-
neće izdojeno mlijeko
imam dosta izdojenog mlijeka u frizeru
ali malac neće da ga pije
i stvarno je fuuj
sapun
čitala sam o tome i malo sam zbunjena, piše da treba zagrijati do vrenja i onda nazad smrznuti :?
je li to točno?
što da radim da mi ne propadne, bilo bi stvarno šteta
-
Ne sada, to si trebala napraviti prije smrzavanja.
Mislim da ti baš nije poželjno odmrznuto smrzavati natrag.
I moje je takvo i eno ga u škrinji. Srce me boli baciti ga. A morat ću
-
pa da, bilo mi je nelogično dvaput ga smrzavati
i što sad?
da ga probam malo pomalo ukamuflirati u neku kašicu, ali čisto sumnjam jer je intenzivan miris, a bogme i okus
tako mi je žaooo
-
Ma najbolje ništa.
Kad sam probala svoje, bilo je toliko gorko i sapunastog okusa da nisam niti pomišljala staviti ga u kašicu (s tom namjerom sam ga i spremala).
Sad kad trebam, malo izdojim i stvar riješena.
-
ne možeš više ništa, koliko god da ti je teško, baci ga. znam kako je jer sam bacila ogromnu količinu - čisti sapun...
srce me boli dan danas, kad se sjetim
-
-
bacam danas
dala bih rado ivarici, ali od mene do zg ne znam u što bi se to pretvorilo.
kad se samo sjetim kako sam to brižno pohranjivala i trudila se, pisala datume..
hvala cure
-
Stvarno treba zagrijati??? Ja to nisam znala... Znači, sve je bilo uzalud :shock:
-
Ne trebaju svi.
Samo je nekima mlijeko takvo i trebalo bi se prokuhati prije, a
normalno je da ima sapunasti miris.
Evo ovdje ima:
Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka
-
Moje izdojeno mlijeko koje je stajalo dan i pol u hladnjaku ima miris kao kao kad beba bljucne i (meni) odvratan okus. E sad, nisam ga probala nikad prije pa sam u dilemi je li mm inače bljutavog okusa ili se to moje mlijeko pokvarilo :??? Beba ga ne želi piti (iako nisam sigurna da li je to zbog okusa ili ne zna piti na bočicu).
Treba li se (u slučaju da se moje kvari) prokuhavati mlijeko koje stoji u hladnjaku dan, dva?
I ovako usput, kako "naučiti" bebu da pije iz bočice?
-
Evo upravo sam probala friško izdojeno i baš je fino
(a slatkooooooooo, sami šećer). Dakle, ono je definitivno pokvareno a stajalo je dan i pol u frižideru (ne u zamrzivaču). Je li spas u prokuhavanju?
-
Inda_os prokuhavanjem se uništi jako puno korisnih sastojaka.
Evo link na tekst o čuvanju mlijeka, nadam se da će biti od koristi.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135
"učenje" na bočicu uz dojenje baš i nije preporučljivo
jer je tehnika sisanja dojke i dude na bočici različita, pa može
dovseti do konfuzije bradavice, odnosno pokvariti tehniku sisanja,
što opet za sobom vuče dodatne probleme.
Pročitaj o alternativi bočici
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2396
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1530
I ono što te ipak najviše zanima
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1568
-
Kahna, hvala na odgovoru.
Ima li neki drugi način spriječavanja aktiviranja lipaze od tog naglog zamrzavanja? Naime, meni nije primarni cilj zamrzavanje mlijeka nego bebi povremeno dati izdojeno mlijeko staro par sati.
Ovako izgleda da bih, ako npr. danas trebam dati izdojeno, trebala nekoliko dana prije izdojiti pa zagrijati i naglo smrznuti, onda staviti u hladnjak 24h pa ugrijati i onda dati bebi :/
Možda bi nam odgovaralo i hranjenje špricom (tata je probao na čašu i žlicu ali je malo trapav za to) ali šprice koje sam ja isprobala nemaju onako fino postepeno pražnjenje nego onako kao da ima zupce. Je li stvar u šprici ili u tehnici služenja sa špricom?
-
Sigurno je do šprice, pokušajte s nekom drugom.
Glede čuvanja mlijeka, ne znam kako si shvatila da bi ga trebala zamrznuti.
Ovo što je navedeno, da se nekoliko vrećica prethodno zamrzne, je u svrhu da se prije nekog večeg pohranjivanja provjeri dali se to s mlijekom događa ili ne, pa sukladno tome dalje postupati prija zamrzavanja.
Ti bi dalje trebala postupati:
Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.
Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:
U hladnjaku:
* na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana
Možda ti posudica nije bila dobro oprana pa da se zato pokvarilo, jer kako si napisala
imalo je miris kao kad beba bljucne, a meni je to miris ukiseljenjog mlijeka.
Dali ti se to uvijek događa ili samo ovaj put?
-
ma ja sam se odmah uhvatila za lipazu a moguće je da se jednostavno mlijeko prokislo
probat ću opet izdojiti pa ostaviti u frižideru da vidim hoće li smrditi
-
I stavi ga dublje u frižider, da se ne grije svakim otvaranjem vrata.
-
Ja izdojim dan prije i stavim u vrata frižidera za sutradan kad negdje moram skoknuti i mali neće da ga pije.Probala i ja ,baš ima okus po sapunu
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma