Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Cjepivo Pneumo23

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Cjepivo Pneumo23

Jel netko cijepio dijete s ovim cjepivom i što mislite o tome? Ja sam se prvi puta susrela s tim imenom cjepiva pa ne znam baš puno o njemu.
    Voljela bih da i Mujica da svoj iscrpan odgovor i mišljenje između ostaloga ako može.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Od koje dobi se može cijepiti dijete s tim?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mene zanimaju informacije o vom cjepivu.
    miha je imao dva puta pneumokok u nosu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prije nekoliko dana me Thalia pitala za Pneumo 23, pa sam joj poslao na pp nekoliko linkova.
    Na žalost, ove poruke su mi nestale, pa ne mogu sada do linkova. Pitaj nju. Možda ih još ima sačuvane.

Ukratko, vrlo je djelotvorno sprečava pneumokoknu bakterijemiju ili meningitis uzrokovane tipovima pneumokoka čiji se antigeni nalaze u cjepivu , ali slaba je korist od cjepiva za sprečavanje upale uha, sinusitisa i upale pluća.

Pneumo23 je preporučljiv za djecu stariju od 24 mjeseca, koja imaju neku kroničnu bolest ili stanje koje povećava rizik za nastanak invazivne pneumokokne bolesti (bakterijemije ili meningitisa).
    Za zdarvu djecu nije potrebno.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Prije nekoliko dana me Thalia pitala za Pneumo 23, pa sam joj poslao na pp nekoliko linkova.
    Na žalost, ove poruke su mi nestale, pa ne mogu sada do linkova. Pitaj nju. Možda ih još ima sačuvane.
    imam, da ih stavim ovdje? jel ti to u redu?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zakaj ne? Ja bih ih stavio da ih imam, ali mi nisu na ovom računalu....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a izgubile su mi se poslane privatne poruke.....

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

da se izrazim mom sinu omiljenim riječima Spužva Boba: Na zapovijed, kapetane

evo ih:

http://www.cdc.gov/mmwr/PDF/rr/rr4909.pdf
    http://www.cdc.gov/mmwr/PDF/rr/rr4608.pdf
    http://www.vaccineinformation.org/pn...d/qandavax.asp

i
    jedan malo stariji, od SZO
    http://www.who.int/vaccines/en/pneumococcus.shtml

eto, sad svi znaju da se nismo za kavu dogovarali preko pp-a

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam naletila na reklamu za Pneumo23 cjepivo u jednom časopisu za bebe i djecu
    prvo tekst, iza toga cijela stranica puf! reklama

smiju li se cjepiva reklamirati u novinama? kako je to regulirano?
    nije baš da su u rangu dodataka prehladi i "znam kako vam je" over the counter lijekova :/

da ne ispadne da namjerno provociram imam i pitanje:

mujice, kod kojih se kroničnih bolesti p23 smatra kao preporučljiv?
    ako piše na thalijinim linkovima, ne moraš odgovoriti
    idem sad čitati

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ubićuse

ne prehladi - prehrani

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    Ne smiju. Zabranjeno je zakonom o lijekovima.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja imam neku gomilu beba časopisa iz trudnoće, morala sam ležat pa nisam mogla surfat.
    u svakom je reklama za glaxovo 5u1. :?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

saznala sam sve iz linkova - hvala na informacijama

a što da se sad radi s tom reklamom?
    ima neki monitoring koda i za lijekove?

još je i besplatan časopis koji se dijeli di god naletim

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam točno kome ih treba prijaviti.
    Ministarstvu zdravstva ili Agenciji za lijekove.
    Trebalo bi pogledati u Zakon o lijekovima.
    Pokušavam, ali kad god pokušam učitati stranicu narodnih novina, smrzne mi se browser.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

našla sam ja, ali mi još uvijek nije jasno zbog ovog boldanog

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2181.htm

9. OGLAŠAVANJE I INFORMIRANJE O LIJEKU
    Oglašavanje o lijeku

Članak 82.
    Pod oglašavanjem o lijeku u smislu ovoga Zakona podrazumijeva se svaki oblik obavješćivanja kojemu je namjena poticanje njihova propisivanja, izdavanja, prodaje i potrošnje u pisanom, slikovnom, zvučnom, usmenom, elektronskom, digitalnom ili bilo kojem drugom obliku.

Članak 83.
    Oglašavanje o lijekovima iz članka 50. stavka 2. točke 1. i 2. ovoga Zakona dopušteno je u stručnoj literaturi, na stručnim i znanstvenim skupovima te prema zdravstvenim radnicima.

Dopušteno je oglašavanje o lijekovima iz članka 50. stavka 2. točke 2. ovoga Zakona prema stanovništvu.

Zabranjeno je oglašavanje o lijekovima iz članka 50. stavka 2. točke 1. ovoga Zakona prema stanovništvu.

Zabrana iz stavka 3. ovoga članka ne odnosi se na javnozdravstvene aktivnosti za promidžbu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse prema programu koji donosi ministar sukladno Zakonu o zaštiti pučanstava od zaraznih bolesti.

Zabranjeno je oglašavanje o gotovom lijeku koji nema odobrenje za stav*ljanje u promet, osim na stručnim i znanstvenim skupovima te u stručnoj literaturi uz uvjet da je pokrenut postupak za davanje odobrenja za stav*ljanje lijeka u promet te da se koristi samo uobičajeno ime za naziv lijeka, bez navođenja proizvođača. Ova ograničenja ne odnose se na međunarodne skupove koji se održavaju u Republici Hrvatskoj.

Članak 84.
    Oglašavanje o lijeku mora biti dano objektivno, sa svrhom poticanja racionalne farmakoterapije i ne smije dovoditi u zabludu.

Način oglašavanja o lijeku pravilnikom propisuje ministar.

11. NADZOR

Članak 90.
    Nadzor nad ispitivanjem, proizvodnjom i izradom, prometom, provjerom kakvoće, farmakovigilancijom te oglašavanjem i informiranjem o lijeku obavlja farmaceutska inspekcija ministarstva.

Način provođenja nadzora iz stavka 1. ovoga članka pravilnikom propisuje ministar
    to bi se onda odnosilo samo na "obavezna" cijepiva, a ne i na p23?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da. to se odnosi na cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja.

Ali i tu odredbu se uglavnom tumači tako da se smije reklamirati cijepljenje. A ne smiju reklamirati cjepiva. Jesi li igdje vidjela reklamu za MoPaRu od imunološkog ili Pediacel? Mislim da se ni ta cjepiva, koja su u Programu ne smiju reklamirati tvorničkim imenom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

obzirom da u Zakonu piše
    Način oglašavanja o lijeku pravilnikom propisuje ministar.
    , pretpostavljam da je ministarstvo adresa kojoj treba uputiti prigovore na nezakonito oglašavanje.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala ti mujice

još samo: telefonom ili mailom?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pneumo23 je preporučljiv za djecu stariju od 24 mjeseca, koja imaju neku kroničnu bolest ili stanje koje povećava rizik za nastanak invazivne pneumokokne bolesti (bakterijemije ili meningitisa).
    Za zdarvu djecu nije potrebno.
    Hvala, proučit ću linkove, mada bi mom mozgu bilo draže da su na Hrvatskom, ali nema veze, pomučit će se on malo

Ovaj citirani dio mi je zanimljiv.

A što je još sa nuspojavama i štetnošću?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da je potpuno svejedno cijepimo li djecu ili ne, jer ionako nam svima neko đubre može ubiti dijete iz pištolja!!!!!!!!!!!
    Strašno sam potresen današnjim vijestima.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

HZZO priznaje slijedeće indikacije za Prevenar (konjugirano pneumokokno cjepivo)
    Za djecu od 2 mjeseca do dvije godine: splenektomirani, prirođene srčane greške, kronične metaboličke bolesti uključujući i dijabetes, imunodeicijencije,
    zloćudne bolesti, pri kirurškim zahvatima (ugradnja umjetne pužnice i ventrikulo-peritonejskog odvoda), te teške kronične biolesti pluća, bubrega i jetre.
    , a za Pneumo23 (polisaharidno pneumokokno cjepivo priznaju slijedeće indikacije:
    Nepokretni štićenici sa smještajem u stacionarnom dijelu umirovljeničkih domova; 2. osobe s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom; 3. bolesnici
    sa srpastom anemijom; 4. bolesnici sa oštećenjima koja dovode do istjecanja cerebrospinalne tekućine; 5. osobe s ugrađenom pužnicom; 6. osobe s HIV-
    infekcijom
    .
    Smatram da bi ove puno šire indikacije koje su priznate za Prevenar trebale biti priznae i za Pneumo23, koji se može primjenjivati od dvije godine starosti nadalje.
    Također bi se i indikacije za Prevenar trebale protegnuti na djecu do pet godina starosti, ali ne samo dvije godine.

Daklem, kad bi se mene pitalo, indikacija za cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bi bile jednake i za malu i veliku djecu, i to one koje sada postoje za Prevenar, s time da bih do dobi od pet godina cijepio Prevenarom, a od pet godina nadalje Pneumo23 cjepivom.

Zdravu djecu iznad dvije godine ne bih cijepio ni jednim od ta dva cjepiva. a o potrebi cijepljenja zdrave dojenčadi treba još malo promisliti.

Nuspojave nisu ništa spektakularno. Iste su kao i za npr. DTP

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa
    eto, sad svi znaju da se nismo za kavu dogovarali preko pp-a
    stignemo...... 8)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Možete li napisati kakve su reakcije imala vaša djeca dok su bila cijepljena protiv pneumokoka i kolko su stara bila kad ste ih cijepili? Jako me to zanima jer razmišljam o tom cjepivu, a još nisam čula o reakcijama?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Jelcek prvotno napisa
    Možete li napisati kakve su reakcije imala vaša djeca dok su bila cijepljena protiv pneumokoka i kolko su stara bila kad ste ih cijepili? Jako me to zanima jer razmišljam o tom cjepivu, a još nisam čula o reakcijama?
    Mi smo se cijepili prije nekih tjedan dana po preporuci pedijatrice zbog jako čestih upala uha. Nakon cjepiva je bio malo razdražljiv dan dva i to je bilo to. Od cijepljenja smo imali dvije viroze i nismo pritom dobili upalu uha. Nama je to veliki pomak

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i oprosti zaboravila sam reći da imamo 2,5 godine

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj raca prvotno napisa
    Mi smo se cijepili prije nekih tjedan dana po preporuci pedijatrice zbog jako čestih upala uha. Nakon cjepiva je bio malo razdražljiv dan dva i to je bilo to. Od cijepljenja smo imali dvije viroze i nismo pritom dobili upalu uha. Nama je to veliki pomak
    nije tjedan dana nego mjesec....

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj raca prvotno napisa
    nije tjedan dana nego mjesec....

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pročitala puno postova i nije mi jasno što znači da zdravu djecu ne treba cijapiti, tj. moja djeca ne spadaju u skupinu imokopmromitirani, ali vać su tri mjeseca bolesni, kašlju, balave. To ne prestaje, nije im pomoglo ni mjesec dana mora, ni propolis, ni maticna mljes, ni probiotici, ni imunoglukan... ne da mi se nabrajati. Dakle oni su stalno prehlađeni, doktor kaze to jos nije za antibiotik. Nocima slabo spavaju, hripcu, kaslju, ja nespavam vec dva mjeseca, a o bolovanju i otkazu bolje da ne pricam. Onda sam zatrazila bris grla i nosa, nasao je pneumokok u nosu. Oboje su dobili temperaturu. Imaju 2 i 5,5 godina. Pa mene sad zanima jel oni spadaju u ove zdrave koje ne treba cijepiti. Inace sam protivnik bilo kakvog cijapljenja, ali vise ovako dalje ne mozemo zivjeti, toliko sam luda da bi ih cijepila ako ce im pomoci.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala puno postova i nije mi jasno što znači da zdravu djecu ne treba cijapiti, tj. moja djeca ne spadaju u skupinu imokopmromitirani, ali vać su tri mjeseca bolesni, kašlju, balave. To ne prestaje, nije im pomoglo ni mjesec dana mora, ni propolis, ni maticna mljes, ni probiotici, ni imunoglukan... ne da mi se nabrajati. Dakle oni su stalno prehlađeni, doktor kaze to jos nije za antibiotik. Nocima slabo spavaju, hripcu, kaslju, ja nespavam vec dva mjeseca, a o bolovanju i otkazu bolje da ne pricam. Onda sam zatrazila bris grla i nosa, nasao je pneumokok u nosu. Oboje su dobili temperaturu. Imaju 2 i 5,5 godina. Pa mene sad zanima jel oni spadaju u ove zdrave koje ne treba cijepiti. Inace sam protivnik bilo kakvog cijapljenja, ali vise ovako dalje ne mozemo zivjeti, toliko sam luda da bi ih cijepila ako ce im pomoci.
    Ako cijepiš protiv pneumokoka (sa prevenarom ili pneumo 23, ili oboje) to cjepivo ne štiti od kliconoštva i od lakših oblika pneuumokokne bolesti, nego samo od (naj)težih oblika. Znaći da je lako moguće da će šmrkavost i pneumokok u nosu i dalje tamo ostati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa Vidi poruku
    Tamo gdje sam to ja napisao (prije četiri godine) to znači da zdrava djeca starija od dvije godine imaju vrlo nizak rizik od invazivne pneumokokne bolesti i da cijepljenjem ne bismo taj rizik uklonili, nego bismo ga smanjili. S druge strane, zbog rizika od neinvazivnih bolesti (koje su česte) nema velikog smisla cijepiti djecu jer polisaharidno cjepivo, koje pokriva 23 grupe pneumokoka je vrlo slabe djelotvornosti kad su u pitanju neinvazivne bolesti, a konjugirano cjepivo koje pokriva 7 grupa je prilično djelotvorno i protiv neinvazivnih oblika bolesti, ali pokriva samo 7 grupa.
    To sam napisao prije 4 godine.
    U međuvremenu se pojavilo konjugirano cjepivo koje pokriva 13 grupa, a među njima i vrlo bitnu grupu S. pneumoniae 19a, od kojega se očekuje jednako dobra djelotvornost u sprečavanju neinvazivnih oblika pneumokokne bolesti kao i ranije cjepivo koje je pokrivalo 7 grupa, samo s još širim "spektrom".
    U tako promijenjenoj situaciji, smatram da nije besmisleno cijepiti i zdravu djecu stariju od 2 godine, u svrhu smanjenja (opet se radi o smanjenju, a ne sprečavanju) rizika od upale pluća i upale uha.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja cu dete cepiti sa pneumo23. Jasno je meni da time ne sprecavam u potpunosti upale uha kojima je sklon, ali eliminisanjem odredjenog broja uzrocnika smanjujem mogucnost da do istih dodje. Naravno da moze dobiti neke druge bakterije (neke za koje nije cepljen), ali meni je dovoljan razlog da je jedan broj sojeva eliminisan (i to onih koji se veoma cesto nadju kod dece, narocito u kolektivu).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moj sin je prije polaska u vrtić (3 god) cijepljen sa pneumo23, a curicu ću ovih dana dati cijepiti s ovim novim Prevenarom.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Tamo gdje sam to ja napisao (prije četiri godine) to znači da zdrava djeca starija od dvije godine imaju vrlo nizak rizik od invazivne pneumokokne bolesti i da cijepljenjem ne bismo taj rizik uklonili, nego bismo ga smanjili.
    Gledajuci moje okruzenje, taj rizik da ce oboleti od pneumokokne bolesti nije uopste toliko nizak ukoliko je dete u kolektivu.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi se idemo sutra cijeniti sa Prevenarom ,3g ima mali,i koliko je meni poznato djecu mladu od 5g cijepe samo sa time, i onda nakon Prevenara moze docijepljivanje sa Pneumo23. Možda imam krive info ali tako su meni rekli u IMunoloskom zavodi u Rijeci.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jao koji post sam napisala,nadam se da ste ga skuzili,preko ovih nekih novotarija pišem pa mi je sve nešto z čudno...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Gledajuci moje okruzenje, taj rizik da ce oboleti od pneumokokne bolesti nije uopste toliko nizak ukoliko je dete u kolektivu.
    Ne kažem da je kod djece starije od dvije godine nizak rizik od pneumokokne bolesti (upala sinusa, srednjeg uha, pluća, itd...), nego od invazivne pneumokokne bolesti (sepsa i meningitis).

Siguran sam da je i u Beogradu taj rizik nizak
    Posljednje uređivanje od mujica : 07.11.2012. at 22:23

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kažem da je kod djece starije od dvije godine nizak rizik od pneumokokne bolesti (upala sinusa, srednjeg uha, pluća, itd...), nego od invazivne pneumokokne bolesti (sepsa i meningitis).

Siguran sam da je i u Beogradu taj rizik nizak
    A, da, izvinjavam se, previdela sam rec invazivne. Jeste sigurno nizak stepen.
    Mada upale uva, sinusa, bronhitisi i slicno, narocito kad je dete sklono takvim problemima znaju opet da bude jako naporne. Ja kao roditelj deteta koje je ispilo vec do sad isuvise antibiotika zbog tih upala uva jesam svesna da upala uva nije ni blizu bolestima od kojih se deca inace vakcinisu, ali zelim da ih svedem na manju meru ako je ikako moguce. Ne znam dal me razumete, ali ako uspem da postignem da umesto tri upale uva ima dve u nekom vremenskom periodu, meni je i to ucinak (s obzirom da prema informacijama koje sam dobila od pedijatra sama pneumo23 nema nekih nezeljenih efekata).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije ni upala srednjeg uha potpuno bezazlena bolest. Ako je dijete mlađe od 5 godina, stvarno je bolje dati prvo Prevenar, a onda nakon dva mjeseca Pneumo 23.
    Posljednje uređivanje od mujica : 07.11.2012. at 22:34

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj je primio prevenar, a za par meseci puni 2 godine pa smo u dogovoru sa pedijatrom odlucili da ne revakcinisemo prevenarom vec da primi pneumo23 kad napuni 2

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako je najbolje

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

mujica, zašto docjepljivati sa pneumo23 nakon Prevenara?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    mujica, zašto docjepljivati sa pneumo23 nakon Prevenara?
    zato što pokrivaju različite sojeve, pa se sa kombinacijom pokrije više njih .

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A koje je to konjugirano cjepivo koje pokriva 13 grupa, meni se to čini najbolje za sada i jel se moze kod nas s tim cijepiti?
    Razmisljam slično kao i lady.x, ako mogu barem dio spriječiti isplati se, ovo je mučenje i za njih iza mene

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Prevenar13 pokriva 13 sojeva. Prevenar7 pokriva 7 sojeva (ali neznam dali se još koristi). Nakon toga, ide Pneumo23 koje pokriva još više sojeva.
    Postoji i Synflorix ali taj je registriran samo da djecu do 2g života (barem u EU je tako, neznam kako je u Hr).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •