko-americka klinika i nalazi se u vilnijusu, litva. da, morana u pravu si to su zapravo maticne stanice. mislim cini mi se ideja dobra, no ja sam htjela da pupkovinu rezu tek kada prestane pulsirati, sto u ovom slucaju ne bi bilo moguce. Bas me zanima da li je netko od forumasica posebice onih koji se nalze u Americi, pohranio te maticne stanice na cuvanje za nedaj Boze.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Te stanice se već koriste u liječenju leukemija. Mislim da nije loša ideja ako imaš mogućnost pohraniti ih, mogu se koristiti i za druge ljude koji su kompatibilni po tipu tkiva (možda netko drugi od obitelji). To su su stanice krvi iz pupčane vrpce.
    To što će pupkovinu prerezati prije znači da će dijete dobiti nešto manje krvi i pa ako je granično sa željezom može biti malo anemično u prvoj godini. No do sad se nije ni pazilo na to da se čeka da prestane pulsirati pupkovina, tako da to nije neki posebni zahvat.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kod nas jos nema mogucnosti za pohranom maticnih stanica iz pupkovine, a i rijetko tko u Europi ima mogucnosti istog. U svakom slucaju, ja bi to na tvom mjestu napravila pod obavezno. ne znas koliko ti to moze jednog dana znaciti (nedaj Boze) ili nekome drugome. Time mozes spasiti djetetu zivot ili mozda nekome tko je s njegovim stanicama kompatibilan. Ja sam majka koja je izgubila djete od leukemije pa znam zasto ti to govorim.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Cure, hvala vam na odgovorima. Jbistrice, bas mi je zao! Drzim fige da ovaj puta bude bolje. Pokusat cu dogovorit sastanak sa tim ljudima/'bankom' pa vam se javim, ak budem imala nesto novo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dobro provjeri koliko to pohranjivanje kosta. Iz vremena kad sam ja bila trudna sam citala jedino da mogucnost postoji u Americi i da je pohranjivanje jako skupo.

Bas me zanima kako sada stvari stoje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da sam čitala da postoji u Italiji i da je jednom djetetu baš dana krv iz njegove pupčane vrpce, iako se ne čuva za osobu, nego kao banka za potencijalne kompatibilne primaoce.
    Koliko znam, u slučaju da se čuva za određenu osobu plaća se godišnje neka cifra.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lilly prvotno napisa
    Dobro provjeri koliko to pohranjivanje kosta. Iz vremena kad sam ja bila trudna sam citala jedino da mogucnost postoji u Americi i da je pohranjivanje jako skupo.

Bas me zanima kako sada stvari stoje.
    Lilly tada je vec bilo predstavljeno to pohranjivanje i u NL. Ja tada nisam bas puno razmisljala o tome niti sam znala puno o tome. Sad si ne mogu oprostiti da to nisam napravila. Moja frendica ovdje u Canadi koja je rodila prosle godine u novembru je pohranila "stem cells" i bas cu je pitati koliko je to ona ovdje platila. Mislim da je to super stvar i da buducnost lezi u tome(sto se tice nekih bolesti kao leukemije npr). Stvarno se kajem da se nisam vise raspitala kad sam bila trudna jer se moglo i u NL.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

nakon sto sam cijelo jutro 'kopala' po internetu istrazujuci ovu temu, onda sam skuzila da su mi dali prospekt kada sam bila u klinici. no, obzirom da je na litvanskom, nista ne kuzim ali sam ispak skuzila da se banka zove Activision Life. Cini mi se da je to danska organizacija (www.activisionlife.com)

Usput sam nasla i cjenovnik iste te banke u Poljskoj. Bas i nije jeftino - evo vam linka pa mozete provjeriti http://www.activisionlife.com.pl/old...za.php?opcja=3 Omjer eura i poljskih zlota je 1:4. Otprilike platis, 120 Eura kada potpisujes ugovor, onda jos nekih 600 Eura za administraciju i sve moguce provjere tih maticnih stanica i onda se placa nekih 95 Eura godisnje za cuvanje. Godisnja naknada i nije tako strasna, no ove administrativne dazdbine nisu uopce jeftine. :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mislim da sam čitala da postoji u Italiji i da je jednom djetetu baš dana krv iz njegove pupčane vrpce, iako se ne čuva za osobu, nego kao banka za potencijalne kompatibilne primaoce.
    Koliko znam, u slučaju da se čuva za određenu osobu plaća se godišnje neka cifra.

Ono sto sam ja davno citala nije izgledalo ovako, nego bas individualno sa godisnjim placanjem za cuvanje, ali moram priznati da nakon sto sam se raspitala na netu za mogucnosti u Nl (Natasa, u moje vrijeme mi je receno fakat da u Nl jos ne moze) nisam dalje puno kopala.

Natasa, gdje u Nl moze, da provjerim tamo cijene?

Meni nije specijalno zao jer sumnjam da bih i sada mogla platiti tako nesto a kamoli onda.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Otprilike platis, 120 Eura kada potpisujes ugovor, onda jos nekih 600 Eura za administraciju i sve moguce provjere tih maticnih stanica i onda se placa nekih 95 Eura godisnje za cuvanje. Godisnja naknada i nije tako strasna, no ove administrativne dazdbine nisu uopce jeftine. :/
    Mozda da vidis jel vam osiguranje spremno platiti ovo u svrhu "prevencije"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neki dan mi je u ruke pao nekakav američki časopis o trudnoći i u njemu sam našla hrpu oglasa za to pohranjivanje i objašnjenje cijelog procesa i svrhe. Ne znam, meni se to čini odličnim, jer postotak izlječenja npr. kod karcinoma i leukemije raste kod je primljenja koštana srž od najbližeg srodnika (brata ili sestre), a koliki je tek onda izgled za izlječenje ako imaš vlastite matične stanice...Na žalost, znam previše djece i mladih ljudi koji su izgubili život zbog takvih bolesti i vrlo, vrlo rado bih osigurala ovako nešto svom djetetu.

momze, što si ti na kraju napravila?
    Gdje je u Europi ovako nešto moguće (ok, vidim - Litva, Nizozemska...Ima li što bliže? Austrija? Slovenija?)?

Nije da baš OZBILJNO razmišljam još i o tome...Ali uopće ne želim pomisliti koliko bih si predbacivala da mi jednog dana tako nešto može spasiti djetetu život...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna prosurfaj malo po netu.. Davno sam poslala pp momze na ovu temu jer sam naletila poslije na vise info o maticnim stanicama.... (mozda Momze jos ima te info)

Koliko sam upoznata, problem je taj sto se na tim stanicama mogu raditi kojekakva testiranja i kloniranja (ak se dobro sjecam), jer se iz maticnih stanica mogu proizvesti bilo koje stanice tijela... a ti nemas bas neke garancije da to nece raditi sa stanicama tvog djeteta bez tvog znanja a u neke "vise" svrhe :/ Mislim da je to najproblematicniji dio te pohrane...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh...
    Taj dio mi se NIKAKO ne sviđa.
    Ali opet, logično mi je da se to možda radi ako ih doniraš u onu zajedničku banku za druge ljude (što je netko na ovom topicu spomenuo), a kad imaš vlastitu zalihu koja negdje stoji, onda valjda ne prčkaju po tome...Da, to je vrlo diskutabilno, bilo bi super da ti ih daju da čuvaš doma u dubokom.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Znam da se moras prijaviti kao donator kostane srzi ako zelis biti u banci za pretrazivanje. Koliko ja znam, nitko jos u nasoj blizoj i daljoj okolici ne pohranjuje maticne stanice jer smo se mi raspitivali kod doktora bas zbog leukemije. Nama su rekli da to zasad rade samo Ameri. I mislim da ti nitko ne "prcka" po tome ako placas cuvanje stanica, kao sto je to slucaj u Americi. :/

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    momze, što si ti na kraju napravila?
    Gdje je u Europi ovako nešto moguće (ok, vidim - Litva, Nizozemska...Ima li što bliže? Austrija? Slovenija?)?
    nista, na kraju. drugim rijecima, nismo pohranili maticne stanice u banku. jednim dijelom zbog troskova, jednim dijelom zbog onoga o cemu Anchie76 govori.

Znam, da je to moguce odraditi u Warsavi, a cudilo bi me da nije moguce i u Sloveniji.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam baš danas ujutro čitala jedan test o toj temi na stranici dr. Searsa.

https://www.askdrsears.com/html/1/t012700.asp

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •