Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Zivot sa osobom koja ima down sindrom

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Zivot sa osobom koja ima down sindrom

Kao prvo da se izvinim ako ce nekoga uvrjediti ovim postom.

Nemam s kim da podijelim sto me tisti pa sam odlucila da ovdje pisem i da cujem vase savjete.

Prije godinu dana brat mi se poceo zabavljati sa osobom koja ima down sindrom,nisu vjencani.
    Sestra mi je odmah rekla da ima to ali ja sam mislila da preuvelicava i da nije istina (bila sam u inozemstvu).
    Brat je negirao da je bolesna i kada su pitali njenu mamu ona je porekla. Juce sam je vidjela i to na slikama i bila sam zaprepastana kako izgleda.
    Citavu noc sam preplakala i pitala se zasto?
    Inace smo iz siromasnije obitelji a ta cura je iz imucnije pa im nije bilo tesko da brata obrlate sa par poklona i nekoliko puta dobivenu novcanu pomoc (pokleko je za novcem).
    Da stvar bude jos gora ocekuju i bebicu koja Bog zna je li zdrava.
    Ne znam kako je njena mama mogla lagati i kako je nije strah za to maleno bice koje dolazi.
    Ljuta sam i na brata koji se ponio glupo i nezrelo i najradje bi mu sve sasula u lice i rekla da mi se ne pojavljuju.
    Njega je bas lose islo u zivotu.Imao je 2 velika peha i ovo je treci.
    Inace je dobar kao kruh i ne znam zasto ga samo nesrece hoce.
    Stid me je da je primim kod sebe od njegove obitelji koji su stvarno besprijekorni a i meni je krivo sto mi djeca koji su jos mali imaju takvu ujnu.
    Molim vas vase savjete sta da radim?
    Oprostite mi ako sam nekoga uvrijedila ali sam ocajna.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja tvoj post nisam shvatila kao uvredljiv, više kao post osobe koja nije u potpunosti upoznata sa situacijom...

vjerujem da je tvoj brat "prav i zdrav" što bi rekli u narodu. da je punoljetan, zna razmišljati svojom glavom. on je odabrao ono što smatra da je dobro za njega. nije birao za tebe.

nemoj biti sebična kad ti je brat u pitanju. potrudi se da upoznaš tu djevojku, i možda ćeš otkriti da je draga i topla osoba, dobrog srca...

tvoj brat ovo vjerojatno ne doživljava kao "treću lošu", već kao "prvu dobru" stvar.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja sam post shvatila kao da ga je pisala osoba puna predrasuda

gost xxx mislim da nisi fer
    osudila si tu zenu prije nego si je pravo i upoznala
    nisi joj ni dala sansu

daj joj sansu
    primi je otvorena srca
    pa onda sudi

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pretpostavljala sam da cete me osuditi.
    Istina je da je ja nisam upoznala ali jesu drugi koji govore da nece da idu vise jer im ni kavu neda, ni sok i govori da joj niko ne treba.
    Neke stvari je i izmisljala da sam joj ja rekla preko telefona a kunem se da nisam.
    A brat jeste punoljetan i ne kzem da je prav.
    Ja nisam ljuta na nju nego na brata i njenu mamu. I kako je prava stvar kada se mora i o njoj briniti a sta i sa djetetom,
    Prava stvar bi bilo da je nasao nekoga ko moze da se brine o sebi,a ne jos jednu grbacu.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se tvoj post ne sviđa niti malo

Ljubav nema granica i kad srce voli, ono voli i crno i bijelo i zdravo i bolesno i žuto i plavo....

kao što muki reče...nisi joj uopće dala šansu, nisi je ni upoznala a već si je osudila...

pa šta ako je iz imućne obitelji????

uh....nemoj me krivo shvatiti alo ne volim kad se izrode ovako iritirajući postovi... :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gost xxx prvotno napisa
    Istina je da je ja nisam upoznala ali jesu drugi koji govore da nece da idu vise jer im ni kavu neda, ni sok i govori da joj niko ne treba.
    koji su to "drugi"? nije li red da ti sama upoznaš bratovu djevojku, a ne da slušaš razne priče?

oni koji su o meni ružno pričali - nisu dobili ni kavu ni sok, i rekla sam im da mi nitko ne treba. prevedeno - nisu mi trebali ONI.

dragi ljudi koji su dolazili otvorenog srca - uvijek su mi trebali, i bili su dobrodošli.

manje razmišljaj o bratu, više o svom ponašanju. kako bi se ti osjećala da si na mjestu te djevojke? da li bi te bolilo da muževa sestra sluša priče, i zaključi kako si ružna i zločesta - na temelju slike, i tuđih priča???

ne osuđujemo mi tebe, već komentiramo ono što si napisala. pročitaj, pa ćeš vidjeti da si ti ta koja osuđuje...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Gost xxx, znate li vi svi uopće što je to down sindrom?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa nista sto je iz imucne obitelji nego sto je moj brat mogu rec siromasan pa su njeni igrali na tu kartu da ga tako pridobiju.
    Nisam htela nikoga da uvrijedim ni izritiram.P
    itam se kako bi se vi osijecali?Pa i DIJETE je u pitanju,zar treba jos neko takvim zivotom ziviti?
    Ispocetka je sestri govorila ja cu njega paziti a sada mu i ne skuha a on po citav dan radi vani.
    I on se zna zaliti na nju ali nece svasta da prica.
    Sada je uvidio neke stvari ali je kasni.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Znam sve sam o tome procitala.
    A koji su to drugi?
    Drugi su njjegovi poznanicii,moja sestra,niko njoj nista i ne govori.
    Ja ne daj Boze da imam neku bolest ili neko moj rekla bi drugoj strani da znaju sta mogu ocekivati a nebi lagala sto je njena mama radila.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da si pročitala onda bi i znala da o Down sindromu NE MOŽEŠ lagati. On se VIDI pa nitko tu nije mogao biti prevaren.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja necakinja ima down sindrom,ona je jos mala
    ima 7 godina i bilo mi je jako zao kad sam procitala tvoj post.
    Mislim da takve osobe moras kao prvo upoznati
    a onda prihvatiti kakve jesu.Jer nisu savrsene
    ali vjeruj mi da su posebne.
    Zamisli ljetos su nam dosli u posjet i kad su trebali ici kuci
    ona je legla na kauc i rekla mami:
    idite vi,mene boli glava ja cu ostati tu jos malo obozava
    biti kod nas i izmislit ce bilo sta samo da ostane 10 minuta duze!

Mislim da su roditelji grijese sto to kriju
    jer na svjetu ima toliko osoba s down sindromom da zive,rade i
    imaju obitelj.Oni su jako drustveni ali isto tako
    imaju taj svoj specifican karakter da su sebicni i tvrdoglavi u nekim stvarima.
    Pretpostavljam da je ona jako sebicna na njega
    i samim tim nezeli ga niposto izgubiti!
    Upoznaj je bez predrasuda,sigurna sam
    da ce ti nakon nekog vremena postati simpaticna bas
    takva kakva jest,nesavrsena...
    i

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako netko ima malo kose oči i manji nos NE ZNAČI da ima Down sindrom.
    Ako tvoj brat nije u stanju prepoznati na prvi pogled osobu s Down sindromom (bez da ga nužno netko o tome "obavijesti") bojim se da nešto s njim nije u redu.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa
    Da si pročitala onda bi i znala da o Down sindromu NE MOŽEŠ lagati. On se VIDI pa nitko tu nije mogao biti prevaren.
    Nisi procitala moj prvi tekst da je ja nisam vidjela do sad.
    Sestra mi je isto rekla da ima cim je upoznala a brat kao sto sam rekla poletio je za novcem.
    Dobro kazes niko nije prevaren ali je njena mama tvrdila da je zdrava.
    Zao mi je cure,niko ne zna sta ga ceka i volila bi joj pomoci da mogu i nemam nista protiv nje.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako netko ima malo kose oči i manji nos NE ZNAČI da ima Down sindrom.
    Ako tvoj brat nije u stanju prepoznati na prvi pogled osobu s Down sindromom (bez da ga nužno netko o tome "obavijesti") bojim se da nešto s njim nije u redu.
    I on je vidio ali kao sto sam rekla NOVAC ga je zaslijepio.
    Krivim njega a ne nju i njene sto su stalno dolazili sa poklonima a on je uzimao i sve drugo zaboravljao.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fiorelo prvotno napisa
    Moja necakinja ima down sindrom,ona je jos mala
    ima 7 godina i bilo mi je jako zao kad sam procitala tvoj post.
    Mislim da takve osobe moras kao prvo upoznati
    a onda prihvatiti kakve jesu.Jer nisu savrsene
    ali vjeruj mi da su posebne.
    Zamisli ljetos su nam dosli u posjet i kad su trebali ici kuci
    ona je legla na kauc i rekla mami:
    idite vi,mene boli glava ja cu ostati tu jos malo obozava
    biti kod nas i izmislit ce bilo sta samo da ostane 10 minuta duze!

Mislim da su roditelji grijese sto to kriju
    jer na svjetu ima toliko osoba s down sindromom da zive,rade i
    imaju obitelj.Oni su jako drustveni ali isto tako
    imaju taj svoj specifican karakter da su sebicni i tvrdoglavi u nekim stvarima.
    Pretpostavljam da je ona jako sebicna na njega
    i samim tim nezeli ga niposto izgubiti!
    Upoznaj je bez predrasuda,sigurna sam
    da ce ti nakon nekog vremena postati simpaticna bas
    takva kakva jest,nesavrsena...
    i
    Stvarno mi je zao djevojcice i svih koji su bolesni bilo kako i u pravu si kada kazes da joj trebam pruziti priliku.
    Ali sta sa okolinom i sta da kazem svojoj djeci koji su jos mali.
    Hvala ti na postu a da nisi me iskritikovala.
    Vjerujte da ne zelim nikoga vrijedjati i zao mi je ako sam nekoga rastuzila.

Od moga

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ali sta sa okolinom i sta da kazem svojoj djeci koji su jos mali.
    pa sta te briga za okolinu - zlobnici ce uvijek pricat svasta bez obzira na sve

a sto se tice tvoje djece - reci im da su dobili ujnu koja je jako posebna i nauci ih da to prihvate kao specificnost vase obitelji zbog koje ste upravo vi tako posebni, a ne nesto cega se treba sramiti

i daj njoj sansu da upozna tvoju djecu - sigurno ce ih zavoljeti (svi downovci koje ja poznam, a ima ih dosta, su bas posebni po tome sto imaju jako, jako puno ljubavi za sve oko sebe) pa ce tako i oni nju

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

situacija je vise tim komplicirana da je tvoj brat s njom iz
    materijalnih razloga(ako je to uopce i istina)a bilo bi
    mi jako zao da je tako jer onda se postavlja
    pitanje ko je lovac ako plijen.
    mislim da ste zapletini u neznanju(nazalost) ti
    i tvoja okolina!
    prije ili poslije netko se treba
    probuditi i nevidim razloga zasto to nebi bila ti?!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fiorelo prvotno napisa
    situacija je vise tim komplicirana da je tvoj brat s njom iz
    materijalnih razloga(ako je to uopce i istina)a bilo bi
    mi jako zao da je tako jer onda se postavlja
    pitanje ko je lovac ako plijen.
    mislim da ste zapletini u neznanju(nazalost) ti
    i tvoja okolina!
    prije ili poslije netko se treba
    probuditi i nevidim razloga zasto to nebi bila ti?!
    Iz cega da se probudim?
    Da ne zivim u ovom svijetu ili da je to sve san?
    Bezveze pises i sada vidim da mi je bilo i glupost sto sam ovdje i pisala.
    Vidjela bih tebe da je tvoj brat u pitanju.
    Da im se dijete rodilo tako ne bi rijeci rekla ali sam sebi taziti nevolju ne mogu i necu da shvatim.
    Oni jesu njega zatrpavali poklonima i nema razloga da izmisljam i da je on za tim pokleko ali su isto oni to radili da bi nju utrapili.
    Ne kazem da je on svetac, krivim NJEGA i NJENE sto su je utrpali drugom na ledja.
    Neznam sta se uopce pravdam kada samo izvlacite ono sto vama odgovara a ne ono sto je najbitnije.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hahaha, kriva je cura s posebnim potrebama što se tvoj brat oženio za nju zbog novaca, jer su njeni pokvareni roditelji jadnog njega novcima namamili na njihovu bolesnu ćer.
    Meni ovde ništa nije jasno, jedino šta mi je jasno je da ti curu ne znaš, neznam kako si zaključila sve ovo loše, osim na temelju nagađanja i ogovaranja. Pa bi ti predložila da je upoznaš.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    hahaha, kriva je cura s posebnim potrebama što se tvoj brat oženio za nju zbog novaca, jer su njeni pokvareni roditelji jadnog njega novcima namamili na njihovu bolesnu ćer.
    Meni ovde ništa nije jasno, jedino šta mi je jasno je da ti curu ne znaš, neznam kako si zaključila sve ovo loše, osim na temelju nagađanja i ogovaranja. Pa bi ti predložila da je upoznaš.
    Gdje sam ja to napisala da je ona kriva i da je on jadan ???
    I koja nagadjanja i ogovaranja???

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Neke stvari je i izmisljala da sam joj ja rekla preko telefona a kunem se da nisam.
    pa ovdje, to su ti sve rekli ljudi...upoznaj curu, ko zna...možda je dobra, a i ako nije, izbor je tvoga brata...

rekla si nešto tipa "mog je brata novac zaslijepio", a njeni su roditelji namjenski donosili poklone da ga zaslijepe :/
    ali pružiti svom djetetu ljubav na ovaj način možda nije ok, al je motiv neusporedivo moralniji od novca. :/

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    pa ovdje, to su ti sve rekli ljudi...upoznaj curu, ko zna...možda je dobra, a i ako nije, izbor je tvoga brata...

rekla si nešto tipa "mog je brata novac zaslijepio", a njeni su roditelji namjenski donosili poklone da ga zaslijepe :/
    ali pružiti svom djetetu ljubav na ovaj način možda nije ok, al je motiv neusporedivo moralniji od novca. :/
    Po meni ni jedno ni drugo nije ok.
    Ctas li?Izmisljala je i za mene da sam joj ja nesto govorila preko telefona pa onda porekla?
    Mozda grijesim,upoznat cu je,vidjeti...ali me je strah za tu malenu bebicu koja je neduzna u svemu ovome

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koje je ono bilo pitanje?
    Savjeti kako živjeti s osobom s pp?

Pa ne živiš ti s njom, nego tvoj brat. Reci konkretno s kojim se problemima susreće pa će ti se možda i javiti netko tko živi s takvom osobom.
    Ili možda i neće. :/

Tebe je citiram:
    Stid me je da je primim kod sebe od njegove obitelji koji su stvarno besprijekorni a i meni je krivo sto mi djeca koji su jos mali imaju takvu ujnu.
    Ako je tome tako, savjetujem ti da probaš prihvatiti činjenicu da je tvoj brat odrasla osoba odgovorna za svoje postupke. I odlučiti hoćeš li ili nećeš i dalje biti dio njegovog života.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Gost xxx, zvučiš kao da ti je brat sa kriminalkom koja je odslužila 35 godina zbog ubojstva.
    Sorry ali prenapeta si zbog nečega što možda i nije tako crno kao što ti se čini

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da si ti jedna totalno losa osoba, zatvorena uma i srca

uopce ne citas ono sto ti mi pisemo tj. govorimo
    jako mi je zao, ali iskreno sumnjam da ce ti na ovom forumu ITKO reci ono sto ti zelis cuti

jesi li ikada pomislila kako je NJOJ?
    jesi li se i na sekundu pokusala staviti u njenu kozu?
    nisi
    samo slusas sto selo prica

kazes "...i govori da joj niko ne treba"
    pa iskreno - ne bi ni meni TREBALI ljudi koji tako pricaju o meni kao sto vi pricate o njoj

bilo bi dobro da o njoj pocnes razmisljati kao o jos jednom ljudskom bicu
    a ne kao o greski prirode koja je tu kako bi upropastila tvoju doduse siromasnu, ali zato fizicki savrsenu obitelj

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja mislim da si ti jedna totalno losa osoba, zatvorena uma i srca

uopce ne citas ono sto ti mi pisemo tj. govorimo
    jako mi je zao, ali iskreno sumnjam da ce ti na ovom forumu ITKO reci ono sto ti zelis cuti

jesi li ikada pomislila kako je NJOJ?
    jesi li se i na sekundu pokusala staviti u njenu kozu?
    nisi
    samo slusas sto selo prica

kazes "...i govori da joj niko ne treba"
    pa iskreno - ne bi ni meni TREBALI ljudi koji tako pricaju o meni kao sto vi pricate o njoj

bilo bi dobro da o njoj pocnes razmisljati kao o jos jednom ljudskom bicu
    a ne kao o greski prirode koja je tu kako bi upropastila tvoju doduse siromasnu, ali zato fizicki savrsenu obitelj
    Njoj niko nista i nije rekao.
    Mene ne poznas pa i ne mozes suditi na osnovu ovoga posta.
    Nisam rekla da smo savrseni.
    Vidim da sam pogrijesila sto sam ovdje pisala i sa ovim posto se povlacim i ne zelim vise komentirati.

Neko je gore napisao da trebam odluciti da li cu biti dio njihovog zivota i to je jedino sto trebam i uraditi.

A vi besgresnici nastavite da me osudjujete.
    Samo se pitam sta bi vi uradili da vam je neko upao takav u obitelj???

Kraj mojih komentara.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

E da barem kraj komentara bude i kraj nepresušnom izvoru ljudske gluposti. Nevezano uz ovu temu, koja nije ni prva, a nažalost ni zadnja, ponekad se pitam koja je prava i istinska vrijednost nečijeg života kad ga se "ocjenjuje" na ovakve načine.
    Dali je to "savršenstvo" kojim se dičimo mi koji smo imali sreću da se rodimo bez "mane i greške", dovoljan razlog koji će nas na neki način opravdati što neznamo prihvatiti ljude kao samo ljude, već im pronalaziti razloge zbog kojih su stigli na ovaj svijet.
    Draga Gostxxx, život se živi punim plućima samo onda kad iskreno volimo, a mržnja,neprihvačanje,sumnje i iskrivljen pogled na situaciju razdiru samo tebe i tvoje srce, a nad time se trebaš zabrinuti jer svojim ponašanjem ne daješ dobar primjer svojoj djeci.
    Zatvori oći i otvori srce, a mir i ljubav doći če ti sami od sebe.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dala bi sve od sebe da mu se priblizimi prihvatim ga ako mogu - a ako ne uzmognem bar cu znat da sam dala sve od seb
    sigurno ga ne bi UNAPRIJED osudjivala i govorila o toj osobi kao nekom takvom

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto bismo trebali, osim prihvatiti tu osobu kao i svaku drugu, ako ne i na topliji nacin?

U moju obitelj 'upao' je moj buduci suprug koji je osoba s posebnim potrebama (samo u fizickom smislu). Prihvacen je bas kako bi bio prihvacen i najsavrseniji stvor prirode, i od obitelji i od prijatelja.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja moram reci da (djelomicno) razumijem gostxxx. U kojem dijelu? Pa u tom da ne bih bila jako sretna da mi brat ozeni nekog tko bi mu mogao jako opteretiti zivot. Npr. imao je curu koja u obitelji ima par slucajeva schizofrenije (mama, tetka) i, ako cu iskreno, malo me brinulo da bi se njemu moglo dogoditi da mu zena oboli od schizofrenije. Ali, on ju je volio, ona je draga cura i bila je njegov izbor. Smatram da tu nemam nikakvo pravo glasa (cak i da je bila bolesna).
    Na tu foru mogu skuziti da gostxxx brine za buducnost svog brata i mogucnost da ima dijete s downom (ne znam tocno, ali mislim da tu nema direktnog nasljedjivanja, ispravite me ako grijesim). Ali, jedno je brinuti, a drugo govoriti kao da je njen brat maloumna osoba koja ne moze odluciti sto je dobro za njega. A njoj se (kao i meni i svima uostalom) i onako moze dogoditi da joj se u obitelji rodi osoba s downom (ili necim drugim, ima i puno tezih stanja) pa da se s tim moraju nositi kako znaju i umiju.
    Uglavnom, mogu razumijeti brigu, ali ne i osudjivanje i "da ti se takva osoba pojavi u obitelji" stav-to mi je grozno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

baska, vi ste kraljevska obitelj, pa je cura upala kod vas, samo je vas trazila, vi ste toliko posebna obitelj! a mozda ljudi okolo i pricaju da se tvoj brat fino "uvalio", napravio joj dijete, i sad ga njeni imaju na "grbaci". pitanje je i da li ti njegovih "pehovi" nisu eufemizam za njegova neka s****.

svaka prica ima dvije strane. mogu shvatiti tvoju brigu, al ne mogu shvatiti tvoju tvrdoglavost. cure su ti iskreno pokusale odgvoriti i dati ti nekoliko savjeta da pokusas promjeniti svoj stav. jer ne radi se o tome da ti budes nesretna i zgrozena, nego da prihvatis tu situaciju i da izvuces najbolje sto mozes. al ti to ocigledno ne zelis, ti zelis da si nesretna i sva ugrozena od koga to ?! nije ponudila sok, dziz, na lomacu s njom!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vidim da sam pogrijesila sto sam ovdje pisala i sa ovim posto se povlacim i ne zelim vise komentirati.

Neko je gore napisao da trebam odluciti da li cu biti dio njihovog zivota i to je jedino sto trebam i uraditi.
    Žalosno je da si od svih savjeta prihvatila samo ovaj, samo da imaš razlog sa njima prekinuti sve kontakte, a sve pod krinkom "brige" za brata i njegovo buduće dijete. :/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

piplice, neki ljudi jako teško mijenjaju svoj pogled na svijet
    pa je moja nit vodilja bila bolje da ne radi štetu, ako već nije u stanju biti "od koristi"

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Uglavnom, mogu razumijeti brigu, ali ne i osudjivanje i "da ti se takva osoba pojavi u obitelji" stav-to mi je grozno.
    Ovo potpisujem i dodajem da imam starijeg brata kojeg volim najviše na svijetu i naravno da bi bila zabrinuta za njega i njegovu djecu da se oženi osobom koja je bolesna u bilo kojem pogledu. Samo zato što je on moj brat i što mu želim što lakši život i mislim da tu nitko nikome ne može zamjerit.

Jednako tako, imam u obitelji dijete s Downom. To je sad već curica od svojih 12 godina. I žalosno je što njeni roditelji od njenog rođenja svima osim nama u obitelji i bliskim osobama govore da ona samo malo čudno izgleda, ali da nije bolesna. Ponašaju se prema njoj kao da ne treba posebnu skrb, poseban program u školi i time jako štete djetetu. I sigurna sam da su u stanju lagati o tome do kraja života, bilo kad i bilo kome. Tako da mogu povjerovati i u priču o njenima koji su lagali.

Alllliiiiii, Downow sindrom je nešto što se vidi i tvom bratu nitko nije morao lagati ili reći istinu. Svjesno je u to ušao. Ako je zbog novaca, onda je tvoj brat tu jedini negativac i sram ga može biti.
    A ako je zbog ljubavi, ona nitko sa strane tu nema šta tražiti razloge i riješenja. Ljubav je ljubav, a Downići su prekrasna i poesbna stvorenja koja je lako voljeti.

I strašno me smeta ta tvoja briga oko okoline ili tvoje djece. Zašto misliš da tvoja djeca to neće prihvatiti kao nešto najnormalnije na svijetu??? Zato što ti to ne prihvaćaš i djeca to uče od tebe. Promijeni svoj stav i nikome nita nećeš trebai objašnjavati! Otvori srce i učini pravu stvar!!!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    piplice, neki ljudi jako teško mijenjaju svoj pogled na svijet
    pa je moja nit vodilja bila bolje da ne radi štetu, ako već nije u stanju biti "od koristi"
    Imga , shvatila sam ja što si ti njoj poručila (da se nema pravo miješati, nego to prihvatiti ili ne...), ali sam nažalost razumjela i što je ona iz toga iščitala...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Ako je zbog novaca, onda je tvoj brat tu jedini negativac i sram ga može biti.

sve ste rekle, da ne ponavljam.

jedino bih dodala da čak i ako je novac prvotni motiv i brata i njene obitelji, još uvijek ta priča može imati sretni kraj. ne žene se svi ljudi na svijetu zbog ljubavi. koji put ljubav kasnije dođe, koji put ne, ali ljude poveže jako prijateljstvo, ima milijon varijanti.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ah, predrasude, predrasude.
    U mojoj okolini je puno ljudi koji zive sa njima i pritom smatraju da ne cine ili misle nista lose...
    Pa je tako moja svekrva branila svom sinu da bude sa mnom jer sam iz "rasturene' porodice (mama mi je bila samohrani roditelj).
    Pa je moj ujak, kojeg jako volim i odrasla sam sa njim, odbio ideju da on i NJZ usvoje dete, jer "zaboga, ko zna kakve gene nosi i u kakvog bi se krimosa mogao izroditi".
    Da i ne govorim o poznanici koja je odbila ponudu socijalnog centra da usvoji dete kojem su dva starija brata zaostajala u razvoju u strahu i brizi jer "sta bi ona sa takvim detetom ako nesto krene po zlu"...
    Znam da gore navedeni primeri nemaju puno veze sa temom, ali sam ih navela u zelji da istaknem kako je jaaako tesko menjati takve osobe.
    Zato, drage moje rode, nemojte a priori osudjivati gostaxxx zbog stavova koje ima. Imati predrasude i biti losa osoba u isti mah moze, a ne mora biti pravilo...
    Za mene je ova situacija zalosna iz vise razloga. Devojka sa posebnim potrebama je u startu zigosana i osudjena, a da je nisu zapravo ni upoznali. Ako je istina da su se njeni roditelji sluzili novcem da joj kupe tzv srecu, to mi je jos strasnije...
    A najstrasnija od svega je pretpostavka da neko moze biti sa takvom osobom ne iz ljubavi, cak ni iz samilosti (mada je i to vise nego grozno), vec iz cistog koristoljublja...
    Nadam se, ipak, da gostxxx zivi u zabludi i da je ovde na delu iskrena i prava LJUBAV koja rusi sve granice.

Za postavljaca teme je zaista najbolje da se skloni iz citave situacije, jer, na zalost, ne verujem da postoji nacin da sve to prihvati na pravi nacin .

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Ja moram reci da (djelomicno) razumijem gostxxx. U kojem dijelu? Pa u tom da ne bih bila jako sretna da mi brat ozeni nekog tko bi mu mogao jako opteretiti zivot. Npr. imao je curu koja u obitelji ima par slucajeva schizofrenije (mama, tetka) i, ako cu iskreno, malo me brinulo da bi se njemu moglo dogoditi da mu zena oboli od schizofrenije. Ali, on ju je volio, ona je draga cura i bila je njegov izbor. Smatram da tu nemam nikakvo pravo glasa (cak i da je bila bolesna).
    Na tu foru mogu skuziti da gostxxx brine za buducnost svog brata i mogucnost da ima dijete s downom (ne znam tocno, ali mislim da tu nema direktnog nasljedjivanja, ispravite me ako grijesim). Ali, jedno je brinuti, a drugo govoriti kao da je njen brat maloumna osoba koja ne moze odluciti sto je dobro za njega. A njoj se (kao i meni i svima uostalom) i onako moze dogoditi da joj se u obitelji rodi osoba s downom (ili necim drugim, ima i puno tezih stanja) pa da se s tim moraju nositi kako znaju i umiju.
    Potpis.
    Dodat ću još da nije jednostavno, uopće nije jednostavno, a gostxxx je, eto, imala potrebu izreći baš sve što joj je u glavi...

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se iz svega ovoga čini da si ti ljubonorna na svog brata i njegovo "stečeno bogatstvo"

svako malo spominješ "oni su bogati, oni njega namamili poklonima..."
    pa kako te nije sram...

ma oprosti molim te....umjesto da mu budeš podrška i da ga bodriš u životu ti ga još i osuđuješ....
    baš ružno od tebe...

več sam ti napisala...možeš biti počašćena što će tvoja djeca imati priliku da upoznaju nekoga s DS-om jer onda neće imati predsrasude i tako ružno govoriti o DS osobama kao ti....ali kako se vidi iz tvojih postova...ti se sramiš njihove ujne i ne izgleda mi da će baš djeca imati kontakta s tom ujnom...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nije lako kad nam se ne ispune nasa ocekivanja u zivotu
    bez osudjivanja originalnog posiljaoca, mogu samo iznijeti moj stav:

1. brat ima svoj zivot i svoje pravo na odabir partnera
    eventualno ako bi se radilo o nasilju ili zloupotrebi alkohola/droge bi se ja
    zabrinula za tu vezu

2. downs sindrom nije bolest, sama posebi
    radi s o ljudima s kromosomskom devijacijom, sto se manifestira na specifican nacin

http://en.wikipedia.org/wiki/Down_syndrome

3. downs osobe imaju smanjenu fertilnost
    potomstvo je takodjer izlozeno velikoj sansi nasljedjivanja sindroma

moj savjet je da prepustis bratu njegovu odluku s kime kada i kako, i da upoznas osobu,
    pa da vidis sto ces misliti

najvaznije je da je on zadovoljan

i ne zaboravi da su downs osobe 'obicni' ljudi, samo sa malo vise karaktera, he he
    sretno!

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

:? Meni ovdje ništa nije jasno. Ni što autorica hoće reći, niti reakcije i usporedbe nekih komentatora ("rasturena obitelj", tjelesne mane....mislim da se to ne može uspoređivati)

Imam osobu u obitelji sa smanjenom inteligencijom i da pomislim da se neka osoba (s prosječnom) želi oženiti, seksati s njom radi novca :shock: , ne da bih zvala policiju, nego bih to riješila na zdravoseljački način....

Nije mi jasno kako ju njezina obitelj ne zaštiti od takvog zla?

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: Zivot sa osobom koja ima down sindrom

a i meni je krivo sto mi djeca koji su jos mali imaju takvu ujnu.
    Zasto , ne razumijem? Moja ujna nema doduse DS, ali je onako , malo zaostala. Ustvari nemogu naci pravu rijec za nju jer smo je prihvatili takvu kakva je i nikad ne raspravljamo o njenim postupcima i rijecima , nasmijemo se kad nesto zbrlja i idemo dalje. Ona je clan obitelji , zaostala , ali dobrodusna i svi je vole, za razliku od moje tete koja je savrseno zdrava i bistra , a zla ko sam vrag.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svi mi smo skloni u nekoj mjeri predrasudama i trpanju ljudi u ladice jer nam je tako lakše, ali ako netko dode u našu obitelj, nije dosao u nas zivot bez razloga i treba se potruditi prvo upoznati osobu, bez trpanja u ladice. Ponekad se možemo jako ugodno iznenaditi.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nemojmo banalizirati DS i svrstavati ga u red stanja koja se manifestiraju samo fizicki, nije stvar samo u izgledu ili 'razlicitosti', to je najmanji problem.
    DS u pravilu ukljucuje i sklonost brojnim bolestima (poput srcanih gresaka, bolesti štitnjače, problema sa sluhom i vidom ili probavnim sustavom, Alzheimerove bolesti, leukemije... i trebaju pojacanu skrb u svakom smislu - logoped, fizikalna terapija i sl.) i mentalnu retardaciju, u rasponu od blage do teske. Takve osobe u pravilu nisu sposobne za samostalan zivot i rad i imaju skrbnika (u obitelji imam takav slucaj). Ne znam kako vama, ali meni ovo izgleda kao slucaj u koji bi se trebale ukljuciti institucije (centar za socijalnu skrb, mozda i policija?)... :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •