Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: grubost djece prema mlađoj djeci

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno grubost djece prema mlađoj djeci

Primijetila sam šećući s Vidom po parkovima, dj. rođendanima i svugdje gdje susrećemo djecu da su malo starija djeca /2,3,4 godine/ često prilično gruba prema mlađoj djeci; recimo da je od 10-tak djece samo dvoje, troje nježno i želi se igrati s mlađim od sebe, podragati ga, podijeliti igračku i sl.
    Moram reći i da nema veze da li se radi o djevojčicama ili dječacima.
    Zanima me - da li je ta "grubost" neka faza kroz koju prolaze manje više sva djeca, ili je to ipak pitanje odgoja i odnosa prema djetetu?

:?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas je faza udaranja trajala oko 3 tjedna, ali nije bilo bitno da je dijete manje od njega. Postavljao se i na one za dve glave više od sebe. Nakon toga je prestalo. Sada se još samo ljuti ako su njegove igračke ugrožene, i to ne uvijek.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja izbjegavam stariju djecu....

zovite me dodo paranoik ali ...imali smo 2 neugodna susreta 3 vrste stoga čekam da marko ojača pa da ga pustim u ring :namig

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nika se voli igrati sa starijima, uglavnom se vole igrati s njom, mada ima i iznimaka! Ja ne volim kada dira tuđe igračke, znam iz iskustva da se djeca, a još više roditelji znaju ljutiti.
    Ali zato dopuštam diranje njenih igračaka!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

F ili mazi drugu djecu (učimo ga stalno da su svi dragi) ili se skriva u moje skute kad ga netko pogleda, jer je 'srameči'. Potpuno je flegma kad se drugi klinci vani igraju s njegovim knjigicama, kiperom ili loptama. Male 'grubijane' u našem kvartu uglavnom njihovi roditelji drže na distanci od manje djece iako mi se to ne čini dobrim putem...

Meni je to do odgoja, barem je takvo naše iskustvo - do sada se F stvarno ponaša onako kako ga svaki dan učimo. Vjerujem da će tako biti i idućih godina.

Inače, nismo upoznali puno djece poput Orke, koja bez ikakve zadrške i samoinicijativno dođe klincima koje prvi put vidi, zagrli ih i poljubi. Što god njezina mama A. može prokomentirati o tome, mene je to oduševilo i šaljem objema veliku pusu za prekrasan odgoj.

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Mia se jako dobro zna izboriti za svoj prostor i svoje stvari bez obzira jesu li oko nje manja ili veća djeca.
    Ema kad je bila u toj dobi oko 2 godine nije bila takva i svi su je gnjavili.
    Primjetila sam da su najgrublji (dali namjerno ili ne) djeca u dobi između 2 i 3 godine prema manjoj djeci. Mislim da je to kod djece te dobi faza koja prođe.
    Ako su gruba djeca starija od 3,5 godina onda je to po meni već veći problem.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto malo sa strahom gledam kako će stariji klinci reagirati prema Lovri. Međutim, nitko ga do sada nije klepnuo (izuzev malog Lovre Cvrčka - hihihihi, dok mu je moj Lovro maznuo igračku na rođkasu).

A Orka od Apri, stvarno me je oduševila. Kad je skužila Lovru (u kolicima) odmah mu je prišla podragala ga i izljubila. Miš je gledao u nevjerici, ali se nije pobunio....Preslatka curica....:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrejček je dobio lopaticom pored oka od jednog ne puno starijeg, ali puno većeg dečka. mislim da je bilo slučajno, htio mu je pokazati lopaticu.

andrejček je sad u fazi da ga silno zanimaju druga djeca ali ne kuži da ne smije gurnuti prstić u oko ili usta, potegnuti za majicu i sl. zato sam uvijek uz njega kad krene "maziti" frendove, učim ga da ih podraga ali ne ide to baš lako.

ok, kod ovih manjih rješenje je da budeš u blizini, ali i mene zanima što je s velikima koji su svjesno grubi? je l' to neka normalna faza, pa da se povučemo na sigurnu udaljenost i čekamo da ih prođe? :namig:

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo problema s tim da starija djeca (pogotovo dečki) bježe od zare jer im smeta što ih ona ljubi i grli... a i mlađi su ponekad u čudu, ali ona zna da im prvo treba ponuditi svoje igračke, fornete, bobi štapiće, pa ih "pridobije"

e sad, ne znam koliko je to stvar odgoja. mi se svi jako puno ljubimo i grlimo, mazimo i dragamo i nitko se nikad ne dere ili tuče, ali mislim da to nije glavni faktor.

ono što se meni čini bitno jest da je zara najstarija beba u našem društvu, promatrala je 4 moje prijateljice u trudnoći i i mazila se i igrala s njihovim bebama od rođenja. jednostavno je okružena bebama, svaki dan se vidimo bar s jednima od naših prijatelja s djecom.
    imala sam i tu sreću da se frendice nisu bojale toga da jednogodišnja zara dira novorođenče (kao što se mnoge mame boje), nego smo svi imali puno povjerenje u nju da neće nikoga povrijediti... i nikad nije... oduvijek je nježna i mila prema njima, a sad su ti klinci jednogodišnjaci i već se lijepo svi skupa igraju...

evo i jedna lijepa zgodica vezano za učenje kroz promatranje roditelja:
    kad trebam pridobiti zarinu pažnju, a ona je jako zaposlena/uzbuđena, onda je mirnim glasom molim da me pogleda u oči jer ju moram nešto pitati/ pokazati/ reći... obično je moram 2-3 puta zamoliti, ali funkcionira.
    neki dan sjedi meni zara u krilu i ja MM-u nešto pričam, kužim da se ona nešto meškolji i da nešto hoće, ali ja želim dovršiti svoju priču i dalje gledam u MM-a i pričam. i najednom osjetim da me zara fiksira pogledom i smireno govori "mama geda! mama geda!" - pogledala sam ju, i željela je samo pusu i zagrljaj :slatkica:

prvo mi je to bilo jako slatko, a onda sam skužila da je ona zapravo naučila moj način privlačenja pažnje i užasno sam bila ponosna i na nju u na sebe... neko drugo dijete bi se možda počelo derati u tom momentu, vrištati "MAMAAAAAAAAAAA MAMAAAAAAAA!" ili, u goroj varijanti, bacati se ili nešto slično...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Edita je vec jednom dobila pljusku od sestogodisnjaka,jer mu je ugasila kompjuter.Malac ju je gurno, a ona briznula u plac.
    Meni se neki dan srce steglo kada je Edi u parku prisla djevojcici i djecaku od cetiri godine, sva radragana, s namjerom da se igra. Posto je ona prije dva mjeseca prohodala, zna vrlo cesto klepit na dupe. E tada su to dvoje djece iskoristili da joj se u oci smiju. Onda su se poceli dosaptavat.
    A jaaaaaaaa, samo sto nisam pocela plakat kako se ta djeca odnose prema njoj. Ona je strasno drustveno dijete, koje prilazi svima i to kikocuci (tako se smije). I nekako mi se cini previse razdragana kada se nadje u drustvu starije djece.
    Ima jedan malac od pet godina (od moje prijateljice sin) koju je obozava. Oni se znaju po sat-dva igrat u pijesku. Stavljaju kantice na glavu, ona se baca po njemu i sl.

I mene interesuje je li to do odgoja ili je to samo jos jedna faza u nizu kada su starija djeca "zlobna" prema manjima od sebeß

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo sa fiksacijom pažnje radi i Mija. Dok ja s nekim pričam a ona mi želi našto reć ručicom me uhvati za bradu i reče:"Mama,slušaj" Bude tako medena sa svojim važnim izrazom lica.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo tek sad čitam što ste pisale...

Zari i Orki

Vid je također jako jako druželjubiv i nježan prema drugoj djeci, sa svima bi se mazio i igrao. neki dan me oduševio jedan klinac na zrinjevcu, zove se lukas i ima 3 godine.
    ja sam trčkarala uobičajeno za vidom, kadli se taj mali pojavio i nasmiješen pružio vidu loptu - da se igraju. vid je loptu primio i bacio, lukas otrčao i donio loptu, pa dragao vida po glavi..vid je vriskao od sreće. njih 2 su se igrali s tom lopticom, a lukas je bio jako pažljiv i nježan.
    sa strane je stajala lukasova baka,pa sam pitala ženu da li mali možda ima mlađeg brata ili sestru kad je tako drag prema mlađem djetetu - a ona kaže da nema, ali će vrlo uskoro dobiti,i da je strašno sretan zbog toga

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    Evo tek sad čitam što ste pisale...

Zari i Orki

Vid je također jako jako druželjubiv i nježan prema drugoj djeci, sa svima bi se mazio i igrao. neki dan me oduševio jedan klinac na zrinjevcu, zove se lukas i ima 3 godine.
    ja sam trčkarala uobičajeno za vidom, kadli se taj mali pojavio i nasmiješen pružio vidu loptu - da se igraju. vid je loptu primio i bacio, lukas otrčao i donio loptu, pa dragao vida po glavi..vid je vriskao od sreće. njih 2 su se igrali s tom lopticom, a lukas je bio jako pažljiv i nježan.
    sa strane je stajala lukasova baka,pa sam pitala ženu da li mali možda ima mlađeg brata ili sestru kad je tako drag prema mlađem djetetu - a ona kaže da nema, ali će vrlo uskoro dobiti,i da je strašno sretan zbog toga
    Prilikom prvog citanja ja pomislila da ce Vid uskoro dobiti brata ili sestru (oci ko klikeri)

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

snorki, ne još ne još,
    ali biće u budućnosti sekica ili braco za vida

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: grubost djece prema mlađoj djeci

Citiraj anek prvotno napisa
    Primijetila sam šećući s Vidom po parkovima, dj. rođendanima i svugdje gdje susrećemo djecu da su malo starija djeca /2,3,4 godine/ često prilično gruba prema mlađoj djeci; recimo da je od 10-tak djece samo dvoje, troje nježno i želi se igrati s mlađim od sebe, podragati ga, podijeliti igračku i sl.
    Moram reći i da nema veze da li se radi o djevojčicama ili dječacima.
    Zanima me - da li je ta "grubost" neka faza kroz koju prolaze manje više sva djeca, ili je to ipak pitanje odgoja i odnosa prema djetetu?

:?
    Ono što se meni neki dan učinilo je da dijeca koja su kažnjavana batinama često jednako reagiraju u ljutnji prema drugoj djeci. Možda je to slučajni primjer nekolicine mama koje znam, ali meni se čini da je tako. Srce mi se steže kada Mia stradava od klinaca koji je iz čistog mira kažnjavaju zbog svoje ljutnje...

Nisu malci krivi, znam. Al mama sam pa smeta.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a ja imam primjer u obitelji: dijete na koje nitko nikad nije viknuo niti ga udario, koje ima punu ljubav, pažnju i sve stalo, to dijete mlati i terorizira sve oko sebe uključujući i puno stariju djecu i svoje roditelje koji nemoćno gledaju.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    a ja imam primjer u obitelji: dijete na koje nitko nikad nije viknuo niti ga udario, koje ima punu ljubav, pažnju i sve stalo, to dijete mlati i terorizira sve oko sebe uključujući i puno stariju djecu i svoje roditelje koji nemoćno gledaju.
    Nije li problem u tome što "nemoćno gledaju"? Na to se svakako treba reagirati. Ne istom mjerom, ali razgovorom i objašnjavanjem. Do u nedogled.

Imam prijateljicu koja će zasigurno za sebe reći da djeci pruža ljubav i sve što trebaju ali ne zna zašto njen maleni kad mu dosadi igra udara drugu djecu. Ja samo primjetim kako ona svoje klince na poseban način tjera od sebe. Npr. ja sam kod nje i ona bi samnom pričala. Moja se Mia ko maca oko mene mota jer joj treba malo vremena da se opusti, a ona uvijek govori: Djeca odite se u sobu igrat! Odite se u sobu igrat!

I nije da izvlačim iz nekog konteksta, tako je svaki put.
    Kako to djeluje na klince? Sigurna sam da onda Mia nekad postane višak, kad mama poklanja pažnju nekoj teti a ne njima. (Njenim klincima)

Čini se...

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    Nije li problem u tome što "nemoćno gledaju"? Na to se svakako treba reagirati. Ne istom mjerom, ali razgovorom i objašnjavanjem. Do u nedogled.(
    Slažem se!

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neznam dali je takvo ponašanje rezultat odgoja ili ipak neka faza koja prođe. Tara nikada nije bila agresivno dijete, voli jako malu djecu, s njima je posebno nježna i zaštitnički se ponaša prema njima, sa starijima se dobro slaže, oni su joj valjda kao neki idoli. Ne voli grubost u igri, ali da je netko isprovocira jako mislim da bi reagirala tipa odgurivanjem ili slično.
    Da, i ja znam dosta slučajeva gdje majke "odguruju" svoju djecu, npr. vani u parku djeca se igraju, one piju kavu i nedaj bože da im dijete priđe i nekaj pita odmah odgovaraju tipa "kaj sad hočeš, odi se igrati", ja nisam za takav način i nikada tako ne razgovaram sa Tarom.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Imali smo fazu kad mi je bilo jako tesko i izbjegavala sam neke prijatelje s djecom. Naime tukli su mi dijete. On je bio manji, htio se mazit, grlit, igrat a ovi stariju su bili "sve je moje i nista mi ne diraj". Obavezno bi ga gurali i tukli, uskoro mi je djete dobilo pogrdni naziv mamina maza ili njeznica. Od strane obitelji i prijatelja, pa ti si trebo bit curica, pa kak je tak njezni, pa kak je...Mislim, sta ih briga ak svoje dijete odgajam da sve daje, da je njezniji itd. Od frustracija sam pocela izbjegavat prijatelje, pa u gostima sjedit izmedu djeteta i ostale djece da ga ne nasoraju, pa sam razmisljala cak da ih spotam kad vec njihovi roditelji nece, al ti bude neugodno. Sad je veci i jos uvijek se ne zna bas postavit, ali zna i viknut ne neko dijete kad ga tuce. A meni vele da sam prezastitnicki nastrojena i da ga trebam pustit da se izbori za sebe. Trebam li pustat da se izbori, da dobija batine? I sta ce naucit? Da i on moze tuc manje od sebe. :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj suncemojemalo prvotno napisa
    Mislim, sta ih briga ak svoje dijete odgajam da sve daje, da je njezniji itd. Trebam li pustat da se izbori, da dobija batine? I sta ce naucit? Da i on moze tuc manje od sebe. :shock:
    Time se /i s još puno toga vezanog uz emocionalno odrastanje dječaka/ na zanimljiv način bavi knjiga "Odrastanje Kaina".
    Pročitaj

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

joj, ja potpuno zaboravila na tu knjigu - anek, je l' bi je mogla posuditi?

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    joj, ja potpuno zaboravila na tu knjigu - anek, je l' bi je mogla posuditi?
    naravno, dogovorimo se kad se vidimo!

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadovezujem se na ovu temu: u posljednje vrijeme Matej iz čista mira, čak i nepotaknut ugrožavanjem igračaka ili sebe samoga, gura drugu, redovito manju djecu. Reagiramo odmah, odvojimo ga, stavimo na miran stolac ili nešto slično.
    No što reći na ovo: došla sam s njim doma i objašnjavam mu kako je ružno što gura drugu djecu i gurnem ga da padne na guzu da vidi kako je to. A on se meni nasmije, shvati to kao igru i kaže: oćemo opet? :/
    Također, užasno je ljubomoran na zajedničku igru starije djece u kojoj još ne može sudjelovati pa ponekad i njih gura.
    Također, namjerno baca stvari. Traži da bude u centru naše pažnje 24 sata dnevno, na bilo koji način.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •