Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 162

Tema: Slanje djece doma s nastave

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja ispravljam zadace. 8) sutra ujutro imam nastavu. je li mi to placeno? naravno da nije... ali taj sam posao izabrao, i volim ga. ali isto tako razumijem da je nekima nakon tko zna koliko godina vec prisjelo da im sustav, klinci, ali i roditelji sjede na kicmi zbog njihovih "andjela", koji su u skoli sve, ali nisu andjeli. razumijem brigu roditelja, ali razumijem i profesore. a nase drustvo nije toliko empaticno, i svi svoj kriz smatraju najvecim i najtezim.

zivot nije crno-bijel, ima puno boja. samo steta sto su neki daltonisti (u prenesenom smislu).........

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    ja ispravljam zadace. 8) sutra ujutro imam nastavu. je li mi to placeno? naravno da nije... ali taj sam posao izabrao, i volim ga. ali isto tako razumijem da je nekima nakon tko zna koliko godina vec prisjelo da im sustav, klinci, ali i roditelji sjede na kicmi zbog njihovih "andjela", koji su u skoli sve, ali nisu andjeli. razumijem brigu roditelja, ali razumijem i profesore. a nase drustvo nije toliko empaticno, i svi svoj kriz smatraju najvecim i najtezim.

zivot nije crno-bijel, ima puno boja. samo steta sto su neki daltonisti (u prenesenom smislu).........
    Zaista mi nije drago što sada, u ovo vrijeme, morate to odraditi, ali u neku ruku bih željela da i moja djeca imaju takve nekakve osobe koje će se posvetiti, pa čak i u ovo doba, njima i brinuti za njihovo dobro.
    Ovo je samo pohvalno. Zahvaljujem vam se što ste me uopće uključili u ovaj forum obzirom da sam "nova" i niste me odmah "otpisali" ili "otkantali" s teme.
    Lijepi pozdrav i laka noć.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hehehe regani smo u sat vremena razlike. eto, vrijeme je da i ja odem spavati. ipak moram doci na nastavu svjez ko jutarnja rosa.....znate kako djeca, ucenici SVE primjecuju, pa cak i to koliko sijedih imamo na glavi (ja srecom jos nijednu).....

laku noc

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

YosephK, preporučila bih ti da malo prošvrljaš po pdf-u škola, bit će ti puno toga jasnije.

Osobito oko toga kako prosvjetari kotiraju na ovom forumu.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hm, ispricavam se sto mi nije jasno kakve veze ima pdf-ovi skola (btw, KOJI? - ako mislis na pravilnike i zakone....imam ih sve stalno negdje blizu ).....hm, i kako kotiraju prosvjetari na ovom forumu? nije bas da mi se sada da istrazivati.....ali cu samo reci da nisu prosvjetari baba-roge, kako ih se prikazuje (moj dojam - ispricavam se ako je kriv), ali nisu bome ni sveci - kao ni roditelji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gle radim na školi ,na ovom forumu sam 4 godine, velim, pogledaj malo kakve su se rasprave vodile i tko je uvijek krivu i odgovoran i koga treba dati u novine itd , ovo je bilo dobronamjerno....a ako si drugačije shvatio, što ja tu mogu

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

aha, to. sorry, da, skuzio sam negdje u nekom topicu da radis u skoli... ja to odmah shvatio kao nekakav napad. shame on me. eto sto rano jutro cini od covjeka. ah well, idem se spremiti do kraja i via skola, a ne u novine.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NIVES RR prvotno napisa
    Ma nema frke za to, spremna sam na razgovor o obje "strane medalje". No, ja konkretno imam i pitanje i problem. Kao npr. što se događa s djecom nakon dežurstva koje traje do 17:00 sati? Tko tu djecu pazi ili brine da odu kući s osobama koje ih inače podižu iz škole. Jer, ukoliko je potrebno napisati učiteljicama ime i prezime osobe koja ih inače podiže za vrijeme njihovog dežurstva, zašto onda iza 17:00 sati ta ista djeca mogu kući sama?!!!!!
    Da vratimo temu na pravi kolosijek:

Evo, imam ja dva sina u boravku (1. i 2. razred). Na prvom roditeljskom sastanku, zajedničkom za sve prvašiće, ravnatelj se obratio roditeljima i rekao slijedeće:
    - boravak je organiziran od 7:00 do 16:00 sati, sa dežurstvom učitelja do 17:00 sati (moj komentar: ni u vrtiću ne smijete po zakonu ostaviti dijete dulje od 10 sati, pa vjerujem da je isto sa školom)
    - u vrijeme trajanja boravka (redovno do 16:00) svaki razred ima svog učitelja, a od 16:00-17:00 svi se skupljaju u dežurnoj učionici
    - RODITELJ JE DUŽAN podići dijete iz boravka do 17:00, a ako baš ne stigne, dijete će ga pričekati neko kraće vrijeme bez nadzora učitelja, ali uz spremačice (kod nas su to iznimno rijetki slučajevi, ako netko slučajno zapne u prometu i sl. - roditelji i te kako vode računa da su do 17 sati tamo...). Roditelj treba voditi računa o tome da stigne na vrijeme.
    - o pravima i obvezama škole i roditelja oko korištenja usluge cjelodnevnog boravka potpisuje se ugovor

Eto, to je bilo rečeno na roditeljskom i u praksi funkcionira savršeno (znalo se eventualno dogoditi da djeca ostanu iza 17:00 u trenucima velikih prometnih kolapsa u gradu, a to smo doživjeli i u vrtiću... Radilo se o iznimnim situacijama.)

Osim toga - pitanje organizacije dežurstva nakon boravka nije (samo) za forum - treba ga postaviti U ŠKOLI, na roditeljskom sastanku ili vijeću roditelja, ili direktno u razgovoru sa stručnom službom. Ako je veliki broj takve djece i zainteresiranih roditelja (a može se dogoditi) treba izvidjeti mogućnost drugačije organizacije dnevnog boravka. Ako je to pak iznimka, svaki RODITELJ trebao bi se pobrinuti da mu dijete iza 17:00 bude zbrinuto. To nije i ne treba biti odgovornost škole. Po veliki broj djece iz naše škole dolaze tete čuvalice, djedovi i bake, susjedi itd. jer roditelji rade.

Ja sam osobno zahvalna što mogućnost dnevnog boravka uopće postoji, jer da toga nema, moji sinovi (7 i 8 godina) bili bi prisiljeni nositi ključić oko vrata. Ovako sve lijepo štima, djeca su zadovoljna, a i mi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

spremačice ili domari.... Mislim da nema smisla. Što vi mislite?
    Zašto te toliko brine da dijete bude 15 minuta sa spremačicom?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    spremačice ili domari.... Mislim da nema smisla. Što vi mislite?
    Zašto te toliko brine da dijete bude 15 minuta sa spremačicom?
    Evo mene ponovno!
    Ovako, na vaše, dali je to bilo pitanje ili čuđenje ili nešto drugo... neznam ali, mogu samo dati odgovor koji bi uslijedio nakon nečega što bi se moglo dogoditi. 15 minuta je jako malo, ali i jako puno gdje se u međuvremenu može dogoditi sve i svašta s djecom. Pa, pitala bih ja vas, kako biste vi reagiali i što bi vama sve kroz glavu prošlo da vas je dijete dočekalo na samom ulazu u školu. Da je učiteljica bila imalo svijesna i, kako tvrdi odgovorna za djecu, ne bi ostavila dijete samo ispred škole (po mojem mišljenju, mogla je nazvati roditelje i reći da "ona sada ide i da će dijete biti na neki način zbrinuto). No, vjerojatno ih se to i ne tiče, jer svaki roditelj mora brinuti o svom djetetu. Naravno, MORA! Ali, smatram, a ne omalovažama niti jednu spremačicu, ma gdje ona bila i radila, da one nisu i ne bi smjele uopće pristati na takvu vrstu odgovornosti prema tuđoj djeci. Lijepo je to sve reći sve do trenutka kada se ne nađete u toj situaciji.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moja mama radi u srednjoj školi, predaje praktičnu nastavu i to tri dana u tjednu, ali cijeli dan, dakle od 7-19. Dođe kući nasmrt ranjena. Mi smo se u početku smijali njenoj izjavi da je nasmrt ranjena, ali vidim da nije za šalu. Kada nam priča što rade srednjoškolke (uglavnom su u razredu djevojke iliti djevojčice), o čemu pričaju, kako se ponašaju... hm... to treba izdržati. I da, ima dana kada bi pojedine iz razreda poslala doma, najrađe. Još bi im i dala solidnu trojku samo da ne dolaze u razred radit gnjusobe i da ih ne mora gledati vlastitim očima. Nek doma zabavljaju svoje roditelje, ne?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ispričavam se svakom učitelju, profesoru ili nastavniku ukoliko sam, možda, pogrešno ili neumjesno ispisala njihovu titulu. Čast iznimkaka. I u svakom drugom području rada u našem društvu imamo primjere ljudi koji su iznimka u odnosu na ostale. Na žalost, te iznimke su rijetke. Vidim da je u međuvremenu bilo dosta optužaba i prebacivanja krivnji na "nekog drugog". Pa ne treba nam na ovom forumu još jedan "Sabor" gdje smo se već uvjerili kako svatko prebacijue ktivnju na nekog drugog.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa
    Moja mama radi u srednjoj školi, predaje praktičnu nastavu i to tri dana u tjednu, ali cijeli dan, dakle od 7-19. Dođe kući nasmrt ranjena. Mi smo se u početku smijali njenoj izjavi da je nasmrt ranjena, ali vidim da nije za šalu. Kada nam priča što rade srednjoškolke (uglavnom su u razredu djevojke iliti djevojčice), o čemu pričaju, kako se ponašaju... hm... to treba izdržati. I da, ima dana kada bi pojedine iz razreda poslala doma, najrađe. Još bi im i dala solidnu trojku samo da ne dolaze u razred radit gnjusobe i da ih ne mora gledati vlastitim očima. Nek doma zabavljaju svoje roditelje, ne?
    Zaista mi je žao bilo koga tko se mora, na ovaka način, iscrpljivati s nekim, no ovdje se radi o djeci iz 1. razreda osnovne škole (neki čak nemaju niti 7 godina što je za naše školstvo, obrazovanje i zdravstvenu i mentalnu sposobnost granica od koje bi svi morali krenuti).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa nije ni učiteljica odgovorna za dijete nakon 17h ako ćemo tako... Ne misliš da i ona možda mora po svoje dijete? Ako postoji takva potreba na nivou školu pokušajte se preko Vijeća roditelja dogovoriti da se osigura dežurstvo malo dulje. Ili da svaki dan netko od roditelja ostane....

I ja već znam da škola u koju će moje dijete ići neće imati dnevni boravak i da ću se morati snaći na neki način. I neću prebacivati problem na nekog drugog. Ali u isto vrijeme sam sretna jer će mi dijete provesti u školi samo 4-5h a ne cijeli dan....

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zaista mi je žao bilo koga tko se mora, na ovaka način, iscrpljivati s nekim, no ovdje se radi o djeci iz 1. razreda osnovne škole (neki čak nemaju niti 7 godina što je za naše školstvo, obrazovanje i zdravstvenu i mentalnu sposobnost granica od koje bi svi morali krenuti).
    i koji ne bi trebali provoditi cijele dane u školi...
    škola nije institucija za čuvanje djece dok roditelji rade! ako roditelji ne stignu po svoje dijete neka lijepo zamole susjeda, prijatelja, baku, tetu čuvalicu ili bilo koga drugoga da ode po dijete u školu.
    zapravo ne znam što bi po tebi bilo zadovoljavajuće? da djeca mogu u školi i prespavati ako roditelji imaju posla?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa nije ni učiteljica odgovorna za dijete nakon 17h ako ćemo tako... Ne misliš da i ona možda mora po svoje dijete? Ako postoji takva potreba na nivou školu pokušajte se preko Vijeća roditelja dogovoriti da se osigura dežurstvo malo dulje. Ili da svaki dan netko od roditelja ostane....

I ja već znam da škola u koju će moje dijete ići neće imati dnevni boravak i da ću se morati snaći na neki način. I neću prebacivati problem na nekog drugog. Ali u isto vrijeme sam sretna jer će mi dijete provesti u školi samo 4-5h a ne cijeli dan....
    Nejvejroajtno, koliko je među nama roditeljima (ukoliko jeste roditelj) iam nepovjerenja i omalovažavanja. A mi mislimo kako su učitelji ili netko drugi krivi za to što se s djecom događa. Ne mogu vjerovati da iz vas "izbija" toliko nerazumijevanje za konkretan slučaj. Nisam, u niti jednom svojem postu, prebacila krivnju na nekoga drugoga. (previše gledate sjednice sabora). Vaš prijedlog za obraćanje putem Vijeća roditelja bio bi i dovoljan a ne na ovakav način kritizirati me ili optuživati da me-nas, da smo neodgovorni roditelji koji se u autobusu koji, inače putuje prema toj školi barem 50-ak minuta, mi namjerno stušćemo kočnice, zaj.... vozača ili na neki drugi način ne želim stići po svoju djecu (koja nas na žalost čekau gotovo 10-ak sati u školi) a sve u namjeri da napakostimo učiteljima i ostavimo ih da "čuvaju našu djecu" dok njihova djeca nemaju tu privilegiju da roditelji dođu po njih ili budu s njima.
    zaista sam ogorčena!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I roditelj. I učitelj.
    I ne gledam Sabor.

I budi ogorčena koliko god želiš ali ja mislim da je pretužno da dijete mora biti cijeli dan u školi i da nema nikoga tko bi mogao uletjeti u ovakvim situacijama.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I roditelj. I učitelj.
    I ne gledam Sabor.

I budi ogorčena koliko god želiš ali ja mislim da je pretužno da dijete mora biti cijeli dan u školi i da nema nikoga tko bi mogao uletjeti u ovakvim situacijama.
    kratko i jasno

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo mene! Ukolik ste mislili da sam se odlogirala ili obeshrabrila vašim "sugestijama" i "savjetima", varate se. Ineče, ratovi u Svijetu se događaju nekom drugom; rat u Afganistanu se događa-negdje drugdje, rat na Bliskom Istoku-negdje drugdje; i baš nas briga za njih. "To nas se ne tiče". Pa i rat u Hrvatskoj je bio pa se nije ticao nekih drugih naroda u Svijetu. Zar je moguće da su neki roditelji toliko sebični da se na tuđe probleme i ne osvrću, ili ukoliko im se baš i nametnu, moraju odreagirati na način da kritiziraju sve i svakoga samo da se ne bi "njihova osobnost" dirala.
    Zaista sam samo željela podijeliti s nekima svoje mišljenje ili problem, no naravno, konretnih savjeta nema osim silnih naklapanja o tome tko je kriv i za što u dječjem svijetu služe roditelji. Najmanje što sam očekivala je TO. Ne znam s kojim pravom bi netko od vas mogao ili mislio da može nekome "soliti pamet" o odgoju djece. Svaka vam čast. Ne daj Bože da se vama takvo što dogodi. Jer, kako se je netko dosada već i zapitao: "Što vas muči tih 15 minuta"? Ukoliko redovito dolazimo po svoju djecu i trudimo se biti brižni roditelji, tih "nebitnih 15 minuta" nekima nije trebalo značiti puno ili za moj pojam ništa. Pa vjerojatno se je netko mogao zapitati, zašto nema nikoga od roditelja tog djeteta. Moguće da je netko od njih "pokupio" koji metak tijekom dana, ali, naravno, radno vrijeme je radno vrijeme! Hvala vam na pomoći dragi roditelji!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bravo, svaka čast, ukoliko ste uspjeli, ili bili toliko sretni da vam dijete bude školi "samo 4-5 sati". To si mogu priuštiti samo oni roditelji koji, ili jedno od njih ne radi pa lijepo mogu dijete i odvesti i dovesti kući i čak im i ručak servirati kada dođu, ili roditelji koji su "sa sobom ponijeli" i svoje roditelje, kao npr. djeda i baku koji će rado svoje unuke odvesti ili dovesti, ali mogu reći iz iskustva, a imam ga podosta (nije baš za pohvalu) takvih je roditelja jakkkkooooo malo. Radno vrijeme i u državnim firmama i kod privatnih poslodavaca ili od 8 do 16, ili od 8:30 do 16:30. Ma naravno, zaboravila sam napomenuti ili skrenuti pozornost da postoji ona treće grupacija, a koja se zove "privatna iliti moja/svoja firma. Pa se može lijepo doći i otići kada se želi i hoće. Zanima me u koju grupaciju vi, toliko kritični prema roditeljima koji zakasne 10m minuta po svoje dijete, spadate?????

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

lijepo djecu u rešt 8)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    i koji ne bi trebali provoditi cijele dane u školi...
    škola nije institucija za čuvanje djece dok roditelji rade! ako roditelji ne stignu po svoje dijete neka lijepo zamole susjeda, prijatelja, baku, tetu čuvalicu ili bilo koga drugoga da ode po dijete u školu.
    zapravo ne znam što bi po tebi bilo zadovoljavajuće? da djeca mogu u školi i prespavati ako roditelji imaju posla?
    Ma, ne mogu otići spavati a da ne dobijem odgovor na to pitanje: A čemu služi škola? Ne, za čuvanje tuđe djece, naravno ne, nego za što pnda? Pa kada ste već toliko pametni i vjerojatno upućeni u obrazovni sustav, lijepo bih molila odgovor (kada ste se već toliko odvažili prigovoriti mi na moje mišljenje). Ne tražim puno, zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Halo YosephK! Kako je prošlo s testovima?
    Iskreno ti mogu reći da mi je ipak čavrljanje s tobom, puno zabavnije, interesantnije i razumnije od svega ovog drugog. Javi se ukoliko ti ne oduzimam tvoje dragocijeno vrijeme (zna da je malo kasno).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je bila iznimna situacija, i po meni bi ispravno bilo da je uciteljica nazvala roditelje i rekla im da ce dijete biti sa spremacicama na porti jer ona ne moze pricekati (sto mi je sasvim moguca zivotna situacija)

nasa uciteljica iz boravka nas je trazila, a vec smo treci razred, da potpisemo s kim dijete ide iz skole. tako npr za djecu koja idu sama nije frka, ona ih pusta, ali ja sam napisala da ivar ide doma iskljucivo u pratnji odraslih i jucer me je pricekala par minuta ispred skole jer sam neplanirano kasnila (3:48 ) a i danas me je uciteljica, glavna, zvala da su se vratili malo ranije iz skole i hocu li po njega doci pred skolu ranije ili da ga vodi u dezurstvo

mislim da ucitelji s roditeljima trebaju definirati kako rjesavati takve situacije prije nego se dogode, a roditelji paziti da ne zloupotrebljavaju uciteljev osjecaj odgovornosti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Škola je odgojno obrazovna ustanova, ne čuvalište.

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:
    Ciljevi i načela odgoja i obrazovanja

Članak 4.

(1) Ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama su:
    1. osigurati sustavan način poučavanja učenika, poticati i unapređivati njihov intelektualni, tjelesni, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima,
    2. razvijati učenicima svijest o nacionalnoj pripadnosti, očuvanju povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta,
    3. odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva,
    4. osigurati učenicima stjecanje temeljnih (općeobrazovnih) i stručnih kompetencija, osposobiti ih za život i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima tržišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja i dostignuća,
    5. osposobiti učenike za cjeloživotno učenje.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ovo je bila iznimna situacija, i po meni bi ispravno bilo da je uciteljica nazvala roditelje i rekla im da ce dijete biti sa spremacicama na porti jer ona ne moze pricekati (sto mi je sasvim moguca zivotna situacija)

nasa uciteljica iz boravka nas je trazila, a vec smo treci razred, da potpisemo s kim dijete ide iz skole. tako npr za djecu koja idu sama nije frka, ona ih pusta, ali ja sam napisala da ivar ide doma iskljucivo u pratnji odraslih i jucer me je pricekala par minuta ispred skole jer sam neplanirano kasnila (3:48 ) a i danas me je uciteljica, glavna, zvala da su se vratili malo ranije iz skole i hocu li po njega doci pred skolu ranije ili da ga vodi u dezurstvo

mislim da ucitelji s roditeljima trebaju definirati kako rjesavati takve situacije prije nego se dogode, a roditelji paziti da ne zloupotrebljavaju uciteljev osjecaj odgovornosti.
    Začuđena sam da ipak ima netko tko je uspio razumijeti moj "slučaj". Svaka čast. Naravno, kao što sam već i napisala puno prije, otvoreni smo za sve vrste komunikacije s školom kada su u pitanju naša djeca. Najveća stvar koja nas je zbunila i čak razljutila je ta da moramo, za djecu po koju dolazi netko odo odraslih, striktno napisati tko će po njih doći, no međutim taj dan iza 17:00 sati nikoga nije bilo briga za to. čemu onda sve to? Tko je tu lud? Mogu se samo nadati da je to izdvojeni "slučaj" i da je to prvi puta i da je to samo moje dijete. No međutim, što ako takvih "slučajeva ima više"? Ja to ne mogu znati. Inače, stariji sin je isto u toj školi i bio je prva dva razreda u boravku i takvo nešto se nikada, ali baš nikada niti nama a niti drugim roditeljima nije dogodila. Djeca su tada bila pod skrbi ili pedagoga ili psihologa dok roditelji ne dođu. Nikako se nije smjela spomenuti spremačica niti domar (opet ponavljam, ne omalovažavam niti gospođu Đurđu i Šteficu i Zdenku a niti gospodina darka i Vedrana). No od ove godine, to se sve promijenilo i takvu vrstu skrbi nad djecom škola više nemože pružati. na moj upit zašto?, odgovor sam dobila u tonu kao da sam nekakav novinar i radim za neke novine. Mogu samo reći, SRAMOTA.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Škola je odgojno obrazovna ustanova, ne čuvalište.

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:
    Ciljevi i načela odgoja i obrazovanja

Članak 4.

(1) Ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama su:
    1. osigurati sustavan način poučavanja učenika, poticati i unapređivati njihov intelektualni, tjelesni, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima,
    2. razvijati učenicima svijest o nacionalnoj pripadnosti, očuvanju povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta,
    3. odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva,
    4. osigurati učenicima stjecanje temeljnih (općeobrazovnih) i stručnih kompetencija, osposobiti ih za život i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima tržišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja i dostignuća,
    5. osposobiti učenike za cjeloživotno učenje.
    Kad si tako pametan ili pametna. reci mi molim te, koju od tih 5 točaka djeca u 1. razredu osnovne škole (sada je sredina 10. mjeseca i tek su počeli učiti pisati) razumiju i koja se od tih točaka primjenjuje za djecu te dobi i u tom razvojnom razdoblju?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pametna 8)
    svih 5! nema potrebe da ciljeve i načela odgojno obrazovnog rada razumiju djeca, važno je da ih razumiju učitelji.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pametna 8)
    svih 5! nema potrebe da ciljeve i načela odgojno obrazovnog rada razumiju djeca, važno je da ih razumiju učitelji.
    BRAVO! važno je da to netko razumije a ne mi jadni i glupavi roditelji. Kada ste već toliko daleko otišli, idem i ja (zaista mi nije bila namjera nego samo poslušati nečije drugo mišljenje i razmišljanje glede ovog ili sličnog slučaja). Ali, sada ste me pomalo razljutili. Koga vi branite? Gdje vi živite? Ne čitate novine? Ne gledate vijesti? Gdje ste? O čemu vi pričate? To što ste mi sada lijepo napisali, ili prepisali meni a niti mojoj djeci ne znači ništa. Ovdje se radi o djetetu od nepunih 7 godina!!!!!!! LJUDI, GDJE STE!!!???? A da potkrijepim te vaše famozne navode i točke od 1 do 5, uvjerite me da se prošlogodišnji prosjek ostvarenih ciljeva i očekivanja našeg obrazovnog sustava ispunio barem za 30%.
    Ajde, da vas sada čujem? Tema je sada potpuno promašena od one početne ali, kako bi mala djeca rekla: "Nisam ja prvi počeo".

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

(po mojem mišljenju, mogla je nazvati roditelje i reći da "ona sada ide i da će dijete biti na neki način zbrinuto)
    po mojem misljenju - zasto roditelj, SAVJESTAN roditelj ne nazove uciteljicu, lijepo se isprica jer kasni i.............?!

pa ljudi, o cemu mi tu pricamo?! skola je obrazovna i ODGOJNA ustanova, ali taj odgoj NE SMIJE biti samo na skoli. ako dijete od roditelja nauci da je ok "izviljavati" se na bilo koji nacin prema drugima zbog vlastite neodgovornosti (a smatram neodgovorno vise to sto roditelj nije taj koji nazove i isprica se - to je ipak NJEGOVO dijete, nego sto uciteljica ode!), onda ce se jednog dana i samo tako ponasati. i eto najlakseg nacina kako ucitelju, nastavniku, profesoru rusi autoritret!

(da se razumijemo, ovaj post ne ide nikog posebno, govorim generalno!)

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Halo YosephK! Kako je prošlo s testovima?
    Iskreno ti mogu reći da mi je ipak čavrljanje s tobom, puno zabavnije, interesantnije i razumnije od svega ovog drugog. Javi se ukoliko ti ne oduzimam tvoje dragocijeno vrijeme (zna da je malo kasno).
    testovi prosli jako dobro. ispitao danas pola razreda. zadovoljan sam vlastitom produktivnoscu, ali i time sto su se napokon trgnuli i POCELI uciti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da je pozeljno da roditelj nazove uciteljicu.
    ali zaprepastio bi se koliko ima roditelja kojima nije dostupan broj telefona ucitelja. moji prijatelji se cude kako smo mi odmah dobili brojeve telefona uciteljica

a ako zoves skolu u 5 popodne ima li sanse da ikog dobijes?

i sto dijete od 7 godina treba ostati samo na cesti zato jer su se i jedni i drugi, i majka i uciteljica, propustile dogovoriti za ovakvu situaciju?

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pametna 8)
    BRAVO! važno je da to netko razumije a ne mi jadni i glupavi roditelji. Kada ste već toliko daleko otišli, idem i ja (zaista mi nije bila namjera nego samo poslušati nečije drugo mišljenje i razmišljanje glede ovog ili sličnog slučaja). Ali, sada ste me pomalo razljutili. Koga vi branite? Gdje vi živite? Ne čitate novine? Ne gledate vijesti? Gdje ste? O čemu vi pričate? To što ste mi sada lijepo napisali, ili prepisali meni a niti mojoj djeci ne znači ništa. Ovdje se radi o djetetu od nepunih 7 godina!!!!!!! LJUDI, GDJE STE!!!???? A da potkrijepim te vaše famozne navode i točke od 1 do 5, uvjerite me da se prošlogodišnji prosjek ostvarenih ciljeva i očekivanja našeg obrazovnog sustava ispunio barem za 30%.
    Ajde, da vas sada čujem? Tema je sada potpuno promašena od one početne ali, kako bi mala djeca rekla: "Nisam ja prvi počeo".
    te tocke se ne ostvaruju preko noci, i sigurno ne samo u prvom razredu osnovne skole. navedeni clanak se odnosi na cjelokupno skolovanje, kao kontinuiranu akciju. suludo bi bilo kod djeteta u 1. osnovne ocekivati i nabijati na ledja takve stvari. (premda - mi smo u prvom osnovne - 1982. - na pocetku svakog dana pjevali HEJ SLAVENI )

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

naravno da je pozeljno da roditelj nazove uciteljicu.
    ali zaprepastio bi se koliko ima roditelja kojima nije dostupan broj telefona ucitelja. moji prijatelji se cude kako smo mi odmah dobili brojeve telefona uciteljica
    zapravo bi se zaprepastila koliko su se roditelji potrudili dobiti broj uciteljice NISU.

ja sam svojim klincima danas u razredu ponovno napisao i svoj mail ako im trebaju konzultacije putem maila preko vikenda (imaju test u utorak, a do tada se necemo vidjeti) i broj moba, ako ne odgovorim na mail u roku sat vremena. nekolicina koji brinu su to zapisali. drugi nisu. ja sam dao sve od sebe, dalje je odgovornost iskljucivo na njima.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i sto dijete od 7 godina treba ostati samo na cesti zato jer su se i jedni i drugi, i majka i uciteljica, propustile dogovoriti za ovakvu situaciju?
    broj mobitela je PRVA stvar koju MORATE traziti uciteljicu. srechom, na greskama se uci. naucite sada za dalje.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

(po mojem mišljenju, mogla je nazvati roditelje i reći da "ona sada ide i da će dijete biti na neki način zbrinuto)
    po mojem misljenju - zasto roditelj, SAVJESTAN roditelj ne nazove uciteljicu, lijepo se isprica jer kasni i.............?!

pa ljudi, o cemu mi tu pricamo?! skola je obrazovna i ODGOJNA ustanova, ali taj odgoj NE SMIJE biti samo na skoli. ako dijete od roditelja nauci da je ok "izviljavati" se na bilo koji nacin prema drugima zbog vlastite neodgovornosti (a smatram neodgovorno vise to sto roditelj nije taj koji nazove i isprica se - to je ipak NJEGOVO dijete, nego sto uciteljica ode!), onda ce se jednog dana i samo tako ponasati. i eto najlakseg nacina kako ucitelju, nastavniku, profesoru rusi autoritret!

(da se razumijemo, ovaj post ne ide nikog posebno, govorim

generalno!)
    Naravno, slažem se u potpunosti s tobom (vama,ne znam, reci mi kako da te oslovljavam?). U ovom mojem nazovimo ga "slučaju", mada nije baš primjeran naziv jer ,i iz životnih priča i kojekakvih tjednika riječ "slučaj2 ima jako loše konotacije, problem sam vidjela u tome što je taj dan na zamjeni bila jedna posve druga učiteljica (koja inače nije na zamjeni razredu mojeg djeteta) pa niti ja nisam mogla znati kome da se javim. No, vidim da je cijela ova spika s ovim slučajem otišla predaleko. Mnogi su se javili, zvani i nepozvani da kritiziraju nekoga drugoga a pitanje je: "Tko je od nas nezgriješan, pa neka prvi baci kamen".
    Nema veze, vjerojatno sam promašila i post i forum a i temu. Sada mi je drago da sam u kontaktu s osobom koja je, isto tako kao i učitelji moje djece, brižna i nadasve odgovorna osoba za koju mogu reći da, usprkos ovim silnim "napadima" na ovom forumu može i uspijeva odvojiti još toliko vremena za djecu.
    Još jednom, svaka čast.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma mozemo mi i dalje pingpongat ali to nece pomoc onom malcu na cesti

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pardon, napisala sam "nezgriješan" umjesto riječi bezgriješan. Lapsus. Sorry.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

@ nives rr: slobodno mi govori "ti"......tek mi je 25.

i kao sto sa vec negdje gore citirao Ray Krocka - "ako u firmi postoje dvije osobe koje isto razmisljaju, jedna je visak!".....a evo i jos jedna njegova "nitko od nas nije toliko dobar zasebno, koliko smo svi mi dobri zajedno"......razmisli malo o tome. interakcija je jako bitna, kritika (bila ona pozitivna/negativna/konstruktivna) mora biti dobrodosla. na taj nacin se razvijamo kao osobe, ucimo od drugih, ali i o sebi samima.

@ ivarica: da, mozemo pingpongati, ali i dalje stoji da dijete ipak mora biti primarno na brizi roditelja, a tek onda dalje svima drugima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@ ivarica: da, mozemo pingpongati, ali i dalje stoji da dijete ipak mora biti primarno na brizi roditelja, a tek onda dalje svima drugima.
    u ovom slucaju nikome

mislim, ok, zena je kasnila, mozda je zaboravila nazvati, mozda nije imala broj, mozda je bila zblesirana skroz i nije znala od panike sto raditi, mozda je bila razmazena prijasnjim odnosom prema starijem sinu kojeg su uvijek u slicnim situacijama hendlali, mozda je zloupotrijebila dobru volju uciteljice, mozda je ... nista od tog ne mijenja cinjenicu da je dijete ostalo samo pred skolom, ne zato jer ga je majka nepreuzela, nego zato jer ga je uciteljica tamo OSTAVILA

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a mozda sada meteor leti prema zagrebu, prema malesnici, prema mom stanu, prema mom krevetu. ping-pong ping-pong ping-pong

po meni - greska i uciteljice sto nije uzela brojeve i roditelja sto nije uzeo broj uciteljice. greska roditelja sto nije nazvao, greska uciteljice sto nije nazvala. DVIJE STRANE MEDALJE ALI - hocemo li sada gadjati drvljem i kamenjem SAMO i ISKLJUCIVO uciteljicu? zamisli se u ulozi tog djeteta kojemu roditelj ne dolazi.....i ne dolazi.......sto si to dijete misli? a i na taj nacin ODGAJAMO. 8)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma mozemo mi i dalje pingpongat ali to nece pomoc onom malcu na cesti
    Možemo, da, ali samo ukoliko se ne radi o mojem djetetu.
    Mislim, tj. sigurna sam da sam zaista dobro opisala i objasnila situaciju u kojoj sam se naš a( i moje dijete) pa prema tome, nema potrebe da mi sada raspravljamo o tome koji je cilj, ove godine, obrazovnog sustava u RH. Za nas roditelje, malo bitno, a za našu djecu jako bitno. Oni to, naravno, nemogu shvatiti ali za ubuduće bilo bi poučno svima nama da se ipak nešto događa i da bi netko i roditelje mogao malo "uputiti" u prepoznavanje sustava vrijednostikad se to tiče naše djece, Ne, nemojte odmah sada pisati kako to nije zadaća i stvar škola. Ma naravno da nije. Ali, vidite da je problem ipak malo veći i širi.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

u ovom slucaju nikome

mislim, ok, zena je kasnila, mozda je zaboravila nazvati, mozda nije imala broj, mozda je bila zblesirana skroz i nije znala od panike sto raditi, mozda je bila razmazena prijasnjim odnosom prema starijem sinu kojeg su uvijek u slicnim situacijama hendlali, mozda je zloupotrijebila dobru volju uciteljice, mozda je ... nista od tog ne mijenja cinjenicu da je dijete ostalo samo pred skolom, ne zato jer ga je majka nepreuzela, nego zato jer ga je uciteljica tamo OSTAVILA
    E, sada, ja ne mislim-nego argumentirano tvrdim (ponekad je jako bitno tko što misli a tko o čemu ima argumentirane tvrdnje), niti je ta "žena" zaboravila zvati jer nije niti znala da je na boravku zamjenska učiteljica; niti je za "žena" bila zblesirana skroz i nije bila u panici; a posebno, ta "žena" nije nije bila razmažena prijašnjim odnosom prema starijem sinu,ili da bi nešto zloupotrijebila, molim vas da ne stavljate moje riječi u pogrešan kontekst. To je bilo pravilo u školi do prije godinu dana ali ove godine se to promijenilo i ja, a vjerojatno i drugi roditelji, u to nismo bili upoznati. Moje dijete je ostalo samo, doslovno, na ulici. Ja u niti jednom dosadašnjem postu-malo si ih pogledajte ii pročitajte nisam nikoga optužila zbog toga, nego sam samo, istinskim čuđenjem, htjela upoznati i ostale roditelje na ovom forumu. Ukoliko me niste shvatili, molim vas da više ne pišete bedastoće.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jedan mali offtopic - mislim da nam treba malo opustanja od ovih "teskih" tema......upravo pecem kolace. uf, koji smo mi.......u 01:04 visimo na forumu, pecemo kolace, raspravljamo, ODRASTAMO (i to radimo ovim raspravama), a sve zato da nasoj djeci bude bolje. pohvalno! (ja doduse nemam djece, ali imam macku.......)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jedan mali offtopic - mislim da nam treba malo opustanja od ovih "teskih" tema......upravo pecem kolace. uf, koji smo mi.......u 01:04 visimo na forumu, pecemo kolace, raspravljamo, ODRASTAMO (i to radimo ovim raspravama), a sve zato da nasoj djeci bude bolje. pohvalno! (ja doduse nemam djece, ali imam macku.......)
    Neki su odrasli, zato i pišu, pa čak i u ovo doba, jer im je stalo. Do.... naše djece, nas samih. Podijeliti mišljenje s ljudima (s kojima to ne možete tijekom dana, jer ljudi RADE) za neke je možda korisno a za neke obična glupost ili gubljenje vremena. Kako kome odgovara. (inače, pišu oni koji imaju kaj za napisati ili za reći a njihov glas se ne čuje tamo gdje bi se trebao čuti-zato i služe Forumi).

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

da, na zalost. a cuj, mi nismo nacija koja bi dizala ustanke, prosvjedovali. za ludu nam je svo trubljenje, ako ne pritisnemo da se nesto promjeni.

primjer - "slavni" masovni prosvjed u travnju o.g. ma pazi ti nas - prosvjed koji traje 1 dan i to je jos SUBOTOM?! pa gdje to ima u svijetu? subota je ionako vecini bila neradni dan, sto znaci da drzava nije puno izgubila. samo 1 dan? kontraproduktivno. pogledaj kako se to vani radi - prosvjed u sredini tjedna, traje nekoliko dana/tjedana. e, to je prosvjed. kada oni "gore" shvati da nisu dobili xxx kuna u blagajnu nego xxx/1000000000 kuna u blagajnu, e tada ce se nesto napraviti i pokrenuti! ovako se dobio gorak okus u ustima i osjecaj da je prosvjed u subotu bio dogovor sindikatâ i vlade. fuj.

ok, ovaj primjer je bio samo da se pokaze da mi NEMAMO kulturu prosvjedovanja, odnosno borbe za sebe same. pa tko nam je kriv onda. svi smo vise-manje upali u neku apatiju. a ako se ne bunimo, onda nam stanje odgovara. tako je stanje u cijeloj drzavi, a ne samo u skolstvu.

(uf, mozda sam ja trebao biti politicar.......hm, mozda jednom budem ministar prosvjete )

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ukoliko to budeš htio postati sutra, tu sam, glasujem ZA, ali večeras baš i nebi jer je ipak (paci pogled na vuricu). Ponovno smo ostali sami na ovom forumu, pa ukoliko je moguće, ja bih se lagano "povukla" i koliko-toliko uspješno se probudila u jutro i odradila svoj dio posla. A ujedno, to želim i tebi. Jer, kako si i rekao....djeca sve primijete.... posebno one neobrijane. Šala mala, ako mogu biti toliko slobodna.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma mozes slobodno. sutra nisam u skoli, zato si i mogu priustiti ciscenje kucanske poslove ovako kasno..... nije lako kad zivis sam. uf, uf......

p.s. obrijao sam se jutros prije skole

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto sam ostala budna gledati ova dopisivanja svjeze obrijanih mladih ucitelja i zrelih mama

dobar tek i laku noc

nadam se da ce se ujutro uciteljice, kad pocnu citati moje gore postove, sjetiti da su one meni drage

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

da sada patim na titule rekao bi "ja sam profesor, a ne ucitelj" ali ne patim na to. da se mene pita, dopustio bi da me ucenici zovu imenom, iako ZNAM zasto to nije dobro, ali tako se ja najbolje osjecam........

laku noc, moje dame.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •