Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 273

Tema: Kako god odlučili, pogriješit ćemo!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sve ovo što je nabrojala Peterlin doista se ne može znati unaprijed. Točno je također i to da se u školi pojavljuju i neočekivani problemi, kao i to da nema idealne škole/razreda.

Ali, neke stvari se unaprijed mogu znati: mogu se znati neke statistike o ponašanju učenika te i te škole, može se otprilike znati profil ljudi koji tamo upisuju djecu - ti pokazatelji nisu nevažni.

Slažem se da u svojoj lokalnoj zajednici i na širem planu moramo svi djelovati protiv nasilja, ali s ovim posljednjim dijelom se nikako ne slažem - ja ne želim da se moja mala djeca bore protiv nasilja nego ih želim od nasilja sačuvati koliko god je to u mojoj moći.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sačuvat ćemo ih od nasilja ako im pružimo sigurnu okolinu. TO je zadatak odraslih. Nećemo ih sačuvati tako da ih maknemo na neko drugo mjesto (o kojem često znamo manje). Moramo raditi sve da ta okolina u kojoj jesmo postane sigurnija. Da drugi ljudi postanu svjesniji problema. Da zajedno potražimo rješenje.

Eto, ja sam zbog takvog stava dospjela u Vijeće roditelja. Nije puno, ali se može, a i vidi se. I ne kanim odustati... Srećom, nisam sama - ima grupa roditelja koje srećem još od vrtića, to su naši susjedi iz kvarta i zajedno se trudimo da našoj djeci sutra bude bolje nego danas. Najgore je okrenuti glavu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

o, draga Peterlin.
    ja jesam od onih koje mijenjaju svijet, u to uopće nema sumnje
    ali ako sada krenem mijenjati, za moje dijete je prekasno.
    iz vrlo sebičnoh razloga, to si ne mogu dopustiti.
    pa bih sada svoje dijete ipak izdvojila, a svijet mijenjala za drugu djecu :/

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesam ja propustila ili nitko nije mukicu optuzio za diskriminaciju
    sto je ona drukcija od apricot? samohrana je i u banani pa kad ona izabere skolu koja nije u kvartu i do koje njeno dijete ide samo busom, zasto onda njen izbor nitko ne etiketira? (ne mislim sad da bi trebali )

i lako se gadjati deklaracijama dok ti dijete ne krene u skolu u kojoj kao prvasic samo i bez nadzora luta po hodnicima dok su drugi na vjeronauku, a na njega ne misli nitko, uciteljica, ravnatelj, ministar. oni ga na hodniku ne vide. vidi ga neki sedmas, osmas koji je izasao na 17 minuta na wc uciteljici koja isto to nije skuzila i bas je briga. dovoljno je da prvasicu kaze sto radis mali, a da se ovaj sledi od straha. a zna ga pitat i oces cigaretu. vide ga drugi put dva petasa koji isto nemaju vjeronauk ili nikog nije briga pa im je bas zanimljivo prici do njega i saliti se kako ce ga gurnuti niza stube. u svakoj skoli tog ima, u nekima to i rade
    jel do roditelja ili je do ucitelja, kad upisujes dijete, tebi je svejedno. jer ni jedni ni drugi se nece promijeniti s prvim ponedjeljkom u rujnu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    u NZ ionako moramo ići: muž tamo radi, a i Zrin će tamo u jaslice/vrtić.

najgore mi je to što će, umjesto da spava do 7:30, moći spavati do 6:30 :/
    Ma riješit će se to! Mi radimo od 7 i djeca ustaju u 6 - lakše im to pada nego nama... Navečer će pola sata ranije u krevet i da vidite mira božjega za odrasle (znam iz iskustva).

Bitno da se dijete uklopi u školu, koju god odabrali. Lokacija je manje važna. NZ ima dobre škole i vrtiće. To je moj stari kvart ! A možda se i preseliš tamo kad već sve gravitira u tom smjeru (najtekajzameriti)! Sretno...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mi se dizemo u 6.30, a skola nam je na 1.5 km (par minuta autom, 20-25 min pjesice)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mene nešto drugo zanima - zar je dijete u petom razredu stvarno premalo da ide samo u školu? :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    mene nešto drugo zanima - zar je dijete u petom razredu stvarno premalo da ide samo u školu? :?
    ne ako ide u seosku školu ili živi u malom mjestu

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ne ako ide u seosku školu ili živi u malom mjestu
    mare, jel ti fali na kraju prošlog posta?

s druge strane - dobro, imaš i pravo - vidimo da nisu ni puno veća djeca dovoljno velika da idu bez zaštite u školu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da marija nije htjela staviti smajlic
    i da nije mislila na skolu preko ceste nego na drugom kraju zagreba

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    točno tako

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

npr. moje dijete ima 8,5 godina i ide samo, s busom doma iz skole
    i ide sam, s biciklom, do seoskog igralista

samo zato jer ga JA pustim
    netko drugi ne bi svoju djecu pustio da idu na bus iz skole ili s basjom do igralista ni kad ce imat 13 godina

mislim da opce ne mozemo pricat opcenito o tome jesu li djeca premala ili prevelika za ovo ili ono jer je to skroz individualno i ovisi o jako puno faktora

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    dobro, a što ako se ne radi baš o drugom dijelu zagreba, nego ako npr. apri pronađe nekakvo kompromisno rješenje.

ma, pitam jer u stvari nekakvom inercijom sam mislila da su djeca u petom (kad u našem slučaju prestaje cjelodnevni boravak) već dovoljno samostalna da ujutro budu sama u kući i da sama odu u školu. sad ste me zatekli, pa nisam više tako sigurna. naša škola je tri autobusne stanice ili 20 min hoda udaljena od kuće, nema nekakvih velikih prometnica... :/

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo prije stanovali na Klaki, u tamošnju osnovnu školu ide dosta djece Janjevaca (eto, ja ću navesti određenu skupinu, iako to nije politički korektno, niti meni osobno možda mudro - ali nemojte mi na pp, nego ovdje, u u facu). Od par mama s kojima sam znala tu i tamo pričati, uglavnom sam čula loših stvari, od žalbi na nepoznavanje hrvatskog jezika, disciplinu, odgoj... Srećom, mi smo znali da ćemo se seliti pa nikad nisam bila u dilemi hoću li svoje dijete dati u tu školu. Ali, koliko god za sebe ja mislila da nisam diskriminator ni po kojoj osnovi, itekako bih se pitala je li mi mudro dati svoje dijete koje čita, piše, računa, kreativno se izražava likovno i glazbeno, u sredinu koja je neće podsticati. Ta djeca su također djeca, nisu ona kriva što dolaze iz sredine gdje se na osnovnu školu gleda kao na nešto što se mora završiti ili će tata u zatvor, ali takav stav roditelja, i takav preslikani stav djeteta nisu osnova kvalitetnog školovanja, i stvarno se dogodi da učiteljica nema vremena za išta drugo nego za 'gašenje požara'. Sigurno mnogi vremenom i pokleknu i dođu do zaključka da nema smisla bacati bisere pred svinje. A ja bih voljela da se netko oko mog djeteta potrudi (ne samo oko mog, nego i oko svih takvih u razredu) ako vidi da je zainteresirano i voljno, a ne da samo odradi sat jer mu je svega dosta.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...sad ste me zatekli, pa nisam više tako sigurna. naša škola je tri autobusne stanice ili 20 min hoda udaljena od kuće, nema nekakvih velikih prometnica... :/
    ja opet velim da je to individualno - pa ti najbolje poznajes svoje dijete i znas sto moze, sto ne moze i do kud su zapravo TVOJE vlastite granice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ...sad ste me zatekli, pa nisam više tako sigurna. naša škola je tri autobusne stanice ili 20 min hoda udaljena od kuće, nema nekakvih velikih prometnica... :/
    ja opet velim da je to individualno - pa ti najbolje poznajes svoje dijete i znas sto moze, sto ne moze i do kud su zapravo TVOJE vlastite granice
    ne pitaj me to sad kad moje dijete ide u treci, peti razred je daleko
    pitaj one iz grupe (0-1)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

dobro, Zagreb je ipak velegrad...

ali znam puno djece i iz Zagreba (zapravo to su sad već odrasli ljudi, ali onda kada smo se družila su bili djeca) koji su imali ključić oko vrata i ajmo... jednako kao ja u Splitu i Mate u Sratoku...

inače potpisujem Mukicu...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko god zeli nastaviti pricati o diskriminaciji moze to na temi Jesmo li diskriminatorni prilikom izbora skole?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, sve je to tocno. I ja sam odrasla s kljucicem oko vrata, ali danas to ne znaci nista. Nije isti grad, nije isto doba, nista nije isto...

Da se vratimo na temu - mislim da je poanta bila kako ce izbor skole utjecati kasnije... jer ne kanimo djecu voditi u skolu do punoljetnosti (to bi bilo kontraproduktivno).

Ako odaberete neku skolu koja je daleko - kasnije ce dijete kad tad ipak ici samo kroz grad, u skolu. I ne samo u skolu - ici ce u kino ili na tenis ili bilo kuda. To je za novu temu. Nisu mi djeca jos dorasla do toga, ali uskoro hoce...

Kako bilo - odluka o odabiru skole utjece dugorocno i tesko je tu bit pametan. No, kad se djeca upisuju u peti razred, OPET ne znate kako ce ih sastaviti (naime, nije pravilo da razredi ostaju u istom sastavu, iako je i to moguce). Kad bi razmisljali o eventualnoj promjeni skole, to bi bio dobar trenutak.

Imamo srecu ako klinci sami traze vise slobode, tj. da mozemo biti u blizini koliko god nas dugo trebaju. Nazalost, rijetko koji roditelj je u takvoj situaciji. Mene ne brine put do skole jer je skola blizu. Ipak, daleko od toga da sam mirna - mene vise brinu praznici (zimski, ljetni, proljetni) kad moram djecu ostavljati same 8 i vise sati doma. Eto - jos jedna potencijalna nova tema. A sve to treba imati negdje na rubu pameti vec pri odabiru skole, a to nije lako. Sretno svima!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NE možete znati dok dijete ne krene u školu. Nema nikakvog načina da unaprijed definirate odnos vašeg djeteta i učiteljice. I najbolje namjere dovedu vas koji put do zida. NE MOŽETE znati kakav će biti sastav razreda. NE MOŽETE unaprijed znati sastav učenika (u razredu mog mlađeg sina završila je gomila razularenih terorista od koje smo ga micali iz vrtićke grupe) - eto, uzalud sam se trudila... Ne možete znati kakvi su drugi roditelji. Iskreno, možete samo odabrati školu prema vanjskim pokazateljima - lokaciji, urednosti, komunikativnosti stručne službe, rasporedu smjena i sl. Sve ostalo je u biti lutrija.
    Ne bih se u potpunosti slozila s ovim. Bar u mom slucaju to nije bas tako.
    Cinjenica je da ne mozes u potpunosti znati dok ne krene, al djelomicno mozes znati i mozes utjecati.
    Ne mozes definirati odnos djeteta i uciteljice. Al mozes znati kakav profil uciteljice bi najbolje odgovarao tvojem djetetu (ne ja naravno, al za to sam imala strucnu pomoc - nekoga ko zna moje dijete i zna uciteljice koje dobivaju prve razrede), pa se ako je moguce mozes potruditi da takvu uciteljicu dobije. Sto ne znaci automatski da ce sve bit idealno, ali znas da si od tri mogucnosti izabrao najbolju za svoje dijete. To nije zanemarivo.
    Ne mozes znati sastav razreda, ali mozes znati otprilike koja djeca se upisuju u tu skolu. Ne uvijek - ali ja sam znala. Konkretno iz vrticke grupe mojeg djeteta devet ih se upisivalo u tu skolu, s njih pet je sada u razredu. Uz njih, znam preko pedeset posto prvasica. Sto nije malo. I naravno da su ostali koje ne znam u kategoriji lutrije, ali sam mirnija jer znam koga ima kao neki oblik sigurnosti za sam start skole.Nisam mogla naravno utjecati na to ko ce se upisati u koju skolu, ali sam prije upisa znala koje dijete iz vrtica i iz parkica ide u koju skolu. Isto tako sam znala te roditelje, pa mi je i to pomoglo pri izboru skole.

Za lokaciju mi je bilo svjedno (obje skole imaju i mana i prednosti, a u losijoj su poziciji od skole koju smo prvu odbacili), komunikativni i susretljivi su bili u obje skole... a urednost kao takva je bitna. Al su mi bili bitniji ti drugi parametri o kojima sam se srecom uspjela raspitati.

i jos dodatno od 18 ucenika u razredu, devet ih ne ide na vjeronauk. Tako da moje nevjernicko dijete nije samo na hodniku i napusteno od starije osobe. To si jednostavno ne mogu priusititi sa polovicom razreda.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Na sve sam to pazila. I odabrala (?) starijem sinu učiteljicu s kojom sam kasnije postala ovako . Moj sin ima rješenje o individualizaciji (logopedski problemi, motorika, deficit pažnje - sve to još rješavamo) i nije mi bilo svejedno. Ispalo je dobro - da smo odabrali privatnu školu, vjerojatno ne bi ispalo bolje... :D Nakon godine dana, moje dijete je procvjetalo, dogradilo samopouzdanje i vidim da mu je u toj sredini lijepo.

Ali ima i stvari na koje ne možete utjecati. Moj mlađi sin je u takvoj GENERACIJI još od vrtića da mi je često bilo muka :? ali i on je dobio dobru i savjesnu učiteljicu u istoj školi (lani je bila u boravku kod mog starijeg sina pa smo se upoznali i dobro je...) Međutim, ona će imati puno teži posao nego njena kolegica u razredu mog starijeg sina. Jednostavno su tako pale karte - 2/3 dječaka ne samo u razredu, nego je tako bilo i u vrtiću. No, učiteljica je mrak i sigurno će uspjeti ukrotiti razred. Promjene na bolje već su vidljive. Cijena je visoka (i moj brbljavi sin je završio u "magarećoj klupi" tj. sjedio dva dana sam, dok nije naučio ne ometati druge i kako se treba ponašati na nastavi) ali nije mi palo na pamet prigovarati - podržala sam je, a doma porazgovarala s djetetom. Nažalost, ima roditelja koji nisu spremni na suradnju s učiteljima, ali to je druga tema.

Još o školi:
    Stručna služba je u toj školi također deficitarna (nije loša, nego ih je jednostavno premalo za rastuće potrebe) - logoped sa pola radnog vremena ne može puno učiniti, ali borimo se da se stanje popravi i nadamo se da ćemo uspjeti. Tako je u većini škola... Roditelji mogu tu puno pomoći školi, ako u školi ima volje i sluha za suradnju. U našoj ima, ali i puno prostora za promjene na bolje. Problema ima - nosimo se s njima!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Baš kad sam skroz bila za tu "treću" mogućnost... Danas su nam na igranju bila neka djeca iz vrtića i tako su se lijepo igrali, baš su "škvadra"...
    Oni će zajedno u školu, a Orku bih trebala izdvojiti.
    A opet, ona je dijete koje će u roku od tri dana imati nove prijatelje...
    i sama si napisala da će Orka za 3 dana imati škvadru i sigurna sam da hoće.
    moja sestra je L. upisala u školu u kvart gdje su kupili stan (na drugom kraju grada),uklopio se bez ikakvih problema
    cijelu prvu godinu su ga vozili u školu (svaki dan relacija Vrbani-Jordanovac-Sv. Nedelja (tam radi) i popodne opet po njega)
    najćešće je to bilo na njenim leđima jer joj je muž često na putu
    uskakali smo svi ,kako je tko stigao
    on je siroče u školi bio već u 7:15
    bio je umoran,a i oni su padali s nogu
    trajalo je godinu dana i onda su preselili

ja bi ju upisala u školu koja je po mojim kriterijima bolja
    mislim da je bitno da dobije dobre temelje za dalje
    škvadru će naći
    navečer će ići ranije spavati i sve će biti o.k.

meni zvuči jednostavno,a kad dođe do toga onda ću i ja pisati po forumu

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jedan mali offtopik na temu kvalitete škola i utjecaja...ja sam htjela upisat ST 3.gimnaziju. Prvu slijedeću po kvaliteti nakon zagrebačke 5. Ili tako nekako. Uglavnom, najbolju školu u kraju
    Odustala sam jer mi se nekako...vrtilo od pomisli na ustajanje u 5ipo, popodnevni tjelesni, čitav dan u St...pa sam upisala običnu omišku SŠ u kojoj su ukomponirane i gimnazije i elektro i turistička i kuvari i konobari i frizeri i skoro svima drže isti profesori. Nepoznati u širim krugovima, nikakvi mentori ni lale :/
    Ispred škole se pušilo ko u dimionici pršuta, svaki 3.dan je bila najavljena bomba i događale su se svakakve standardne gluposti.

Moj čitav razred je upisao faks. 2 cure višu. Svi su završili ili su pred kraj.
    mmovi iz 3. nisu. Ima ih genijalnih, ima, al više od pola je zapelo negdje. :/

Alles ist relativische.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ok, i sad kad pomislim kako sam "riješila" dijete... pitam se hoćmo li MI imati snage/energije/mogućnosti za razvažanje...
    Npr, nije mi odbojna mogućnost da Orka ide u školu u koju ide M. od pace.
    Ili u Laginjinu, u koju će ići Tweetyčin Fran...
    Ali, što ako mi sve to dosadi, bude fizički preteško?

Baš sam dosadna, ali ja volim iščupati sve najlošije scenarije, pa onda biti sretna ako se nikada ne dogode

Kod nas, naime, nema uskakanja sa strane, na bake i djedove u tom slučaju apsolutno ne možemo računati.
    Ni jedan jedini put.

(Samo na Tweety)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, draga, ja sam pred 2 godine imala istu dilemu. Razvažanje je jedan od razloga zašto sam ja odbila prijedlog pedijatrice da dijete upišem u Suvagovu školu. Zdrava pamet (dijete nije bilo ni blizu u tak lošem statusu da bi mu trebala takva škola) i logistika! Imam ja još jedno dijete, posao itd.

Nisam znala što i kako.... Pregrizla sam, pregledala škole u kvartu, a onda otišla do učiteljice (jedne od dvije koje su trebale preuzeti prve razrede u odabranoj školi - upoznala sam je na pripremnom roditeljskom u vrtiću), dogovorila sastanak, ponijela papire, povela sina i nadala se najboljem. Uspjelo je... iako nisam bila sigurna da će moj sin k njoj u razred, dospio je.

A sad - nije to lagana odluka... Ja bih ovako - prvo isprobati koliko vremena odnosi razvažanje, razmisliti što bi za to vrijeme mogla raditi s djetetom da ne moraš razvažati itd... Otiđi u bliže škole "njušiti" i šacati kako to izgleda, prošetajte se da vidiš kako bi to eventualno išlo kasnije, popričaj s drugim roditeljima itd itd itd... Sve to treba upariti i s potrebama druge djece i našim potrebama/mogućnostima.

Djeca nas trebaju zdrave i žive, a ne mrtve umorne! Lako je na forumu razglabati za i protiv... čeka te to u 3d životu. Svaki dan! Ne radi se samo o prvom razredu. Kasnije dolaze izborni predmeti, vanškolske aktivnosti i sl. Ja sam mijenjala POSAO da budem bliže (još u vrijeme kad su klinci bili u vrtiću) i ne žalim. To je bila moja odluka. Puno toga treba uzeti u obzir. Kako god bilo - jednom kad je odluka donesena, nadaj se da je najbolja. Ako pak se pokaže da nije - mijenjaj! Pa nije to 10 zapovijedi i nije uklesano u kamen. Ljudi se sele, razvode, svašta im se događa... Iz razreda mog starijeg u prvoj godini odselilo se četvoro, a došlo (mislim) troje! Sve je to za ljude. Sretno!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo našeg primjera- mi nemamo bake ni dede, niti frendove koji bi nam uskakali oko djece. F. je krenuo u školu blizu kuće a K. i dalje u vrtić vozimo. I tek je mjesec dana škole i ja sam mrtva, baš ono mrtva umorna.

Prije posla kuham ručak i pripremam doručak za F. jer nisam htjela da doručkuje u školi jer sam 100% sigurna da ne bi ništa pojeo u školi. Njega max 2 puta tjedno vodimo na sport, a K. prešućujem bilo koju aktivnost, jer sam preumorna i uopće ne zmnam kako bih ju tamo odvela.

Valjda to ima veze s mojim godinama, nemam pojma.

Ili treba vremena da se uhodamo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, što ako mi sve to dosadi, bude fizički preteško?
    Ne kuzim sta mislis? Sta ako ti dosadi i bude pretesko? U koju god skolu da se upise Orka, ici ce svaki dan daljnjih osam godina, i tesko je usaltat se u krutost svakodnevice i nemogucnost improvizacije. To nije nesto sto cete prilagodjavat vasim potrebama, nego vase potrebe prilagodjavate tome. Bas zato mislim da ti je skola u Travnom predaleko, i po meni s obzriom na lokaciju gdje zivite mislim da bi bilo fizicki pretesko. I vama roditeljima, i njoj. Osim ako ne planiras da ti se dijete preseli k mami, a znam da to ne mislis.
    U Travnom ti je prednost da ti je moze mama po potrebi preuzet i odvest k sebi doma. Al rekla bih da ti je to jedina prednost. I da ti to nije svakodnevna varijanta.
    Ako ju tata ujutro odveze, moze li ju on skupit (kada), mozes li ju ti skupit?
    U nasoj skoli ju mogu ja preuzet, ionak sam u pol 4 tamo, skupljam djecu iz skole, vrtica, svoju tudju po potrebi

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja bih nasla skolu sto blize domu, a nije ona prva navedena.

Ne bih dijete slala u skolu u kojoj se ne osjeca sigurno (koliko god ta sigurnost, mozda, bila lazna). A skola pred kojom se pale kante za smece to ocito nije, neovisno o programu i uciteljima.

Vezano uz skolu u Travnom, pitanje je: Zelis li uistinu da slijedecih 8 god Orka provede u drugom kraju grada? Ne preselis li se tamo, koliko ce oa vremena provoditi s vama? Nece moci na izvanskolske aktivnosti ni druzenja, osim ako ce provoditi vecinu dana tamo? A zajednicki referati, zadaci?
    Sto ako se (nedajboze) TM razboli, ili nesto, pa ju nece moci vozitii, imate li neki backup plan za prijevoz?

Krecem od postavke cijele osnovne skole jer, mislis li je preseliti kad krene u visi razred, cijela koncepcija putovanja nema smisla.

Dakle, prva recenica.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja ne zivim u Hr. al cu ipak napisati kako bilo kad je moj stariji sin krenuo u prvi razred
    mi smo takodjer isli na "dan otvorenih vrata" pogledati skolu u kojoj bi on po adresi stanovanja ovdje trebao ici,no ta skola mi nije nikako bila sjela.
    odlucila sam posto poto otici i do drugih skola.
    nasli odmah nakon ove prve onu koja nam se svidjela i tamo sam ga upisala.
    svako jutro sam se ustajala sa njim i vodila ga autobusom do skole,prva dva razreda je bio nakon nastave na produzenom cuvanju u skoli (ne znam kako se kaze u hr. ) dok sam ja radila,nakon posla sam opet isla do skole po njega i tako svaki dan te dvije skolske godine.
    kasnije sam zatrudnila pa posto sam bila kuci nije bilo potrebno da provodi u skoli cijeli dan.

posto je ovdje drugaciji nacin skolovanja nego kod nas,nakon 4. raz. se opet trebalo upisivati dalje
    i ja sam na isti nacin trazila iducu skolu (ovoga puta je bila u pitanju gimnazija,al moji kriteriji su bili isti)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer je F. prvi put zakasnio u školu i to zato jer zbog radova doma spavamo kod bake na drugom kraju grada. Krenuli smo debelo na vrijeme ali smo zapeli u prometnoj gužvi. Najviše sam se iživcirala ja - a toga bi vjerojatno bilo više tokom godina.

Zato smo danas došli 15 minuta ranije.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

neki dan razgovara mm s kolegicom i spomene našu kvartovsku školu. kaže ona: ako ste pametni djecu nećete poslati u tu školu! to je živi horor. necakinja je tamo krenula ali su je prebacili u drugu školu kad je krenula u 2. razred. ja sam svoje troje djece poslala u drugu školu jer mi nije padalo na pamet da idu tamo.
    žena je pedagog, dobro zna kako funkcioniraju škole, i ako ona kaže da je škola horor, ja joj vjerujem.
    dakle, apricot, savjetujem ti da ne šalješ Orku u kvartovsku školu
    ja svoje dijete sigurno neću...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo novosti iz kvartovske škole:

http://www.retkovec.net/content/view/90/1/

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ajme :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što je po vama u ovom priopćenju i odluci Učiteljskog vijeća sramotno?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možda da pitaš autora teksta?

ali zatvaranje vrata roditeljima svakako nije pohvalna odluka; škola ne može funkcionirati ako nema sprege nastavničkog/profesionalnog kadra s roditeljima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam mislila na novinski članak, jer u više sam sličnih situacija imala prilike "uživo doživjeti" kako izgleda kada nešto što se događa npr. u školi, prezentiraju novinari.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svi znamo kako u svakoj školi postoje učenici koji mogu raditi probleme.
    ili oni koji ih i rade.
    postoje i "problematični" nastavnici.

ali, ako školski ustroj funkcionira onako kako ne bi trebalo, onda je to stvar te ustanove i, da su svi majni, opet ne može valjati.

nema dakle potrebe izvlačiti pojedinačne slučajeve, ja sam govorila o školi u cjelini.

urša, mislim da tekst nije pisao novinar, to je web stranica naselja.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam dal ovo ima veze s odlukom školskog odbora, da li ju je potaklo ali evo priče...
    prije desetak dana u kvartovskom konzumu priča čovjek s prodavačicom, kaže da je upravo bio u školi. njegovog su sina (4. razred) jučer pretukla dva klinca (6. razred, to im je već 3. put da su to napravili). on je već bio u školi nekoliko puta ali su mu od razrednice do ravnatelja rekli da ne mogu ništa napraviti jer ga nisu istukli U školi nego ISPRED škole, nakon nastavei da, eto to se događa. ?! :?
    nakon 3. puta čovjeku valjda dosadilo i otišao u školu za vrijeme velikog odmora, ispred škole našao tu dvojicu šestaša i svakome opalio po jednu šamarčinu uz poruku da ako mu opet dirnu sina kad ih idući put uhvati lomi i ruke i noge i zube.
    ja slušam i ne vjerujem. kao nije ok da stariji klinci mlate mlađe ali je ok da odrastao čovjek tuče dijete???!!! prodavačica kaže da je dobro napravio jer zna ona o kome se radi. ostali koji su slušali priču također zaključe da nema drugog načina kad već roditelji neće ništa poduzeti a školu boli briga. i da će sada ti klinci malo bolje razmisliti prije nego opet krenu nekoga tuči.
    hoće li?! :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    hoće li?! :/
    Hoće.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neće. Čovjek je vjerojatno riješio svoj problem, ali ova dvojica će naći drugu žrtvu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ali zatvaranje vrata roditeljima svakako nije pohvalna odluka; škola ne može funkcionirati ako nema sprege nastavničkog/profesionalnog kadra s roditeljima.
    Kod nas je također od ove godine ograničeno kretanje roditelja po školi tj ne mogu se slobodno prešetavati do razreda, po garderobama i blagovaonici (dežurni učitelji dočekuju djecu na vratima i tu ih preuzimaju). Roditelji se trebaju najaviti unaprijed telefonom ili na porti škole kada dolaze učiteljima, stručnoj službi ili u upravu i onda najnormalnije uđu u školu.
    Naše razloge za takvu odluku o ograničavanju roditeljskog prešetavanja po školi prezentirali smo Vijeću roditelja i oni su nas jednoglasno podržali 8)

btw: meni osobno je prilično odbojno sročena i napisana ta obavijest na vratima (je li na vratima?) OŠ Re

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Neće. Čovjek je vjerojatno riješio svoj problem, ali ova dvojica će naći drugu žrtvu.
    Pa da, čovjek je riješio svoj problem. Nek svatko rješava svoj, kad već roditelji i država ne rješavaju.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Puntica, nisi rekla što bi po tvome mišljenju taj tata trebao napraviti da riješi problem.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

AdioMare, problem nastaje kad tata ošamarenog učenika reagira. Nažalost često tata NE reagira kad lijepo razgovaraš s njim i zamoliš da dotjera u red sina, ali kad mu ga netko flisne ili zaprijeti - e, onda se dolazi u školu s pištoljem ili sličnim artiklom :/ .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    ali kad mu ga netko flisne ili zaprijeti - e, onda se dolazi u školu s pištoljem ili sličnim artiklom :/ .

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Trilian prvotno napisa
    Puntica, nisi rekla što bi po tvome mišljenju taj tata trebao napraviti da riješi problem.
    mislim da nasilje rađa nasilje. ako njegov sin nauči da je ok to što njegov tata radi onda će za dvije godine taj sin biti onaj koji tuče mlađe po školi.
    osim toga NIJE NORMALNO i nitko me ne može uvjeriti u suprotno da odrastao čovjek tuče djecu, ni svoju a kamoli tuđu!? kako bi bilo vama da vam se dijete s nekim potuče u školi i onda još dobije batine i od nekog tate?!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Kod nas je također od ove godine ograničeno kretanje roditelja po školi tj ne mogu se slobodno prešetavati do razreda, po garderobama i blagovaonici (dežurni učitelji dočekuju djecu na vratima i tu ih preuzimaju). Roditelji se trebaju najaviti unaprijed telefonom ili na porti škole kada dolaze učiteljima, stručnoj službi ili u upravu i onda najnormalnije uđu u školu.
    Ovo mi se čini kako sasvim ok rješenje.
    Nema ni potrebe da roditelji "glavinjaju" školom bez razloga; to je nečije radno mjesto i mjesto koje nije otvorenog tipa.
    Ali ovaj "proglas" OŠ Retkovec mi zvuči kao "Daje se na znanje"!
    Iz 1941.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    kako bi bilo vama da vam se dijete s nekim potuče u školi i onda još dobije batine i od nekog tate?!
    Draga puntica, imaš li ti uopće pojma što znači kada ti dijete netko tri puta premlati pred školom? Dijete ti je rođeno ove godine pa si to ni najmanje zorno ne možeš predočiti, ali ja mogu. I ne znam što bih napravila, a možda i znam.
    A one fore da nasilje rađa nasilje možemo primjenjivati na svojoj djeci od 0 do 7. Djeca su onda takva ili nisu, ne povampire se iznebuha. Znaš ono, nije ti od Boga, već od roda. I ne brini se da će jednom deranu od 14, 15 koji se tuče po kvartu od kako zna za sebe (jer ga je otac tukao, zanemarivao ili tukao mamu) biti važna pljuska manje ili više. Vrlo važno, ako će se okaniti mog djeteta.
    Ali onda se događaju ove stvari koje spominje čokolada.

No to nije tema i neću više uzurpiravati ovaj topic, ali snebivanje nad suzom jednog delikventa koji mlati djecu po ulicama i pred školama ispred očiju svih nas me jednostavno tjera da reagiram ovako. I ne daj Bože da mi se netko okomi na moje mirno, dobro, drago i pristojno dijete, ne znam što bih tada napravila ako škola i policija ne bi reagirali. I to ne nakon treći :shock: , već odmah, prvi puta. Toliko.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Samo da dodam, druga je stvar kada se zakači s vršnjakom, pa u nedostatku verbalnog poravnaju travu. Ali presretanja u cilju premlaćivanja i bilo kakvog drugog maltretiranja iz čista mira (?!?!?!?) nisu u toj kategoriji "razmirica" sa vršnjakom.

Sad me stvarno dosta, sori apri.

Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •