Mackulina sve 5, nisam lesno uvrjedljiva.
Mackulina sve 5, nisam lesno uvrjedljiva.
Trebam koje mišljenje...
Bila sam na mirovanju tri sedmice, sad bez kontrakcija, doktor dao zeleno svjetlo - da probam ponovo na posao npr. 7 dana, pa da vidimo kako podnosim taj tempo...
Ja bih najsretnija bila da mogu živjeti život normalno ali očito ne mogu, javlja mi se iscjedak, roskast, ujutro sam koliko toliko ok, do 14 izduram nekako, sve poslije toga me ubija, jedva se kući odvučem....
Kako izgleda "normalan" radni dan "normalne" trudnice na poslu???? Da li su iscjedak i povremena probadanja ok???
Jel ovo moje zvuči u granicama normale ???
Nataša, i ja jedva izdržim radni dan na poslu u zadnje vrijeme (previše sjedenja).
Mislim da su probadanja normalna (ja ih imam redovno).
Zbog iscjedka se svako posavjetuj s dr. Bolje da miruješ još neko vrijeme (ili do kraja trudnoće), ako je potrebno.
Meni je za sada sve OK. Ne umorim se pretjerano, niti imam bilo kakvih drugih problema. Ništa me ne boli, iscjedak nemam. U tjednu imam samo jedan dan kad mi je baš teško na poslu, i to osjetim svaki tjedan. Taj dan se jedva dovučem doma i svaki put imam osjećaj da ću završit na hitnoj. Ako je nekome svaki dan na poslu takav, mislim da onda nije pametno raditi. Svakako pitaj doktora
kiara 666 jesi rekla šefu da si trudna?
Jesam, jucer. Zaboravila sam napisati... Tako je dobro reagirao da nisam mogla vjerovati. Rekao je da se sad moram paziti, da se ne forsiram, da kazem ako bilo sta trebam, i da kasnije ostanem doma s bebom sto duze, da ce me posao cekati![]()
meni je posao sjedeći, ali se svakih sat vremena dignem i malo prošetam. čisto da ispravim leđa i trbuh.
ali me zanima: je li sjedenje (i to malo pogrbljeno jer ne mogu sjedit ko svcijeća) može ikako, ali ikako, loše utjecat na trudnoću koja je inače sasvim ok po svim pokazateljima?
Loryblue, jedino ako imaš problema s kralježnicom ili venama (kao ja).
Dobro je što se dižeš i malo prošetaš.
Lory, ja sam negdje u 25. tjednu bila za prst uloživa.
Budući da mi mirovanje nije bilo opcija, tražila sam savjet liječnika kako da sjedim.
Dakle, noge povišeno i zvaliti se što je moguće više natrag.
Mi na poslu imamo dobre stolice pa je to bilo moguće. Ispod stola sam imala tabure na napuhavanje za noge.
Ako si zgrbljena prema naprijed, težina ti je na cerviksu.
Radila sam do prije 10 dana (do nekih 30tak dana prije termina) i stanje se nije bitno pogoršalo.
možeLoryblue prvotno napisa
kad se zavališ u stolicu, i tako provodiš većinu vremena, lako je moguće da će beba biti u nepravilnom položaju u odnosu na porođajni kanal (čelom natrag, ili kako to već ide)
ovo sam i ja negdje vidjela...kao da dugotrajno sjedenje uopće nije dobro jer može utjecati na skraćenje cerviksa, zbog pritiska. Ograđujem se da je poptuno neprovjerena informacija, ostalo mi u primozgu da sam negdje nešto tako pročitala. A ima mi smisla jer cure koje su na strogom mirovanju npr. ne sjede, nego leže iako je i sjedenje mirovanje :/cowgirl prvotno napisa
u 22 sam tj + 5 i nije mi bas lako sjediti 8 sati, ali me dosta stede, a i kod kuce bi mi bilo dosadno. prvih 3 mjeseca sam bila na cuvanju, a sada koliko izdrzim- izdrzim...
uglavnom, stalno sam gladna, i razmisljam kako se domoci hrane - kao prvobitni covjek/zena. imam strasnu zelju za slatkim pa ne prode dan da ne odem u ducan po bilo kakav slatkis ( a prije sam prakticirala makrobiotiku- dobra sala...![]()
![]()
)
Ja sam toliko ogorčena da moram nešto da napišem.
Već sam se ranije javila na dotičnu temu, bila sam na mirovanju, kumila, molila doktora da nađe načina i terapiju takvu da se mogu vratiti "normalnom" životu, koji naravno podrazumijeva i posao, jel.
Kad sam svom direktoru rekla da sam T i da MORAM na mirovanje, njegova je reakcija bila za svaku pohvalu, bilo je čestitanja i puno razumijevanja itd. isl.
Ja sam na ležanju bila okruglo 3 sedmice, znači ne tri mjeseca, djelimično protiv volje doktora ja sam se vratila na posao da bi mi moj direktor, isti taj što pun razumijevanja čestita, rekao da mi neće produžiti ugovor, završavam s poslom s krajem februara, bez bilo kakvog upozorenja ili obrazloženja, jednostavno eto tako....
I ja sad ostajem bez prihoda, bez zdravstvenog, u podstanarstvu, sa jednim djetetom i drugim na putu, panika me hvata i ne znam šta da radim.
Dajte koju utješnu![]()
Natasa tuzi ga!!!Nataša,Sarajevo prvotno napisa
Kod nas je zabranjeno da te netko otpusti iz posla dok si trudna i mora da ti garantira da ces se vatiti na posao nakon porodiljnog odmora ne znam kako je kod vas, pretpostavljam slicno
tako je i u Hrv ali samo ako si prijavljena za stalno, u slučaju da si na određeno poslodavac jednostavno ne produži ugovormarti_sk prvotno napisa
(a većina je na određeno).
evo i ja sam jučer obradovala svoju šeficu sa viješću da sam T, prvo pitanje je bilo "nećeš valjda odmah otići?", pa tek onda čestitke; srećom imam stalan i siguran posao (iako ne znam što se danas može nazvati sigurnim) i mislim raditi do ljeta, iskoristiti godišnji i onda na komplikacije; da je neko drugo godišnje doba ostala bih do kraja, ali ovdje je nemoguće raditi od vrućine, a obim posla preko ljeta se ustostruči; također ponekad iz ureda završim , zbog potrebe posla, na šalteru, a osobno mislim da ne bih mogla odraditi 8 h sa 100 klijenta; ima i još jedna sitnica : nosim uniformu i mislim da me neće poslužiti ni naredna 3 mjeseca, a kamoli duže
Nataša prije nego ti ugovor istekne, prouči zakone, vidi što možeš napraviti.
pinocchio editirala sporan dio posta
Natasa,grozna situacija!Nakon sto si takoreci riskirala trudnocu zbog posla on ti daje otkaz.ja sam se nasla u slicnoj situaciji,isto sam radila na odredjeno i nisam htjela na bolovanje zbog posla.nakraju sam imala spontani u 8 tj. jer imam fiz. posao(med. sestra).znam da su sad teska vremena i da jedna placa puno znaci ali misli na to da zivot i zdravlje tvoje bebe je puno bitniji od bilo kakvog posla..zdravstveno ces dobiti preko biroa,a vjerujem i neku novcanu cifru,a kasnije i porodiljnu naknadu(nisam bas upucena u to pa nek me cure isprave ako grijesim).bit ce manje novaca ali vjeruj mi iz mog iskustva jer ja imam veliku griznju savjesti sto nisam ostala doma i poslala posao kvragu!najbitnije je da je s bebom sve o.k. i ako doktor misli da moras mirovati samo bi ugrozila trudnocu!budi hrabra!
![]()
Nataša, žao mi je što to proživljavaš jer sam bila u sličnoj situaciji. Ugovor mi je istekao već u 3. mj trudnoće, muž i ja bili smo podstanari, on tada nezaposlen..Bila sam u takvom grču i tako lošem psihičkom stanju da sam polovicu trudnoće provela u bolnici zbog krvarenja, prijevremenih trudova isl. A onda su se stvari počele slagati jedna po jedna. MM je pronašao posao, malo su pomogli njegovi roditelji, K. se rodio malen,ali živ i zdrav. Imao je sve što mu je bilo potrebno: majčino mlijeko u izobilju, i puno naše ljubavi. Robicu smo kupovali po rasprodajama, uvijek je bio lijepo odijeven i čist, kupovali najjeftinije i najbolje pelene (muller), guzu smo prali vodom, kozmetiku ionako nismo namjeravali koristiti i eto- prošla je godina dana, ja sam se zaposlila i sve je opet kako treba.. Hoću reči, pokušaj se usredotočiti na dijete i trudnoću, koliko možeš opusti se, jer to sve tako kratko traje. Ja sam sada 23 tj trudna, radim, uživam i nemam nikakvih komplikacija u trudnoći i ponekad sam gotovo sigurna da je to samo zato što smo se tako dogovorili beba, ja i moje tijelo. Sretno!
Draga Nataša tako mi je žao, kao što Mandy reče probaj vidjeti ima li kakva rupica u zakonu, pa da bez obzira što ti ističe ugovor možeš ostati na poslu.![]()
Za info kod nas je država podjeljena na kantone, a zakoni i praksa po pitanju naknade su u svakom različiti tako da u našem kantonu ( u kojem su kao bolji uslovi)kad radiš porodiljna naknada je oko 1500 kuna - mizerija, a za nezaposlene mnogo manje.
Zato Nataša izdrži pazi na sebe i bebu i probaj pročeprkati po nekim institucijama za zaštitu žena može li se išta učiniti.
U svakom slučaju treba pokušati naći neku rupu u zakonu, ali nisam sigurna postoji li ona u ovom slučaju. * su zakone radili za sebe, a ne za radnike/radnice... Ne znam jedino kakva je situacija ako si zaposlena na određeno vrijeme, a baš tada kad ti ističe ugovor si na bolovanju. Zna li netko, da li se u tom slučaju svejedno prekida radni odnos ili, možda, ne?
Najbitnije je da se pokušaš smiriti i misliti pozitivno. Kako cure kažu, nešto će se već naći, izgurat ćete. Kad se jedna vrata u životu zatvore, obično se druga otvore. Drži se!
pinocchio editirala vulgaran naziv u skladu s pravilima foruma
bila sam jučer na kontroli i uloživa sam za vršak prsta.cowgirl prvotno napisa
naravno da me to prestravilo jer mi je prva trudnoća bila savršena. nikakva uloživost.
pa sam pitala dr-a je li to opasno. kaže on. "za sada nije. sve je ok, ali se moraš pripazit. ne dizat ništa, ne se naprezat i sve u tom stilu." pa sam pitala i za to sjedenje, a on kaže da je sjedenje ok. i da mi sjedenje ne može naškodit.
u stolicu se mogu zavalit samo onoliko dugo koliko mislim ne radit i meditirat jer iz zavaljenog položaja ne mogu ništa radit na kompu (a na kompu mi je sav posao).
nataša to šta ti prolaziš je strava i užas. koji * od direktora.
pinocchio editirala pogrdan naziv u skladu s pravilima foruma
Lory,mislim da je kod drugorotke uloživost za vršak prsta zapravo normalno stanje, bitno je da je unutarnje ušće cerviksa zatvoreno (što se jasno vidi na uzv). Ipak pripazi ako te dr upozorio..
Nataša, žao mi je da si umjesto na iskrene čestitke i topli ljudski pristup naišla na ovakvu bešćutnu osobu u liku direktora.
jesi razmišljala o tome da radiš nešto od kuće dok se ne snađete?
nadam se da ti nakon ovog šoka sve samo izgleda crnje nego što uistinu je i da će se ipak otvoriti neke svjetlije mogućnosti.
za sve ostalo u potpunosti bi potpisala matanicu.
Natasa idi na bolovanje opet nakon 42 dana svakako ti zdravstveni zavod isplaćuje plaću 80% a ne gazda a porodiljno ti plaća socijalno u županiji.a sto se zdravstvenog tiče kad sve prođe idi na biro i imas zdravstveno.Nataša,Sarajevo prvotno napisa
malo prouči Zakon o radu i Zakon o zastiti obitelji s djecom i civilnih žrtava rata nije sve tako crno![]()
pretpostavljam da imas prebivalište u SA 12 mjeseci i 6 mjeseci radnog odnosa
Lory, kako su ti već rekli, to je normalan nalaz, pogotovo za drugu trudnoću.
Ja sam to zavaljeno sjedenje provodila nekih par tjedana do sljedeće kontrole, i kad je nalaz bio nepromijenjen, malo olabavila s mirovanjem i evo me ulazim u 39. tjedan.
Bit će sve OK, ne sekiraj se.
baš vam hvala.cowgirl prvotno napisa
sad mi je malo lakše. iako mi je to i dr. mogao kazat s obzirom da je i druga trudnoća i da je to normalno kod nje, a ne me prestravit.
probala sam u petak radit iz zavaljenog položaja - nema šanse. mogu odradit na kompu, ali ono što piše na kompu moram prepisat na papir i tu se opet pogrbim prema naprijed. pa se onda nastojim ispravit ko svijeća, ali mi teško ide.
za razliku od prve trudnoće sad više ni ne mogu dugo hodat. sve me počne bolit.
stidna kost me s L. bolila zadnjih mjesec dana, a sad me već mjesec dana rastura. čim malo prijeđem mjesru s hodanjem trbuh mi se napne.
ajme cila sam bljakasta. sama sebi djelujem ko jeremija.![]()
U jednakoj ( iako ne identičnoj) sam situaciji kao i Nataša.
Moja trudnoća znači ne produžavanje ugovora o radu.
A sve odlično do sada na poslu (na kojem sam nekoliko godina!!!).
I brinem se. Jasno da se brinem. I znam da to nije ni dobro, niti zdravo ali kako me ne bi brinula financijska budućnost i sigurnost, pogotovo u vrijeme recesije/krize/xy u kojem smo sada.
Jedino preostaje da vjerujem kako se stvari same od sebe poslože.
Noa
Moj dr. je ogorčen situacijom u kojoj sam se zatekla. A i ja se kao i ti nadam da će se u hodu stvari rješavati, da će nekako nešto da se desi, da će se karte posložiti na svoje mjesto... A šta će zaista biti samo Bog zna...
Mene na mahove takva panika spopada da ne mogu da dišem i onda samo plačem i plačem i plačem...
Nije ni čudo da sam ponovo počela dobivati kontrakcije i da sam od danas ponovo na mirovanju tj. bolovanju.
Ovo su apsolutno nenormalne i nehumane situacije...i onda se još žale kako natalitet opada![]()
Pa ko je još lud da se upušta u proširenje familije kad sad čak i one porodilje koje su u stalnom radnom odnosu nemaju nikakvih nadoknada i primanja za vrijeme porodiljskog. Nenormalno, ništa drugo![]()
Bok svima! Evo čitam vas već neko vrijeme, ali sam se tek sada odlučila pridružiti..
tek sam friška trudnica, 8+6 tjedana.. radim u maloj privatnoj firmi, i bila sam poštena i odmah sam im rekla za trudnoću.. šefica je pristojno reagirala, čestitala mi, iako vjerojatno nije bila baš sretna.. kolegica se strašno ponijela, nije sa mnom razgovarala dva dana, nije mi čestitala niti me htjela pogledati nakon te moje objaveBilo mi je grozno, pa sam je nakon nekoliko dana pitala zašto se ljuti na mene, a ova se rasplakala i sasula mi svakakve optužbe u lice, od toga da sam proračunata jer sam rekla prvo šefici, a ne njoj, a nas dvije smo si kao dobre, i još ne znam kakvim divnim komplimentima me počastila.. nikada mi se nije ispričala, iako se u zadnje vrijeme normalno ponaša prema meni kao da se ništa nije dogodilo
pitam se bi li bilo bolje da sam skrivala trudnoću?
malopriej slusam na dnevniku donesen je zakon za područje federacije za sve rodilje i svasta su nesto obećali pa da vidimo koliko će ostvaritiNataša,Sarajevo prvotno napisa
Nataša, Noa, šaljem vam&
i veeeeliku želju da vaše situacije iziđu na dobro. Ima jedan koji od gore vidi sve, puno bolje nego mi, i koji osobito brine za melene (one rastom i one srcem). Njemu se obraćam u vaše ime, i lijepo Te molim Tata, pomozi našim trudnicama koje brinu za svoju egzistenciju (svoju ali i svjih dragih).
Kako već cure rekoše: prosurfaj po zakonima, raspitaj se na burzi rada, vidi možeš li raditi što od doma. Znam da nisam ništa novo rekla, ali evo imate moje misli i moje molitve uza se.
pusa!
p.s. ja radim još do 16.3. Onda koristim GO, stari, novi, pa porodiljni od 28 dana i tako ćemo dogurati do termina.
Mamashe![]()
Puno ti hvala za sve tople riječi i lijepe želje.
I ostalim curama također.
Laky, kakve si informacije čula??? Daj koji detalj molim te!
na sinoćnem dnevnikau da je nacrt zakona dansa na Perlamentu i da se izjednačavaju prava svim rodiljama.ovih dana ćemo već vise saznati jer i mene to interesira![]()
sinoćnem =sinoćnjem
Perlamentu=parlamentu
još spavam![]()
Lakytebi i bebici hvala na info u ime svih budućih i sadašnjih trudnica.
Ko prvi sazna nešto novo neka piše ili kaže gdje se može pročitati.
Nataša... pa kako nemaš?
Ma imaš pravo na zdravstveno i imaš pravo i na nadoknadu i to i nakon rođenja bebe...nije puno nažalost... ali znam da imaš!
Bitno je da ti direktor izmiri svoje dugovanje na pio i na zdravstvenom. Najbolje ti je otići kod nekog referenta i popričati o svojim mogućnostima...
Ja znam da moja prijateljica prima ...hm... ne znam koliko tačno za 2. dijete, a prije toga nije bila zaposlena...i ima zdravstveno preko burze....
Natašanadam se da će ti se sve riješiti...
Nataša, Sarajevo - zanima me da li si i kako riješila svoju situaciju, tj. kako se odvija?
Ovako: dobila sam papire i prijavila se na biro, eto baš tako.
I dobila otkaz? A joooj, baš mi je žao!Nataša,Sarajevo prvotno napisa
Reci mi da li si ostvarila šta na birou i šta?
Jer mislim SIGURNO trebaš dobivati naknadu nakon poroda, a i imaš onu naknadu kada ti daju otkaz nekoliko mjeseci. Da li si šta uspjela?
Primaću neku nadoknadu 3 mjeseca, imaću zdravstveno preko zavoda, a za porodiljsko ne znam, to mislim nije vezano za zavod.
Tužiti ne mogu, MM bi mogao imati problema , a za tužbu imam i to debele osnove :/
Sve će ovo jednom biti jučer....izdržao je Mujo i gore...
Imaš pravo na porodiljski, jer moja prijateljica je na burzi i nekako na isti način ostala bez posla, a sada prima nadoknadu, ali ne znam tačno koliku oko 300 KM, za 3. dijete druga prijateljica prima oko 450.
Ako te mogu uputiti na Bebano tamo imaš par strana o porodiljnoj naknadi...možda nađeš malo više informacija, ali ti kažem da imaš pravo!
Žao mi je za tužbu, jer pretpostavljam da tvoj muž radi na istom mjestu...
Ako si nekad na Vilsonovom i poželiš društvo, možeš mi se javiti!![]()
Nataša, strašno mi je žao što si se našla u groznoj situaciji!![]()
Nažalost, puno je trudnica i friških mama nenadano dobilo otkaze, iako bi čovjek pomislio da su zaštičeni zakonima... raspitaj se o sličnim slučajevima i vidi koja su sve tvoja prava, da li možeš podići tužbu, i sl...
Nemoj se previše živcirati, da ne bi utjecalo na tvoju T! Snaći ćete se već nekako, kao i mnogi drugi.
Ja sam friška trudnica pa bi bilo smiješno da išta kažem na poslu, obzirom da još nisam ni bila na prvome pregledu- a uistinu mi je teško raditi... Ujutro mi je jako mučno (jednom sam i povratila), gotovo svaki radni dan moram fotokopirati pokoji dopis (dok jednom ne kažem da ne smijem), nakon posla se osjećam iscrpljeno kao da me je vlak pregazio... ne znam kako druge trudnice rade u ranoj T: što je sa fotokopiranjem, skeniranjem, podizanjem tereta i još milijun drugih štetnih stvari?
ja sam u 13. tjednu i sto se posla tice postala sam puno nervoznija, strpljenje mi se opako smanjilo :/
nadam se da nece potrajati
Pa anjice!!!! Cestitam! Opet ce nam djeca biti u sezonianjica prvotno napisa
Ja sam 16+2 i radim programerski posao. U prvoj trudnoci sam radila do 36. tjedna bez problema, sad mi je trudnoca dosta teza (mucnine u trajanju 8-9 tjedana, jos nisu kroz prestale), i vise mi smeta sjedenje, jednostavno mi pritisce stomak (koji je dosta veci nego u prvoj trudnoci). Pa se trudim prosetati svako toliko.
Ovaj put necu ni toliko dugo raditi jer ce biti ljeto koje mi je i inace tesko izdrzati, kamoli sa stomakom do zuba. Pretpostavljam da cu raditi do kraja lipnja, bude li sve OK.
I kad me nerviraju na poslu, u sebi si sapucem, 'jos malo, jos malo pa ovo vise nece biti moj problem'![]()