Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Crtići u školi?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Crtići u školi?

Dakle, ja sam zapravo duboko razočarana našom učiteljicom
    Na roditeljskom sastanku, nakon samo tjedan dana škole, nam je prezentirano kako bi trebalo skupiti novac i kupiti televizor i DVD da ga imaju u razredu. Kako nitko od roditelja nije imao primjedbi, nisam reagirala ni ja (iako mi je to bilo malo :/ , ali sam si mislila da će to na neki način biti nastavno pomagalo). Televizor i DVD su u rekordnom roku našli mjesto u ionako pretrpanoj učionici i onda jučer pričam sa svojim djetetom ovako:
    "Šta ste radili jučer na satu tjelesnog kad niste mogli biti vani (radi kiše)?
    "Gledali smo crtiće!"
    Ja sam tu već u sebi bila ovako :shock: , ali sam i dalje naivno mislila da je to bilo ipak nešto smisleno (npr. nekakva bajka-Pepeljuga, Snjeguljica, štajaznam pa onda pričaju o likovima i temi)
    "Koje crtiće ste gledali?"
    "'Bratz' i 'Marko i Goga'!"
    E tu sam pukla

Sad me zanima reagiram li ja pretjerano ili ipak nije primjereno da se na nastavi gledaju "Bratz"?
    Da me krivo ne shvatite, ja nisam od onih mama koje brane crtiće, ona i doma gleda Bratz, ne reagiram ni kad dođem po nju u dežurstvo u školi pa vidim da bulje u televizor, ali zar je zaista za vrijeme nastave nužno gledati ta sr.. :?
    Zar nisu mogli nasnimiti nekakve emisije o životinjama, o biljkama, o bilo čemu što ima veze s mozgom, pa im to pustiti-ako već moraju gledati TV. Da ne govorim koliko se kvalitetnije može povesti tih 45 minuta, bez TV-a

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mogli su izaći na hodnik i igrati se npr pero, koliko ima sati .... ili organizirati turnir u stolnom tenisu da imaju stolove, ili na hodniku učiti plesati .....

tjelesna aktivnost se , po meni, ne bi trebala ssupstituirati ni sa najkvalitetnijim crtićem ili dokumentarcem, a o bratz mislim ovak :zbljuv:

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mi imamo Tv u školi ,ali ga djeca nikada ne gledaju.Ja sam imala problem s vrtićem u koji je D krenuo,naime djeca su svaki dan gledala crtić, za razliku od drugog vrtića u koji je kasnije išao u kojem nisu nikada gledali crtiće. Ja se ranije nikada nisam isticala svojim mišljenjem ,ali sada otvoreno kažem što mislim,naravno uvijem to u papir .Ja bih otvoreno pitala čemu to ,i da li je neophodno da djeca gledaju crtiće u školi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisam protiv TV-a i kvalitetnog dokumentarca o životinjama pod prirodom, ili nekog filma za sat hrvatskog jezika....ali mi je prestrašno da se tjelesni zamijeni sa sjedenjem pred tv-om...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ajde dobro, znači nisam zabrijala.
    Bilo mi je malo čudno jer nitko nije nikada postavio pitanje kupovine tog TV-a. Ali sama sam si kriva jer nisam reagirala odmah kad su mi se javile nedoumice. MM me ispljuvao kad sam došla s roditeljskog što nisam pitala koja je svrha tog TV-a i DVD-a, šta će se gledati i kada.
    Čekam da se jave još neke mame koje su iz našeg razreda da čujem i njihovo mišljenje.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kod nas je u nižim razredima kod Maria bilo slično ... umjesto tjelesnog ( zauzeta dvorana ) gledali su se crtići ... smatram da je tu učiteljica kriva ... mogla ih je voditi na sportski centar pored škole pa makar se igrali lovice ili ledene babe ( krivim učiteljicu jer Ivanova nije nikad mjenjala tjelesnu aktivnost sa sjedećom )

u višim razredima kod Ivana se na hrvatskom gleda bitange i princeze :?
    srećom promjenili su profesoricu tek sada u osmom razredu jer je ravnatelj shvatio da ih ova prijašnja nije ništa naučila ... priča za sebe

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moje mišljenje: nikad, baš nikad zamijeniti sat tjelesnog sa bilo kakvim sjedenjem, a pogotovo sa buljenjem u tv
    No, ako se nije radilo o satu tjelesnog, već o dežurstvu u boravku, ne mislim da je loše gledati crtić ( na stranu što smatram da ima puno boljih crtića od Bretz..ili dokumentaraca i sl)...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mi smo nekad, ako je dvorana bila zauzeta, izvolijevali razmaknuti klupe i stolce i vježbati u razredu vježbe oblikovanja. A na tv-u su se gledali oni edukativni filmovi (hm...jel to bila Kinoteka?? ) na kraju kojih se crtani lik nakloni i to je to. I nekak si mislim...ništ nam nije falilo.
    Sat tjelesnog se ne može zamijeniti sjedenjem pred tv-om. Koliko znam, po HNOS-u se može zamijeniti nekim drugim predmetom, ali Bratz nije jedan od njih.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Nisam protiv TV-a i kvalitetnog dokumentarca o životinjama pod prirodom, ili nekog filma za sat hrvatskog jezika....ali mi je prestrašno da se tjelesni zamijeni sa sjedenjem pred tv-om...
    nisam ni ja,ali sam protiv gledanja crtića u školi umjesto tjelesnog ili bilo kojeg drugog predmeta

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne bih ulazila u prosudbu nastavnika, ali svaki pa i najlošiji crtić može biti štof za neku analizu. Govorim o višim razredima kada se razvija i kritička svijest u gledatelja i kada više nisu samo recipijenti. Nekad bih dušu dala za TV i DVD. Naravno da se tjelesni ne smije zamjenjivati TV-om jer ima toooliko toga što oni mogu raditi. Vjerojatno i nije kupljen za te potrebe.

Neka malac napiše sastavak o onome što je vidio i kako je to primio pa ga preda učiteljici. Onako, bez mamine pomoći, kako bi on proveo tjelesni. Svoj djeci školske dobi nedostaje kretanje i prilika za ispuhavanje stresa i zato sam protiv crtića, ali ne i kad su nastavna sredstva.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

No, ako se nije radilo o satu tjelesnog, već o dežurstvu u boravku, ne mislim da je loše gledati crtić
    Nije se radilo o dežurstvu u boravku, napisala sam
    ja nisam od onih mama koje brane crtiće, ona i doma gleda Bratz, ne reagiram ni kad dođem po nju u dežurstvo u školi pa vidim da bulje u televizor, ali zar je zaista za vrijeme nastave nužno
    radilo se o satu nastave, slučajno tjelesnom, ali jednako bih reagirala da su pod bilo kojim drugim satom gledali crtiće samo radi gledanja crtića a bez nekakvog edukativnog sadržaja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekako mi se čini da smo u istom razredu...Na roditeljski sam poslala muža.
    Ja sam svakako protiv gledanja tv za vrijeme tjelesnog. TV je potreban za satove medijske kulture, ponekad u vrijeme produženog boravka, naravno, film bi trebalo uvijek s djecom prokomentirati itd.
    Kako cijela škola radi samo u prvoj smjeni, imaju dva sata tjedno dvoranu, a taj treći je moguće organizirati i u učionici.
    Budući da sam radila u sličnim situacijama, znala sam vježbati s djecom u razredu, uz glazbu, plesati, igrati igrice prilagođene razredu ili ako vrijeme dozvoljava izvesti ih van na igralište.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A tek kad umjesto TZK imaju matematiku ili hrvatsli jezik???

To naša učiteljica radi malo, pa malo.

Morat ću s njom razgovarati o tome.

Ajd, neki dan nisu imali dvoranu, pa su umjesto TZK igrali dan-noć

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

znala sam vježbati s djecom u razredu, uz glazbu, plesati, igrati igrice prilagođene razredu ili ako vrijeme dozvoljava izvesti ih van na igralište.
    ovo je ono što ja očekujem

pa čak ni protiv ovoga se ne bih bunila ako je samo povremeno

A tek kad umjesto TZK imaju matematiku ili hrvatski jezik???
    Znam da je teško izorganizirati dvoranu, a kako je sad ružno vrijeme često se ne može ni van na igralište i meni je prihvatljiv bilo kakav drugi oblik nastavne aktivnosti ili igre u zamjenu , ali ako i učiteljica aktivno sudjeluje u tome odnosno moderira aktivnost, ali ne ako oni gledaju TV a učiteljica za to vrijeme npr. ispunjava informativke.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A joj! :shock: Žalosno.
    Ja bih joj kupila Veliku knjigu igara (i br. 1 i br. 2) i rekla joj da kad vani pada kiša neka se igra s djecom u razredu.

TV i DVD u razredu je ok (u vrtiću ne). To je nastavno pomagalo, u nastavnom programu postoje i filmovi (dokumentarci, igrani, crtani, nastavni film) koje djeca moraju pogledati.
    Ako su već i gledali crtiće, mogli su pogledati koji crtić koji je sastavni dio nastave (nrp. ja s klincima moram gledati Disneyeve crtiće, Pobunu na farmi, Charlie Chaplina, Tko pjeva zlo ne misli, ET + još neke hrvatske animirane i igrane filmove).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Teško je mijenjati sustav, ali uvijek ima načina da ga se unaprijedi...

Ja sam to lani riješila ovako - dovukli smo rashodovano računalo (nije bogznakaj, ali smo natakarili gore edukativnih i zabavnih igrica, vježbi početnog čitanja i matematike za 1. razred) i sve pet!

Moj stariji sin je sada 2. razred. Gledaju povremeno televiziju (jer to je boravak) ali ne mogu se požaliti na odabir sadržaja. ALi otkada je računalo u učionici, interes za tv je znatno opao. Isto tako, pobrinuli smo se da djeca imaju dosta društvenih igara (čak smo investirali u olimpijsku šahovsku garnituru) i snalaze se. Tv gledaju tu i tamo (djeca koja ostaju iza 16 sati na dežurstvu) ali nije zabrinjavajuće.

Kod mlađega ista stvar - jedini crtić koji su do sad gledali je neki namjenski iz vjeronauka, ali povremeno gledaju ako netko ostane na dežurstvu. Sad moramo naći neku kantu (rabljeno računalo) i za njihov razred!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, nisam napisala da su mi djeca u boravku. Za "standardne" razrede bez boravka tv u učionici nema nikakvog smisla.

A evo primjera kako se sve može dogovoriti...

Lani je ravnatelj rekao da će u školi organizirati program dodatnog tjelesnog za učenike od 2. razreda na dalje. A prvi? Ništa! No, ja sam lijepo obrazložila da smatram (i mnogi drugi roditelji) da je najviše kretanja potrebno upravo prvim razredima koji su tek došli iz vrtića. Pa su djeca dobila jednom tjedno univerzalnu sportsku školu (u dvorani)! Obožavaju to i puno im znači, pogotovo zimi kad ne mogu na školsko dvorište.

Inače, NE preskaču satove tjelesnog - to je zaista kontraproduktivno u ovoj dobi. A tv - u malim dozama, kao i doma! Da je drugačije, ja bih odavno najprije na informacijama, pa na roditeljskom, pa kod stručne službe potegnula to pitanje...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Za "standardne" razrede bez boravka tv u učionici nema nikakvog smisla.
    Ima smisla.
    TV je nastavno pomagalo.
    Imaš nastavne filmove (a i DVD-ove koji dolaze uz udžbenike) koji prate nastavne jedinice. A i učenje medijske kulture je tu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Za "standardne" razrede bez boravka tv u učionici nema nikakvog smisla.
    Ima smisla.
    TV je nastavno pomagalo.
    Imaš nastavne filmove (a i DVD-ove koji dolaze uz udžbenike) koji prate nastavne jedinice. A i učenje medijske kulture je tu.
    Ja mislim da je onda bolje nabaviti računalo (i ne košta puno više), pošteno i kako treba, da podržava svaku Sunčicu i Učilicu. Pa nastavne sadržaje možete gledati i tamo, a crtiće NE!

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja ću napisati što učenici moraju naučiti iz hrvatskog jezika u sklopu medijske kulture i kojefilmovemogu pogledati.
    Uče što je crtani i lutkarski film.
    Filmovi koji se gledaju:

1. B. Kolar: Vau-vau
    2. M. Jović i S. Fabrio: Pale sam na svijetu
    3. N. Kostelac: Crvenkapica
    4. B. Ranitović: Srce u snijegu
    5. N. Park: Krive hlače
    6. B. Dovniković i A. Marks: Tvrdoglavo mače ili Bijela priča ili Tko je Videku napravio košuljicu
    7. Filmovi iz serije kratkih animiranih i komičnih filmova o Loleku i Boleku, Tomu i Jerryju, Mickeyu Mouseu, Profesoru Baltazaru i Ch. Chaplinu

Da učiteljica pozna svoj nastavni program, mogla je umjesto Bratza (prestrašno!) odabrati Boleka i Loleka ili Baltazara.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da je onda bolje nabaviti računalo (i ne košta puno više), pošteno i kako treba, da podržava svaku Sunčicu i Učilicu. Pa nastavne sadržaje možete gledati i tamo, a crtiće NE!
    Crtići DA, ali s nastavnim ciljem.
    Gledaju crtić i imaju zadatak.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ciljeva i metoda u obradi nastavne jedinice Crtani film u 1. razredu.
    Kao što sam rekla, djeca bi morala u 1. razredu pogledati crtani film, ali s ciljem i zadacima. I filmmora biti primjeren i odabran iz nastavnog programa. Imate sve na stranicama Ministarstva.

