Pa gomila bio zitarica ili mahunarki npr. iz dm-a je iz Kine. Sigurna sam da i ostale bio marke prodaju njihovu hranu.
Pa gomila bio zitarica ili mahunarki npr. iz dm-a je iz Kine. Sigurna sam da i ostale bio marke prodaju njihovu hranu.
ništa iz Kine nije sigurnoZorana prvotno napisa
nažalost
Hm. Cekam da se jos par frikova javi.
Sta je npr. s talijanskim....u biti nevazno, vazno da je bio i da je uvozno, a i to zagadjuje okolis, prijevoz i sve ostalo....sta je u tom slucaju bolje?
meni je vaznije da raste blizu, bar tisucu kilometara, nego da ima etiketu bio
i zbog zagadjenja transportom, ali i zato jer mi je to prilicno cudno
ne kuzim bas kako voce koje brzo truli oni mogu transportirati iz juzne amerike u zagreb a da sprijece gnjilez? tata mi je pomorac i jednom su prevozili banane, nakon tog nam ih je godinama gadio.
mogu samo potpisatiivarica prvotno napisa
Ivarice, a ove dugotrajne namirnice ko npr. leca, proso itd? Ako se ne varam, Alnaturin proso je iz Kine. Leca isto tako.
kupujem ove iz bio i bio, oni su nizozemska, belgija i slicno
evo sad sam se izvukla iz kreveta gledat rizu i lecu sto sam kupila u gardenu, marke ECOR
kaze zemlja porijekla italija
najbolje je ono šta ja uzgojimZorana prvotno napisa
u svom bio-vrtu
načula sam da imamo eko-uzgoj janjaca u zaleđu Šibenika .. priča se .. :/
nalazim se i na par poljoprivrednih foruma pa ti mogu reči da eko poljoprivreda je kod nas .... slabo i nikako raširena
ostaje Mavrović .. i tko još?
a kakva su to eko jaja koja ima za kupiti? mislim, po cemu su ona eko? :?
od eko kokeemily prvotno napisa
![]()
u pitanju je ishrana kokoše
prskanje, vosak, niske temperature, rano branje, hibridi .. normalno kod transporta običnog voćaivarica prvotno napisa
no baš u eko proizvodnji je to praktički nemoguće (osim smrznutog ili konzerviranog) jer ti voće i povrče struli a ne smiješ prskati. ima sorti otpornih na dug transport .. rijetke
jedan od problema širenja eko-tržišta je i transport, mali je radijus od poljoprivrednika do kupca (mali u odnosu na klasičnu poljoprivredu)
Pa ne bih bas rekla, s obzirom na moju bio alnatura lecu.Ili bio banane.
leća je sjeme, ona može trajati stotinama godina i niknutiZorana prvotno napisa
Sjever afrike? nije tako daleko
eko jaja sretnih kokaemily prvotno napisa
na ta misliš? meni je to super fora...imam dojam da u kokošinjcu vlada harmonija, kokice sretno žive, veselo trčkaraju, druže se...milina!![]()
i ja bi tako![]()
U kojem kokosinjcu? I moja baba ga je imala pa i nije bila bas milina od harmonije medju zivinom.![]()
McGrubi, dajes onda zeleno svjetlo za te dugotrajne kineske bio fore? 8)
Prijavljujem zaheb. PRoso je iz Kine, Leca iz Turske, tjestenina iz Italije.
kako misliš u kojem kokošinjcu? u bio kokošinjcu, naravnoZorana prvotno napisa
![]()
mislim, bio jaja sretnih koka, da mi je samo znati ko je to smislio?! i da mi je fakat vidit koliko su te koke sretne![]()
![]()
kokoše su valjda priglupe da bi bile depresivne "It's a living"
prehrana kokoše će utjecati na kvalitetu jaja, kao i loša prehrana
npr. kokoše hranjene kukuruzom će imati tamnožuta žumanjca
zbog svega što se u zadnje vrijeme čuje iz Kine ...Zorana prvotno napisa
Dobro sto su priglupe, ali valjda je fora u tome da ne smiju biti zivcane?![]()
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/d...age_2_1313.jpg
ako se ne crknu od depresije .. valjda im ne smeta
ali opet ... i ljudi znaju živjeti u svakakvim uvijetima , čak sličnim i tom
pa da inače bi snjele nervozno jajepuntica prvotno napisa
![]()
eko ili bio je izraz koji označava odsustvo umjentih gnjojiva i ostalih umj. aditiva
ne psihičko stanje
OzbiljnoGledala sam vise reportaza o uzgoju peradi i to je katastrofa sto su zivotinje u tim malim kavezima radile jedna drugoj. I stvarno je bilo tuzno za gledati. Pocevsi od toga kako su izgledale pa nadalje.
kajganuMGrubi prvotno napisa
![]()
OK, ali sta onda s npr. zivcanim kravama i njihovim mlijekom?
ja sam gledala neki dokumentarac o hrani tj. mesu
postoji dolina tekućeg gnjojiva (tao nekako prijevod s njemačkog) u njemačkoj, gdje su aktivisti ušli u tovilište purica, one ogromne hale
nivo amonijaka u zraku u visini njihovih kljunova je bio debelo iznad dopuštenog, u takvom načinu držanja velikog broja purica, lošeg zraka, bez Sunca, veliki su problemi sa oboljevanjem (slaba imunost purica - slab organizam) pa ih moraju cjepiti i šoipati antibioticima)
pa sam gledala kako od ostataka mesa (uz kosti i ls.) uz pomoć nekih enzima spoje te komade u "fini" šnicl
da se zabrineš
ja više volim koku iz Vindije nego onu od mog svekra
mada su objehranjenje istom "smjesom" , no moj svekar nema kontrole i točna doziranja, pa je meso .. sa nekim specifičnim bljak mirisom
to je "smjesa za tovilice" .. i točka
dalje ne razmišlja, sastav ne čita ... takvi su naši seljaci
zadime ih travom, budu to extra happy kraveZorana prvotno napisa
![]()
I ja bih to mlijeko.![]()
a mene zanima nekaj drugo..
jel itko može reći ima li u ZG za kupiti nešpricane mandarine ili naranče, naravno naše HR?
mi još nismo dali niš takvo svojoj curki, a jaako bi rado..
Mi uglavnom kupujemo sve u Bio bio, Alnaturu u DM-u, sada Gardenu i Severu. Naravno da ne mogu biti u ništa 100% sigurna, no sklona sam vjerovati da su deklaracije točne. Zaista sam zadovoljna i okusom i kvalitetom. Skuplje je od hrane koju smo prije kupovali u svakom pogledu i vjerojatno s dolaskom konkurencije i cijene će biti niže, no skuplje će zasigurno uvijek biti. Doslovno sam počela postepeno se navikavati na cijene na način da sam uvodila pomalo nove namirnice i s vremenom promjenila "cijenu u glavi". Primjerice, više ne razmišljam da suncokretovo ulje ošta 10-ak kuna, već pola litre košta 15. Čitajući deklaracije na proizvodima koje sam nekada jela uvidjela sam koliko nezdravih i štetnh stvari ima, pa mi je doslovno postalo preskupo dati i 1 kunu za nešto što je loše. Također, poučena iskustvom koliko se namirnica ne pojede ili baci, odlazim u kupnju sa tjednim jelovnikom i rijetko odstupam od toga. Inače mislim da je stvar složenih prioriteta. I kada ne bi mogla živjeti na način koji me zadovoljava prije bi s vrha prioriteta ukonila odjeću, putovanje ili izlazak nego zdravu hranu. Istinski vjerujem da ono što unosimo u sebe uvelike utječe ne samo na fižičko zdravlje, već i na psihičko! No, tu sad iz mene progovara moja struka..
Ima nešto u ovome što vila kaže, ali ja kad uđem u bio bio, prije sam vani nego nutra, jer su cijene prestrašne. :/
Moji svekiji ne špricaju apsolutno ništa, pomidore s nekom tekućinom od koprive koju sami naprave, koke hrane kukuruzom i ostacima od hrane, zečeve travom, to je itekakva razlika od kupovne koke. Domaćoj treba više od duplo vremena da se skuha od kupovne, ali opet ne znam opravdava li to tolike cijene bio proizvođača. :/
Još me nešto mori, pitanje je koliko je išta bio danas, kad su tlo i zrak zagađeni.
zagađenje tla i zraka ... zanemari
eko uzgoj ne možeš napraviti na smetlištu
tlo i vode su zagađene zbog klasične poljoprivrede
ljudi špricaju hebricidima korove i ne razmišljaju šta u tlo stavljaju :/
u eko i bio proizvodnji su dopušteni čajevi i juhe od : pelina, koprive, luka, češnjaka, gaveza, kamilice, poljske preslice , sve od reda biljke koje ljudi konzumiraju
a tu su i dobre bube
kada su moji roditelji kretali u ekološki uzgoj kupina, radili su kompletnu analizu tla i zraka, i svake godine im se radi stručni nadzor. Tako da ako neki proizvod ima certificiran eko ili bio znak s brojem potvrdnice i ovlaštenom nadzornom stanicom koja je obavila nadzor, ja im vjerujem.
Okus voća i povrća iz maminog eko vrta ima sasvim drugačiji okus od onog iz velikih marketa, npr. jagode, paradajzi, paprika, jabuke, itd.
Ovaj petak i subotu na Trgu Bana Josipa Jelačića se održava eko fest, gdje će se moći kupiti certificirani eko proizvodi hrvatskih poizvođača pa tko voli...
Aha, ili ti nadzorna stanica izdaje potvrdnice na lijepe oči :/ . Tu ne mislim na tvoje ili na obične male ljude nego na one kojima je trenutno baš fency time se baviti. Mogu oni potvrdnicu i platiti.Mihovil prvotno napisa
Ne mogu govoriti u ime drugih, ali znam na koji način moji roditelji dolaze do potvrdnice. I kako sve što rade, od obrezivanja, prihranjivanja, košnje, branja i ostalih aktivnosti, vode dnevnik.
S obzirom u kojoj državi živimo, vjerujem da ima svega.
I ja znam kako tvoji roditelji dolaze do potvrdnica, prema važećim zakonima i pravilnicima. A znam i kako ih neki zaobilaze. Zato kažem da kod nas taj eko znak i nije neka garancija.Mihovil prvotno napisa
nažalost, moram ovo potpisatiMihovil prvotno napisa
![]()
no daleko manje nego u klasičnoj poljoprivredipuntica prvotno napisa
Sezonske namirnice kupujem bilo gdje - ne isplati ih se ičime tretirati.
Ostalo je predmet procjene. Većina bio proizvođača debelo zloupotrebljava rupe u bio propisima i jako sam podozriv. Gnojenje nije zabranjeno, a to znači velike vrijednosti nitrata.
Svi bio dućani nude industrijski silovane proizvode od problematičnih sastojaka poput soje, kao da se radi o najzdravijim namirnicama uopće. Radi se o teškoj zloupotrebi povjerenja.
Isto tako su bio dućani utočišta etički promašenim proizvođačima poput *****-a i cijele palete proizvoda koji krše kod. Jadno.
Zalazim u bio dućane samo kad tražim neku teško dobavljivu namirnicu poput smeđe basmati riže ili amaranta. Decit.
gnjojenje nije zabranjeno, ali su zabranjena umjetnja gnjojiva
biljka iz zemlje, iz prirodnog izvora uzima koliko joj treba
kod umjetnih gnjojiva ona se lako overdozira, no to izaziva i oštečenja na biljci, takoreči rak
Isto je i s upotrebom gnojnice: biljka se overdozira. A bio.
gnjojnica je bljak, fekalije beštija , tekuće blato, fermentira .... bljaaaakDavor prvotno napisa
puno bolja opcija je korištenje glista, tj. gnjoj iz staja , dati glistama na razgradu, treba dodati vlakana (sijeno, slama ...) i za neko vrijeme imaš vrhunsko gnjojivo
prilika za nabaviti nešto ekološki uzgojeno:
10. ŽUPANIJSKA IZLOŽBA "ZAGORJE, TRNAC STARIH SORATA VOĆA"
DONJA STUBICA, 11.-12. listopada
od bio proizvoda kupujem najviše Alnaturu, nekako vjerujem njemačkoj markici više nego našoj :/
Živiš u zabludi, baš se sezonske namirnice najviše tretiraju i najmanje se pazi na karencu. Recimo, paradajz bereš za 5-7 dana, od toga 3 dana loše vrijeme, kiša, paradajz će napast bolešćina ako ne reagiraš, a ako ga pošpricaš neće ti proći karenca do berbe.Davor prvotno napisa
Trik pitanje: prodati ili baciti???
Mislim, mene je frajer tražio da mu prodam fungicid za salatu koji se NE VIDI :shock: !!!
Imam dva makrobiotičara u firmi. Jedan kupuje SVE u bio&bio, drugi samo žitarice i soja soseve. Budući da je ovaj prvi debelonovčaničkić moj guzda, onda se tu i tam ja prošvercam.(Spremam mu gablec. Ja koza. I ne dobivam veću plaću. Zato je dobar sa mnom). Sa Viana čokoladama!!! MLJAAAC! Kupim integralnu tjesteninu. Tofuneza mi je ok, ali ne previše. Pita zeljanica +5. Miso juhe ok. Povrće iz konzerve - ne vidim razliku. Povrće svježe - isto ne vidim razliku osim po vanjskom izgledu (ove "netretirane" imaju hrapavu koru, jabuke sa piknjama). Zobeno mlijeko i rižino - ok po ljeti, ali preskupo. Gotove stvari (tofu grill, seitan, pa viener šnicli i ćevapčići, salame)- to je meni bljak. Stavljen je neki začin koji me smeta i mislim da su ga stavili samo zato da prikriju loš okus. Vegetarijanstvo mi je prihvatljivije zbog okusa, raznovrsnosti namirnica i dostupnosti. A i makrobiotička prehrana ne potječe iz naših podneblja. Kao alge iz oceana koje stižu iz Japana su super. A naše Jadranske?!
ja bas danas idem u bio.bio po integralnu tjesteninu na snizenju (ako je jos ima) i bundeve!!