evo mi razloga da budem često na forumu![]()
evo mi razloga da budem često na forumu![]()
http://www.coolinarika.com/recept/pivske-vrecice/
ovaj recept mi je otkriće
umjesto 6 dcl ulja, stavim 3
nadjev izmišljam obzirom da je tijesto toliko dobro da sve podnosi
ispadne masu komada i može dugo trajati
izmišljen za dane koji nam dolaze
pratim
lani sam baš na rodi pokupila super recepte i, začudo, uspjeli mi od prve
i imam jedno pitanje za iskusne domaćice: moraju li se starinske ŠAPE peći u kalupu ili postoji neka varijanta sa istim sastojcima za koje se ne mora imati baš taj kalup? naime, dobila sam domaću mast i orahe iz Slavonije te planiram to upotrijebiti za božićne sitne kolačiće, a prvo su mi pale napamet upravo "šape" sa tim sastojcima, no nemam kalupa.
Jedino što imam od kalupa doma su oni za muffine i klasične modlice za pravljenje keksića.
Mi jučer pekli gingermane, stavila sam puno manje šećera nego po receptu i nisam tijesto držala koliko je trebalo u frižideru pa se nisu baš sastojci onako harmonizirali, ali opet su dobri. MM je super u ukrašavanju tako da bih ove najradije upotrijebila kao ukrase, umjesto da ih pojedemo.
da, i mene to zanima, ovako samo po receptu mi nije tako presuper
Aaaa, ti si autorica princess pufica? Njih sam radila proslu zimu u vise navrata. I moram priznat da su izvrsno ispali. Cak I meni koja bas nemam slasticarskog iskustva niti mota s rukama za bilo sto sto zahtjeva finiji rad.
Sad cu kao pravi pivopija napravit I ove vrecice. Cekam fotku.
a koje si nadjeve stavljala, ja ne bi ove od jabuke
ćemu tolko cukora, tam u receptu piše uvaljati u mljeveni šećer
tnx, princess i alex, izgledaju baš fino
jedino mislim da bi se meni ovo "skupljeno" razvalilo u pečenju, pa bih na kraju umjesto vrećica dobila pitu...
Za sad radim male prhke orahnjače i šape.
Tražim recept za kifliće s orasima, sjećam ih se iz djetinjstva ali recept je izgubljen. Znam samo da je tijesto bilo odlično-što bi duže stajalo to je bilo ukusnije.
Lijepo te molim-može li link na recept? Znam da sam ga negdje na Rodi pročitala, ali lijena sam za tražiti.
Ont. odustala sam od suhih kolača. Potepu se po kući, svi pošalju po tanjur svojih i na kraju mi ih se nakupi previše, a nitko ih ne jede. Već treću godinu radim samo konkretne kolače (torte, rolade i sl.). Ono što kod nas uvijek mora biti je Caprese torta. U tih tjedan-dva pečem je nekoliko puta jer je svi obožavaju i očekuju da ću je donijeti kad dolazim.
Uz to Švarcvaldica, medena pita i tiramisu rolada. Kad prođe većina praznika i prejedemo se svega teškog onda obično radim neku voćnu tortu da se malo oporavimo od oraha i čokolade. Ili kremšnite. Ako tko pita za recepte-žao mi je: kod mene je sve trenutak inspiracije i većinom se uzdam u sreću. Do sad je upalilo.
Vidim da je n.grace već linkala.
Odlična je i kao makovnjača, ali kako starim sve više cijenim orahe.
Već valjda 2 tjedna stalno virkam kad li će netko otvoriti temu.
http://www.coolinarika.com/recept/snowball-cookies/
Evo linka za snowballs, kod nas poznati i kao zabranjeni kolačići, MM nam ih je već i zabranio raditi jer se onda svi samo pretrpavamo time, a svako malo ih klinci i ja zajedno kuglamo.
Ja ove godine radim i za 2 bolesne bake, a obećala sam i jednoj udruzi za humanitarnu prodaju donirati tacnu, tako da će biti opet puno kolača. Jedan dio je obavezan, drugi ovisno o vremenu (tj. nedostatku istog), promjenama raspoloženja, novootkrivenim receptima....
Obavezno: snowballs, medenjaci, paprenjaci, čoko tortice i Jozefina, neke čokoladne kuglice
Potencijalno: butterscotch košarice, kiflice od lješnjaka, jeger brot, čoko rolada, čupavci, male prhke orehnjače
Ne volim zamrzavanje, pa ćemo krenuti tjedan dana prije, svaki dan nešto.
ja želim napraviti kućicu od medenjaka, po prvi put!
pravit ću još gumeni kolač i snowball cookies, a za drugo još pročeprkam po netu![]()
Mim, nemam pojma gdje je teme potonula, ne mogu je naći. Ali recept sam prepisala, ako hoćeš prepišem ti ga sutra.
To su najbolji koji sam do sada probala.
A kakva je to Caprese torta?
Caprese torta
Sastojci:
300 g oljuštenih i mljevenih badema
200 g tamne čokolade
170 g šećera
6 jaja
200 g maslaca
Miksati žumanjke i šećer. Kad je pjenasto dodati prethodno otopljen maslac s čokoladom (otopiti na pari ili u mikrovalnoj-paziti na temperaturu u mikrovalnoj da čokolada ne prokuha). Miksati dok se ne sjedini sa žutom smjesom. Napraviti snijeg od bjelanjaka i naizmjenično ga dodavati s mljevenim bademima u tekuću smjesu. Tu zaboravite mikser: radi se ručno.
Kad smjesa postane homogena ulije se u namašten kalup za torte (na dno se stavi papir za pečenje) i peče u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 170 stupnjeva jedno 40 min. Ne provjeravati je li pečeno ubadanjem štapića, vilice ili čega već god: mora biti vlažna i tijesto mora biti ljepljivo. Ostaviti da se hladi u kalupu sve dok potpuno nije hladna. Izvaditi iz njega i posipati šećerom u prahu. Može se poslužiti uz šlag, ali savršena je i bez njega. Reže se na tanke šnite jer je to kalorijska bomba. Najbolje ju je držati na temp.izvan frižidera ili je narezati pa ostaviti da malo stoji na sobnoj temperaturi jer je tako ukusnija.
Stvarno ne znam jer je godinama radim samo s oljuštenim bademima. Za hudu silu kupim u Billi već oljuštene, ali to se sve može raditi i par dana ranije: oljuštiš ih, osušiš i za par dana samelješ. Tako je i bolje jer su nakon ljuštenja vlažni. A ljuštenje mi je već jako dugo pis of kejk jer ga obavlja potomčica budući da je to njena najdraža torta. Mukte radna snaga.
Za početak-iskoristi blagodati Billinih oljuštenih.
Oooo, mim, torta zvuči fantastično! Za koliki je kalup, odnosno kolika bi joj trebala biti visina?
Ma kakva kalorijska bomba, to je samo kap u moru![]()
Ja imam onaj kalup na rastezanje pa ti ne mogu točno reći jer ni meni svaki puta nije ista, ali mjera je za normalan kalup, a visina u njemu je...hm.... normalna. Onako, kao biskvit kojeg režeš na dva dijela.
Kad radim varijantu za koju hoću da ljepše izgleda onda je mlaku omažem nekim kiselkastim džemom i prelijem glazurom da ne bude dijetalna kao što je to original.
Bez glazure izgleda onako neugledno-sve dok je ne probaš. Kvaka je samo u tome da je se ne prepeče: radje peci kraće jer se ionako u njoj nema kaj puno termički obrađivati. I ne vadi je iz kalupa prije nego se ohlati čak ni ako ti život ovisi o tome. U originalu ide 200g šećera, ovo je već smanjena količina pa je ne smanjuj još više.
Moja opaska vezano uz snowball cookies: divni ukusni kolačići, ali meni ipak malo pretvrdi. Pokušat ću ove godine modificirati recept tako da smanjim količinu brašna u odnosu na maslac...
pufići nisu krafne već keksići. na mobu sam pa ne mogu naći recept koji se nalazi na prvoj stranici topica Božićni kolači 2009.
ove godine im je jubilarna, peta godina popularnosti na forumu.
moj bing stol za ovu godinu nije u potpunosti isplaniran. sigurno ću raditi medenjake, anzac keksiće i baškotine. a probala bi ove kekse punjene nutelom http://www.coolinarika.com/recept/nu...iznenadjenje-/
mmmmm anamar, ovo zvuči fino ako se može preskočit ona pola šalice šećera što ide u nutelu, što bi zaboga dodavao šećer u nutelu
što se tiče kolačića, ja sam totalno bez volje, kitila bih kuću a da mi netko drugi kolače donese![]()
Pa normalno, rodila si, i ja ću ove godine naručiti pladanj kolačića od žene koja se time bavi i to je to. Želim praviti kolačiće, ali ne želim da mi predbožićno vrijeme prođe u stresu jer sam si zamislila da moram sama napraviti x vrsta kolača, očistiti i okititi kuću i ujedno biti mama dvoje male djece i jedne bebe.
Ove godine ću napraviti samo šape. Recept se može naći, ali dajte mi tips and tricks kako da napravim savršene, meke i prhke šape![]()
Nonine šape
40dkg brašna
1 cijelo jaje
25 dkg šećera
25 dkg masnoće ( najlakše je raditi sa margarinom )
15 dkg meljenih oraha
Pomiješati brašno i orahe, zatim narezati hladan margarin na to, brzo prstima sve izmiješati u grudičastu smjesu. napraviti u sredini udubinu, u nju stući vilicom jaje i šećer. Sve zamijesiti na brzinu i napraviti kuglu od tijesta. ( nemam pojma zašto, tako je tradicija kod nas)
Namazati dobro sve kalupiće istom masnoćom koja je u tijestu. Uzimati komadiće tijesta veličine oko 2-3 cm i puniti kalupiće, lagano utisnuti.
Staviti u vruću pećnicu. Čim počnu odozgo mijenjati boju od skoro bijele u blago bež, pečene su. Odmah izvaditi i vaditi šape ( ja lupam kuhačom po kalupu, a padne mi u krpu raširenu u ruci) Idealno bi bilo imati dovoljno kalupića za dvije ture, ali ide to i jedna po jedna. Šape trebaju prespavati da bi dobile pravi "šmek".
Vruće posipati šećerom u prahu. Najradije bih ih sada išla pećimljac, najbolji suhi kolači.
evo pp keksici
moji omiljeni
http://forum.roda.hr/threads/50702-B...olačići-2009