Prijedlozi za metodičku obradbu:
    • gledati primjerene lutkarske i crtane filmove
    • raspravljati o sadržaju filma
    • komentirati postupke likova
    • izdvojiti pozitivne likove
    • obrazložiti svoj izbor
    • komunicirati s likovima

Dodana ilustracija:
    • u skupnom radu izraditi promidžbeni plakat za film

Primjeri suodnosa s drugim predmetima:
    • LK – ilustracija filmskoga junaka ili događaja
    • GK - slušanje filmske glazbe
    - zamjećivanje i komentiranje
    - biranje glazbe za film

Obrazovna postignuća:
    • ostvariti recepciju kraćih, stilski i sadržajno djetetu primjerenih lutkarskih i crtanih filmova
    • razlikovati lutkarski i crtani film

Odgojni i socijalizirajući ciljevi i sadržaji:
    • komentirati postupke likova
    • izdvojiti i komentirati poželjne postupke
    • poistovjećivati se s pozitivnim likovima

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marival prvotno napisa
    Za ovo ne znam što bih rekla. :/
    Sigurno se radilo o obradi nastavne jedinice Televizijska serija. Morali su gledati jednu epizodu Smogovaca. Ja sam si sama snimila kad je bila repriza tako da imam za nastavu.
    U višim razredima gleda se Tko pjeva zlo ne misli, Breza. I sve se to spaja s lektirom i tekstovima u čitanci i ostalim predmetima (glazbeni, likovni).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Ajde dobro, znači nisam zabrijala.
    Bilo mi je malo čudno jer nitko nije nikada postavio pitanje kupovine tog TV-a. Ali sama sam si kriva jer nisam reagirala odmah kad su mi se javile nedoumice. MM me ispljuvao kad sam došla s roditeljskog što nisam pitala koja je svrha tog TV-a i DVD-a, šta će se gledati i kada.
    Čekam da se jave još neke mame koje su iz našeg razreda da čujem i njihovo mišljenje.
    Uopće mi nije palo na pamet da bi razredni TV i DVD mogli služiti u nastavi tjelesnog odgoja

Ja još uvijek ne mogu reći da sam duboko razočarana, ali povjerenje mi je svakako poljuljano. No, možda sam naivna, ali mislim da stvari ne trebaju završiti na tome i da još imamo puno prostora (i vremena u iduće 4 godine) i da možemo posložiti stvari na svestrano zadovoljstvo.
    (kad su ono informacije?)

Cure, hvala na idejama i informacijama (Matilda ).

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj marival prvotno napisa
    Za ovo ne znam što bih rekla. :/
    Sigurno se radilo o obradi nastavne jedinice Televizijska serija. Morali su gledati jednu epizodu Smogovaca. Ja sam si sama snimila kad je bila repriza tako da imam za nastavu.
    U višim razredima gleda se Tko pjeva zlo ne misli, Breza. I sve se to spaja s lektirom i tekstovima u čitanci i ostalim predmetima (glazbeni, likovni).
    Daju se Bitange i princeze na više mjesta iskoristiti. Recimo, književni i neknjiževni govor; humor, ironija, satira; serije... Treba, naravno, uvijek birati, ali zašto ne iskoristiti nešto što je klincima blisko? Kako književnost radimo po Krilima riječi koje uz sebe imaju i CD i DVD, svaki čas nešto gledamo ili slušamo. Ovo se ne odnosi na čitave satove već na dio sata gdje je i funkcionalno. Imala sam čak i slučaj da su mi cure za lektiru snimile filmić. Medijska je kultura sveprisutna i itekako potrebna, a djeca trebaju naučiti kritički promišljati o viđenom.

...
    Baš razmišljam kako bih mogla Spužvu Boba iskoristiti za narječja.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ali Bitange i princeze imaju i vulgarizama (psovke).
    Ne bih htjela da mi dođe roditelj u školu i galami na mene jer djeca na nastavi u filmu slušaju psovke.
    Bolje spriječiti nego liječiti.
    Držim se ja predloženih filmova i mir svima.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, ali Bitange i princeze imaju i vulgarizama (psovke).
    Ne bih htjela da mi dođe roditelj u školu i galami na mene jer djeca na nastavi u filmu slušaju psovke.
    Bolje spriječiti nego liječiti.
    Držim se ja predloženih filmova i mir svima.
    Ja baš danas imala lektiru - Hemingway: Starac i more.
    I sad, tražim ja stalno dokaze - citate. Kaže mi učenica da se ne usudi pročitati. Ja joj, neka samo izvoli. Kad ono :shock: Uopće nisam primjetila to Santiagovo oslovljavanje ribe.

Hoću reći da će oni što god mi radili naći način da natjeraju vodu na svoj mlin. Na pričanja izvan škole se više ne obazirem, ako je nešto nastavno funkcionalno, onda o tome nema rasprave. I to od prošle godine kada su se počeli (Vijeće učenika) buniti zašto oni moraju znati Marulića. Halo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj babyiris prvotno napisa
    ... su se počeli (Vijeće učenika) buniti zašto oni moraju znati Marulića. Halo?
    8)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Skretanje s teme - vijeće učenika - meni su rekli da u vijeću od ove šk.g. budu sjedili i učenici prvih razreda osnovne škole! Halo??!!!

Ako sesu tak glavešine posložili u zakonu (isprika - moram provjeriti, ovo je samo informacija s roditeljskog) kak da onda učenici ne dižu graju??? Da se pita moje sinove (1. i 2. osnovne) ili da oni sjede u vijeću učenika, u školi bi se gledal Cartoon Network (stvar koja je doma zabranjena tako da je kanal obrisan s tv-a, da ne bi bilo zabune... ). Nek se radije bave Marulićem (ili braćom Grimm - ovisno o generaciji).

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Skretanje s teme - vijeće učenika - meni su rekli da u vijeću od ove šk.g. budu sjedili i učenici prvih razreda osnovne škole! Halo??!!!

Ako sesu tak glavešine posložili u zakonu (isprika - moram provjeriti, ovo je samo informacija s roditeljskog) kak da onda učenici ne dižu graju??? Da se pita moje sinove (1. i 2. osnovne) ili da oni sjede u vijeću učenika, u školi bi se gledal Cartoon Network (stvar koja je doma zabranjena tako da je kanal obrisan s tv-a, da ne bi bilo zabune... ). Nek se radije bave Marulićem (ili braćom Grimm - ovisno o generaciji).
    :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I opet ja s pitanjem? Šta vaši klinci (prvenstveno prvašići) rade na satovima razrednika?
    Moje dijete (i opet) gleda crtiće :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    I opet ja s pitanjem? Šta vaši klinci (prvenstveno prvašići) rade na satovima razrednika?
    Moje dijete (i opet) gleda crtiće :/
    Ne mogu to zamisliti.... Kod nas je to bitno drugačije, npr. ovako:

Moj mlađi (prvašić) na satu razrednika ima razgovore o tome kako se treba ponašati prema drugima, kako prema učitelju, što činiti u ovoj ili onoj situaciji...

Naime, razred je pun dosta živahne djece na granici agresivnosti, pa učiteljice imaju pune ruke posla da ih priviknu na drugačije načine ponašanja. JUčer sam bila na informacijama - ide dobro.

Kod starijega (drugašić) teme su slične - ako netko nekoga udari ili ozlijedi, to se raspravi odmah, te još jednom "prežvače" na satu razrednika. Ako nekome treba pomoć (npr. neko dijete je dulje bolesno) i o tome se raspravi na satu razrednika. Prema mom nevelikom iskustvu to i jesu satovi na kojima se raspravljaju SOCIJALNI ASPEKTI boravka u školi. Naši su, npr. radili raspored korištenja računala (jer to je odgojna metoda - tko se ne pridržava razrednih pravila, može dobiti zabranu rada na računalu u trajanju od tjedan-dva). Isto, ponašanje u školi koje nije vezano na učitelja, ako ima pritužbi ili problema, također se raspravlja na tom satu (npr. dečki su na treningu nogometa napravili kraval, pa onda slijedeći tjedan imaju embargo na igranje nogometa). Eto, tako to izgleda iz usta moje djece, a točnost navoda provjeravam na tjednim informacijama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •