Čudan i ružan naslov, da znam... Ali zanima me kakve zdravstvene posljedice imaju dječica rođena od roditelja narkomana.
Čudan i ružan naslov, da znam... Ali zanima me kakve zdravstvene posljedice imaju dječica rođena od roditelja narkomana.
ovisi o drogi, donešenosti djeteta, imunitetu, ...svemu i svačemu...
zdravstveno? - moguce nikakve.
znam jedan primjer sada prekrasne (i zdrave) devetogodisnjakinje.
mama je u trudnoci bila na metadonu.
(uz to je zarazena hepatitisom c, a rodila troje zdrave djece)
kad se curica rodila, bila je dosta placljiva, moguce je da je prosla kroz apstinencijsku krizu, iako to nitko ne moze tocno reci.
doduse, vise se treba brinuti za dijete po rodjenju, ako su roditelji i dalje narkomani.
da, da se dopunim, ne mislim da je bezazleno drogirati se u trudnoci, naprotiv.
ali, ako je mama spremna otici na terapiju i biti pod kontrolom, ima nade da trudnoca prodje skroz ok.
a zakaj, tvoj odgovor o devetogodišnjakinji mi odgovara. Dijete je već rođeno, sada je staro skoro god. dana, i nema naznaka nekih problema. Naravno ja imam vrlo šture informacije, neznam ništa o trudnoći, i o dobu odmah po porodu. Znači, više me zanimaju mogući problemi u daljnjem djetinjstvu, kažem, za sada se sve čini OK. Ah, da i najvažnije: trudnoća je prošla uz drogiranje...![]()
baš tužnoRebbeca prvotno napisa
, nadam se da ni neće biti nikakvih problema
Kada je moj Emir bio u bolnici sa 1 mj. na neonatologiju je došla sama beba jedne narkomanke. To dijete je bilo fizički normalno teško oko 3 kg ali je stalno plakalo (apsolutno 24/7) jer je valjda imalo apsinencijsku krizu. To je bio nenormalan plač kao da plače neka životinja, a ne beba. Sve je trajalo nekih 10-ak dana, a onda je polako plač postajao rijeđi. Znam da su mu davali nešto, ali šta neznam.
Samo da kažem da ga je majka došla jednom vidjeti i to ga nije ni u ruke uzela.
Stvarno ima nepravde neko želi bebu godinama, a nikada je ne dobije, a nekome nije dobrodošla![]()
isto kao triplemama, i ja sam Marina vodila na neurologiju u Klaićevu i bila je beba, koja je taman stigla s neonatologije, u apstinencijskoj krizi, stara nekih 3 mj i teška cca 2kg. Srce mi se lomilo, nitko je nije došao vidjet osim neke mamine rodice, valjda, tako se predstavila. Beba je, kao što i triple priča, plakala nekim prestrašnim tonom (Marin nije spavao uopće taj tjedan, nije mogao), i taj plač nije prestajao. Sestre nisu stizale ništa osim svako toliko je pokušavale nahranit...a to i nije baš išlo...jako gadan prizor, došlo mi je da zadavim tu "mamu"![]()
Rebecca, malo sam pretrazivala - i zapravo nema puno tocnih spoznaja o utjecaju ovisnosti u trudnoci na razvoj i zdravlje djeteta.
Pretpostavljam da se radi o heroinu.
Ako je tako, neki fizicki problemi trebali bi se manifestirati za vrijeme trudnoce ili odmah po porodu. Ono sto treba provjeriti je da li je dijete zarazeno hepatitisom.
Sto se tice daljnjeg djetinjstva, koliko sam shvatila, nema nekih fizickih zdravstvenih problema koji bi trebali biti rezultat ovisnosti.
Ono sto je jos prilicno nepoznato, je kako izlozenost drogi utjece na kasniji mentalni i psihicki razvoj, i po svemu sto sam procitala, postoji negativni utjecaj, no znacajan je utjecaj i odgoja djeteta i okoline u kojoj raste.
Evo, npr. jedan clanak (zapravo sazetak):
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=14708096
Da li je to ono sto te zanima?
I ja sam jučer nabrzinu tražila, bila sam dosta u žurbi, a našla sam nešto o tome i na Poliklinici Harni.
Pogodila si, to je to što me zanima!
Ako još tko ima kakvih saznanja ili iskustva, samo neka piše, hvala!