Došla sam u ljekarnu i zamolila da mi daju neki " malo bolji" vitamin C, i naglasila da dojim, nisu mi htjeli dati nekakav prirodni nego ovaj Plivit C, kada sam došla doma imala sam što i vidit; kao prvo ovo su tablete koje se moraju cijele progutati, a ne šumeće što ja nema šanse da popoijem i piše da se posavjetujem s lječnikom ako dojim ili sam trudna!!!!!!!!
Tablete sadrže;titanijev oksid(E171), laktozu, kukuruzni škrob, hipermelozu, ceulozu, mikrokristalična, kopovidon, magnezijev stearat, polivinilni alkohol, djelomično hidroliziran, makrogol, talk i boje quinoline yellow (E104) sunset yellow (E110) i indigotine (E132)
To su tablete s produljenim oslobađanjem 500mg, oložene su filmom, iz njih se vitamin C postepeno otpušta tijekom 12 sati....
smijem li dojiti??????????????????!!!!!!!!!!!!!!! beba ima 18 mjeseci
Mjere opreza
Prije uzimanja vitamina C posavjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom ukoliko:
1. bolujete od dijabetesa
2. bolujete od bolesti bubrega i imate povećan rizik od bubrežnih kamenaca
3. ste osjetljivi na tartrazin (industrijsko bojilo)
4. ste osjetljivi na sulfite
5. ćete biti podvrgnuti testiranju krvi u stolici
6. uzimate varfarin (Marivarin)
Vitamin C je prema FDA klasifikaciji lijekova u trudnoći (eng. Food and Drug Administration - Agencija za hranu i lijekove) klasificiran u grupu C što znači da nije poznato utječe li askorbinska kiselina na nerođeno dijete. Male količine su potrebne za normalan razvoj ploda, no nije poznat učinak velikih doza i dugotrajnog uzimanja vitamina C.
Vitamin C se izlučuje putem majčina mlijeka. Ukoliko dojite, svakako se konzultirajte sa liječnikom ili ljekarnikom.
Popratne pojave
Prestanite sa uzimanjem askorbinska kiseline ukoliko vam se javi alergijska reakcija - poteškoće s disanjem, sužavanje grla, oticanje usnica, jezika ili lica.
Postoji mogućnost da se jave i neke manje ozbiljne pojave, posebno ukoliko se uzimaju velike doze. Neke od njih su proljev, mučnina ili disurija.
Moguće interakcije
Posavjetujte se sa liječnikom ukoliko uzimate neke od navedenih preparata:
preparati s estrogenom estradiol, estradiol + noretisteron, estradiol-hemihidrat
oralni kontraceptivi norgestrel + etinilestradiol, levonorgestrel + etinilestradiol, norgestimat + etinilestradiol, gestoden + etinilestradiol
antitrombotici varfarin
Ukoliko uzimate neki od navedenih preparata, možda nećete moći uzimati askorbinska kiselinu, ili ćete unos askorbinska kiseline morati uskladiti i pažljivo pratiti
dijabetes
bubrežni kamenci
tartrazin
varfarin
MOGU LI DOJITI????![]()