Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Francuska salata

  1. #1
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno Francuska salata

    Tražila sam po pretražniku ali ne mogu naći.
    Znam da ima puno verzija i kombinacija, netko stavlja jaja, netko jabuku, netko sa senfom, netko sa šunkom....

    Kako je vi radite?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    pod stresom
    Postovi
    1,827

    Početno

    2 x smrznuto Ledovo povrće (mrkva, krumpir, grašak) (ili ako imam inspiraciju sjeckam ali rijetko)
    4-6 (ovisno o veličini) jaja tvrdo kuhana
    pola velike tegle (720gr) kiselih krastavaca
    sol, papar
    majoneze koliko popije (ali neka pikntnija majoneza - npr. zvijezda mi je preblaga a ako koristim nju ulijem dvije žlice tekućine od kiselih krastavaca i 1 žlicu senfa)

    malo brendija (u francusku i sve rižote na kraju umiješam brendi)

    i to je to... ne volim jabuke ni šunku unutra... najjednostavnije meni često bude i najljepše...

  3. #3
    †marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    685

    Početno

    2* ledo mrkva-grašak
    jaja
    krumpir običan isjeckam
    sve to zajedno kuham u zepteru sa malo vode
    kada se ohladi dodam
    kiseli krastavci
    majoneza ( obavezno zvijezda )
    senf
    papar
    sol
    sok od limuna

    ako znam da će se pojesti taj dan dodam 2 žlice vrhnja
    ako treba stajati onda ne

    jednom sam krumpir zamjenila sa mini malim pužekima ( tijesto )
    i isto je bilo super ...

  4. #4
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Marival, koliko krastavaca staviš i koliko senfa?
    I jeli kuhate mrkvu i grašak u slanoj vodi ili solite naknadno?

  5. #5
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Mrkva, krumpir, jaja, grašak, kiseli krastavci i majoneza, malo soli i papra. Bez velikih filozofija.
    Meni je najbitnije da su namirnice jako sitno nasjeckane.

  6. #6
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Mi kuhamo frišku mrkvu, krumpir i jaja.
    Kisele krastavce, grašak, jabuku, malo senfa, majoneza i začini.
    MM radi francusku, bolju od njegove nisam nikada jela.

  7. #7
    †marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    685

    Početno

    Citiraj Trina prvotno napisa
    Marival, koliko krastavaca staviš i koliko senfa?
    I jeli kuhate mrkvu i grašak u slanoj vodi ili solite naknadno?
    ha teško mi je to reći ... ja to onak od oka
    cca pola teglice na dvije vrećice ledo- mrkva-grašak

    mrkvu, krumpir i grašak malo posolim prije kuhanja ... a onda na kraju doradim kako volimo

    i senf ti ide po ukusu ... cca 2 žlice na tu količinu stavim

  8. #8
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Mrkva, krumpir, grašak, kratsavci, jaja i majoneza.
    Sve kuham doma ( smrznuto mi se ne sviđa jer se raspadne i nema mi dobar okus).
    Svakakve omjere sam isprobala i najbolje mi je kad stavim svega isto. Znaći na vagu i sve isto. Čak i jaja važem
    Kuham obavezno u slanoj vodi.
    I jedan tipp mrkvu ogulim i kuham cijelu - puno lakše se reže i prije si gotova.

  9. #9
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Svi znači stavljate jaja. A meni to nikad nije bilo jasno jer je ionako majoneza jaja i ulje. Aj probat ću onda i sa jajima i sa jabukom. Valjda će nešto biti od toga.

  10. #10
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Mrkva, krumpir, grašak, kratsavci, jaja i majoneza.
    Sve kuham doma ( smrznuto mi se ne sviđa jer se raspadne i nema mi dobar okus).
    Svakakve omjere sam isprobala i najbolje mi je kad stavim svega isto. Znaći na vagu i sve isto. Čak i jaja važem
    Kuham obavezno u slanoj vodi.
    I jedan tipp mrkvu ogulim i kuham cijelu - puno lakše se reže i prije si gotova.
    Neću ni ja smrznuto. A i ovo ostalo(mrkva, krumpir) sve kuham u komadu pa rezuckam kad se malo ohladi

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja ne stavljam jaja
    jabuku kako kad, u zadnje vrijeme da, jedna kiselkasta jabuka napravi salatu lakšom

    mrkva, krumpir (kuham i sjeckam, isto sjeckam kad je kuhano), grašak
    krastavci
    jabuka
    majoneza, sol, papar
    i to je sve
    sjecka se na veličinu graška, da sve bude jednako

  12. #12
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ocijedim konzervu graska

    ogulim krumpira i nasjeckam na kockice koje nisu vece od goreocijedjenog graska i da ga nasjeckanog bude koliko istog tog graska

    ocistim mrkvu i isto ko s krumpirom

    stavim mrkvu pa na nju krumpir u mrezu i u lonac i skuham na pari

    nasjeckam kiselih krastavaca recimo skoro koliko ima graska, al na jos sitnije

    kad se mrkva i krumpir ohlade, pomijesam s graskom, dodam sol, malo papra, zacinim ko salatu ( ulje maslinovo i ocat)

    dodam krastavce

    umijesam majonezu koliko pita, zlicu-dvije senfa (ovisno o kolicini smjese)

    frknem u frizider



  13. #13
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    da, i senf
    ja radim baš kao litala, jedino ne stavljam ulje ni ocat
    nego sok od limuna

    znači to sam zaboravila gore napisati, senf i sok od limuna
    majonezu, sol, papar, sok od limuna i senf izmiješam skupa sa se sve sjedini i prelijem preko povrća

  14. #14
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    no, da, ne zacinim tako da pliva nego eto, stavim maslinovog ulja i malo octa (ne treba puno jer su krastavci kiseli) cisto zbog arome i mirisa

  15. #15
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    2 paka smrznutog graška - kuham u slanoj vodi, da je al dente
    jedno 7 velikih mrkva - kuham u slanoj vodi, sjeckam sitno
    tegla krastavaca - sjeckam i cijedim u krpi - onako dosta stisnem da sva voda izađe
    5 krumpira skuham u kori, sjeckam na male kockice
    jedna kisela jabuka
    5 jaja
    pola teglice senfa
    jedan veliki limun
    još soli i papra, onako od oka
    majoneza
    stavim grašak, lagano posolim ako je potrebno
    stavim mrkvu
    krumpir - malo malo posolim
    jaja-malo malo posolim
    jabuku i na nju iscjedim veliki limun
    sve izmješam
    majoneza i senf zajedno, imješam
    što veća zdjela lakše je jer treba kao okretat da se neskaši
    probam-ako treba još senfa i limuna-dodam
    bitno mi je da se mkva i grašak ne prekuhaju, da bude hrskavo
    jooooj sad mi se jede 8)

  16. #16
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    ...(smrznuto mi se ne sviđa jer se raspadne i nema mi dobar okus)...
    Ne smiješ čekati da se odmrzne, pa tek onda stavljati kuhati, nego onako smrznuto bućneš u kipuću vodu. Tad se neće raspasti...

  17. #17
    roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Cherryville
    Postovi
    994

    Početno

    Ja recimo ne volim ledo povrće jer mi ima previše graška pa poprimi okus.... rađe sama odvažem koliko čega!

  18. #18
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Francusku rijetko radim jer sam lijena za sve to kuhanje i sjeckanje, a od Ledo povrća mi ne valja. A inače stavljam samo krumpir, mrkvu, krastavce i grašak + majoneza sa vrhnjem i malo senfa.

    Jako volim kad je u francuskoj sve sitno sitno nasjeckano, pa kad je majoneza nekako gusta (vjerojatno domaća) - ali moja nije takva.

    Zapravo, radim lošu francusku bolje mi je da se držim drugih salata.

  19. #19
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Sirovo ili smrznuto povrce, obavezno bez krumpira. Sitno nasjeckano. Tvrdokuhana jaja, zvijezda majoneza (lagana, po mogucnosti), brdo plavog vrhnja (12% mm). Brdo kiselih krastavaca i neke kisele jabuke, opet sitno nasjeckano.

    Ovakvu rade moja mama i baka i to je jedina koju (jednom godisnje) jedem.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno

    Srednju konzervu graška kuhnem u slanoj vodi.
    šest većih mrkvi skuham
    Pola velike tegle krastavaca (onih malih, jer su hrskavi)
    20 dkg šunke
    5 jaja
    Velika tegla + 3 velike žlice majoneze (zvijezdine)
    jedna velika žlica senfa

    sve na kockice, sve umiješati

    To je to...
    Svi vele da je dobra,

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Mi pripremamo isto kao snoopygirl s tim da stavljamo i sitno narezane seljacke sunke

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    KUham jaja, kuham mrkvu, krumpir, grasak. Domace krastavce (ako imam svoje, ako ne onda kupim obavezno one najmanje, ti mi imaju najfiniji okus). Pustim da pusti tekucinu - ne volim nista gnjecasto, znaci i kad se to sve skuha, pustim da se dobro ohladi, na cjedilu drzim jos jedno par sati dok ne vidim da mi je povrce skoro suho

    Krumpir narezem, jaja, mrkvu i krastavce, samo brzinski okrenem u multipraktiku (taman toliko da se ne pretvori u kasu). Isto napravim i s jabukom ( meni bez nje nije fino).

    Radim domacu majonezu, dodam senf, ubacim pola vrhnja ili cijelo, ovisno koliko imam smjese, popaprim i to je to.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    KUham jaja, kuham mrkvu, krumpir, grasak. Domace krastavce (ako imam svoje, ako ne onda kupim obavezno one najmanje, ti mi imaju najfiniji okus). Pustim da pusti tekucinu - ne volim nista gnjecasto, znaci i kad se to sve skuha, pustim da se dobro ohladi, na cjedilu drzim jos jedno par sati dok ne vidim da mi je povrce skoro suho

    Krumpir narezem, jaja, mrkvu i krastavce, samo brzinski okrenem u multipraktiku (taman toliko da se ne pretvori u kasu). Isto napravim i s jabukom ( meni bez nje nije fino).

    Radim domacu majonezu, dodam senf, ubacim pola vrhnja ili cijelo, ovisno koliko imam smjese, popaprim i to je to.

  24. #24
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Ja sam francusku napravila u subotu (za jučerašnji ručak). Stavila sam grašak iz konzerve, skuhala mrkvu, krumpire i dodala kukumare. Ubacila majonezu, čitavo vrhnje, dvije žlice senfa i malo limuna+sol i papar. Ispalo je odlično! Uglavnom pojelo se u roku od odmah.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Kod nas bez jabuka, jaja i limuna.

  26. #26
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Kon nas bez senfa, izuzev što radim domaću majonezu u koju ide senf. Obavezno dodajem vrhnje jer ne volim previše majoneze.
    Povrće kuham domaće, ništa smrznuto.
    Ako koristim mrkvu i krompir iz juhe onda dodam grašak iz konzerve , a ostali dodaci jaja, krastavci,jabuka,majoneza, vrhnje - klasika.
    Majonezu radim bez jaja.

  27. #27
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    ja prestala stavljati krumpir u francusku, samo proporcionalno povećam mrkvu/grašak
    ne primjeti se a više mi nije bed ako stoji drugi dan

  28. #28
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    ...
    Majonezu radim bez jaja.
    KAKO? Kako? Kaaakooo??? :?

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj klmama prvotno napisa
    ja prestala stavljati krumpir u francusku, samo proporcionalno povećam mrkvu/grašak
    ne primjeti se a više mi nije bed ako stoji drugi dan
    pa zar krumpir nije "balzamiran" u majonezi/vrhnju/senfu?

    ja stavim ledov grašak i mrkvu
    skuham jedan krumpir
    jedno jaje (tvrdo skuham i "zrepam" vilicom)
    cca četvrtinu jabuke
    2-3 krastavčića
    tri majoneze
    jedno vrhnje
    žlicu senfa
    malo limunovog soka
    malo soli

    to mi je osnovni recept

    ponekad dodam malu konzervicu kukuruza
    ponekad tilzit sir narezan na kockice

  30. #30

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    201

    Početno

    Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    Srednju konzervu graška kuhnem u slanoj vodi.
    Ne kužim, zašto kuhaš grašak iz konzerve? Nije li on već gotov, skuhan?
    Ja uglavnom kuham zaleđeni ili svježi, ali čini mi se da bi se onaj iz konzerve raspao da ga još kuham?

  31. #31

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    zar nitko ne stavlja peršin?

    nije mi to to bez kuhanog peršina.
    ovo kupovno povrće mi je katastrofa. nekidan sam radila s njim jer su izričito naručili i to je čista bljuzga, skjuz maj frenč. dok se mrkva skuha, krumpir je kaša. užas. to veze nema sa francuskom.

    ne stavljam senf, ali vjerojatno zato što ga ne volim, pa mi ne paše nigdje. jabuku stavim, jer volim kad hrska.

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa nemoj uzeti tu kombinaciju s krumpirom; naravno da krumpir ne može valjati kad se smrzne/odmrzne.

    grašak nikad nije prekuhan ni gnjecav.
    mrkva jest ako se kuha sekundicu duže nego što je zamišljeno.

  33. #33
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj klmama prvotno napisa
    ja prestala stavljati krumpir u francusku, samo proporcionalno povećam mrkvu/grašak
    ne primjeti se a više mi nije bed ako stoji drugi dan
    Ne treba ti biti bed ako krumpir stoji drugi dan. Nije problem ako on stoji. Problem s krumpirom je ako ga se zagrijava (npr. u nekom varivu, koje je od današnjeg ručka ostalo i za sutra... ) !

  34. #34
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    zagrijava= podgrijava*

  35. #35
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Dream:

    kalimero (napisa):
    ...
    Majonezu radim bez jaja.


    KAKO? Kako? Kaaakooo???
    Pa to je recept tu sa foruma.

    2 čaše ulja
    1 čaša mlijeka
    sok od jednog limuna
    1 žlica senfa
    sol
    Izmiksati štapnim mikserom

    Ja više uopće ne kupujem majonezu, jer je trošim samo u francuskoj salati, a onda napravim sama i fina mi je. Probaj :D

  36. #36
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Lapis:

    zar nitko ne stavlja peršin?
    Ja sam jedno vrijeme stavljala , pogotovo kad uzimam povrće iz juhe i onda su me na poslu ubjedili da korjen peršina ne ide. S obzirom da ga nisam stavljala puno, nisam primjetila razliku.
    Ja u francusku salatu u vrijeme Božićnih blagdana kad imama mladog žita,narežem - škarama šišam žito po salati.

  37. #37

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    ide, u istoj količini kao i krumpir i mrkva.

  38. #38
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Ja isto tako uz sve već nabrojano povrće dodam i pastrnjak nasjeckan na kockice. On mi je posebno slasno povrće .
    Sve povrće skuham na pari, nasjeckam na podjednake kockice veličine graška, dodam kockice kiselih krastavčića i jabuke. Začinim solju, bijelim paprom i Hellmans light majonezom. (Prvom prilikom ću isprobati ovu domaću majonezu bez jaja, koju je Kalimero navela )

  39. #39
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Pa to je recept tu sa foruma.

    2 čaše ulja
    1 čaša mlijeka
    sok od jednog limuna
    1 žlica senfa
    sol
    Izmiksati štapnim mikserom

    Ja više uopće ne kupujem majonezu, jer je trošim samo u francuskoj salati, a onda napravim sama i fina mi je. Probaj :D
    Hvala, Kalimero ! Nekako sam propustila taj topic na kojemu je navedeni recept. Baš ću probati... jako me zanima.
    No, moram priznati da mi nekako nikako nije jasno kako se ulje i mlijeko mogu povezati u jednu homogenu smjesu konzistencije majoneze :? Neće li ulje radije plivati na mlijeku??
    Dakle, staviš sve sastojke odjednom u posudu i miksaš? Ne moraš dodavati ulje kap po kap, kao u izradi klasične majoneze sa žutanjkom?

  40. #40
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Sve se stavi odjednom u duboku posudu, uključi štapni i za par minuta imaš majonezu.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Ovu sam majonezu isprobala, jednostavna je, brza i fina.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Mrzim francusku u kojoj ima krumpira. Brrrrrrrr..........

  43. #43
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Sve se stavi odjednom u duboku posudu, uključi štapni i za par minuta imaš majonezu.

    Mmmm, evo, isprobala prije par minuta! Savršenstvo! Ovo mi je otkriće godine :D !
    Nisam imala limuna pri ruci, pa sam ubacila par zrna lim. kiseline. Sve ostalo po receptu. Čim sam uključila štapni, odmah se zgustilo . Instant - majoneza za 4 sekunde, a gotovo uvijek imaš sastojke doma!

    Kalimero, ljubim te u oko!

  44. #44
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Baš mi je drago da ti je uspjelo.
    Velike zasluge za to ima onaj čiji je recept, morala bi kopati po pretražniku da vidim od koga je krenulo, ali stvarno je dobro i jednostavno . :D

  45. #45

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    smile8 ili neki sličan nick, čini mi se

  46. #46
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Da smile8, tako je :D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •