Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: sirup ili marmelada od grožđa?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno sirup ili marmelada od grožđa?

Ima li netko isprobani recept za to dvoje? Imam kući oko 3 kg sočnog i slatkog grožđa, ali me prošla volja za njim, a žao mi ga baciti. Želee i džemove ne volimo.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Sad razmišljam da bi mogla protisnuti grožđe kroz sokovnik i od soka skuhati sirup samo ne znam koji omjer voće:šećer i da li treba limunska kiselina?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma najbolje ti napravi vino...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne konzumiramo alkohol

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    ne konzumiramo alkohol
    Ako je muškat, pošalji meni .

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zašto bi pravila sirup i trpala šećer. Nećeš toga imati puno, pa lijepo taj sok stavi u staklene boce , nemoj bocu napuniti i stavi u zamrzivač.
    Kad se odmrzne imaš sok kvalitetniji od bilo kojeg sirupa.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Kalimero, hvala ti na odličnom savjetu i to bih i napravila da imam mjesta u frizeru. Nažalost, u frizer mi više ni igla ne stane
    Ma nije mani bed zbog šećera. Hranimo se zdravo pa da tu i tamo pojedemo malo više šećera ili masti - nije bed.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Našla ovo:
    1.
    Prvi recept odnosi se na marmeladu od grožđa bez šećera, a ide ovako: odabere se zrelo grožđe s nešto suvica, dobro opere, orunu se zrna i stavi kuhati bez vode skoro 2 sata. Kad je raskuhano prođe se kroz sito da se odstrane sjemenke i opet se kuha pola sata. Zatim se opjeni dobro kada je marmelada gusta i bistra, te se vruće puni u ugrijane flaše, a sutradan se ohlađeno zaveže i spremi.

2.
    Očiste se zrna od peteljki, dobro operu u više hladnih voda, procijede kroz sito, pa opet se sve pasira kroz gusto sito da se odstrane sjemenke. Ovako dobijena smjesa se izmjeri i na 1 kg ovoga doda se 30 dkg šećera i sve skupa kuha.

Ostali postupak je kao kod ostalih pekmeza.

i ovaj na Coolinarki

džem od grožda

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako već mora biti sirup, a onda ga napravi
    Ja sve sirupe pravim tako da na 1 l soka dodam 1 kg šećera , limunske po okusu i zavisno od vrste voća , kad se šećer otopi mješanjem, zagrijem na 70 stup. 15- tak min, sipam u čiste i sterilne boce. ( boce zagrijavam u rerni )
    Ako imaš toga manje ostavi to sve u rerni da se postepeno hladi, ako imaš više ili ti rerna treba , staviš u neku posudu i pokriješ dekama.
    Možeš ići sa manje šećera ako ćeš brzo potrošiti. Ja te svoje sirupe imam po godinu dana, zato tako puno šećera .

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Sunčica hvala! Kalimero, odlučila sam praviti po tvojem receptu Baciti ću svo grožđe u sokovnik jer mi se to ne da pasirati pa ću sve prokuhati sa šećerom i limunskom kiselinom. Valjda će biti dobro

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma bit će dobro, zašto ne. Ne smiješ previše očekivati
    Ja ne pravim sirup od grožđa zato što mi je puno bolji mošt. Probala sam takav sirup kod susjeda i po mom ukusu ne osjetim dovoljno onaj okus grožđa, što zbog slasti što zbog zagrijavanja.Mošt spremim u zamrzivač na način kako sam prethodno opisala i to mi je OK.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Ako već mora biti sirup, a onda ga napravi
    Ja sve sirupe pravim tako da na 1 l soka dodam 1 kg šećera , limunske po okusu i zavisno od vrste voća , kad se šećer otopi mješanjem, zagrijem na 70 stup. 15- tak min, sipam u čiste i sterilne boce. ( boce zagrijavam u rerni )
    Ako imaš toga manje ostavi to sve u rerni da se postepeno hladi, ako imaš više ili ti rerna treba , staviš u neku posudu i pokriješ dekama.
    Možeš ići sa manje šećera ako ćeš brzo potrošiti. Ja te svoje sirupe imam po godinu dana, zato tako puno šećera .
    Slično je ovom receptu...
    Nedavno pila sok od grožđa, baš je mljac...
    Rađen je:
    Grožđe oprati i propasirati, zatim staviti u gazu i pustiti da se iscijedi sok. Na 1l tog soka staviti 1kg šećera.
    Šećer zagrijavati dok se ne rastopi uz dodatak 2dcl vode. Zatim utočiti iscijeđeni sok i malo prokuhati. Skidati onu pjenu sa vrha. utočiti u boce i to je to...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •