Ima li netko isprobani recept za to dvoje? Imam kući oko 3 kg sočnog i slatkog grožđa, ali me prošla volja za njim, a žao mi ga baciti. Želee i džemove ne volimo.
Ima li netko isprobani recept za to dvoje? Imam kući oko 3 kg sočnog i slatkog grožđa, ali me prošla volja za njim, a žao mi ga baciti. Želee i džemove ne volimo.
Sad razmišljam da bi mogla protisnuti grožđe kroz sokovnik i od soka skuhati sirup samo ne znam koji omjer voće:šećer i da li treba limunska kiselina?
Zašto bi pravila sirup i trpala šećer. Nećeš toga imati puno, pa lijepo taj sok stavi u staklene boce , nemoj bocu napuniti i stavi u zamrzivač.
Kad se odmrzne imaš sok kvalitetniji od bilo kojeg sirupa.
Kalimero, hvala ti na odličnom savjetu i to bih i napravila da imam mjesta u frizeru. Nažalost, u frizer mi više ni igla ne stane![]()
Ma nije mani bed zbog šećera. Hranimo se zdravo pa da tu i tamo pojedemo malo više šećera ili masti - nije bed.
Našla ovo:
1.
Prvi recept odnosi se na marmeladu od grožđa bez šećera, a ide ovako: odabere se zrelo grožđe s nešto suvica, dobro opere, orunu se zrna i stavi kuhati bez vode skoro 2 sata. Kad je raskuhano prođe se kroz sito da se odstrane sjemenke i opet se kuha pola sata. Zatim se opjeni dobro kada je marmelada gusta i bistra, te se vruće puni u ugrijane flaše, a sutradan se ohlađeno zaveže i spremi.
2.
Očiste se zrna od peteljki, dobro operu u više hladnih voda, procijede kroz sito, pa opet se sve pasira kroz gusto sito da se odstrane sjemenke. Ovako dobijena smjesa se izmjeri i na 1 kg ovoga doda se 30 dkg šećera i sve skupa kuha.
Ostali postupak je kao kod ostalih pekmeza.
i ovaj na Coolinarki
džem od grožda
Ako već mora biti sirup, a onda ga napravi![]()
Ja sve sirupe pravim tako da na 1 l soka dodam 1 kg šećera , limunske po okusu i zavisno od vrste voća , kad se šećer otopi mješanjem, zagrijem na 70 stup. 15- tak min, sipam u čiste i sterilne boce. ( boce zagrijavam u rerni )
Ako imaš toga manje ostavi to sve u rerni da se postepeno hladi, ako imaš više ili ti rerna treba , staviš u neku posudu i pokriješ dekama.
Možeš ići sa manje šećera ako ćeš brzo potrošiti. Ja te svoje sirupe imam po godinu dana, zato tako puno šećera .
Sunčica hvala! Kalimero, odlučila sam praviti po tvojem receptuBaciti ću svo grožđe u sokovnik jer mi se to ne da pasirati pa ću sve prokuhati sa šećerom i limunskom kiselinom. Valjda će biti dobro
![]()
Ma bit će dobro, zašto ne. Ne smiješ previše očekivati![]()
Ja ne pravim sirup od grožđa zato što mi je puno bolji mošt. Probala sam takav sirup kod susjeda i po mom ukusu ne osjetim dovoljno onaj okus grožđa, što zbog slasti što zbog zagrijavanja.Mošt spremim u zamrzivač na način kako sam prethodno opisala i to mi je OK.
Slično je ovom receptu...kalimero prvotno napisa
Nedavno pila sok od grožđa, baš je mljac...
Rađen je:
Grožđe oprati i propasirati, zatim staviti u gazu i pustiti da se iscijedi sok. Na 1l tog soka staviti 1kg šećera.
Šećer zagrijavati dok se ne rastopi uz dodatak 2dcl vode. Zatim utočiti iscijeđeni sok i malo prokuhati. Skidati onu pjenu sa vrha. utočiti u boce i to je to...