Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Doziranje Lupoceta

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Doziranje Lupoceta

Da li bi možda netko - forumašice medicinske struke - mogao razriješiti moju a čini mi se i svačiju dilemu oko doziranja Lupoceta?

Koliko bi konkretno sirupa trebalo dobiti moje dijete od 14 kila?

U uputama piše: 1-2 žličice! A žličica koja dođe uz sirup ima 2.5 ml.
    A 5 ml sirupa (znači dve žličice) sadrži 120 mg paracetamola. A dr. Richter kaže da treba dati najmanje 10 mg po kili težine. Znači moje lagano dijete bi trebalo dobiti najmanje 140 mg paracetamola, što je VIŠE od dve žličice sirupa. A oni preporučuju dve žličice za djecu do pet godina!

Nikako mi ne ide u glavu kako još uvijek ne znam ove vrlo trivijalne informacije

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dakle .. dodatnim proučavanjem žličice shvatila sam da ima i oznaku od 5 ml .. ne mogu vjerovati. Znači, čitavo vrijeme dajem manje lijeka nego što treba .. ako netko ima problema sa snižavanjem temperature Lupocetom, neka razmisli o tome koliko lijeka daje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

zato mi koristimo panadol-baby, ima lijepu špricu-dozator for dummies.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i ja isto koristim špricu
    sa žlice mi uvijek iscuri bar 20% do usta

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mima, ako te tješi, nisi jedina koja je dugo živjela u zabludi oko lupocet žličice

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Mima, ako te tješi, nisi jedina koja je dugo živjela u zabludi oko lupocet žličice
    evo još jednog tuduma koji je uvik ditetu dava manje lupoceta nego je tribalo
    dok nisam kupila žlicu/dozericu (nešto ko šprica samo je na vrhu oblik žlice) u koju ulivam lupocet do željene mjere/oznake.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Minimalna doza paracetamola je 10 mg/kg u jednoj dozi, max. 4 puta u 24 sata. Maksimalna 20mg/kg. Ja A. dam 15 mg/kg, tako i naše dr doziraju. Znači za dijete od 14 kg bih ja dala 8,75ml sirupa (svi su jednake jačine - Lupocet, Panadol, Daleron) u jednoj dozi.

Velika većina roditelja kojima paracetamol "ne snižava temperaturu" daje premalo lijeka (primjer od jučer: mama hoće Voltaren čepić jer joj Lupocet čepić od 120mg ne skida temp. djetetu teškom 20 kg).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kod nas je uvijek frka s davanjem Lupoceta, MM i ja uvijek iznova racunamo koliko zapravo trebamo dati, pa onda buljimo u zlicicu 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MartinaP hvala i ja mislim da se daje premalo Lupoceta.

Meni je od zadnje Leine bolesti ostalo u glavi da joj trebam dati 5 ml, zato me sad toliko zbunila ta žličica na kojoj nisam vidjela oznaku za 5 ml nego mi se činilo da ima samo za 2.5. A vidiš, čak ide 8,75 za dijete od 14 kila (i rekla mi je doktorica na Hitnoj da dam žličicu i pol samo što sam ja mislila da je to 3,75 ml )

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo zlu ne tribalo, ali:
    ako L. ima 17 kg je li joj dovoljno dat dvi žlice Lupoceta (one što dođu u pakiranju). ja se cila zgazim dok priračunam kile, mililitre, žlice, fibru. i na kraju tutnem L. očito premalo sirupa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Po ovom što Martina piše trebaju joj baš dve žličice, zapravo malo više 10,625 ml (17kgx15mg=255mg paracetamola, a u 5 ml sirupa ima 120 mg paracetamola). Znači dve do vrha pune žličice.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što se tiče vremena. Svaka 4 sata je apsolutni minimum ili optimum? Znači da li treba prvo vidjeti da li temperatura opet raste i riskirati skok ili dati svaka 4 sata recimo prvih 24 sata pa onda pokušati produžiti pperiod?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    A što se tiče vremena. Svaka 4 sata je apsolutni minimum ili optimum? Znači da li treba prvo vidjeti da li temperatura opet raste i riskirati skok ili dati svaka 4 sata recimo prvih 24 sata pa onda pokušati produžiti pperiod?
    ja se ravnam da je 4 sata minimum. dam slijedeću dozu kad temperatura poraste iznad 38,5 pod pazuhom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja isto tako, mislim da treba davati po potrebi a sa minimalno 4 sata razmaka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj pikula prvotno napisa
    ja se ravnam da je 4 sata minimum. dam slijedeću dozu kad temperatura poraste iznad 38,5 pod pazuhom.

ovako je dobro

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je temp. visoka i stalno raste ja onda kombiniram s ibuprofenom na svaka 3-4 sata ovisno o visini temp i bolesti. ako je temp oko 38-39 ispod pazuha onda ju samo plicetom, tj panadaol baby sir. skidam po potrebi kad ide iznad 38.inace ne. ovisno velim o bolesti.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo mene i ovdje, na drugoj sam temi pisala o mojim strahovima, sad me evo i ovdje
    uglavnom jučer i danas M ima do 38,5 fibru (po prvi put ima 13 mjeseci)
    ja sam mislila da ona ima oko 10 kg i jučer sam joj po preporuci sestre od pedijatra dala jednu žličicu paracetamol sirupa pola je prosula pola popila, nije se nešto posebno događalo s fibrom, noć je prošla ok uglavnom sam je pipala i zaključila da je ok, danas je u toku dana uglavnom imala malu
    sad oko 5 izmjerim 38,4 i dam joj jednu žličicu na običnu špricu i bilo je u njoj oko 4 ml, da bi naknadno malu izvagala i vidjela da u bodiću, majici i hulahopkama ima samo 9,3 kg, jesam li joj dala previše lupoceta? MOLIM POMOĆ

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

9,3 kg = 9,3x10mg do 9,3x20 mg = 93 do 186 mg paracetamola

5 ml sirupa sadrži 120 mg paracetamola odnosno ti možeš davati od 3,8 ml sirupa do 7,75 ml sirupa odjednom.

Znači, nisi joj dala previše nego taman.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    9,3 kg = 9,3x10mg do 9,3x20 mg = 93 do 186 mg paracetamola

5 ml sirupa sadrži 120 mg paracetamola odnosno ti možeš davati od 3,8 ml sirupa do 7,75 ml sirupa odjednom.

Znači, nisi joj dala previše nego taman.

hvala puno, puno (ne možete ni zamisliti koliko sam u panici prva temp. a ja hiperultra paničar, a vani snijeg i led)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mogu . Zato ti je najbolje da si na komad papira napišeš upute za snižavanje temperature i onda to imaš kad dijete zakuri.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam za sve troje djece napisano markerom na veelikom komadu papira točno doziranje kod koje temperature (kad paracetamol, kad ibuprofen) i zalijepljeno na frižider
    mijenjam kad dobiju na težini
    puna puta nam je olakšalo, a pogotovo bakama

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo jos na jednoj zlicici, zato sto je mojoj curki sirup fuj i jedva je nagovorim na jednu, iako bi po kilazi trebala dvije. Ali na to se doda i placebo efekt, pa bude dosta. (srecom nije vec dugo bila ozbiljnije bolesna)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klara jeste li probali panadol baby - ima skroz okus jagode ali je gust, moj ga srednji obožava

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    klara jeste li probali panadol baby - ima skroz okus jagode ali je gust, moj ga srednji obožava
    Jesmo, i taj je fuj

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj se naviknuo na sve vrste sirupa i pije bez problema samo iz one casice koju dobijes uz Prospan. U to mu natocim bilo sta i on ce popit bez problema. I nema puno pregovaranja i objasnjavanja. Ja natocim, pozovem ga, kazem tu ti je lijek i on popije.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja imam sreće da mi dijete rijetko pije lijekove pa nije navikla. Samo da tako i ostane

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo nas opet sa temperaturom, čudnom totalno meni barem.....
    primjetili smo temp. 37,5 samo jednom u tom danu i od tada svaki dan u rasponu od 36,9 do 37,2.... pazite sad punih 3 i pol tjedna
    idu trice i nosić je bio začepljen
    prije dva-tri dana nos je krenuo (uz na jedvite jade ispiranje fiziološkom i tu i tamo aspiriranjem jer je to doslovno SF)
    bila u pedijatra prvi put, ali to kao njemu nije neka temp. tj. on ne računa da je temp. dok nije 37,3 i dalje...nosić začepljen,kaže malo upaljeno i grlo, aspirirati, stavljati efedrin i fiziološka i to je to....
    u drugom navratu ped. skuži da ne bi možda bila viroza, dao da napravimo bris grla i nosa, brisevi uredni,
    cijelo to vrijeme temp ista, jučer čak nije ni prešlo 37
    danas od jutra 37,1
    popodne 37,5
    pa poslije 38,0
    pa opet 37,7
    pa opet 38,1
    i sada maloprije opet 37,7
    ovi skokovi i padovi danas naravno bez lijekova
    nos curi, ona bali NEMILO, dudu gura u jednu pa drugu stranu, nervozna čas, čas dobre volje
    mislim da je čak malo i promukla

je li ovo skakanje i padanje temp. samo od sebe ok?
    može li biti da je ova neka prehlada/viroza štaveć zajedno sa zubima, ali predugo mi sve skupa traje?
    ne znam, totalno sam neiskusna i naravno uplašena
    pomoć!!!
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 11.04.2012. at 21:00

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

temp. koja se motala oko 37 bez ikakvih drugih simptoma nama je bio jedini znak uroinfekta.
    za ove temp. koje si navela ja ne dajem nista. ako si zabrinuta, odi do dr. pa vidite krv i urin.
    ako je viroza u pitanju, naravno da su brisevi ok.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    temp. koja se motala oko 37 bez ikakvih drugih simptoma nama je bio jedini znak uroinfekta.
    za ove temp. koje si navela ja ne dajem nista. ako si zabrinuta, odi do dr. pa vidite krv i urin.
    ako je viroza u pitanju, naravno da su brisevi ok.

ma tu je taj nosić i zubi, tako da sumnjam da je urinoinfekt, a opet tko zna,
    te he**** trice, muku mučimo s njima (bar se nama tako čini)
    tako da bi mogla biti viroza, ali ako i jeste ne traje li malo predugo?!
    a urinoinfekt, ima li on još kakvih simptoma?
    idemo sutra ujutro u pedijatra, ali eto volim znati unaprijed šta vi mislite,
    svakako ću tražiti da vadi krv i urin ako treba!!
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 11.04.2012. at 23:05

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pazi na temperaturu po noći da ne divlja, da ne bi došlo
    do konvulzija, ako su veliki i nagli skokovi možda je bolje
    dati ćepić nego da se u noći zakomplicira.

A možda imate gripu koju je nas puno proslo isto
    nam je trajalo do mjesec dana ili urinoinfekt, ali
    glavno da se kontrolirate

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

misliš oka? a joj bojim se temp. ko vraga, pipam je stalno, ne djeluje vruća, lagano topla, uh idem ja leći s njom!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa, mislim da je bolje biti na oprezu nego da je kasno.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

dajte me umirite malo!!

od prošlog petka Marijeta je zbog leukocita 16,5 i CRP 9,9
    i pretragae urina gdje je bilo 16-18 eritrocita dobila Cefalexin sirup kojeg je pila do ovog petka 2x1 znači osam dana
    zbog sumnje na urinoinfekt s tim da je ona tada imala jako začepljen nosić
    temp. je skočila taj prošli petak i zbog vikenda ne njen nego pedijatrica u drugoj smjeni (jer nam nije bio gotov nalaz dok je naš bio u smjeni) propisuje Cefalexin, bez urađene urinokulture kao nema vremena ima temp. I ide vikend (a ja sam došla kod njega prvi put kad je imala temp. 37,1-37.3 on kaže to nije temp.
    sad ovaj petak znači osam dana nakon početka uzimanja atb. marijeta počela kuriti od 38,1 do 38,9 -danas popodne konkretno (pod pazuhom-živinim topl.)
    naš pedijatar nas šalje (jer je petak popodne) na hitni dječji prijem da bi tamo izvadili kks i dks i urin koji je kompletan u granicama normale osim monocita koji su 21, a normalna je granica 10
    ona zaključuje da je to sve ok i da bi ovo sada mogla biti neka infektivna mononukleoza zbog tih monocita, sestra zove lab da se napravi i jetrene probe koje su sve u granicama normale, ali valjda da sebe ne pogazi kaže isto vi napravite ove pretrage kod infektologa i ukida nam Cefalexin kao već pije 8 dana.

Mi temp. Stalno imamo stalno skače i pada, čini mi se prebrzo, maloprije je recimo imala 38,8 dali joj paracetamol oko 6,5 ml i u roku od sat vremena pala je na 37,5 meni se to čini jako brzo padanje, ali isto tako čini mi se i da jako brzo skoči jer je noćas muž gledao samo pola sata prije nije mu se činila topla pretjerano, nakon pola sata mjerimo 38,8

M. ima oko 10-tak kg iako više nisam sigurna jer i lošije jede ovih dana pa mi se čini da je izgubila nešto, a na vagu kada stane ne može izdržati dok ona pokaže koliko je kg mi joj dajemo po vašim izračunima oko nekih 6,5 do 7 jednokratno, ali ta fibra naglo pada i skače. Užasno me strah da smo joj davali previše i da je zbog toga, ona je ok, ali imam osjećaj da smo je predozirali ima čak malo i proljevića

Svašta sam nadrobila, samo pitajte jer vjerojatno vam ništa više nije jasno!!!
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 22.04.2012. at 18:53

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo doza sada u 16,45 od 6,5 ml. nakon sat vremena kao što sam napisala palo je na 37,5
    sad evo mjerimo znači u 18,50 već je skočila na 38, a ovo je već treća doza danas ne znam šta da radim užasno me je strah konvulzija

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izvazi se sdjetetom i bez nje pa ćeš dobiti njenu kilazu. Za ostalo držim fige da se čim prije razrijesi.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

izvagao se muž i ispada da ima 10,7 sa robom i odbili smo nekih 20-30 dkg robe i ispada da ima oko 10,4-10,5 kg
    a po ovom ovdje računanju mi bi njoj po ovoj kilaži trebali davati 4 puta od 4,16 ml do oko 8 ml jednokratno što po tome izgleda da je ipak nismo predozirali, ali i dalje me muče ove čudne promjene temp.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mislim da se nemaš razloga bojati, malo se opusti. Evo meni je neki dan moj manji kurio 39.5, dam mu panadol, temperatura tek za dva sata padne na 39.1 i onda tri sata od kada sam mu dala lijek opet počne skakati, dijete se trese, klone itd. Onda sam morala kombinirati ibuprofen sa paracetamolom. Imao je kombinaciju virusa i bakterije, dobio antibiotik, popio u 3 dana cijelu bočicu paracetamola i još imao proljevastu stolicu od silnih lijekova.
    Mislim da si ti previše fokusirana na brojke na toplomjeru. Gledaj malo svoje dijete. Kakva je? Igra li se, je li vesela, jede? Ako je odgovor potvrdan onda ti to puno govori o djetetovom stanju. Nema veze koliko temperatura brzo raste i pada ako je dijete dobo. Ako ti je ona klonula, trese se, leži onako beživotno, slaba, malaksala, onda treba dobro pripaziti. Daj joj što više da pije, nemoj stalno mjeriti temperaturu, skloni taj toplomjer od sebe. Mjeri tek kad vidiš da raste.
    Ako joj je temperatura nakon 2 sata od davanja lijeka 38 to je ok, tijelo se pomoću nje bori protiv bolesti. I svako dijete je totalno drugačije, svako drugačije reagira na lijek, drugačije mu se diže temperatura, drugačije se ponaša za vrijeme temperature, a nije ni svaka bolest kod pojedinog djeteta ista. Prati svoje dijete i pusti se previše teorije. Znam kako se osjećaš i da si u totalnoj panici, ali vidjet ćeš da će sve biti ok.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se nemaš razloga bojati, malo se opusti. Evo meni je neki dan moj manji kurio 39.5, dam mu panadol, temperatura tek za dva sata padne na 39.1 i onda tri sata od kada sam mu dala lijek opet počne skakati, dijete se trese, klone itd. Onda sam morala kombinirati ibuprofen sa paracetamolom. Imao je kombinaciju virusa i bakterije, dobio antibiotik, popio u 3 dana cijelu bočicu paracetamola i još imao proljevastu stolicu od silnih lijekova.
    Mislim da si ti previše fokusirana na brojke na toplomjeru. Gledaj malo svoje dijete. Kakva je? Igra li se, je li vesela, jede? Ako je odgovor potvrdan onda ti to puno govori o djetetovom stanju. Nema veze koliko temperatura brzo raste i pada ako je dijete dobo. Ako ti je ona klonula, trese se, leži onako beživotno, slaba, malaksala, onda treba dobro pripaziti. Daj joj što više da pije, nemoj stalno mjeriti temperaturu, skloni taj toplomjer od sebe. Mjeri tek kad vidiš da raste.
    Ako joj je temperatura nakon 2 sata od davanja lijeka 38 to je ok, tijelo se pomoću nje bori protiv bolesti. I svako dijete je totalno drugačije, svako drugačije reagira na lijek, drugačije mu se diže temperatura, drugačije se ponaša za vrijeme temperature, a nije ni svaka bolest kod pojedinog djeteta ista. Prati svoje dijete i pusti se previše teorije. Znam kako se osjećaš i da si u totalnoj panici, ali vidjet ćeš da će sve biti ok.

ma potpuno si u pravu u vezi svega, ovako slično i moj muž govori, pa smo stalno u "svađi"
    imaš pravo što se tiče čestog mjerenja znam i sama da je to glupavo, ali ne mogu si pomoći
    ona je u principu ok, igra se, vesela je, jede, doduše ne baš kao prije ovoga svega, ali jede,
    pije jedino vodu za drugo ništa ne želi ni čuti imamo onu bočicu na slamku pa onako gutljaj po gutljaj prilično popije
    e i da mlijeko ujutro još u snu, navečer večera pa joj ta bočica češće ne ide nego ide (nažalost ne dojimo više)

skužila sam da ju treba pratiti i gledati kako podnosi, ali eto zanima me još nešto, ako joj je temp. tu, kad je osjetim i idem logikom, nisam mjerila, dobra je, dobro podnosi, igra se
    što kad klone i ne može više, dok paracetamol počne djelovati a treba mu i do pola sata hoće li previše skočiti i nije li to već alarmantno??
    i drugo ova komb. paracetamola sa npr. dalsy, kada ga dajete, u kojim slučajevima (mislim o kojim se temp. radi) i koliko se produžuje vrijeme do sljedećeg paracetamola
    pretpostavljam da vi kao i ja skidate otprilike preko 38,5 ili s obzirom na dijetetovo stanje čekate još??

nemojte se ljutit na mene, neke stvari ipak ne znam 13 mjeseci nismo ni prehladicu imali
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 22.04.2012. at 23:27

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

eto drago mi je da si shvatila da se trebaš malo više opustiti. bit će lakše i tebi, ali i curici.
    ova kombinacija dalsya sa paracetamolom se upotrebljava samo u krajnjim slušajevima kad ne možeš držati pod kontrolom, ali po tome što ti pišeš mislim da to kod vas nije slučaj. ipak, ja ti o tome baš ne bih davala savjete jer to bi trebala pitati neku stručnu osobu, ali ne brigaj za to.
    ako daš paracetamol, iduću dozu smiješ dati najranije 4 sata nakon prve doze, ali možeš djetetu skidati temperaturu i mehaničkim metodama, dakle oblozima ili kupanjem (upute o tome potraži ovdje negdje), čak što više poželjno je na taj način skidati.
    ja temperaturu skidam na 38.5 samo ako vidim da mi je dijete klonulo i da brzo raste, inače skidam na 38.8. nekada ga pustim preko noći s 38.5 ali provjeravam pa ako počne rasti onda dam, ako pada super. znala sam nekada dati i na 38, kad je opće stanje to zahtijevalo.

voda ti je najbolja za piće i ne treba ništa drugo ni piti. super je da želi samo vodu i tankiraj ju što više, mora nadoknaditi tekućinu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

da i to s kupanjem, probat ću baš!!! hvala ti puno!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dorotea24, je otprilike sve rekla.
    Inače ne znam kakvim toplomjerom mjerite, mi digitalnim ispod pazuha i on (svaki kojeg sam imala) voli dosta fulati. Pogotovo na manjim temeraturama (ispod 39), tako da se ne zamaram previše točnom visinom.

Kad mi djeluje da je temp. povišena - izmjerim, ako je opće stanje relatino ok, što znači da pije, da je nešto na sitno pojeo i da govori, pomalo se igra, gleda crtić, ne dajem ništa.
    Normalno je da odmara čim više, ustvari i poželjno je.

Ako dajem lijek, obavezno si zapišem kad sam dala i koliko, jer mi je onda lakše pratiti.

Mojem temp. počne rasti najviše oko 17 sati, do cca 19.

Kupam ga ako mu nije hladno, ako se ježi i hladno mu je ne kupam ga.

Slijedeći put mjerim, ako vidim da se opće stanje pogoršava.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dodatak za kupanje: obično ti je onda bitno da je čim duže u vodi.
    Meni je najlakše uzeti veliku kadicu ili ono za veš i staviti u dnevni boravak pred tv. Pustim mu crtić, jer onda znam da će duže izdržati.
    Vodu staviš toplu, možda stupanj do 2 hladniju od temperature djeteta i onda se voda sama počne hladiti dok se dijete kupa.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

imam dilemu za starije dijete. prije godinu ili dvije ostali smo bez sirupa (po noći ja sama s njih dvoje) i rekli su mi telefonski (mislim da sam zvala hitnu) da dam pola tablete. to mu se jako dopalo i ja sad dajem pola taplete pliceta ili lupoceta.
    obzirom da filip ima skoro 30kg, čini mi se da dajem premalo. Što se tiče ipobrufena, to imam izračunato i zapisano jer mi se čini opasno i rijetko ga dajem, ali lupocet - sad ste me doveli u dilemu. 15mgx29kg= skoro 450mg ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamitzi, ako može progutati kapsulu (a moj je to najviše volio) onda imaš Lupocet teen kapsule od 300 mg, namijenjene djeci od 5-12 godina.
    nama je to došlo kao dar s neba kad smo mogli napustiti silne sirupe

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moj maleni od 16kg je pred mjesec dana imao temperaturne konvulzije. Na otpusnom pismu iz bolnice (gdje smo bili na promatranju nakon konvulzija) smo dobili upute za doziranje -
    paracetamolum - 10-15mg/kg
    ibuprofen 10mg/kg

I sad matematika: npr Panadol baby, u svakih 5 ml suspenzije sadrži 120 mg paracetamola (1 ml sadržava 24 mg), treba dati -
    16(kg djeteta) x 10(mg paracetamola) = 160(mg); 160:24=6.7ml Panadol baby sirupa - minimalna doza ili
    16 x 15 = 240, 240 : 24 = 10ml Panadol baby sirupa maximalna doza
    NE SMIJE se davati češće nego svaka 4 sata.

Lupocet čepići
    16(kg djeteta) x 10(mg paracetamola) = 160(mg);
    16 x 15 = 240 mg (2 čepića od 120mg ili malo manje od onog većeg čepića od 250mg)
    NE SMIJE se davati češće nego svaka 4 sata

Ako temperatura ne padne za sat vremena, ili još gore ako raste, davali su Dalsy sirup
    koji se isto daje 10mg/kg, 5 ml suspenzije sadrži 100 mg ibuprofena je u 5ml (1ml sadrži 20mg ibuprofena)
    16 x 10 = 160mg, 160 : 20 = 8ml sirupa
    NE SMIJE se davati češće nego svaka 4 sata

Doktor je još rekao da premala količina ljekića za temperaturu neće malo skinuti temperaturu, nego je neće skinuti uopće.

I još je bitno dijete hladiti, kupanje dok su mali, u bolnici smo imali samo bodić, nikakve hlače, čarape, ništa... i temperaturu smo skidali od 38oC...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj EvaP prvotno napisa Vidi poruku
    I još je bitno dijete hladiti, kupanje dok su mali, u bolnici smo imali samo bodić, nikakve hlače, čarape, ništa... i temperaturu smo skidali od 38oC...
    E da, ovo je bitno. Ako mali ima temperaturu, obično ga ostavim cijeli dan u tankoj piđami, grijanje skoro pa ugašeno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    mamitzi, ako može progutati kapsulu (a moj je to najviše volio) onda imaš Lupocet teen kapsule od 300 mg, namijenjene djeci od 5-12 godina.
    nama je to došlo kao dar s neba kad smo mogli napustiti silne sirupe

Ovo "teen" u imenu možeš i ignorirati, kapsula od 300mg je taman za dijete od 20, max.25 kg, rijetko koji tinejdžer toliko ima. Doziranje ne ide po godinama, nego po težini djeteta (već je prije sve objašnjeno).

mamitzi, na 30 kg pola tablete je premalo. Taman bi ti bilo 450 mg, dakle nešto manje od cijele tablete, ali ako i daš cijelu nećeš dati previše.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •