-
-
moraš staviti više masnoće - kažu koliko čokolade toliko masnoće (npr masklaca) mada ja ipak obično smanjim masnoću.
-
otopim čokoladu, dodam malo vode, malo margarina (1/4 količine čokolade) i malo šećera...
nije savršeno sjajna, ali ne puca i bude glatka i njamiiii
-
Razmišljam danima da otvorim topic o tim nesretnim glazurama.Pa eto, kad je tu da i ja pitam 
Kako dobiti ravnu glazuru (ja je radim u tepsiji, možda bih trebala na nekom pladnju ?!)?
-
Moja "savršena" glazura je:
5 žlica ulja + 10-15 dkg čokolade. (ako treba više samo se poveča omjer)
Ulje se zagrije (najbolje na pari, ali može i na peći ili mikrovalnoj) ali ne prejako
i u tome se otopi razlomljena čokolada.
Glazura bude ravna, sjajna ali zna pucati kad se reže (ako je jako hladna)
Pucanje izbjegavam s nožem uronjemim u toplu vodu.
Margarin glazuri "oduzima" sjaj a daje joj mekoću za rezanje.
-
Ja na pari otopim npr. 100 gr čokolade i dodam 3-4 žlice ulja
Razlijem po kolaču i dobijem sjajnu glazuru.
Kad stavljam margarin uvijek mi nekako pobijeli :/
-
Ako glazura mora biti 'tvrda', tj. da se da lijepo izrezati a da se ne povlači za nožem i zamrlja ostatak kolača: čokolada, maslac i mlijeko, na vatru dok se ne rastopi . Radim odokativno, npr. na 80 g (zakaj ne 100g?- pa muž mora provjerit da se nije čokolada pokvarila
) stavim oko 25 g maslaca i oko deci mlijeka.
Šećer nikada ne stavljam, jer se glazura počne primati za dno prije nego se stigne sve rastopiti i onako stopiti u kremastu masu bez grudica (pomaže puno ako se čokolada prije držala negdje gdje je toplo, npr. izvučeš kolač iz pećnice pa ubaciš unutra rajnglicu s izlomljenom čokoladom). Mlijeka još dodajem ovisno o gustoći mase, ako je biskvit takav da treba upiti glazuru, onda radim rjeđe, a ako se treba napraviti glatka kora (npr. preljev za tortu), onda gušće.
-
-
Isto kao dalmatinka, na 100 g čokolade 100 g margarina. Bolje volim da mi ima manji sjaj nego da mi puca kod rezanja, iako meni i taj sjaj paše.
Kod dodavanja ulja dešavalo mi se da se ulje izdvoji kad se glazura stvrdne pa mjestimično "pliva" po površini
-
Ja radim glazuru također samo s uljem. Savršena je na izgled i vrlo fina. Režem kolač kad se glazura stisne, prestane biti tekuća, ali prije nego se jako ohladi.
Mene zanima nešto drugu u vezi glazura - kako staviti glazuru na tortu - naokolo? Na vrhu - ispadne dobro, ali fali mi tehnika kako glazururati okomitu stranicu torte. Da ne curi i nije muljavo. Ima li netko da mi otkrije tajnu?
-
Da ne curi i da nije muljavo - nikako. Ponavljam, ja ju napravim dosta gustu, izlijem po vrhu, dugačkim, širokim nožem naguravam prema rubu i čim pocuri po okomici odmah razmazujem. Ali svejedno dosta glazure ode po tacni/podlozi, to pokupim žličicom i 'recikliram' ili pokupim papirnatim ručnikom.
Meni se čini da omjer 100g čokolade na 100 g masnoće nije dobar za ovakav tip preljeva, masnoće mora ići (jer će inače glazura pucati) ali manje, i ni za Boga ulje. Mora biti gusta i s tendencijom stvrdnjavanja kako se hladi.
-
za savrseni izgled bocne strane torte ja sam radila na nacin da sam tortu stavila na pladanj potpuno istog promjera kao i kore i to sam stavila na uzu posudu koju sam stavila u veliku tepsiju. koristila sam vise glazure i pustila da mi se bocno cijedi po torti i u tepsiju, a kad se malo ohladila, lipo sam prebacila na podlogu gdje sam zavrsila ukrasavanje torte. cisto i uredno. dan-dva kasnije sam vidila glaziranu tortu iz "bobisa" i glazura im nije bila ni priblizno lijepa kao moja
-
Mislim da nema drugog načina nego tortu staviti na mrežicu a sve skupa u neku veću posudu i prelijevati glazuru da se scuri bočno.
-
Nema šanse da bih ja tortu uspjela prebaciti s jedne podloge na drugu a da ju ne upropastim. Zato sve radim na jednoj podlozi - i filam, i prelijevam, i ukrašavam. Uz donji rub torte ako nisam tako fino uspjela očistiti višak glazure stavim neke ukrase ili vijenac od šlaga da to pokrije.
-
vidim raznih tehnika moram si sve copy pa paste i dobro proučiti.
ne bi smetalo da nije sjajna ali kad trebaš narezati kolač a glazura se raspadne u sitne komadiće, e to je već problem.
i još, kako ''prijepiti'' glazuru za npr. puding?
zvuči glupo,ali pravila sam kolač, gdje na puding od vanilije (+unutra je i margrain) ide čokoladna glazura. i glazura, osim što je bila tvrda, mogla se skinuti sa tog pudinga bez većeg problema.
-
A ja glazuru radim sa slatkim vrhnjem. Na 10 dkg cokolade stavim 5 zlica vrhnja. Meni ne puca.
-
ja glazuru radim:
10 dkg čokolade
4 žlice šećera
4 žlice mlijeka
2 žlice ulja
sve strpam u posudu, i miješam na laganoj vatri dok se ne rastopi. prelijem po kolaču, primim protvan i naginjem ga na sve strane dok kolač nije preliven
.
režem nožem koji umočim u toplu vodu.
nisam ništa smišljala. dobila jednom recept za takvu glazuru, pokazala se kao dobra - i ja ju koristim.
-
3 žlice vode
3 žlice šećera u prahu
100 g čokolade natrgati
Staviti na laganu vatru i miješati dok se sve ne otopi (ne smije zakipiti jer se onda počinje "nešto odvajati od nečega"
, znači, samo otopiti), maknuti s vatre i unutra umiješati
70 g narezanog margarina
miješati dok se sav margarin ne otopi.
Prelijati kolač.
-
5 dkg masti(svinjske ili biljne) na 10 dkg čokolade,otopiti na vatri u vodenoj kupelji
malo se sporije stegne,ali se savršeno reže i nikada ne puca
-
podižem...
ja radim ko sorci, ali stavljam samo malo margarina umjesto ulja.
I nude dovoljno sjajna i nikad nije pucala.
-
Inače radim ovako:
100 g čokolade
60 g margarina
2 žl. ulja
2 žl. tople vode
no, prošli tjedan sam radila glazuru na kesten kockama i ne znam zašto sam stavila samo margarin, i kad sam izvadila kolač iz frižidera, glazura je bila mjestimično bijela od margarina.
-
Moja prijateljica tvrdi...idealna glazura-koliko rebra cokolade-toliko zlica ulja
-
Glazura s maslacem bez "bijelog" dobije se tako da se određena količina maslaca pusti da prokuha na laganoj vatri. Kad se prestanu stvarati mjehurići (cca 5 min krčkanja) ostavi se da se malo ohladi i onda se lagano prelije tekući dio u otopljenu čokoladu tako da mrvice od maslaca ostanu u posudi u kojoj je krčkao. Sve se još miješa na pari i doda se malo ulja: sjajna, ne puca. Provjereno. Jedino me nemojte pitati za količine
Mislim da su omjeri 250 g čokolade, 130 dkg maslaca i velika žlica ulja (ostalo mi je to od nekud). Ja radim otprilike pola te količine, a za blagdane kad pečem više vrsta kolača s glazurom napravim cijelu količinu pa ono što ne potrošim 1. dan ostavim u frižideru za drugi tj. za neki drugi kolač. Samo zagrijem na pari.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma