-
jaslice i druga beba u kući
hellp!neznam što da radim moja Leona 2,5g. krenula je sad u jesen u jaslice adaptacija još traje na rastanku malo kenjka ali tete kažu da je poslje sve ok jede super i malo si odspava .kad dodjem po nju nije baš uvjek heppy neki put zna plakati kenjkati ponašati se kao beba od godinu dana dali je to normalno neznam valjda če proči.a druga stvar je ta što nam za par dana treba stiči seka pa me zanima što bi bilo pametnije napraviti pustiti ju malo doma dok se privikne na novu situaciju ili da nastavi ići jaslice?
-
ja bi ju ostavila malo doma da se osjeća uključeno u cijelu situaciju. nek ti dodaje pelene kad premataš ili kreme ili nešto drugo vezano za bebu. nek joj pjeva prije spavanja i sl. barem tjedan ili dva, da se ne osjeća izopćeno iz nove obiteljske situacije - npr. mene vode u vrtić a mama je cijeli dan s bebom.
-
Bila sam u sličnoj situaciji. Ali s razlikom da je moj dječak išao cijelu godinu u jaslice, braco je došao u ljeto i bio s nama dva mjeseca kod kuće. Kad je ponovo trebalo krenuti u vrtić - horor. Onda sam ga opet ostavila kod kuće 10tak dana, poslije toga sve super.
Bilo bi dobro da ostane kod kuće, bar prvih tjedan-dva, kasnije možda da odlazi na par sati u jaslice, ako je izvedivo, da tebi malo olakša, a i da ne zaboravi na jaslice i društvo koje tamo ima. Trebaš presuditi sama prema njenom ponašanju, ali svakako je uključi u sve aktivnosti oko bebe. I neće se bebi ništa desiti ako je malo jače stisne, nehotično udari i sl. Tu treba biti posebno pažljiv i što manje govoriti "to se nesmije, beba je mala...." . Djeca to drugačije doživljavaju nego što mi uistinu mislimo. Što se prije zbliže (u dobru i u svađi
) bit će im bolje i voljet će se više....
Sretno!!!
-
Moja djeca su rođena sa 14 mjeseci razlike. Bila sam u dilemi što učiniti (kad već nisam mogla ostati doma 3 godine, ali to je druga tema.)
Kad sam pitala pedijatricu (dok se mlađi još nije rodio) da li da starijeg predbilježim za jaslice - rekla je NE. Preporučila je da i starije dijete ostane sa mnom doma. Poslušala sam, ali to je jedna od stvari koje si nikada neću oprostiti. Da sam imala iskustva, povjerenja u sebe i sadašnju pamet, POKUŠALA bih starijega dati u jaslice od prve godine. Ne radi se o tome da mi je bilo teško s dvojicom - nije mi bilo, jer to su moja željena i dugo čekana djeca. Problem se pojavio kasnije...
Kad su iduće jeseni krenuli u vrtić, mlađi (tada 13 mjeseci star) gotovo da i nije imao adaptaciju - odmah je jaslice prihvatio savršeno, a sa starijim smo imali nekoliko mjeseci muka. Da sam znala što me čeka, i njega bih dala manjega u jaslice, pa da vidimo - ako ide, ok, ako ne ide... čekamo slijedeću jesen.
Teško je tu biti pametan - samo iskustvo može dati konačan odgovor. Ja nikad neću doznati da li bi moj stariji imao lakšu adaptaciju da je krenuo godinu dana ranije u jaslice, ali sigurno bih pokušala... Dijete koje dojiš nije u opasnosti od vrtićkih boleština, tako da tu ne bi bilo problema. Možda bi čak bilo i za mlađe dijete bolje da ranije počne izgrađivati imunitet prema vrtićkim virusima i bakterijama. Ne znam. Sve ovisi o prilici...
-
Između mojih je razlika 16mj. Ja sam starije ostavila doma, a poslije dvije godine ih zajedno stavila u vrtić, svatko je bio u svojoj grupi.
To nam je bio savršen plan. Adaptacija na vrtić nam nije niti bila potrebna, odmah su ga prihvatili bez suza.
Mislim, ak si već doma, radije uživajte u troje(četvero).
Meni je to baš bila radost.
-
-
uvijek treba probati, a sto se tice pomaganja, dijete moze i popodne pomoci...
ja sam uvijek za jaslice, i zbog imuniteta, i dok je manje prije se navikne...
Puno puno pricati djetetu (pozitivno) o vrticu i imati strpljenja...
treba probati.
-
Ja sam stariju ostavila doma od kad sam rodila, pa kroz ljeto (naravno) i tek je krenula ponovno u vrtić na jesen. Doduše, ja sam nakon dugog perioda ležanja u bolnici došla doma s 2 bebe, pa nisam htjela izazivati ljubomoru kod nje. I stvarno je brata i sestru fenomenalno prihvatila. Često smo kad smo bili u šetnji svratili na igranje u dvorište vrtića (tete su nas zvale da dođemo kad su bile s djecom vani) kako ne bi zaboravila svoje prijatelje i "vrtićki režim".
Razmisli i o virozicama i bakterijama, male bebe su osjetljive, a iz vrtića starija djeca svašta "donesu".
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma