Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Plućna embolija

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Plućna embolija

Čitam na sve strane o ovim curama koje su umrle od plućne embolije zbog uzimanja kontracepcijiskih tableta. Pa me zanima, koji su uopće simptomi plućne embolije? Kad bi trebalo otići liječniku i kojoj pretragom liječnik uopće može otkriti da se radi o plućnoj emboliji?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da pojasnim zašto me zanima.

Evo kopiram svoj post od početka 7. mjeseca:
    Ja sam se jutros digla, začepile su mi se uši i pojavio strašan pritisak u glavi.Srce mi je lupalo ko ludo i vrtilo mi se a imala sam osjećaj ko da ću svaki tren pasti u nesvjest i da će mi srce otkazati.Tlak 100/60,otkucaji 117.Napravili su mi ekg i krvnu sliku,sve je super osim tih otkucaja ali više nisu bili onoliki nego malo manji od 100.Sutra mi vade hormone štitnjače.Ima ko što pametnoga za reći?Osjećaj je odvratan,naviknuta sam na slabinu od niskog tlaka ali meni je ovaj od danas normalan i mislim da nema veze s tim.Inače,da još napomenem da sam sinoć imala glavobolju a noćas me probudila bol u kičmi,što me nikad nije bolilo.E i pijem Jasmine.Pa ako netko pametniji od mene vidi kakvu povezanost u svemu ovome,samo recite.

I od prije mjesec dana:
    Evo da se i ja malo javim na ovu temu.Već desetak dana ima tu knedlu u grlu,fali m izraka i imam osjećaj da ću se ugušiti.Od ostalih simptoma imam ubrzan rad srca(i do 120),gubim kile(sad sam na 4, nervozna sam, napeta...Svi ovi simptomi mogu se pobezati i sa stresom, umorom ...ali mogu biti i od štitnjače.Pa sam danas izvadila krv i čekam nalaze hormona.U biti ne tražim nikakav savjet ni ništa nego se samo javljam da se izjadam.Vidim da nas ima dosta sa knedlama u grlu i otežanim disanjem.Ako nije štitnjača javim se vama za daljnju obradu

Inače nisam paničarka ali nakon svih onih tekstova o Yasmin, svih pročitanih simptoma, sad mi već nije svejedno. I nakon svega toga već tri dana me bole pluća i imam neki slabašni kašalj (ali pluća me dosta bole) ali za to sam opet sigurna da je od prehlade od nekidan-nos curio ko lud, glava bolila pa sad ovaj kašalj. Moja doktorica misli da to nije ništa, ono prvo pripisuje niskom tlaku (??), ono drugo psihi a ovo prehladi. Što mislite, da još istražujem i idem dalje ili da ne umišljam?

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da definitivno moraš na drugo mišljenje ... ako zbog ničeg drugog onda zbog svog mira

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam se bila jako narogušila na ginekologa koji mi je rekao da otkud meni ideja da sa 35 godina pijem yasmine i uz sve svoje boljke....i da to što mi je krvna slika ok, njemu nije zeleno svjetlo za te tablete

Sad bih mu donijela , najmanje, dinosaurov pršut

traži drugo mišljenje

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali ne znam otkud bih počela. Kakvu pretragu napraviti, di otići?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Ja sam se bila jako narogušila na ginekologa koji mi je rekao da otkud meni ideja da sa 35 godina pijem yasmine i uz sve svoje boljke....i da to što mi je krvna slika ok, njemu nije zeleno svjetlo za te tablete

Sad bih mu donijela , najmanje, dinosaurov pršut

traži drugo mišljenje
    pravi ginekolog ženi će prije recepta za oralnu kontracepciju tražiti koagulogram, KKS, jetrene i dobro pregledati vene

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

PUŠENJE JE STROGO ZABRANJENO
    Svaka pacijentica koja se odluči na Yasmin mora prestati pušiti. Nikotin dodatno pospješuje mogućnost stvaranja tromba.

PILULE NIKAKO NE IDU UZ MIGRENU
    svaka žena koja pati od migrena ne smije ni pomišljati na Yasmin. Simptomi pilula u takvim slučajevima mogu biti kobni.

POREMEĆAJI U CIRKULACIJI KRVI
    Bilo kakav poremeĆaj u cirkulaciji povećava mogućnost dobivanja tromboembolije. Na to iznimno treba obratiti pozornost.

YASMIN UZIMATI SAMO DO 35. GODINE
    LijeČnici preporučuju da sve žene koje su prošle 35. godinu, bez obzira na zdravstveno stanje, uopće ne uzimaju Yasmin.

VISOKI TLAK I PREVIŠE KILA
    Ženama koje nemaju reguliranu težinu i uz to pate od visokog tlaka pilule Yasmin mogu biti tempirana bomba. Strogo pazite na to.

PROIZVOĐAČ PODRŽAVA ISTRAGU O PILULAMA

izvor 24

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otiđi ginekologu ... ja bi negdje privatno ( eljuga, dr. bates ) npr. lijepo porazgovaraj i sigurno ćeš dobiti daljnje upute

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam baš prošli tjedan na poslu razgovarala sa jednim mladićem koji je nedavno imao plućnu emboliju. kaže da prije toga nije imao nikakvjih simptoma, a da mu je pozlilo naglo: jako stezanje i bol u prsima i kratak dah, kao da ne može disati. Brzo su ga odveli u bolnicu i operirali, kaže da tromb srećom nije bio jako velik.
    Nekako mi se čini da ovo tvoje nema nikakve veze sa embolijom, ali nisamm medicinske struke pa ti moje mišljenje ne vrijedi baš puno.

Uglavnom, cure su ti dobro rekle, potraži drugo mišljenje da budeš mirna.

I da, prestani pušiti...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma i meni se tako čini, da sve ima svoje zašto. Ali znaš, i nije neki osjećaj kad znam da ipak postoji mala mogućnost za nešto tako gadno. Kažem, potražila bih drugo mišljenje ali ne znam koje, otkud da krenem.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

daj ti bože da ti nije ništa niti blizu toga ~~~~~~~~~~~~
    ali ovi tvoji simptomi... nekako mi ih je previše odjednom... moguće da je tvoja dr. u pravu i da je sve to kombinacija uzročnika, ali ja se ne bih zadovoljila s tim odgovorom bez dodatnih pretraga... :/ odi po durgo mišljenje...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Najbolje da kreneš od tvog liječnika opće prakse, neka ti da uputnicu za vađenje krvi i za pregled interniste, odnosno objasni kako se osjećaš pa će on znati da li treba još nešto.
    Ne bi bilo zgorega da posjetiš i još jednog ginekologa.

I ne brini, neće grom u koprive...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Otkad su mi počele te smetnje ja sam dva put radila ekg, dva put krvnu sliku, vadila hormone štitnječe, uzv štitnjače..ne sjećam se jel bilo još što (imam staru paničarku ) i svi nalazi su bili super. Zato i kažem da ne znam što dalje. Možda apaurin?

Ali dobro ti piplice kažeš, neće grom u koprive. Ali ako skužite da me nema duže od par dana na forumu, onda znajte da je grom ipak opalio u koprivu

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

trina, samo ću ti linkati članak o jednoj puljanki koja je odlučila podići tužbu. ona opisuje svoje tegobe...
    http://www.barkun.hr/content/view/18229/124/

nisam pažljivo čitala pa ne znam da li si prestala koristiti yasmin.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prestala sam ih uzimati prije mjesec dana, pila sam ih sve skupa cca 7 mjeseci. Uf, bolje da ne čitam ovakve stvari, sad sam još više prestrašena

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    . Ali ako skužite da me nema duže od par dana na forumu, onda znajte da je grom ipak opalio u koprivu
    daj, nemoj se niti šalit s ovim....

mislim da je ekg pretraga rada srca koja ne mora nužno pokazat postojanje tromba u npr. nozi koji može doputovat do pluća i ubit dotičnog pacijenta... ali ja sam laik...

opet kažem, čini mi se da imaš previše simptoma odjednom... imaš li možda priliku negdi napravit sistematski? ono da te izvižitaju od glave do pete uključujući i ginekološki our?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

bolje da si prestrašena pa da reagiraš na vrijeme.
    evo ti jedan

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    trina, samo ću ti linkati članak o jednoj puljanki koja je odlučila podići tužbu. ona opisuje svoje tegobe...

žao mi je žene iz članka, ali izjavljuje da prije uzimanja yasmina nije radila nikakve pretrage - to je neodgovorno od strane liječnika, ali i njene

činjenica je da se uzimanje oralnih kontraceptiva može povezati sa stvaranjem tromba, ali se veza ne može potvrditi niti jednim trestom na ovom svijetu

a da sad želi tužiti bayer, liječnika ili nekog trećeg

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto se clanka tice (nisam ga cijelog procitala, heh), nisam bas sigurna da zena ima osnovu za tuzbu, odnosno ne vidim kako ili zasto bi je imala. Daleko od toga da embolija (ili bilo koja druga bolest) nije nesto ozbiljno, ali stvarno navedena je u knjizici koja dolazi s lijekom. Neovisno o nalazima i preporuci doktora, sve zene koje uzimaju Yasmin (ili drugu hormonsku tabletu - pa cak i antibiotik ili antipiretik) zapravo su presutno suglasne s onim sto pise, a to je da postoji odredjeni rizik.

Oralni kontraceptivi stvarno mogu uzrokovati trombe, ali ne znaci da to nuzno i rade. Stvarno postoje brojne druge predispozicije i najcesce je upravo o tome i rijec. Netko tko je sklon trombu (genetski ili zbog vlastitih zdravstvenih predispozicija) vrlo vjerojatno ce ga lakse dobiti ako uzima estrogen. No, to opet ne znaci da ce se to stvarno i dogoditi.

Osim toga, koliko znam, mali koagulogram pokazuje vrijeme zgrusavanja koje je bitno u ovom slucaju. Neke druge krvne pretrage ukazuju na neke druge moguce predispozicije. Stanje krvnih zila vidi se jedino UZV-om, mislim, pogotovo nekim cudom u boji, ili sta vec.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kakvi su ti bili nalazi hormona štitnjače? Nalaz krvi kakav je(ipak do embolije dolazi zbog zgrušavanja krvi, a to bi se mislim vidjelo u krvoj slici... :? )?

Mislim da ti je najbolje da se vratiš svojoj doktorici i da inzistiraš na uputnicu za internistički pregled.
    Lijepo ponesi sa sobom sve nalaze(krvi i ostalo), pa će ti internist (po mogućnosti pulmolog) reći svoje mišljenje, koje je po tom pitanju ipak najkompetentnije.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Kakvi su ti bili nalazi hormona štitnjače?
    ovo i mene zanima.

svakako inzistiraj na uputnici za internistu ili ako ti se ne da čekati odi privatno.
    evo ti jedan

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hormoni štitnjače su bili dobri. U ponedjeljak idem gin. pa ćemo vidjeti što dalje.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni je zanimljivo kako se samo yasmin povezuje sa ovim slucajevima tromboze a ne i drugi oralni kontraceptivi iako i drugi mogu uzrokovati isto.

sta vi mislite o ovome?

ja koristim kontacepcijske pilule (ne yasmin) i prestrasilo me ovo sto se dogadja mladim djevojkama u zadnje vrijeme... cak pomisljam na to da ih prestanem pit...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja nikada nisam htjela piti tablete... jer osim što sam neredna za tablete i ne bih ih pila redovito meni je to petljanje po hormonima bilo

zato sam stavila spiralu... koju vadim pri ovoj menstruaciji... bila sam zadovoljna, sada više nisam...
    više sam vjerovala u mehaniku nego u kemiju :/
    sve ima svoje komplikacije ali čini mi se da se hormonalni poremećaji teže saniraju od nekih konkretnih rana...
    sa današnjom pameću - ne bih više ništa koristila... :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam odustala od svega. Spirale nikad nisam htjela. Hormone u obliku sprice sam koristila cca godinu i pol. Ali, iako moja tadasnja doktorica to nije htjela pripisati kontracepciji, ja sam na sebi primjecivala dosta psiho-emocionalnih promjena. Neke su bile suptilne, neke ne (jaka nervoza itd.). Otkad sam prestala to uzimati, preporodila sam se i rekla sam vise nikad nista. Isla sam na konzultacije kod nove lijecnice i u dogovoru s muzem kombiniramo prekinuti snosaj, pracenje plodnih dana i eventualno kondom. Moja lijecnica kaze da su ove metode u kombinaciji, ako se koriste ispravno, pouzdane kao i bilo koja druga kontracepcija.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj fegusti prvotno napisa

žao mi je žene iz članka, ali izjavljuje da prije uzimanja yasmina nije radila nikakve pretrage - to je neodgovorno od strane liječnika, ali i njene

činjenica je da se uzimanje oralnih kontraceptiva može povezati sa stvaranjem tromba, ali se veza ne može potvrditi niti jednim trestom na ovom svijetu

a da sad želi tužiti bayer, liječnika ili nekog trećeg
    Nisam ni ja radila nikakve pretrage prije uzimanja tableta. Ja sam rekla da bih možda počela s takvom vrstom kontracepcije a on mi je samo napisao Yasmin. A kad sam nakon druge trudnoće kod njega tražila isto i začudila se kad mi je bez ikakvih pretraga dao Cilest, rekao mi je da, ako sam imala dvije savršene trudnoće i poroda, da se nema razloga praviti ikakve pretrage. Ja sam to u svojoj glavi prevela tako da se u trudnoći prave pretrage krvi koje su iste kao i za tablete.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo da javim novosti. Obavila sam nekoliko najbitnijih pretraga (krv, srce, pluća) i sve je u redu. Još samo jednu pretragu krvi i ako je i to dobro onda ipak neće grom u koprive

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo da javim novosti. Obavila sam nekoliko najbitnijih pretraga (krv, srce, pluća) i sve je u redu. Još samo jednu pretragu krvi i ako je i to dobro onda ipak neće grom u koprive
    Ma znala sam ja...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sad sam vidila ovu temu.

Pošto pitaš šta dalje s eventualnim pretragama, da ti ispričam svoje iskustvo. Kad sam počela piti kontracepcijske tabl. negdi prije 6 godina (mislim da je bio triquilar) negdje nakon 2 mj. probudim se jedno jutro i skužim da me boli desna noga i da mi je nekako utrnula. Kako uvijek čitam upute za lijekove odmah sam se prepala da bi to mogla bit tromboza, al čekala sam 3 dana i kad ni onda nije bilo bolje otišla sam kod svoje dr. opće prakse i ona me s obzirom na simptome i činjenicu da pijem kontracepcijske poslala odmah na rebro da kao potencijalno hitan slučaj napravim pretrage da se provjeri da nije tromboza. Isto tako mi je rekla da može bit i da mi se samo uklještio živac u nozi. Ugl. s uputnicom su me tamo odmah primili i koliko se sjećam znam da je ključna stvar bila kontrola nečega u krvi šta im je glavni indikator da li se radi o trombozi ili ne (a sigurna sam da se to ne provjerava u uobičajenim pretragama krvi). KAd je stigao nalaz doc. je rekla da se gotovo sigurno ne radi o trombozi nego mi se vjerojatno ukljieštio živac, al da bi bilo dobro da provjerim žile u nogama s color dopplerom i pošto se na to u drž. bolnicama čeka dugo da odem privatno.

Otišla sam u neku kliniku na Mihaljevcu. To izgleda ko uzv. pregled samo štp doc. ima prikaz žila u boji na ekranu i vidi ako nešto ne štima. Uglavnom bilo je sve ok. A to utrnuće je popustilo nakon još 2 dana. Tako da je ipak bio ukliješten živac (tad sam bila podstanar i krevet na kojem sam spavala je bio koma).

NE znam da li se color dopplerom može provjeriti stanje žila u plućima, al mislim da se definitivno po tom nečem u krvi može znat jel tromboza ili ne u pitanju. AKo nađem te stare nalaze javim ti kako se zvao taj indikator u krvi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

D-dimer

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To su mi prvo napravili.
    Dobro je da se piše o tim stvarima i da čitamo tuđa iskustva. Jer ipak radi se o nečemu što je preopasno a s druge strane malo tko zna simptome i na kraju krajeva kome se obratiti i otkud krenuti.
    Ja sam eto obavila hrpu pretraga i uz to što nemam emboliju pluća , napravila sam neke pretrage koje ko zna kad bi u životu. I zdrava sam. Lijep osjećaj

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I zdrava sam. Lijep osjećaj
    Od vrha topica do ovamo dobrano sam se prepala zbog tebe, Trinča, dobro da me nije šlagiralo, ali kako neće grom u koprive...

Drago mi je da si skroz, skroz dobro.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    I zdrava sam. Lijep osjećaj
    Od vrha topica do ovamo dobrano sam se prepala zbog tebe, Trinča, dobro da me nije šlagiralo, ali kako neće grom u koprive...

Drago mi je da si skroz, skroz dobro.
    Odoh sam zapalit jednoga i prebacujem se na onu donju temu di su sami ovisnici

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •