Page 4 of 6 FirstFirst ... 23456 LastLast
Results 151 to 200 of 273

Thread: Kako god odlučili, pogriješit ćemo!

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by Deaedi
    Da mozda sve takve ispod makismuma odvojimo u neki geto
    mislim da nema potrebe stvarati neka geta (iako se čini kako se formiraju i "prirodnim putem"),
    jer, uvijek će biti onih kojima je to svejedno i onih kojima to nije svejedno.

sudeći po broju onih koji misle kako sam diskriminator (čitaj, prepunom inboxu od 20 poruka), izgleda da je više onih kojima to nije važno.
    meni je drago da je to tako.

cvijeta73's Avatar

Quote Originally Posted by maria71
    Quote Originally Posted by ivarica
    ja bi tramvajem u skolu pustila tek u sestom, sedmom razredu
    ma ni tad, zagreb je postao divlji zapad
    bogami, nakon ovog današnjeg događaja... :shock:

Deaedi's Avatar

Quote Originally Posted by leonisa
    I jer sam napisala da sam dobile neke pp
    ne vec si napisala
    Inbox mi je pun pp-a onih koji su tako isto shvatili
    jelda da nije ugodno kad se nekog lovi za rijec

Odlican argument

Sorry, ali smijesno mi je kako svi zdusno pokusavaju raspravu usmjeriti
    sa onog sto je je u stvari potaknulo.

Osoblje foruma leonisa's Avatar

Quote Originally Posted by leonisa
    I jer sam napisala da sam dobile neke pp
    ne vec si napisala
    Inbox mi je pun pp-a onih koji su tako isto shvatili
    jelda da nije ugodno kad se nekog lovi za rijec

Odlican argument

Sorry, ali smijesno mi je kako svi zdusno pokusavaju raspravu usmjeriti
    sa onog sto je je u stvari potaknulo.
    jelda

mislim, poznat scenarij, obrnute uloge

ali dosta o tome. sto se mene tice.

Mony's Avatar

deaedi, ne kaze se uzalud: s kim si takav si...

Nije uvijek pravilo, al ima u tome istine.

Predrasude i stereotipi nisu pravilo - daleko od toga, jer su vrlo cesto cisto zlo, al u nekima (ljudskima sto bi se reklo - znaci nevinijima) ima istine (nazalost) :/

Hajdemo krenut od prve postavke u ovom postu --> shodno tomu, svaki roditelj (samo po funkciji: roditelj) zeli najbolje svojem djetetu.
    Zasto je grijeh izabrati skolu koja slovi ne samo po dobrom kadru, vec i sastavu stanovnistva, kako god to netko shvatio. Lose se moze shvatit kad je napisano, no, da ste ti i apricot sjedile na kavi i pricale o tome, slozile biste se odmah.

Mislim da se protiv stereotipa i predrasuda treba boriti na drugim frontovima.

A meni se Apri bas tvoje naselje ucinilo simpaticnim. Bila sam naime u gostima tamo ovo ljeto kod jedne frendice koja zivi jedno tri ili cetiri kuce od tebe i ima 4 djece i sva joj idu u lokalnu skolu i moram reci da su joj djeca divna i pricaju hrvatski Ok ona je iz Bosne a muz joj je hercegovac ali nevidim to kao problem.

a kako ti znaš gdje ja živim 8)

Deaedi's Avatar

OK, osjetljiva sam...Bliska sam s obitelji koja je udomila malu Romkinju...i znam sta je ta cura prozivljavala, da je neki roditelji nisu htjeli u razredu, sta je sve slusala, da neki nisu dali djeci da se s njom druze...

pa piše ti ispod avatara

Quote Originally Posted by apricot
    a kako ti znaš gdje ja živim 8)
    Kad sam bila kod njih nesto se Roda spomenula pa mi kaze frendica o pa nasa susjeda je Roda i stalno je na tv-u. Nije se tebe sjetila po imenu ali kaze ima cerku Orku i skoro je rodila. I naravno da sam skuzila da si ti. Jos kad mi je pokazala koja kuca po bojama sam znala da si ti u pitanju. Nije te bilo doma jer si bila negdje na nekakvoj rijeci na odmoru. Bio je 8 mjesec.

sad kad apricot prefarba kuću u smb boje

sad kad apricot prefarba kuću u smb boje

seni's Avatar

svijet je kao sto vidimo jedno veliko selo

Zdenka2's Avatar

Bez obzira na deklarativnu egalitarnost činjenica je da svi nastojimo, u okviru mogućnosti, izabrati što bolju okolinu za svoju djecu. Biramo dadilje, jaslice, vrtiće i škole - puno je topika ovdje bilo na tu temu selekcije. Mnogi s ovog foruma upisuju djecu u privatne škole i vrtiće - nije li to eklatantno socijalno izdvajanje? Da me se krivo ne razumije, ne kritiziram takav odabir roditelja, samo želim naglasiti da se odabir itekako čini.

Za svoje društvo radije biramo ljude koji žive i razmišljaju slično nama, s kojima dijelimo neke odgojne postulate i vrijednosti, pa zašto onda ne bismo izabrali i povoljniju okolinu za našu djecu? Birajući školu za svoju djecu pazila sam i na taj moment. Njihova škola nije elitistička škola za bogatune, u njoj ima djece različitih socijalnih i nacionalnih pripadnosti. Ima djece iz kvarta i djece koju roditelji ciljano upisuju u tu školu. Meni se takva socijalna mješavina sviđa, jer ne bih voljela socijalno izolirati svoju djecu. Želim da rastu sa socijalnom osjetljivošću i normalnim prihvaćanjem različitosti, nacionalnih i inih. Ipak, namjerno sam izbjegla ekstremno "čeličenje" u tom smislu i dala ih u sredinu gdje će učiti i suočavati se sa odrastanjem, s djecom sličnom sebi. Mislim da takav pristup u startu eliminira mnoge probleme, a kada do problema dođe veća je vjerojatnost da će se oni rješavati na civilizirani način. Također, upravo takva sredina gaji manje predrasuda - spomenuta su romska djeca, a eto, ja sam mislila i na moju posvojenu djecu.

Davno su prošla vremena kada su škole bile podjednake i kada smo svi išli u najbliže škole, barem do 5. razreda. Sada se škole bitno razlikuju i treba birati. Sigurna sam da Apricot vrlo dobro zna zašto ne želi dati dijete u školu u neposrednom okruženju, a isto tako i u to da njezini razlozi ne leže u nacionalnim predrasudama.

Joe's Avatar

OK, osjetljiva sam...Bliska sam s obitelji koja je udomila malu Romkinju...i znam sta je ta cura prozivljavala, da je neki roditelji nisu htjeli u razredu, sta je sve slusala, da neki nisu dali djeci da se s njom druze...
    ovo je totalni bed
    ljudi su stavrno nekad... bljak.

ali paralela sa aprinim biranjem udaljenije škole je malo nategnuta.
    Kako je curica danas?

Deaedi's Avatar

Cura je sada odlično (25g), radi, pred udajom je...

Mislis li da je tvoje dijete bolje od te druge djece?
    Ah, svakako mislim kako je moje dijete bolje od neke djece. Bez obzira u koju školu idu, zovu li se Ante, Jovo, Mujo, Arben ili Joe.
    Ali, mislim da je to normalno, pa majka sam joj :/

Zasto ti ne odgovaraju - jer su druge nacionalnosti, jer su siromasniji, jer su neobrazovani?
    Ne smeta meni jesu li druge nacionalnosti ("druge" od koga?), siromašniji (po čemu ja mogu procijeniti stanje u tuđem novčaniku), obrazovaniji (radi se o djeci koja upisuju prvi razred, pretpostavit ćemo da su većinom "tu negdje")...
    Meni smeta što se nastavnički kadar, njihov trud... svodi na: margeritas ante porcos.
    E, nažalost, to je tako.
    Jer mi je nevjerojatno da se djeca nižih razreda pod odmorom igraju na cesti, a da nema nastavnika koji bi ih ili čuvao ili potjerao u dvorište.
    Pa mi je nevjerojatno da se pod odmorom zapali ogromna drvena kanta za smeće koja je ispred škole, a da nitko, ali nitko ne reagira.
    Pa mi je nevjerojatno da učenici viših (nadam se) razreda puše pred školom i da to nitko ne sankcionira.
    Pa da prolaznicima dobacuju uvredljive izraze.
    I da ne nabrajam....
    Jer vlada mišljenje "to-su-takva-djeca"...

I ja, kao majka, ne želim da moje dijete bude "utopljeno", pa čak ni uklopljeno u takvu sredinu.
    Pa makar pod cijenu epiteta "diskriminatorice".

Iako, kad razmislim, diskriminiram vrlo često: ne idem na rođendane gdje ima šmrkave djece. Nisu ta djeca lošija od mojih, ali su šmrkava.
    :/

anchie76's Avatar

Nije ti lako. Ja glasam za neku 3. opciju. Skola koja je dobra ali je ipak bliza od ove u Travnom

Joe's Avatar

Kud baš mene uz Antu, Jovu i Muju
    diskriminatorice, propustila si nabrojati Janeza!

flower's Avatar

Davno su prošla vremena kada su škole bile podjednake i kada smo svi išli u najbliže škole, barem do 5. razreda. Sada se škole bitno razlikuju i treba birati. Sigurna sam da Apricot vrlo dobro zna zašto ne želi dati dijete u školu u neposrednom okruženju, a isto tako i u to da njezini razlozi ne leže u nacionalnim predrasudama.
    ovo potpisujem. i satjem uz bok apri, ne da nase dijete nece ici u lokalnu skolu, nego cemo provesti sve predradnje pijenja kavica sa svim str. suradnicama i uciteljicama do kojih mozemo doci kako bi izabrali (nadamo se) najbolju opciju. uopce ne mislim da je apri u krivu, mislim da je jako -jako bitno ne izabrati skolu koliko uciteljicu. svasta cujem, svasta vidim, ako mogu utjecat - utjecat cu.

Osoblje foruma Bubica's Avatar

mene uvijek fascinira s kojim zarom biramo frizerku ili automehanicara ali kada je rijec o biranju uciteljice/skole, lijecnika ili neceg slicnog onda to postaje veliki bauk i razlog snebivanju.

Nasa skola nije na glasu ali meni nije bila opcija da dijete vozim negdje dalje, skole u blizini jednako su lose. Birala sam uciteljicu i, nisam zadovoljna odabranim tako da i tu treba biti jakooo oprezan - ono sto je dobro za nas daleko je od onoga sto drugi misle...

ne bi se bojala prilagođavanja na nove prijatelje, klinci se brzo uklope. Ono sto ce ti mizda faliti je mogucnost koristenja razlicitih aktivnosti u skoli, na koje vjerojatno nece moci ici jer ce joj biti predaleko. No, i to se kompenzira aktivnostima izvan skole.

kinder's Avatar

Mm i ja smo išli u vrtić J. i pripadajuću OŠ , kada sam dijete upisivala u vrtić ,upisala sam ga u J. i pokajala se za mjesc dana, ispisala ga i upisala u vrtić koji mi je dalji od mjesta stanovanja , isto tako nisam upisala dijete u školu koja je pripadala mojoj adresi ,nego sam izabrala školu koja je pripadala drugom vrtiću (malo sam se raspitala i odluka je lako donešena ).

Ja sam svakako za treću opciju, a to sam i davno ranije napisala upravo iz razloga što svako dijete želi druženje s kvartovskom djecom , e sada to mogu biti i djeca i kvarta do mojeg u koji će dijete biciklom ili tramvajom moći za koju godinu samo doći i neće biti ovisno o meni i mm-u.

Apricot u potpunosti te razumijem i podržavam jer sam i sama donijela sličnu odluku .

Rasna,klasna i ostale netpeljivosti ,to definitivno nema veze s ovom ženom gore napadnutom

kud ste napali tako deaedi?

dosta nas, (barem ja, ajde dobro ja teže shvaćam) i dalje ne zna koji je točno razlog zašto apricot ne želi dati O u lokalnu školu
    njeni razlozi su samo njeni i nitko ih od nas ne mora znati
    možemo pretpostavljati, ali ona nije decidirano rekla, osim da se njeni razlozi dijelom temelje i na stereotipima i predrasudama

i deaedi se je začudila i postavila pitanje
    i mislim da je bilo dovoljni da joj apricot objasni, što je i učinila, mislim na kraju krajeva da je ona dovoljno elokventna da joj ne trebaju svi silni odvjetnici koji su se javili
    ok sad i ja ispadam deaedin odvjetnik, nije mi to cilj, a ni njoj to ne treba
    ali zasmetali su me ti napadi

a što se tiče teme
    zanima me ta ljestvica kvalitete obuke
    gdje se to može dobiti na uvid?
    je to dostupno nama smrtnicima?

sladjanaf's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    a što se tiče teme
    nije.
    ima ministarstvo. al neda. što bi ti dali kad je svugdje jednako dobro?

Matilda's Avatar

Ne biste vjerovali, ali ima roditelja koji žele što "lakšu" školu. Ne moraš puno učiti, nastavnici su darežljivi (daju bilo što samo da ne moraju imati popravne), imaš bolji prosjek, na satu možeš gledati kroz prozor i bacati papiriće dok učitelj žvrlja po ploči i priča samo sebi.

Matilda's Avatar

Quote Originally Posted by sladjanaf
    a što se tiče teme
    nije.
    Ali možeš pratiti objave u medijima što se tiče uspjeha u natjecanjima. Npr. u našem lokalnom tjedniku možeš pročitati tko je pobijedio u matematici, na LIDRAN-u, u rukometu i sl. Ja npr. već znam da je Matildina buduća škola pri vrhu (naravno, ispod moje škole

o ja vjerujem! ima ih koji po istom kriteriju biraju i učiteljicu
    daklem od 2, 3 učiteljice ciljano i argumentirano izaberu lošiju :shock:

o ja vjerujem! ima ih koji po istom kriteriju biraju i učiteljicu
    daklem od 2, 3 učiteljice ciljano i argumentirano izaberu lošiju :shock:

vidiš ,marko neće u tu školu jer gledam djecu kako provode veliki odmor i ne sviđa mi se

svatko ima svoje kriterije

flower's Avatar

kad ja pitam rod. koju zele odgojiteljicu i onda pitam zasto...znam opast na dupe od razloga.

Matilda's Avatar

vidiš ,marko neće u tu školu jer gledam djecu kako provode veliki odmor i ne sviđa mi se

svatko ima svoje kriterije
    Ma lako za veliki odmor. Bitnija mi je kvaliteta nastave.
    A i kad dođem u školu, bit ću vrlo aktivna mama.
    (pa se možda i promijeni provođenje velikog odmora). Čujem danas da još jedu kroasane, krafne i paštetu u školi. Aaaa, nećemo tako!

aa moja oš u kojoj radim je godinama bila blaćena iz ne znam kojih razloga, no radim i na najboljoj srednjoj školi u županiji pa nemam sumnji u svoje prosvjetne dosege

djeca koja puše pred dućanom su mi koma i to njih 30 tak

očito negdje nešto šteka

sladjanaf's Avatar

Quote Originally Posted by Matilda
    a što se tiče teme
    nije.
    Ali možeš pratiti objave u medijima što se tiče uspjeha u natjecanjima. Npr. u našem lokalnom tjedniku možeš pročitati tko je pobijedio u matematici, na LIDRAN-u, u rukometu i sl. Ja npr. već znam da je Matildina buduća škola pri vrhu (naravno, ispod moje škole
    a ako si u zagrebu, samo pratiš u koju školu mlađahni ministri upisuju svoju djecu

vec vidim da cu morati uzeti par dana godisnjeg i malo setati oko skola i igralista, ili jos bolje nek moja mama (uciteljica) uzme godisnji i iskusnim okom procijeni situaciju 8)

a što se tiče teme
    nije.
    a ako si u zagrebu, samo pratiš u koju školu mlađahni ministri upisuju svoju djecu
    pa sad - nije baš da obilujemo mlađahnim ministrima, roditeljima djece pred i osnovnoškolske dobi
    btw: resorni ministar je upisao dijete u najbližu kvartovsku školu

Anci's Avatar

Quote Originally Posted by flower
    kad ja pitam rod. koju zele odgojiteljicu i onda pitam zasto...znam opast na dupe od razloga.
    Sad me baš zanima

sladjanaf's Avatar

Quote Originally Posted by no@
    a što se tiče teme
    nije.
    pa sad - nije baš da obilujemo mlađahnim ministrima, roditeljima djece pred i osnovnoškolske dobi
    btw: resorni ministar je upisao dijete u najbližu kvartovsku školu
    no ima ih (što bivši, što sadašnji) i idu u ciljane škole.
    a kvartovska škola resornog ministra je sigurno provjerena

nekad ispadne najbolje kad se samo prepustis
    S ovim se debelo slazem jer sam upravo to prozivjela.
    Vracam se malo na temu i prvobitna Aprina razmisljanja.
    Ja sam generalno za kvartovske skole tj. one koje su dovoljno blizu da dijete kad prodje prvih x razreda moze samostalno funkcionirati, ne samo u odlasku i povratku nego i u druzenju sa razrednom skvadrom.
    Tako sam i sama isla, a s obzirom da se radi o istoj skoli u Travnom u koju je isla i Apri imam identicna sjecanja idilicnog djetinjstva
    Medjutim, meni se opcija Travna cini zaista komplicirana i daleka.

U nasem odabiru skole za M imali smo tri opcije. Prva - najbliza u koju i spadamo - tu smo prvu odbacili
    (neko je pitao kako ce odredit ko spada u koje upisno podrucje - te odrednice postoje - svaka skola ima precizan popis ulica koje spadaju pod njihovo podrucje, isto tako i kucne brojeve - neke skole imaju npr. ulicu xy od broja 1 do 35 a druga skola od 37 do 59...)
    Odbacili smo tu najblizu skolu bez obzira sto sama zgrada, dvoriste pa i igraliste izgledaju najpristojnije od sve tri koje su bile u igri, nije mi to bio bitan kriterij pri odabiru, i ne mislim da mozes ista realnoga vidjeti setajuci po kvartu i gledajuci igralista i sl.)

No da ne duzim o toj, nije bitna. Ostale su nam dvije pouzdano dobre skole. Obje blizu, al obje dovoljno udaljene da imaju dva velika raskrsca za prijeci (kad bude isao sam). I tu je u upisnom razdoblju bila dilema i kombinatorika.
    Dvije stvari koje su mi bile izuzetno bitne bile su:
    dobra uciteljica/ucitelj
    mali razred.
    Kad kazem dobra uciteljica - mislim na dobru uciteljicu za moje dijete. Tu smo bili u prednosti jer smo u kontaktu sa "lokalnom" psihologicom koja poznaje kadrove u skoli i suradjuje sa obje skole. I imali smo u obje skole dobar izbor uciteljica.
    I osim sto je u razrednoj nastavi najbitnija uciteljica, isto tako je bitno kakav je kadar i u visim razredima. Tu je situacija navodno isto dobra.
    Izabrali smo skolu koja je tada imala vece sanse za tri razreda. Riskirali taj tren (jer nista nije bilo sigurno - ta skola nije gledala na pripadnost djeteta upisnom podrucju, a druga skola je stalno vristala o djeci s upisnog podrucja ali su uzimali prijave i drugih).
    Na kraju je ispalo da nasa skola ima tri razreda po 18 ucenika, ova druga ima dva razreda po 27 ucenika sto je ogromna ogromna razlika.
    Uciteljica nam je dobra, jako sam zadovoljna. A sto je isto tako bitno, i M je jako zadovoljan. Procvjetao je u skoli. Ostaje u boravku bez problema, veseli se skoli. Ima ih pet iz vrticke skvadre zajedno u razredu. Tako da sad vec, nakon mjesec dana skole imam varijante druzenja kod nas ili kod xy.

No dobro, malo sam zabrijala u film koji tebi Apri nije aktualan, s obzirom da si jos u lokacijskim dilemama. Al mislim kao i cure koje su ti do sad rekle - od tvoje lokalne skole do Travna ima dobrih skola, puno blizih od Travna, puno boljih od najblize. Npr. ova nasa :D u koju ide dosta djece koja nije iz kvarta. I iz koje tvojem muzu treba 10 minuta do posla u NZ. A do skole ti isto nije predaleko (ne znam kolika je guzva oko pol osam na tom podrucju, al znam da od skole do NZ nije panika).
    Sin moje prijateljice koji zivi iza maksimirskog stadiona ide u tu skolu. Sad je cetvrti razred, i sam je zatrazio da pocne ici tramvajem sam. Ide do Borongaja okretista i onda ima 10tak minuta pjesice. I dobro mu ide, ponosan je na sebe.

Ocu ti reci - imas jos vremena za razmisljanje i kalkulacije, al ukljuci u ta razmisljanja i neke druge parametre, ne samo lokaciju tih dviju skola o kojima razmisljas.

opet ja
    kod koga se raspitati o kvaliteti škole?
    kako saznati koja je bolja škola?
    koja ima bolje nastavnike u kasnijim razredima?
    kako znati koja je bolja učiteljica u prva 4?
    ako netko ima uvid u tu famoznu ljestvicu može li mi reći kako stoji
    OŠ "Rapska" u Zg?

Ja nemam univerzalni odgovor na to pitanje. Moj sin od svoje pete godine (znaci sad nekih dvije godine) ide na radionice u Psiholoski centar kod prof. Tanje Sever, mi smo u tom kvartu di ona radi, i skole koje su u kvartu poznaje - neke bolje neke losije. Ove dvije skole koje su nama bile u igri zna jako dobro jer suradjuje s njima vec dugi niz godina. Tako zna i uciteljice koje su dobivale prve razrede i odmah je znala za obje skole koja je dobra za M (a njega poznaje dosta dobro kroz dvogodisnji rad s njim). Isto tako je naglasavala kako je za njega jako jako bitno da bude u sto manjem razredu (svakom djetetu je to potrebno, al nama je to bilo bitno na nacin da smo na kraju po tome odlucivali o skoli).
    Isto tako s obzirom da prati djecu ne samo u nizim razredima nego i kasnije ima dobru sliku o situaciji u visim razredima. Mi smo se odlucili slijediti njene preporukei savjete. I od prvog dana skole osjecam to sto sam kvotala u prethodnom postu - ispalo je najbolje kad smo se prepustili.
    Ne mislim da je skola idealna (daleko je od toga), al mislim da smo napravili dobar izbor.

O ljestvicama nemam pojma, kako koja skola stoji. Nisam isla u tu sirinu, zaista smo se koncentrirali na "kvartovske" skole kojih imamo nekoliko uokolo. Ova nasa nije najblizi i najjednostavniji izbor, al mi to nije bilo primarno. S druge strane, ne bih ga vodila u skolu na drugi kraj grada.
    a mama koju znam povrsno iz parkica je skolom koju smo mi odbacili (a kojoj pripadamo po podrucju) jako zadovoljna. Nema pravila.

Osoblje foruma leonisa's Avatar

opet ja
    kod koga se raspitati o kvaliteti škole?
    kako saznati koja je bolja škola?
    koja ima bolje nastavnike u kasnijim razredima?
    kako znati koja je bolja učiteljica u prva 4?
    ako netko ima uvid u tu famoznu ljestvicu može li mi reći kako stoji
    OŠ "Rapska" u Zg?
    kad saznas, javi.
    iako ko zna kako ce biti za 4-5 godina :/

Oprosti sto ne znam dal ti dijete ide u vrtic, dal ide u kvartovski (blizu skole u koju mislis upisati dijete)...
    Ako da, mozes sa vrtickim psihologom razgovarati o tome. Nasa vrticka psihologica je radila testiranja s klincima pred upis, a i inace ih prati pa koliko toliko zna kakvi su. I mozda zna situaciju u skoli, pa ti moze pomoci.

Zdenka2's Avatar

Quote Originally Posted by pace
    Ja nemam univerzalni odgovor na to pitanje. Moj sin od svoje pete godine (znaci sad nekih dvije godine) ide na radionice u Psiholoski centar kod prof. Tanje Sever, mi smo u tom kvartu di ona radi, i skole koje su u kvartu poznaje - neke bolje neke losije. Ove dvije skole koje su nama bile u igri zna jako dobro jer suradjuje s njima vec dugi niz godina. Tako zna i uciteljice koje su dobivale prve razrede i odmah je znala za obje skole koja je dobra za M (a njega poznaje dosta dobro kroz dvogodisnji rad s njim). Isto tako je naglasavala kako je za njega jako jako bitno da bude u sto manjem razredu (svakom djetetu je to potrebno, al nama je to bilo bitno na nacin da smo na kraju po tome odlucivali o skoli).
    Isto tako s obzirom da prati djecu ne samo u nizim razredima nego i kasnije ima dobru sliku o situaciji u visim razredima. Mi smo se odlucili slijediti njene preporukei savjete. I od prvog dana skole osjecam to sto sam kvotala u prethodnom postu - ispalo je najbolje kad smo se prepustili.
    Ne mislim da je skola idealna (daleko je od toga), al mislim da smo napravili dobar izbor.
    Isto, uz sve ono što sam već navela.

Daleko od toga da sam nečiji odvjetnik (kao da ga Apricot treba) - sve što sam napisala je moj stav proveden u djelo dva puta.

I

dosta nas, (barem ja, ajde dobro ja teže shvaćam) i dalje ne zna koji je točno razlog zašto apricot ne želi dati O u lokalnu školu
    Quote Originally Posted by apricot
    Meni smeta što se nastavnički kadar, njihov trud... svodi na: margeritas ante porcos.
    E, nažalost, to je tako.
    Jer mi je nevjerojatno da se djeca nižih razreda pod odmorom igraju na cesti, a da nema nastavnika koji bi ih ili čuvao ili potjerao u dvorište.
    Pa mi je nevjerojatno da se pod odmorom zapali ogromna drvena kanta za smeće koja je ispred škole, a da nitko, ali nitko ne reagira.
    Pa mi je nevjerojatno da učenici viših (nadam se) razreda puše pred školom i da to nitko ne sankcionira.
    Pa da prolaznicima dobacuju uvredljive izraze.
    I da ne nabrajam....
    Jer vlada mišljenje "to-su-takva-djeca"...
    Može li eksplicitnije?!

Plus sedam raskrižja po kojima ti isti osnovnoškolci počesto voze utrke.
    Autima bez registracijskih oznaka.

došli smo do zaključka da i meni i tebi smetaju osnovoškolci koji puše, bilo u šk. dvorištu bilo oko dućana.

tako da mene ne zanima a kako škola "stoji " već neke druge stvari, a to je omražena disciplina....

Peterlin's Avatar

Jooooj, ljudi... kud je ovo otišlo???

Daklem, natrag na temu:

I ja sam od onih koja je dobro pazila i birala školu. Po argumentu "najbolje za moje dijete". Ispalo je da je najbolje za moje dijete i najbliža škola, ali to me ne bi opterećivalo... Sad (nakon što su oba sina postala učenici) vidim da su mnogi moji strahovi bili bezrazložni, ali i da se pojavljuju neki problemi koje sam očekivala i ne mogu izbjeći. (Mislim tu na sastav djece iz vrtića, malo agresivnija skupina koja se sad samo preselila u školu... ). Mogu se samo nadati najboljem, jer da smo odabrali neku drugu školu, tko zna - možda je tamo neka druga grupa, još i gora...

NE možete znati dok dijete ne krene u školu. Nema nikakvog načina da unaprijed definirate odnos vašeg djeteta i učiteljice. I najbolje namjere dovedu vas koji put do zida. NE MOŽETE znati kakav će biti sastav razreda. NE MOŽETE unaprijed znati sastav učenika (u razredu mog mlađeg sina završila je gomila razularenih terorista od koje smo ga micali iz vrtićke grupe) - eto, uzalud sam se trudila... Ne možete znati kakvi su drugi roditelji. Iskreno, možete samo odabrati školu prema vanjskim pokazateljima - lokaciji, urednosti, komunikativnosti stručne službe, rasporedu smjena i sl. Sve ostalo je u biti lutrija.

Ključno je pitanje za mene - do kad mogu držati dijete pod staklenim zvonom??? Oko nas je sve puno nasilja (pogledajte samo jučerašnje vijesti) i to je svijet u koji će naša djeca zakoračiti prije ili kasnije. Naše je da se trudimo taj svijet popraviti (u lokalnoj zajednici može se puno napraviti - vjerujte mi) a ne svoje dijete sačuvati od njega.

Ha, ja sam nekako skeptična po pitanju toga da se kvaliteta nastave i eventaulni uspjesi na natjecanjima mogu postići u školi bez jasno postavljenih disciplinskih granica (tj gdje djeca puše ili se igraju na cesti pod odmorom, pale kontejnere i sl). Možda tek sporadično.
    Naime, mislim da se u takvoj školi svi - učitelji i stručna služba - većinu vremena bave RJEŠAVANJEM POSLJEDICA nediscipline - čitaj gašenjem požara - pa im i ne ostane previše vremena i/ili energije za unapređivanje nastave ili pripreme natjecanje

Page 4 of 6 FirstFirst ... 23456 LastLast