Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: muke po čokoladnoj glazuri

Datum pristupanja
    May 2006

Početno muke po čokoladnoj glazuri

kao što naslov kaže...
    godinama radim kolače i uvijek problemi sa čokoladnom glazurom.
    Uvijek radim po konkretnom receptu glazuru,nemam neki svoj standardni,a očito bih trebala imati...

dakle,
    koje su tajne uspješne glazure? Pod tim mislim da nije previše tvrda, da se sjaji i da ne puca prilikom rezanja... tražim li puno?

evo koje sam glazure neki dan radila i strašno se razočarala:
    prvi, djelomični fijasko: (mogla bi biti mekša)

I
    Za čokoladnu glazuru:
    130 g margarina
    1 žlica ulja
    250 g čokolade za kuhanje

II
    Glazura:
    10 dg čokolade
    3 žlice šećera
    5 dg margarina

ajmo iskusne tete, u čemu je kvaka?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moraš staviti više masnoće - kažu koliko čokolade toliko masnoće (npr masklaca) mada ja ipak obično smanjim masnoću.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

otopim čokoladu, dodam malo vode, malo margarina (1/4 količine čokolade) i malo šećera...

nije savršeno sjajna, ali ne puca i bude glatka i njamiiii

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Razmišljam danima da otvorim topic o tim nesretnim glazurama.Pa eto, kad je tu da i ja pitam
    Kako dobiti ravnu glazuru (ja je radim u tepsiji, možda bih trebala na nekom pladnju ?!)?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moja "savršena" glazura je:
    5 žlica ulja + 10-15 dkg čokolade. (ako treba više samo se poveča omjer)
    Ulje se zagrije (najbolje na pari, ali može i na peći ili mikrovalnoj) ali ne prejako
    i u tome se otopi razlomljena čokolada.
    Glazura bude ravna, sjajna ali zna pucati kad se reže (ako je jako hladna)
    Pucanje izbjegavam s nožem uronjemim u toplu vodu.

Margarin glazuri "oduzima" sjaj a daje joj mekoću za rezanje.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja na pari otopim npr. 100 gr čokolade i dodam 3-4 žlice ulja
    Razlijem po kolaču i dobijem sjajnu glazuru.

Kad stavljam margarin uvijek mi nekako pobijeli :/

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako glazura mora biti 'tvrda', tj. da se da lijepo izrezati a da se ne povlači za nožem i zamrlja ostatak kolača: čokolada, maslac i mlijeko, na vatru dok se ne rastopi . Radim odokativno, npr. na 80 g (zakaj ne 100g?- pa muž mora provjerit da se nije čokolada pokvarila ) stavim oko 25 g maslaca i oko deci mlijeka.
    Šećer nikada ne stavljam, jer se glazura počne primati za dno prije nego se stigne sve rastopiti i onako stopiti u kremastu masu bez grudica (pomaže puno ako se čokolada prije držala negdje gdje je toplo, npr. izvučeš kolač iz pećnice pa ubaciš unutra rajnglicu s izlomljenom čokoladom). Mlijeka još dodajem ovisno o gustoći mase, ako je biskvit takav da treba upiti glazuru, onda radim rjeđe, a ako se treba napraviti glatka kora (npr. preljev za tortu), onda gušće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja zakuham 100 gr margarina
    kad je zakughalo , stvavim 100 gr čokse iskidane na komadiće
    dakle , ne kuhati , nego samo miješati dok se ne rastopi
    i to je to
    glazuru izlijevati kružno od sredine prema krajevima ( u obliku spirale protiv komaraca , prva usporedba što mi pada na pamet )
    ne razmazivati po kolaču nego cijelu tepsiju naginjati u raznim smjerovima dok nije cijeli kolač prekriven
    ne staviti odmah u hladnjak , nego pustiti da se malo ohladi prirodno
    rezati zagrijenim nožem
    uspjeh zagarantiran , u suprotnom vraćam novac

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isto kao dalmatinka, na 100 g čokolade 100 g margarina. Bolje volim da mi ima manji sjaj nego da mi puca kod rezanja, iako meni i taj sjaj paše.
    Kod dodavanja ulja dešavalo mi se da se ulje izdvoji kad se glazura stvrdne pa mjestimično "pliva" po površini

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja radim glazuru također samo s uljem. Savršena je na izgled i vrlo fina. Režem kolač kad se glazura stisne, prestane biti tekuća, ali prije nego se jako ohladi.

Mene zanima nešto drugu u vezi glazura - kako staviti glazuru na tortu - naokolo? Na vrhu - ispadne dobro, ali fali mi tehnika kako glazururati okomitu stranicu torte. Da ne curi i nije muljavo. Ima li netko da mi otkrije tajnu?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da ne curi i da nije muljavo - nikako. Ponavljam, ja ju napravim dosta gustu, izlijem po vrhu, dugačkim, širokim nožem naguravam prema rubu i čim pocuri po okomici odmah razmazujem. Ali svejedno dosta glazure ode po tacni/podlozi, to pokupim žličicom i 'recikliram' ili pokupim papirnatim ručnikom.
    Meni se čini da omjer 100g čokolade na 100 g masnoće nije dobar za ovakav tip preljeva, masnoće mora ići (jer će inače glazura pucati) ali manje, i ni za Boga ulje. Mora biti gusta i s tendencijom stvrdnjavanja kako se hladi.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

za savrseni izgled bocne strane torte ja sam radila na nacin da sam tortu stavila na pladanj potpuno istog promjera kao i kore i to sam stavila na uzu posudu koju sam stavila u veliku tepsiju. koristila sam vise glazure i pustila da mi se bocno cijedi po torti i u tepsiju, a kad se malo ohladila, lipo sam prebacila na podlogu gdje sam zavrsila ukrasavanje torte. cisto i uredno. dan-dva kasnije sam vidila glaziranu tortu iz "bobisa" i glazura im nije bila ni priblizno lijepa kao moja

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da nema drugog načina nego tortu staviti na mrežicu a sve skupa u neku veću posudu i prelijevati glazuru da se scuri bočno.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema šanse da bih ja tortu uspjela prebaciti s jedne podloge na drugu a da ju ne upropastim. Zato sve radim na jednoj podlozi - i filam, i prelijevam, i ukrašavam. Uz donji rub torte ako nisam tako fino uspjela očistiti višak glazure stavim neke ukrase ili vijenac od šlaga da to pokrije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vidim raznih tehnika moram si sve copy pa paste i dobro proučiti.

ne bi smetalo da nije sjajna ali kad trebaš narezati kolač a glazura se raspadne u sitne komadiće, e to je već problem.

i još, kako ''prijepiti'' glazuru za npr. puding?
    zvuči glupo,ali pravila sam kolač, gdje na puding od vanilije (+unutra je i margrain) ide čokoladna glazura. i glazura, osim što je bila tvrda, mogla se skinuti sa tog pudinga bez većeg problema.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ja glazuru radim sa slatkim vrhnjem. Na 10 dkg cokolade stavim 5 zlica vrhnja. Meni ne puca.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja glazuru radim:

10 dkg čokolade
    4 žlice šećera
    4 žlice mlijeka
    2 žlice ulja

sve strpam u posudu, i miješam na laganoj vatri dok se ne rastopi. prelijem po kolaču, primim protvan i naginjem ga na sve strane dok kolač nije preliven .

režem nožem koji umočim u toplu vodu.

nisam ništa smišljala. dobila jednom recept za takvu glazuru, pokazala se kao dobra - i ja ju koristim.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

3 žlice vode
    3 žlice šećera u prahu
    100 g čokolade natrgati

Staviti na laganu vatru i miješati dok se sve ne otopi (ne smije zakipiti jer se onda počinje "nešto odvajati od nečega" , znači, samo otopiti), maknuti s vatre i unutra umiješati

70 g narezanog margarina

miješati dok se sav margarin ne otopi.

Prelijati kolač.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

5 dkg masti(svinjske ili biljne) na 10 dkg čokolade,otopiti na vatri u vodenoj kupelji
    malo se sporije stegne,ali se savršeno reže i nikada ne puca

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

podižem...
    ja radim ko sorci, ali stavljam samo malo margarina umjesto ulja.
    I nude dovoljno sjajna i nikad nije pucala.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače radim ovako:
    100 g čokolade
    60 g margarina
    2 žl. ulja
    2 žl. tople vode

no, prošli tjedan sam radila glazuru na kesten kockama i ne znam zašto sam stavila samo margarin, i kad sam izvadila kolač iz frižidera, glazura je bila mjestimično bijela od margarina.

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja prijateljica tvrdi...idealna glazura-koliko rebra cokolade-toliko zlica ulja

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Glazura s maslacem bez "bijelog" dobije se tako da se određena količina maslaca pusti da prokuha na laganoj vatri. Kad se prestanu stvarati mjehurići (cca 5 min krčkanja) ostavi se da se malo ohladi i onda se lagano prelije tekući dio u otopljenu čokoladu tako da mrvice od maslaca ostanu u posudi u kojoj je krčkao. Sve se još miješa na pari i doda se malo ulja: sjajna, ne puca. Provjereno. Jedino me nemojte pitati za količine

Mislim da su omjeri 250 g čokolade, 130 dkg maslaca i velika žlica ulja (ostalo mi je to od nekud). Ja radim otprilike pola te količine, a za blagdane kad pečem više vrsta kolača s glazurom napravim cijelu količinu pa ono što ne potrošim 1. dan ostavim u frižideru za drugi tj. za neki drugi kolač. Samo zagrijem na pari.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •