Citiraj Lili75 prvotno napisa
Curke,

ne znam zašto se pozivate samo na tih 6 mj rada u 2009. jer postoji i opcija da imate pravo na GO ako ste radili 12 dana u tekućoj godini, to je 100%.

Ne znam točno gdje ali znam da je mammasan to objašnjavala negdje na Rodinim savjetima i točno navela pravne akte na kojima se to temelji.

Malo kasnim s ovom temom,ako nađem taj topic linkat ću vam ga ovdje.

Sve o uvjetima na g.o. imate na FAQ.

Ovdje vam kopiram prva dva pitanja i odgovora:

1. Imam li pravo na godišnji odmor ako sam u toj godini radila manje od 6 mjeseci?

DA. Svaka od nas u Hrvatskoj ima pravo na svoj godišnji odmor za godinu u kojoj se vraća s rodiljnog dopusta. Uvjet rada od 6 mjeseci na poslu tekuće godine važi samo ako:
1. prvi puta zasnivate radni odnos;
2. ili ste pripravnik.

2. Ako sam cijelu, ili gotovo cijelu, prošlu godinu provela na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći ili na rodiljnom dopustu, imam li u ovoj godini pravo na prošlogodišnji godišnji odmor, ako se vratim na posao do 30.06. ove godine?

Nemate ga pravo zahtijevati: da biste mogli u ovoj godini koristili prošlogodišnji godišnji odmor morate:

1. u prošlog godini aktivno raditi (aktivno = dolaziti na posao) barem šest mjeseci;

2. ili u prošloj godini mora biti iskorišteno godišnjeg odmora u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno. U tom slučaju smatra se da ste iskoristili prvi dio godišnjeg odmora, i za korištenje drugog dijela godišneg odmora u idućoj godini (do 30.06.) neće više biti važno jeste li aktivno radili šest mjeseci u godini iz koje prenosite neiskorišteni dio godišnjeg odmora.

Ukratko ovo zadnje znači: da ako ste u protekloj godini počeli koristiti godišnji od te godine i iskoristili 12 dana, onda imate pravo na prijenos ostatka godišnjeg u narednu godinu (i iskoristiti ga do 30.6.) bez obzira koliko ste radili u godini u kojoj ste ga stekli.

Općenito sve o godišnjim odmorima imate ovdje