Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Da li očuh može biti skrbnik djeci koja nisu njegova?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Da li očuh može biti skrbnik djeci koja nisu njegova?

Situacija je sljedeća : rastavljena sam 3 godine,samohrana sam majka, imam dva sina od 9 i 5 godina. Rastava je bila sporazumna i ja sam samostalno preuzela skrb oko djece i jedini sam im skrbnik iako djeca imaju normalan kontakt s ocem. Sada sam u izvanbračnoj vezi i čekamo bebu. Moj dragi je izrazio želju da bude skrbnik mojoj djeci iz prvog braka i da za nedajbože slučaj da se meni nešto desi, da on može zadržati svo troje djece i brinuti o svima. Da li je to moguće i na koji način ja mogu tražiti da on bude zakoniti skrbnik mojoj djeci iz prvog braka ispred njihovog biološkog oca?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bez uvrede ali bili ti to dopustila da si na mjestu biološkog oca? kažeš da imaju normalne kontakte... No hard feelings.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to mozes jedino ako se bioloski otac slaze s tim
    izguglaj obiteljski zakon - tamo ti negdje to pise u nekom clanku

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Hm...proguglala sam zakon, budem ga doma još u miru jednom pročitala, Piše nešto u stilu da je očuh dužan voditi skrb o djeci koja nisu njegova nego njegove žene, ali pitanje je što je se tim u slučaju nesreće ili smrti. Možda se tako nešto može riješiti preko centra ili suda da ja zatražim tako nešto.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Bez uvrede ali bili ti to dopustila da si na mjestu biološkog oca? kažeš da imaju normalne kontakte... No hard feelings.
    Hm..pa ne znam, nije previše zainteresiran za klince, a kad bi se nedajbože tako nešto desilo, djeca bi morala mijenjati mjesto stanovanja, školu, selila se u uvjete koji su lošiji od ovih koje će imati s nama.. kontakt s klincima mu u tom slučaju nitko ne bi branio kao ni sada..

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa
    Hm...proguglala sam zakon, budem ga doma još u miru jednom pročitala, Piše nešto u stilu da je očuh dužan voditi skrb o djeci koja nisu njegova nego njegove žene, ali pitanje je što je se tim u slučaju nesreće ili smrti. Možda se tako nešto može riješiti preko centra ili suda da ja zatražim tako nešto.
    Ti vjerojatno mozes to zatraziti, ali mislim da cak i ako se biološki otac složi, opet mi mislim da očuh neće automatski dobiti djeci na skrb.

Ali, ako bi se biološki otac složio, koja bi bila njegova roditeljska prava, da li bi ih dijelio ili bi mu se oduzela?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da, nije jednostavna situacija. On sad nema nikakva prava nad klincima jer sam im ja jedini skrbnik, on ima svoje roditeljsko pravo koje ima kao biološki otac...ali sada o klincima odlučivati ne može ništa jer nema pravo skrbi...ovako bi on ostao u istoj situaciji da je roditelj bez prava i obaveze skrbi, a ja skrb nad djecom dijelim s njihovim očuhom.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Članak 129.

(1) Za posvojenje je potreban pristanak obaju ili jedinog roditelja djeteta, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Roditelj može dati pristanak da njegovo dijete posvoji njemu poznati posvojitelj samo ako dijete posvaja maćeha ili očuh. Pristanak se daje na način propisan u članku 137. ovoga Zakona
    Članak 137.

(1) Pristanak na posvojenje roditelj može dati centru za socijalnu skrb iz članka 136. stavka 1. ovoga Zakona i prije pokretanja postupka posvojenja, ali tek kada dijete navrši šest tjedana života.

(2) Prije nego što roditelj dade pristanak iz stavka 1. ovoga članka, centar za socijalnu skrb će ga upoznati sa svim pravnim posljedicama pristanka i posvojenja.

(3) Pristanak se daje na zapisnik, a ovjereni prijepis zapisnika uručuje se roditelju.

(4) Roditelj može odustati od pristanka na posvojenje u roku od trideset dana od potpisivanja zapisnika iz stavka 3. ovoga članka.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Hvala ti puno za ovo, ali me muči jedno pitanje - što se događa posvajanjem s moje strane? Ja ne želim dati dijete na posvojenje u smislu da ja izgubim pravo nad djetetom :shock:

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kuzim :/
    kome bi ga ti dala na posvojenje

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jeste vi ozenjeni?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala ti puno za ovo, ali me muči jedno pitanje - što se događa posvajanjem s moje strane? Ja ne želim dati dijete na posvojenje u smislu da ja izgubim pravo nad djetetom :shock:
    Ti ne želiš dati na posvojenje za svog života, koliko sam skužila, nego dati neki pristanak kome da se dodijele djeca u "nedajbože" situaciji. Nesto kao oporuka, recimo. Nisam sigurna da je to moguće, odnosno "darovati" djecu kao nasljedstvo.

Ne znam da li taj tvoj stav ima kakvog utjecaja, jer bi socijalna sluzba/sud bila u svakom slucaju duzna provesti standardni postupak.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne bi kod vas bio takav slucaj, da bi napravili ono sto ti zelis otac djece se mora odreci roditeljskih prava cime bi ti postala jedini skrbnik djeci.
    Nakon toga se pokrece postupak kojim bi tvoj sadasnji muz posvojio tvoju djecu i time dobio sva roditeljska prava.
    Tvoja roditeljska prava nitko ne bi ugrozavao

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja ne kuzim :/
    kome bi ga ti dala na posvojenje
    Pa ovi članci koje si citirala govore o posvajanju

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Ne bi kod vas bio takav slucaj, da bi napravili ono sto ti zelis otac djece se mora odreci roditeljskih prava cime bi ti postala jedini skrbnik djeci.
    Nakon toga se pokrece postupak kojim bi tvoj sadasnji muz posvojio tvoju djecu i time dobio sva roditeljska prava.
    Ovako, mi ne bi htjeli da on bude skrbnik tek ako se meni nešto desi. On bi htio imati jednaka prava i obveze prema njima kao da im je biološki otac. Ja inače već jesam jedini skrbnik toj djeci tako da ne vidim čega se BM mora odreći. Inače, našla sam u jednom od članaka zakona da piše da je očuh ili maćeha, u slučaju smrti roditelja dužan skrbiti za pastorka ako su živjeli svi zajedno u vrijeme kad je roditelj umro. Ali ta dužnost o skrbi je jedno, a prava na djecu su drugo

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Suncica, ti jesi jedini skrbnik djeci ali tvoj bivsi muz i dalje ima roditeljska prava.
    Ne moze dijete imati dva oca u isto vrijeme, razumijes?
    Da bi postigli ovo sto ti zelis morate napraviti ovo sto sam gore napisala.
    Tvoj bivsi se mora odreci roditeljskih prava, potpuno, a onda tvoj sadasnji muz posvaja tvoju djecu.

Tada ti se desava da se u svim dokumentima pisu nove cinjenice, u rodnom listu bi stajalo ime tvog muza kao njihovog oca i time bi on imao sva prava i obaveze koje imaju roditelji.

Bez pristanka i suradnje tvog bivseg muza necete moci bas nista :/

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ovako, mi ne bi htjeli da on bude skrbnik tek ako se meni nešto desi. On bi htio imati jednaka prava i obveze prema njima kao da im je biološki otac.

Članak 133.

(1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.

Ukoliko je tvom bivšem suprugu oduzeta roditeljska skrb nad djecom ti možeš dati pristanak da tvoju djecu posvoji poznata osoba. Time bi ta osoba dobila jednaka prava i obveze prema njima kao da im je biološki roditelj.
    Međutim, kao što gore navedeni članak kaže, morate biti vjenčani.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj otocanka prvotno napisa
    Ovako, mi ne bi htjeli da on bude skrbnik tek ako se meni nešto desi. On bi htio imati jednaka prava i obveze prema njima kao da im je biološki otac.

Članak 133.

(1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.

Ukoliko je tvom bivšem suprugu oduzeta roditeljska skrb nad djecom ti možeš dati pristanak da tvoju djecu posvoji poznata osoba. Time bi ta osoba dobila jednaka prava i obveze prema njima kao da im je biološki roditelj.
    Međutim, kao što gore navedeni članak kaže, morate biti vjenčani.
    Hvala ti puno Očito je posvojenje jedino moguće rješenje...koliko god to meni glupo izgledalo. Vjenčanje je formalnost koju smo mislili obaviti na proljeće, ali ako nam je to uvijek, vjenčat ćemo se prije

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zar se pravog tatu ništa ne pita?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pita ga se, ali gore u zakonu piše da mu (za posvojenje od strane očuha) mora biti oduzeta roditeljska skrb što nije jako jednostavno.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam, moje pitanje je bilo više onako ljudsko nego pravno. Na temelju čega bi se uostalom tom čovjeku oduzela roditeljska skrb osim na temelju prestanka ljubavi Sunčice prema njemu i nastanka nove ljubavi prema drugom čovjeku? Zar se tek tako kidaju očinska prava? Meni nema logike ni prvotno pitanje niti njezina želja da se djeca vode kao djeca novog muža.
    Iako je vjerojatnost da će se Sunčici nešto dogoditi i da će se očuh i otac zapravo naći u spomenutoj situaciji vrlo mala, po kojem to zakonu biološki otac koji uz to nije digao ruke od svoje djece, može izgubiti pravo na vlastitu djecu jer je novi muž izrazio želju za brinuti se o njegovoj djeci?

Opet sam preotvorena i okrutna ali imam osjećaj da pravo i zakon ne smiju zakidati jednog čovjeka u njegovim ljudskim pravima. Niti da ljudi na ovakvim mjestima smiju davati podršku nekome da drugoj osobi zagorča život tek tako.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Slažem se , iako svi tu zapravo napamet pišemo jer ne poznajemo tuđi život i okolnosti :/ (pokretačica topica nije dužna objašnjavati detalje, postavila je više tehničko pitanje).
    U situaciji kakvu poznajemo preko ovih par postova samo bih postavila pitanje kakav bi utjecaj na djecu imala činjenica da bi im "stari" tata mogao papirnato postati nitko i ništa? Osobito u kontekstu gore napisanog da djeca imaju normalan kontakt s ocem. Malo mi se to čini kao loptanje s dječjim emocijama...a što ako dođe do rastave i ovog braka? Posvojit će ih neki treći tata?
    Puno neozbiljno.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Jok, ne može! Svojevremeno sam i ja bila u jako sličnoj situaciji i savjetovala se sa pravnikom jer sam bila trudna pa u slučaju da mi se nešto desi - ovako mi je rekao: u slučaju da umrem pri porodu, a beba ostane živa - beba ostaje biološkom ocu , a prva kćer ide MBM (dakle, svom biološkom ocu) osim i jedino, stvar je mijenja, ako se biološki otac odrekne roditeljskih prava.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Trina, sumnjam da ce Suncica uzeti oruzje i prisiliti svog bivseg muza da se odrekne roditeljskih prava.
    Ona je pitala koje su joj opcije, mi smo joj odgovorili.
    Ako malo bolje procitas vidjet ces da nitko nikome nije davao podrsku, nego gole cinjenice.

Niti da ljudi na ovakvim mjestima smiju davati podršku nekome da drugoj osobi zagorča život tek tako.
    Ja stvarno, ali stvarno ne vidim gdje je to Suncica napisala da joj je zelja zagorcati zivot BM-u :?

Recimo slucaj mog mladjeg necaka.
    Roditeljima je oduzeta skrb nad djecom zbog loseg stanja u obitelji, na kraju je taj brak zavrsio rastavom.
    Otac mu nema uvjete da dijete kod njega zivi, moja sestra se preudala i sredila zivot.
    Ima divnog muza i napokon je stekla uvjete da joj se dijete vrati.
    S bivsim muzem je sada u dobrim odnosima, on se vidja s djetetom, sve 5.
    Ali opet s druge strane, kao sto sam prije napisala, otac nema uvjete da trajno zbrine dijete i sto ce biti ako se njoj (ne daj Boze) nesto desi?
    Iz toga razloga ON je pristao odreci se roditeljskih prava i sestrin muz ce posvojiti maloga.
    To je napravio jer je to u najboljem interesu djeteta.
    Oni ce se i dalje vidjati, necak ima 12 godina, zna tko mu je otac i to se nikada nece promjeniti.
    Niti ce on sestrinog muza poceti zvati tata, niti ce bioloskom ocu itko zabraniti susrete, ali zakonski - dijete je zasticeno.

Tesko je suditi kada se nezna cijela prica, ja sam bivsem sogoru zahvalna na tome sto je napravio.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Slažem se , iako svi tu zapravo napamet pišemo jer ne poznajemo tuđi život i okolnosti :/ (pokretačica topica nije dužna objašnjavati detalje, postavila je više tehničko pitanje).
    U situaciji kakvu poznajemo preko ovih par postova samo bih postavila pitanje kakav bi utjecaj na djecu imala činjenica da bi im "stari" tata mogao papirnato postati nitko i ništa? Osobito u kontekstu gore napisanog da djeca imaju normalan kontakt s ocem. Malo mi se to čini kao loptanje s dječjim emocijama...a što ako dođe do rastave i ovog braka? Posvojit će ih neki treći tata?
    Puno neozbiljno.
    Slažem se s tobom. Samo što bi ovo "stari" tata ipak preformulirala u jedini tata. Tata je tata, očuh je očuh, ta titula se ne mijenja novim ljubavima, brakovima i trudnoćama.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Marsupilami, to što je tvoj šogor napravio je u najmanju ruku neobično.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Marsupilami, to što je tvoj šogor napravio je u najmanju ruku neobično.
    Tebi mozda neobicno, ali ja znam da je to jedina dobra stvar koju je za njega napravio u njegovom zivotu.

Samo što bi ovo "stari" tata ipak preformulirala u jedini tata. Tata je tata, očuh je očuh, ta titula se ne mijenja novim ljubavima, brakovima i trudnoćama.
    Kada partner posvoji dijete on je njegov otac, dakle pravno gledano on bi bio njihov "novi" tata, ocuh je muz od majke, pobrkala si loncice malo

Zapravo tu nastaje problem zbog nerazumjevanja, ti ne razumijes mene, ja ne razumijem tebe.
    Koliko vidim ti imas potrebu braniti tatu kojem pomoc ne treba jer njemu na silu nitko ne moze uzeti roditeljska prava, dakle cijela ta prica je izvediva samo ako on pristane na sve to, tako da ne vidim potrebu da ti skaces u njegovu obranu i optuzujes sve koji Suncici daju savjete :?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Trina, potpis.
    Da se otac te djece odrekne svojih roditeljskih prava, on svojoj djeci postaje pravno ništa. Kako bi se to jednog dana objasnilo djeci, ne znam. Ja stvarno ne znam koji bi otac na to pristao. :/

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Znam, moje pitanje je bilo više onako ljudsko nego pravno. Na temelju čega bi se uostalom tom čovjeku oduzela roditeljska skrb osim na temelju prestanka ljubavi Sunčice prema njemu i nastanka nove ljubavi prema drugom čovjeku? Zar se tek tako kidaju očinska prava? Meni nema logike ni prvotno pitanje niti njezina želja da se djeca vode kao djeca novog muža.
    Iako je vjerojatnost da će se Sunčici nešto dogoditi i da će se očuh i otac zapravo naći u spomenutoj situaciji vrlo mala, po kojem to zakonu biološki otac koji uz to nije digao ruke od svoje djece, može izgubiti pravo na vlastitu djecu jer je novi muž izrazio želju za brinuti se o njegovoj djeci?

Opet sam preotvorena i okrutna ali imam osjećaj da pravo i zakon ne smiju zakidati jednog čovjeka u njegovim ljudskim pravima. Niti da ljudi na ovakvim mjestima smiju davati podršku nekome da drugoj osobi zagorča život tek tako.
    Slažem se u potpunosti s tobom. Ja nisam okrutna i ne bi mu htjela uskratiti roditeljstvo i to mi je totalno blesavo da je zakon toliko isključiv. On o djeci ne brine, ali im je otac i uvijek im to bude i to ne želim oduzeti ni njemu ni djeci. Budući da ne živi s nama, a klinci imaju novog tatu koji želi preuzeti brigu i odgovornost za njih i htjeli bi da taj tata onda ima i neka roditeljska prava nad djecom, bez isključenja postojanja njegovog oca...tak da osobno, ako je ovo što piše u zakonu jedino mogući način, to ne dolazi u obzir. Njihov otac je njihov otac kakav god da je.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bravo!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •