Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: novi zakon

Datum pristupanja
    May 2008

Početno novi zakon

Žena se nakon šest mjeseci poslije porođaja vratila na posao. S obzirom na zakonsko pravo, odlučila se koristiti dvosatnom stankom za dojenje svoga dijeteta. No umjesto podrške, majka je naišla na ruganje i vrijeđanje kolega s posla.
    - Rugali su mi se svi, a većinom su to bile žene - priča žena. Njezin je suprug s oba njihova djeteta ostao drugih šest mjeseci na porodiljnom.
    - Govorili su mi da sam loša majka i da se igram pravima uime djece. Nakon dva mjeseca su mi ukinuli stanku za dojenje, a svi su to dočekali sa oduševljenjem - ispričala je majka koja je željela ostati anonimna. Stanku za dojenje ukinuo joj je HZZO jer se njezin suprug već koristio pravom na rodiljski za to dijete, piše Večernji list. :? :? :? :? :?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

MPO mi je jače područje pa kad vidim što s tim ljudi izvode i kako preokreču rečeno i nedorečeno, onda se ne čudim da to rade i što se tiče dojenja.
    Ne znam, davno sam rekla da je ova država otišla u smokve.

Zato je toliko teško zaštititi dobro???
    Poticati dobro i držati obitelj, djecu i mladež pod staklenim zvonom i zaštititi na način da ni jedno zlo ne može narušiti ono što je pozitivno i dobro.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

7.1. Stanka za dojenje
    Članak 19.
    (1) Zaposlena majka i samozaposlena majka, koja nakon korištenja rodiljnog dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu nastavi dojiti dijete, tijekom rada u punom radnom vremenu, ima pravo na stanku za dojenje djeteta u trajanju od dva sata dnevno, neovisno od toga koristi li zaposleni otac u isto vrijeme i za isto dijete jedno od prava propisanih ovim Zakonom.
    (2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka može se koristiti jednokratno ili dva puta u tijeku dana u trajanju od sat vremena.
    (3) Pravo iz stavka 1. ovoga članka zaposlena majka ili samozaposlena majka može koristiti do navršene 1. godine života djeteta.
    (4) Vrijeme stanke iz stavka 1. ovoga članka ubraja se u radno vrijeme.
    (5) Zaposlena majka i samozaposlena majka za vrijeme korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 100% proračunske osnovice, preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Neki poslodavci to ipak zlorabljuju

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Ali HZZO joj je ukinuo pravo na stanku za dojenje.
    Sramota

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj slava prvotno napisa
    Citiraj Pepita prvotno napisa
    Ali HZZO joj je ukinuo pravo na stanku za dojenje.
    Sramota
    Da, da, skužila sam za HZZO...
    Htjela sam reći uz to da i neki poslodavci zlorabljuju...

djeca su zakon avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Re: novi zakon

Citiraj malo janje prvotno napisa
    ...
    - Rugali su mi se svi, a većinom su to bile žene - priča žena. ...
    Na zalost, one ziher ne doje ili nisu dojile ni 6 mjeseci, pa su se nasle osudjene postupkom ove majke dojilice.
    Da su dojile, ne bi bilo zgrazanja i osude.
    A HZZO je birokratska prica za sebe

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Uzas i sramota ! A ja bi promijenila i zakon jer sto je sa mamama koje nastave dojiti djecu i nakon 1.godine zivota ??? Ja imam slucaj da su mi djeca alergicari. Starije sam dojila 2 g. i lijepo sam sa potvrdom od pedijatra da mi je dojenje nuzno posla nadredjenima i nisu mi radili probleme, iskoristila sam pauzu za dojenje dokle mi je god trebalo (bez uplitanja HZZO-a, nisam im ni podnosila zahtjev s obzirom da nebi ni ostvarila pravo) ali mogla sam se naci i u slucaju ove zene da su mi nadredjeni ljudi bez razumjevanja i pitam se sto bi onda.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj bebeto prvotno napisa
    ... lijepo sam sa potvrdom od pedijatra da mi je dojenje nuzno posla nadredjenima i nisu mi radili probleme, iskoristila sam pauzu za dojenje dokle mi je god trebalo (bez uplitanja HZZO-a, nisam im ni podnosila zahtjev s obzirom da nebi ni ostvarila pravo) ali mogla sam se naci i u slucaju ove zene da su mi nadredjeni ljudi bez razumjevanja i pitam se sto bi onda.
    Ajme bebeto koja si ti sretnica!

Ja sam baš prošli tjedan predala u HZZO zahtjev za stanku za dojenje, a za to sam od ravnateljice (radim u obrazovnoj ustanovi) trebala potpisanu obavijest da ću koristiti tu stanku.
    Da si samo vidjela kako je frknula nosom kada je to vidjela! Još se pozivala na Zakon o školstvu (mislim, ravnateljica OČITO ne zna baš ništa o Zakonu kada taj Zakon nema veze sa Zakonom o rodiljama).
    Nema veze - glavno da JA znam
    A ovi u HZZO-u su nevjerojatno ljubazni i brzi - u ponedjeljak me zvala gospođa iz pravne službe da me pita do kada mislim koristiti stanku, jer sam napisala do 3. 12. 2009., a moj je B rođen 30.12. - pa je to sama prepravila! Baš je divna!
    I - evo jučer sam dobila rješenje u kojem mi se priznaje pravo na stanku za dojenje :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •