O kojoj se to školi na Trešnjevci radi, ako se smije znati?yaya prvotno napisa
O kojoj se to školi na Trešnjevci radi, ako se smije znati?yaya prvotno napisa
Ma znam Mukica, uvijek ostaje taj "kad moraš-sve možeš"Mukica prvotno napisa
Ali ipak priznaj, da ti je posao u smjenama, kako bi onda, da nemožeš dobit bolovanje, kako bi onda, da nemaš auto ili ga neznaš voziti, kako bi onda.
Znam ja da ćemo uvijek preživjeti nekako sve, al tu se radi o tome kako pružiti više i kako izabrati bolje.
A baš to je često povezano sa pomoći sa strane.
Da me krivo ne shvatiš, mene je digla samohrana majka, bez apsolutno ićije pomoći, a završila sam 2osn.škole, 2srednje i faks.
Tako da razumijem bar donekle gledište sa kojeg pišeš.
No i dalje tvrdim da su se vremena promjenila i kako znam da je meni i mojoj mami tada bilo silno teško, danas bi to bilo gotovo nemoguće osvariti bez pomoći sa strane.
No dobro, moja Lea ima tatu, pa je i to već jako puno više od onog što sam ja imala.
Apricot, slažem se sa curama, neka treća škola, a da je bliža, da od nekog razreda pa na dalje može sama doć do nje gradskim prevozom.
i ne u svim skolamayaya prvotno napisa
dovozi je meni,apricot prvotno napisa
evo moja prije neki dan izjavila da želi da je ja podučavam doma, da ne želi ići u školicu.
![]()
to je bilo nakon 3. sata naše kućne školice (kupila joj tablu, pa učimo pisati, računati i naravno malo zemljopisa, jelte, nadobudna mater).
samo se ja pitam kod koje rode je voodoo lutkica s mojim likom. svako malo doživljavam šokove
Ja ju kao prvo ne bih upisala u lokalnu školu ako misliš da škola nije kvalitetna i da sredina nije dobra za nju. Ja sam išla u lokalnu kvartovsku školu, iako su mnogi ljudi iz kvarta upisivali u školu 'Ivan Cankar' na Črnomercu koja je bila na glasu kao 'dobra škola' -- i mislim da su moji roditelji jako pogriješili što me nisu upisali u tu , 'dobru', školu.
A što se tiče opcija, najbolje mi je ovo što Zdenka predlaže - naći bolju školu bliže kući, tako da danas-sutra može sama u školu. Za to će vam trebati pomoć, tj. morat ćete nekoga angažirati da je čuva, ali to bi morali i za Travno, kad nemate riješen popodnevni turnus.
Baš kad sam skroz bila za tu "treću" mogućnost... Danas su nam na igranju bila neka djeca iz vrtića i tako su se lijepo igrali, baš su "škvadra"...
Oni će zajedno u školu, a Orku bih trebala izdvojiti.
A opet, ona je dijete koje će u roku od tri dana imati nove prijatelje...
nije ti bas ziher da ce oni zajedno u skolu, i u nasoj vrtickoj skoli i u ovoj u koju idemo su vrticku skvadru raselili po razredima
moji dečki su ti u svojim razredima imali doslovno 2 poznata učenika iz vrtića ... i već drugi dan su išli sami sa novim prijateljima u školuapricot prvotno napisa
brzo oni steknu nove interesantne prijateljei uvijek si ostanu dobri sa možda jednim iz vrtića ( a da neidu zajedno u školu ) ... još su mali da bi to bila neka duboka prijateljstva
kod mene emsa, kod mene (a nisam roda)
još 1x piši malim slovima i skakat ćeš ko loptica skočica![]()
apricot do kad morate odlučiti, do kad su prijave?
ima vremena , upisi su u svibnju 2009
ja s godinama sve manje i manje uzivam u voznji autom, pogotovo svakodnenvoj
ne mogu ti opisati kako mi je drago sto mislava ne moram voziti autom u skolu, sto kad dodjem s posla, parkiram auto i idem pjeske po njega
pocela sam bas nevoliti auto, svakodnenu voznju, jednostavno smatram to uzasnim gubitkom vremena.... smeta mi, sjedim na poslu, pa jos sjediti u autu, pa jos biti u nekakvoj koloni, aaaaaaa
pa eto, uzmi mozda i to u obzir![]()
Xmarival prvotno napisa
Moji nisu poznavali baš nikoga, ali već imaju ekipu, B. nakon samo mjesec dana. Druže se i dalje s najboljim prijateljima iz vrtića, eto nas upravo s jednog vrtićkog rođendana.
mene su nakon prva dva razreda OS prebacili u drugu skolu i uopce se ne sjecam da mi je to bila neka trauma
a sto te tek ceka s drugim djetetommama courage prvotno napisa
![]()
![]()
yaya, mi smo pricale o temi skole? i ivar s tobom?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mozdane stanice mi odumiru
ja sam se isto mislila sto cemo sa skolom, u onu koja nam je pred nosom i u koju sam znala da ce se upisati njegov najbolji prijatelj (ali ne bilo kakav najbolji prijatelj, Najbolji prijatelj) ili u skolu za koju se pricalo da je najbolja, a imali bi do tamo 10 minuta pjesice, ili u skolu u gradu sa dva razreda od po nekoliko djece gdje skolski sat traje prvasicima 35 minuta
bila sam luda i u tablicama, raspitivala se u koraku o tome ko je prosao edukaciju, tko ne i sl i onda mi je jedna cura iz koraka (sad vec dupla mama otad) rekla: nekad ispadne najbolje kad se samo prepustis
i fakat je ispalo tako
pročitala sve 3 strane da bi našla kome i zašto odgovaraš!aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
![]()
ja ne bih dijete davala u školu na drugi kraj grada. zamisli npr. mostove, svako malo na njima duge cijevi, blokada prometa... :/ svakodnevnu gužvu neću ni spominjati. ponekad mi treba 45 minuta za 5 kilometara :?
Pa i sad se tako vozi svako jutro...
Koliko god ta vožnja bila opterećenje, ne dam dijete u lokalnu.
Ne dam i - gotovo!
Sastav stanovništva je... Da ne duljim... ovdje hrvatski jezik nije standard!
Jako puno je djece koja idu u školu jer - moraju. Jer Zakon tako kaže.
yaya prvotno napisa
"popunjenje kapaciteta" je zapravo vrlo relativan pojam. ima škola koje su dosada upisivale djecu s drugih područja pa iz tih razloga rade u 3 smjene i u vrlo skučenim uvjetima (organiziranje dodatnih i izvannastavnih aktivnosti u nekim školama je zato jednako SF-u). proklamirani cilj naše vlade je da sve škole u skoroj budućnosti trebaju raditi u 1 smjeni. to je naravno onda problem za lokalnu vlast (čitaj bandića i gradski ured) jer neprestano moraju planirati i financirati nadogradnju i proširenje takvih "razvikanih" škola.apricot prvotno napisa
s druge strane za škole koje imaju manjak djece, pa im još i odlaze u druge škole s boljim imageom gradski ured mora zbrinjavati višak radne snage odnosno učitelje koji zbog odljeva učenika ostaju bez posla tj pune satnice.
ok, gotovo. to sam shvatila u prvom postu. sad potrazi neko rjesenje malo blizene dam dijete u lokalnu.
Ne dam i - gotovo!
prijavi se da živite kod mame i nitko te više neće niš pitat.
Točno sam pretpostavila o čemu se radi.apricot prvotno napisa
Čuj, ali koliko kužim TM vozi O. u vrtić.
Mi naše vozimo, odnosno sada vozimo samo jednog i ja živim za dan kada će i ona krenuti u školu. Tada ću auto koristiti samo za godišnje odmore i poneki vikend. Ja sam "bolesna" od prometa u Zagrebu.
Mi smo dali dijete u najbližu. Ne zato jer je najbliža (nismo dali djecu u najbliži vrtić i nismo pogriješili) nego smo se dooobro raspitali i nismo pogriješili.
Dane otvorenih vrata može se jednostavno riješiti - otvorite si ih sami... Ravnatelj, pedagog ili netko drugi iz stručnih službi je tamo - ja otišla na razgovor (ne zbog upisa, nego drugih stvari koje su me zanimale prije nego smo djecu upisali) i sve pet! Vrlo je to dobro ispalo. Našlo se za mene i vremena i razumijevanja. Samo sam nazvala i pitala kad se mogu najaviti na razgovor, pa sam dobila termin.
Natrag na temu: U našem su kvartu čak četiri škole i zaista ne znam kako Gradski ured misli riješiti tu "geografsku pripadnost" jer škole nisu u Zagrebu raspoređene jednoliko, kao što nije ni stanovništvo... Gdje je volje - nađe se i načina.
Mnogi roditelji koje znam upisali su djecu u odabrane škole, a ne najbliže. Neke škole imaju smjene, druge nemaju. U nekima ima verificiran program Korak po korak, druge to nemaju. Neke imaju mogućnost biranja stranog jezika, druge nemaju. Neke imaju ovo, druge ono... Neke su bliže radnom mjestu roditelja - ne vidim razloga za brigu. Ja bih pitala...
Ako pak Gradski ured zaista bude inzistirao na teritorijalnom rasporedu, ja bih im postavila slijedeće pitanje: Zašto moja kuma mora slati svoje dijete u najnapučeniju školu u Sesvetama, kad u Cerju zjapi prazna područna škola??? A ima toga koliko hoćete (ovo je samo primjer). Ili kako Gradski ured misli riješiti činjenicu da u nekim školama u centru ima manje od 20 učenika u razredu, a druge u rubnim dijelovima grada rade u 3 smjene? Kad mi odgovore na takva pitanja, onda nek uvjetuju raspored...
No, da ne dižemo prašinu i paniku prije reda - za sada je moguće dogovorom upisati dijete u školu koja nije najbliža mjestu stanovanja.
Ne znam sta da kazem...ovako nesto procitati na roditeljskom forumu :shock:apricot prvotno napisa
Djeca su djeca...Mislis li da je tvoje dijete bolje od te druge djece? Zasto ti ne odgovaraju - jer su druge nacionalnosti, jer su siromasniji, jer su neobrazovani?
ih, pa kad imas ovakve opcije na raspolaganju :shock:, sto drugo nego se samo "prepustiti"...ivarica prvotno napisa
Joj, daj molim te...Deaedi prvotno napisa
Čitaj što sam napisala.
Ne govorim o materinjem nego standardnom jeziku.
I sama sam dijete stranaca s domovnicom. (I to iz dvije države o kojima se najviše pričaju vicevi).
Ako si samo čekala da mi nešto predbaciš, na krivom si mjestu.
Meni su sva djeca ista.
Ali mi nije svaka škola ista.
Tko je shvatio, shvatio je!
Ne radi se o školi na Trešnjevci, nju smo izbjegli pa smo upisali ovu drugu I. Kršnjavoga u koju je te godine tek 10.-tak djece s tog područja (centar) a sve ostalo smo mi vanjski.Alizeja prvotno napisa
Daaaaaaaaaivarica prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Shvatila sam ono što si napisala. I nisam jedina. Inbox mi je pun pp-a onih koji su tako isto shvatili, ali ne zele tu napisati. No ja nemam dlake na jeziku. A kod ovakvih komentara i diplomacija me napušta.Tko je shvatio, shvatio je!
meni je ovo sa inboxom i ppovima![]()
apri je iskrena i otvoreno je napisala što ju muči, za što joj skidam kapu. Ne kužim zašto tebi, Deaedi, šalju pp podrške za aprinu odluku?
moralne vertikale, klap, treći put...
bit će da postoji forum, i paralelni forum koji se odvija putem pp-a...
ja sam, priznajem, pomalo ljubomorna na te pp-chearleaderice
mene samo o kabanicama i nekim drugim bezvezarijama, i to vrlo rijetko![]()
![]()
![]()
a ja moram slati ppove da bih ih dobila nazad![]()
![]()
eto, ovim je sve rečeno. tko je taj, nek se javi javno, a ne putem pp-a, tko za svoje dijete ne bi odabrao najbolju školu?apricot prvotno napisa
najbolja škola je ona u kojoj rade najbolji nastavnici koji iz djece izvlače maksimum njihovih mogućnosti.
izvlačiti maksimum mogućnosti iz svakog djeteta nije moguće ako u razredu postoji barem dvoje djece koji ne razumiju hrvatski jezik. hrvatski standardni jezik.
a činjenica je da postoje kvartovi u Zagrebu gdje takve djece ima u prosjeku više nego drugdje.
ne razumijem čemu lažno idealiziranje školskog sustava Republike Hrvatske.
joe, imaš pp.![]()
pa nek si misle o čemu nas dvije.
av70, jel' ok ako je devetka ili ni to nije dovoljno veliko
on topik - juraj ide na cjelodnevnu nastavu - dakle, ima školu od 8 do 16 sati. i tako do četvrtog razreda. dosta škola u rijeci ima taj cjelodnevni, čudi me da u zg nema. :/
čini mi se puno bolja opcija od produženog boravka, za roditelje koji rade klasično radno vrijeme od 8 - 16.
a ja bih voljela da mi se ljudi ponekad obraćaju putem pp-a![]()
Eto, i ja volim pp-ove (iako nije baš da ih puno dobivam, a ja ugnjavim samo litalusladjanaf prvotno napisa
), ali ako mi netko ne može podršku dati tijekom rasprave, ne treba mi slati niti tajna pisma, može slobodno svoje mišljenje zadržati za sebe.
To mi je baš licemjerno.
morat ce ti smucka posuditi kukuruzisteivarica prvotno napisa
![]()
![]()
a naci ce se i koja doula![]()
sorry morala sam OT
potpis na zrinku, glede auta i svakodnevne voznje (preporodila sam se otkako sve mogu obavljati pjeske - sve bitno, od vrtica do posla, mi je unutar 20 min pjeske - moj izbor za 4-5 godina ce svakako biti lokalna skola udaljena 1min pjeske, osim i samo ako se pokaze kao zaista nemoguce losa)... i toga da ce u kasnijim razredima ionako ici sama u skolu. i da ce se htjeti druziti s prijateljima nakon skole i sl. i da je pitanje tko ce iz vrtica biti bas u njenom razredu u travnom. i da ce sigurno lako naci prijatelje u koju god skolu da se upise.
u krajnjem slucaju, ako skuzis da si pogrijesila, mozes ju prebaciti u drugu skolu nakon par godina. nije neko sretno rjesenje, ali cisto da ga imas na umu... mozda smanji presing oko odluke koja ce utjecati na iducih 8 godina vasih zivota.
što poslije?cvijeta73 prvotno napisa
nisam ja netko tko dijete drži pod staklenim zvonom, niti sam uvjerena kako ona sa deset godina ne bi mogla ostajati sama kod kuće...
ali što je s prometom.
mislim, sjećam se ja kako smo mi u petom razredu sami išli u kino u grad (a tada kroz Novi Zagreb nisu ni tramvaji prolazili), ali niti je promet bio ovakav, niti su se dešavali ovakvi užasi...
kada bi se stvarno ostvarilo to o čemu se priča: sve škole u jutarnjoj smjeni... sve bi bilo lako.
ali, eto, naša lokalna od sljedeće godine ide u tri smjene.
a tko zna što se još sprema.
Pa ajmo onda odvojiti tu djecu u posebne skole. Mislim, svi zelimo najbolje za svoju djecu, pa necemo valjda dopustiti da neka druga djeca koja ne govore najbolje hrvatski standardni jezik na bilo koji nacin usporavaju maksimum. Hm, mozda se i meni na poslu cini da neki ljudi onemogucavaju da postignemo maksimum. Da mozda sve takve ispod makismuma odvojimo u neki getosladjanaf prvotno napisa
![]()
pa kaj to tebe smeta.....Joe prvotno napisa
ima ljudi koji se neće zamjeriti nekome pa se sporazumijevaju pp-ovima
i da i meni zna biti inbox pun, a na temi tišina, jer će te netko oprat ....moš mislit , mene me diraju autoriteti u životu, a kamoli ovdje
pa iskreno, mare, ne smeta me što se neki sporazumijevaju ppovima, nego što se oni koji te ppove dobivaju s tim istim ppovima podrške hvale, ako je potajno, nek ostane potajno.
I ja ću, kad dođe čas, dati dijete u najbolju školu koja mi bude na raspolaganju, i ako netko to smatra diskriminacijom, go right ahead, I don't mind....
Ajde, Deaedi, pa nisi ti naivna toliko koliko se da iščitati iz ovih postova. Lijepo je biti plemenit, ali sam 90% uvjerena da ti prva svoje dijete ne bi dala u školu koja je recimo na 67.mjestu na ljestvici ministarstva znanosti po kvaliteti obuke, ako bi ga mogla upisati u onu koja je, recimo, na 2. mjestu.Deaedi prvotno napisa
vjerovala ili ne, takva ljestvica postoji. da ga čujem - kome bi to bilo svejedno?
ne znam kako ću misliti kad se to vrijeme približi, ali za sada mislim da sa deset-jedanaest godina već stvarno mogu sami u školu.
i još nešto, po meni su najopasnije one ulice gdje nema velikog prometa, one kao sporedne, parkirališta i sl. tamo se djeca opuste i zaborave na opasnost.
kad se radi o velikim prometnicama, ja se ne bojim toliko. pa i ako nema semafora, ima pješački i zna pravila. :/
problemi u školstvu su puno dublji nego sastav djece u školi ....
ja bi tramvajem u skolu pustila tek u sestom, sedmom razredu
ma ni tad, zagreb je postao divlji zapadivarica prvotno napisa
prvo me zivciralo takvo "busanje" o prsa, a sad mi je smijesno.Joe prvotno napisa
ali ono, na granici tragikomicnog.
ne mogu se zamislit da sam u situaciji onog koji salje, a jos manje onog koji prima i informira svekolko forumasko pucanstvo o tome.
i jos o ovakvoj temi.
ko sto rekoh, tragikomicno.
isto tako ako nesto zelis maliciozno tumaciti, tumacit ces, bez obzira sta je napisano.
ja prva danas bi dobro razmislila da li bi upisala L. u moju osnovnu skolu u koju su isli decki iz popravnog doma, u kojoj se bacao suzavac, dizale se wc skoljke u zrak itd.
u ono "zlatno doba"....
Ja sam komentirala ovo:
A ne ovo:Sastav stanovništva je... Da ne duljim... ovdje hrvatski jezik nije standard!
Jako puno je djece koja idu u školu jer - moraju. Jer Zakon tako kaže.
Ali, OK, ajmo se praviti da je sastav stanovnistva ustvari ljestvica kvalitete obuke.ne bi dala u školu koja je recimo na 67.mjestu na ljestvici ministarstva znanosti po kvaliteti obuke, ako bi ga mogla upisati u onu koja je, recimo, na 2. mjestu.
vjerovala ili ne, takva ljestvica postoji. da ga čujem - kome bi to bilo svejedno?
I slobodno mozete i dalje nastaviti napadati mene, jer sam protiv diskriminacije. I jer sam napisala da sam dobile neke pp.![]()
[quote="sladjanaf"][quote="Deaedi"]gdje se moze ili kako se moze vidjeti ta ljestvica? bas me zanima na kom je mjestu nasa skola.sladjanaf prvotno napisa
ne vec si napisalaI jer sam napisala da sam dobile neke pp
jelda da nije ugodno kad se nekog lovi za rijecInbox mi je pun pp-a onih koji su tako isto shvatili![]()
pa ne moramo se praviti.Deaedi prvotno napisa
to je svekolika obrazovna činjenica.
ali dobro, najlakše je biti plemenit kad s tuđim . koprive mlatiš.