Results 1 to 9 of 9

Thread: promjena adrese stanovanja

Default promjena adrese stanovanja

Bok svima,imam jedno pitanje i nadam se da necu previse zakomplicirati!
    Ovako,svekrva je kupila stan,ali je kao vlasnik stana uveden MM jer posto mu je to prva nekretnina ne placa porez.
    Sada mora napraviti promjenu prebivalista na adresu od stana.
    Inace zivimo kod njegovih roditelja,tu smo i prijavljeni i svi dokumenti nam glase na tu adresu.
    Sad,da li cu i ja morati mjenjati adresu prebivalista,ili ja mogu ostati na ovoj adresi,a suprug da se prijavi na adresu od stana?
    S obzirom na to da "ukoliko"promjenim adresu,sta se desava sa svim ostalim dokumentima,tipa,zdr.iskaznice,vozacke,moram li na poslu prijaviti promjenu adrese?
    Uskoro nam stize i prinova,za tri tjedna,pa kamo i na koga onda prijaviti bebu,koliko je sve to komplicirano,a meni se cini da je i previse komplicirano?!

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

ti ne moras mijenjati adresu
    a bebu bih prijavila na adresu na kojoj stvarno i zivite (dakle, na adresu kojoj si ti prijavljena)

Da,i mislila sam malenu prijaviti na adresu na kojoj sad zivimo,nekako mi nema smisla da i ja mjenjam adresu,i sve ostale dokumente,samo zato sto mi je muz vlasnik stana,na koji mora prijaviti boravak da se ne placa porez.
    Samo mi jos tri tjedna prije poroda trebaju kojekakve zavrzlame oko mjenjanja dokumenata!

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

ne moras nista mijenjati
    MM i ja smo 4 godine bili prijavljeni na različite adrese

jadro's Avatar

hm, ja mislim da ces morati i ti biti prijavljena na tu adresu (i djeca), jer i TM se prijavljuje radi oslobodjenja poreza na promet nekretnina, a visina oslobodjenja ide prema kvadratima i broju osoba, tako je npr. troclana obitelj oslobodjena poreza za nekih 80 m2, a ako je stan preko toga na taj ostatak se placa porez. Provjerite. Nije problem da ste vi prijavljeni na razlicitim adresama (MM i ja smo bili u razlicitim gradovima), ali kad je porez u pitanju onda je bitno. 100% provjereno, ne mozes traziti oslobodjenje za stan u kojem ne zivis.

Kod promjene adrese-prebivalista, zdravstvenu ne mjenjas, kazes kod dr.novu adresu, on upise u karton (komp) i to je to, na stranica MUP-a pise da se vozacka ne mora mjeenjati jer se njome dokazuje pravo upravljanja vozilom (treba se promjeniti kod promjene prezimena), a za putovnicu je meni zena na MUP-u rekla da bi trebala, ali ne moram.

Ako je tako,nadam se da necu imati problema,kad mi se rodi bebica,i kad cu joj morati na opcini vaditi rodni list.Nadam se da nece traziti nikakve dodatne papire.
    Sta se desava sa domovnicom i vjencanim listom,moram li to sve novo vaditi zbog promjene adrese?
    I zna li netko mozda koliko dugo moram biti prijavljena na toj novoj adresi da bi se mogla opet odjaviti,pitam zbog toga kad ce mi djete kretati u skolu.Djeca na toj adresi spadaju u drugu skolu,nego ova gdje mi sada zivimo,i to ne bi bio problem da trenutno ne zivimo u prigradskom naselju,gdje vozi autobus do skole,dok se stan nalazi u gradu i djeca idu pjesice u skolu.
    Nadam se da nisam preopsirna,samo nismo mislili da ce to sve biti tako komplicirano.

Tanči's Avatar

Quote Originally Posted by gara
    Ako je tako,nadam se da necu imati problema,kad mi se rodi bebica,i kad cu joj morati na opcini vaditi rodni list.Nadam se da nece traziti nikakve dodatne papire.
    Sta se desava sa domovnicom i vjencanim listom,moram li to sve novo vaditi zbog promjene adrese?
    I zna li netko mozda koliko dugo moram biti prijavljena na toj novoj adresi da bi se mogla opet odjaviti,pitam zbog toga kad ce mi djete kretati u skolu.Djeca na toj adresi spadaju u drugu skolu,nego ova gdje mi sada zivimo,i to ne bi bio problem da trenutno ne zivimo u prigradskom naselju,gdje vozi autobus do skole,dok se stan nalazi u gradu i djeca idu pjesice u skolu.
    Nadam se da nisam preopsirna,samo nismo mislili da ce to sve biti tako komplicirano.

Ništa nije kompolicirano.
    Nećeš imati apsolutno nikakvih problema oko ničega,opusti se,misli na skori dolazak bebe i ne kompliciraj.
    Prijava djeteta se obavlja na općini gdje spada bolnica u kojoj je dijete rođeno,dakle nema apsolutno nikakve veze sa adresom vašeg stanovanja,odnosno adresom na koju ste prijavljeni.
    Također ni vjenčani list,odnosno domovnica nemaju veze sa adresom,ti dokumenti su vezani uz ime i prezime,te podatke o rođenju,a ne uz adresu i tu se ništa ne mijenja.
    Prijava prebivališta kako za vas,tako i za dijete se vrši samo i isključivo na policiji,nigdje drugdje.
    Za školu ti je malo ipak prerano razmišljati,prvo trebaš roditi tog budućeg školaraca,pa onda treba proći 6-7 godina i tek tada dijete ide u školu,tak da se nemoj ni s time opterećivati.
    Ponavljam,ne sekiraj se i ne kompliciraj,ništa se neće dogoditi,osim manjeg poreza na tu nekretninu,a to vam je i cilj,zar ne?

Tincha's Avatar
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Ja sam kupovala kuću i prijavila se na adresu iste radi oslobođenja od poreza. Moj muž je ostao na staroj adresi i izričito sam tražila da se porezna olakšica primjenjuje samo na mene a ne i na mog muža, odnosno umjesto 65 kvadrata oslobođena sam od plaćanja poreza samo za 50 kvadrata koliko iznosi oslobođenje za jednu osobu. Što koga briga u poreznoj iz kojeg razloga muž i ja nismo prijavljeni na istu adresu (čak i druga županija!). Djeca će normalno biti prijavljena na adresu na kojoj će živjeti, odnosno ovu.
    A od dokumenata sam mijenjala osobnu, zdravstvenu je obavila firma, sve kartice banaka, poreznu karticu, a putovnicu i vozačku nisam, nisam u višku s lovom i vremenom.

da li se ti moras prijaviti ovisi o kvadraturi stana
    jedna osoba ima pravo oslobođenja od poreza do određene kvadrature, dvije malo vise itd.