zvuci glupo al kako pocinju
zvuci glupo al kako pocinju
Kako kod koga. Meni su počeli kao lagani menstrualni grčevi.
meni tek sad palo na pamet da neznam
prvi put je bio drip od pocetka do kraja
puno se pisalo o tome. evo ti par linkova
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=trudovi
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=180&Show=673
![]()
KAKO PREPOZNATI PRAVE TRUDOVE;
Trudovi uoči poroda nazivaju se prethodni trudovi i pripravni trudovi. Prethodni trudovi se javljaju i traju nekoliko dana prije početka poroda. Oni su nepravilni,traju oko 10 sekundi,male su snage,rijetki su,u razmacima od sat-dva. Bolnost im je ograničena,trudnica može opipati trud kao otvrdnuče maternice,a umjerenu bol osijeće obično u križima. Osnovna im je značajka da su neredoviti. Primjerice,tjekom dva sata se jave 4-5 puta,nakon toga nekoliko ih sati nema. Prethodni trudovi ne otvaraju ušće maternice.
Pripravni trudovi su oni neposredno prije početka pravih trudova. Oni su još uvijek nepravilni,neredoviti,ali ipak se javljaju nekoliko u sat vremena,bolnost im je poput prethodnih trudova,trajanje oko 20sec.,snaga im je tek nešto veča od prethodnih trudova. Još uvijek nema pravilnosti slijeda trudova,ali se ušće maternice ipak pomalo otvara,a vrat maternice skrati. Obično u vrijeme pripravnih trudova se iz vrata maternice i zatim iz vagine pojavi"sluzavi čep".
Pripravni trudovi mogu gotovo neprimjetno prijeći u prave trudove. O njima govorimo kad postanu ritmični,traju oko 30 sekundi,trudnica može pipati otvrdnuće stijenke maternice i istodobno osijeća bol u donjem trbuhu i križima Pravi trudovi se broje u njihovu pojavljivanju u 10 minuta. U početku su 1/10 minuta,traju po oko 30 sec., postupno postaju sve češći i trajniji pa su u drugoj polovini prve porodne dobi već 3-4/10 min,traju po 60 sec. Osnovno im je obilježje da su pravilni,redoviti,ne prestaju.
PRAVI ILI LAŽNI?
Lažni trudovi mogu trajati po 30 sec., Način širenja truda se bitno razlikuje kod pravih i lažnih. Pravi prirodni trudovi počinji pri dnu maternice te se šite prema vratu maternice. Kod lažnih može početi u bilo kojem dijelu maternice.
no
mene hvata tu i tamo onak ko menga ali bez ledja a nekad samo ona
ooo znat ćeš itekako kad su pravi ne brini... to je ona bol koju nikad prije u životu nisi osjetila i tako znaš da su trudovi.
Znas sta, kad te cope trudovi, znat ces!
Meni su svi govorili da trudovi izgledaju: a) kao menstrualni bolovi koji postaju sve jaci ili b) da se bol siri u ledja.
E sad, te kao menstrualne sam znala osjetiti po noci ili kad bi dugo hodala i sl pa mi je ginica rekla da su to pripremni trudovi. Uglavnom, ocekivala sam to famozno zatezanje prema ledjima - mozes zamisliti iznenadjenja kad me probolo u zdjelici. Ajd istina, tek kad se za 20 minuta ponovilo skontala sam da bi to mogli biti trudovi. S trecim za 15 minuta sam bila sigurna![]()
joooooj panikaaaa, jučer sam srela u trgovini susjedu koja je ponovno trudna (rodila je prije godinu dana) i kaže :"svim srcem ti preporučam epiduralnu, ja ovaj puta ne idem roditi bez nje". do sada sam imala dosta čvrst stav o tome da neću epi, ali sada mi svi govore da ju uzmem1 pa Bože dragi kakva je to nezamisliva bol kada i žene za koje sam mislila da su najčvršće i najsnažnije koje poznajem savjetuju da uzmem epiduralnu. KAKVA JE TO BOL?! PA NEĆU UMRIJETI VALJDA! :?![]()
![]()
umrijeti nećeš, to s epiduralnom hm...
i ja sam nakon prvog poroda još mjesecima govorila da iduće nema teorije bez epiduralne. međutim ni ona nije tako bezopasna, pa još kad pitaš za postotak rodilja koje uopće u Os rađaju s epi nekako nemam povjerenja u doktore koji bi to izveli. da sam u zg vjerovatno bih...
Hm, pa i ne mora biti. Mene trudovi nisu tako strasno boljeli, a bili su pravi. Dapace, puno stvari prije me gadnije boljelo od tih trudova. Kako sam znala da bih trebala krenut u bolnicu? Nisu prestali od 10 navecer do 6 ujutrobožana prvotno napisa
Tako da ma-ma i ostale cure, nemojte panicarit unaprijed, mozda i ne bude tako strasno. Drzim fige!
ja mislim da nema potrebe za epiduralnom (to je samo moje mišljenje). ja nisam ni čvrsta ni snažna ali opet nisam ni neka mrljavica. trudovi su me strašto boljeli ali da se izdržati. sad ću po drugi puta roditi i uopće ni ne pomišljam na epiduralnu.ma-ma prvotno napisa
Nečeš umrjeti sigurno,nijedna nije od bolova.Nemoj razmišljati kako ču ja to,nego reci samoj sebi to je nol kojom sam sve bliže i bliže svojem djetetu.Pri prvom porodu sam imala epiduralnu,rađala 25 sati,rekla sam nikad više.Drugi porod,16 sati prohodala trudove doma,zahvalila Bogu za svaki trud,došla u rodilište otvorena 8 cm,i rodila za sat i pol,ne sjećam se bolova u boksu,stalno naglašavam,bebač bio 5200g,56 dug,bez rezanja.Sve je u tebi,samo se oposti,porod je zaista prirodan čin,ako razmišljaš kako ću ja to preživjet,neće ti biti ugodno jer strah ti je neprijatelj!
Vau, Lupko, to je bil fajn komad bebe![]()
Ja se, nakon neopisivo dugog prvog poroda, drugog uopće ne bojim jer sam uvjerena da neću ponoviti iste greške, pošto sam si uglavnom sama bila kriva kaj je trajal 44 sata![]()
Došla sam prerano u rodilište, dozvolila da me strah potpuno obuzme i zakoči kad sam konačno dospjela do rađaone, pristala na stalno ležanje pod CTG-om i pristajala općenito bez pogovora na sve kaj su mi radili, a sve u strahu za bebu.
Ali zato čvrsto vjerujem u sebe i svoje tijelo ovaj put i ZNAM da će biti drugačije!
ps. prirodni trudovi, dok se krećeš i mijenjaš položaje kako ti odgovara i dok nisi pod dripom, su zaista sasvim podnošljivi, toga se ne moraš bojati ma-ma
Ne žuri u rodilište kako te ne bi prerano ubacili u fliper standardnih procedura, a ako iz nekog razloga moraš doći rano, dok još nisi dovoljno otvorena, bori se zubima i noktima da ostaneš na nogama i bez "preventivne" braunile u zapešću koja upravo sirenski zove da te vežu za krevet i filaju nečim![]()
kloklo prvotno napisa
e to bih voljela znati, kada krenuti? Bolnica mi je na nekih 20 min od kuće. I što ako mi pukne vodenjak,a trudova ni od korova?
I kad pukne vodenjak, imaš fore 12 sati da odeš u bolnicu. Ako ti se baš to dogodi, iskoristi što više vremena kod kuće. Najverovatnije (ako si u terminu) da će ti trudovi za to vreme krenuti.
kad pukne vodenjak, voda se i dalje obnavlja i beba nije u opasnosti. trudovi ce doci, samo ako im das sansu.
XFelix prvotno napisa
![]()
Babica Erika iz Vž-a je na predavanju na sajmu beba rekla da nema potrebe kretati prije nego trudovi budu na 3 do 5 minuta i traju po minutu i tako jedno sat vremena, odn. muževima je dala savjet - nema potrebe prije ići dok god žena za vrijeme trudova može razgovarati, odgovarati na pitanja, reagirati.
Tako je uspjela i mog muža smiriti, a to stvarno nešto znači - jer me do sad najradije htjeo s prvim trudovima odmah otpeljati (iako se ja ne bi dala).
Spomenula je da upravo prerani odlazak u rodilište pogoduje "aktivno vođenom" porodu uz drip, lijekove itd. Ako se dođe sa regularnim trudovima, uz malo povjerenja u sebe, manja je i šansa da će trudovi odjednom "nestati" kao ako su tek krenuli trudovi i žena je prestravljena dolaskom u rodilište, uobičajenim procedurama, ne zna što je čeka i slično.
dal moze puknut vodenjak bez trudova
p.s ja prvo rodila na drip tak da neznam kak trudovi krecu
da, može. i to nije baš scenario za poželjeti, koliko sam ja skužila zato što kada ti pukne vodenjak trebaš ići odmah u rodilište iako nemaš trudove. onda ti oni daju drip i onda te cvaknu dolje i onda te boli šivanje i ne možeš sjediti 2 tjedna i tak svakakvog veselja doživiš.
ma, bolje bi mi bilo (nekada si kontam) da se uopće nisam raspitivala o ničemu nego otišla roditi onak bez pojma- pa šta bude. sada sam samo zabrinuta i uplašena i strah me da ću biti žedna i sama i da neću moći dojiti i kaaaoooos u glavi! :? :shock:
Ne,ne,ne ma-ma! Znanje je majka svih bitaka![]()
ne mora bitima-ma prvotno napisa
meni je u obje trudnoće pukao vodenjak i nisu mi davali drip
i u obje su mi trudovi počeli 4 sata nakon puknuća vodenjaka, a porod je u obje bio brz (4 i 2 sata). u prvoj sam vrlo malo popucala, a u drugoj ništa
pravila nema dakle....
jedino je točno da moraš što prije u rodilište, zbog antibiotika kojeg dobiješ radi oticanja plodne vode i sprječavanja eventualne infekcije...
Jenz, vidim ti si iz Osijeka pa te molim za koju informaciju o tome kako ti je bilo u našem rodilištu i kako ti je tekao porod? Imaš li kakvih prava i možeš li sugerirati što želiš, a što ne? Jesu li ljubazni i jeli netko bio s tobom (suprug) ili si bila sama? Smijemo li si ponijeti malo vode na porod (to mi je jedno od većih pitanja)? Moj suprug baš i nije oduševljen idejom da prisustvuje porodu pa stoga ni ne idemo na tečaj, jeli to greška?
Eto, oprosti zbog lavine pitanja, ali što ćeš datum se bliži, meni je prvi put i svaka informacija je bogatstvo.![]()
mene su cvikali i stvarno nije nista bolilo , mislim da je to bilo zato jer su mi trudovi bili jaki a kad su me sivali skakljalo me
no zanimalo me za vodenjak jer npr;
tusiram se, on pukne a ja mislim da piskim
ma-ma
napisala sam sve zapravo na pdf-u priče s poroda (mislim da piše u osječkoj bolnici)![]()
ovdje ukratko - sve mi je bilo savršeno :D
uf i da dodam ma-mi
ja za vodu ne znam, nisam ju ni tražila, a MM također nije bio na porodu - ali iskreno, ja sam tak brzo rodila da mi nije ni trebao![]()
što se tiče želja i zahtjeva, iskreno, nemam pojma kakvi su
jedino što mogu reći da su bili svi ljubazni i da zaista imam jako dobra iskustva, i to u oba poroda, tako da bih griješila dušu da kažem bilo što loše, i o primaljama i o doktorima i o sestrama na odjelu![]()
Potpis, osim što me je šivanje malo bolelo, jer su mi to radili ceo sat nakon poroda, kad se sve ohladiloja_mama prvotno napisa
Ja mislim da ne mozes tek tako da promašiš pucanje vodenjaka.ja_mama prvotno napisa
On nastavlja da curi i dalje i dalje i dalje...
blago tebi Jenz i ja bi tako. porod iz snova![]()
Po pitanju trudova....taj dan kad su me uhvatili nisam bila uopće načistu jesu li to trudovi (prvorotka). Počelo me lagano boluckati ujutro, blago, kao pred mengu. Do 2 popodne isto, samo malo češće. počela sam sumnjati da bi mogli biti pravi kad s dolaskom večeri nije popuštalo nego bolilo jače i u kraćim intervalima,a boli u leđima uopće nisam imala, nikakve, niti u preponama.
I još riječ utjehe za sve buduće prvorotke: trudovi bole, ali da se izdržati. i ja sam mislila da ću umrijeti u bolovima pa sam živa i zdrava mjesec i pol nakon poroda; ušla sam u boks u 23:00 a rodila svoju mazu u 01:30, 4300 tešku i 55 dugu. Dakle cure moje, glavu gore, ne mora to uopće biti tako strašno, čak ni kada je prvi put. Pusa svim budućim mamama!
Bol me probudila u pola cetri,i od tada nisam oka sklopila,mislim da je krenulo kod mene,ali nisam sigurna,jer sam citavo vrijeme,nekih mjesec dana imala stalne kontrakcije,tako da neznam zapravo prepoznati dal su ovo samo jake kontrakcije ili trudovi!
Probudila me menstrualna bol i nepodnosljiva bol u ledima koja uopce ne popusta,vec se krene i pojacavati kad god imam kontrakciju-trud!?
Danas idem na pregleg i ctg,ali htjela bi cuti vase misljenje.
Kad me primi kontrakcija ili trud,nemogu se pomaknuti,neznam sta vise boli i zateze,leda,ili trbuh oko pupka i ispod pupka.
Inace ovo mi je prva trudnoca,tako da neznam da li je to to!
Pa pomozite,sta vi mislite?
Uf! Gara, nemam iskustva ... i meni je prva trudnoća, al ako si još pred ekranom mogu ti praviti društvo!
Koliko često su ti kontrakcije i koliko traju?
svakih 10 minuta,i traju oko minute,nekad manje.
Sve mi se dlake podignu na rukama kad me zafrkne!I tjera me na wc da imam stolicu,makar sam vec bila rano ujutro.
Meni se cini da bi to ipak moglo biti to!
ja izgubila apetit i osjecala se kao pred menstruaciju, za sat-dva krenuli kao menstr. bolovija_mama prvotno napisa
PotpisBusyBee prvotno napisa
A ja moram dodati da sam to jutro, kad sam se pogledala u ogledalo bila nekako izobličena. Lice mi je bilo drugačije nego pre. I najviše sam po tome znala da ću tog dana roditi. (Veče pre mi je ispao čep)