Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Uspinjača

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Uspinjača

U intenzivnom sam traženju nove tete začuvanje naše kćeri. Stara odlazi jer želi zarađivati više, a ja joj to ne mogu pružiti, pa traži bolji posao. Samo da pojasnim da ne ispadnem totalna frikuša. Naime, teti plaćamo 2500 tis za 6 sati ndevno. S obzirom da ona traži 3000 jer toliko može dobiti za 8 sati ja sam predložila da onda ta dva sata radi kućanske poslove i da nema problema da joj platim tih 3000. Danas mi je rekla da je njoj bolje da ona odmara i piej kavu dok dijete spava za te 3000 tis kuna, nego da radi po kući. Moram priznati da me je to uvrijedilo jer ni mene nitko ne plaća da gledam TV i pijem kavu.

Naime, sve je krenulo od toga da je ona takav naputak dobila u Uspinjači. Cijena za 8 sati čuvanja je 3000 kn, a ako se radi još nešto onda je 3500 -4000.

Po kojim su se oni kriterijima vodili? Gdje to oni žive i za koje to obitelji traže tete?????

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi smo isto našu tetu čuvalicu našli preko uspinjače, prije cca. godinu dana.
    Onda je cijena bila 2500 za 8 sati, naša je radila od 7:30 do najduže 13, što baš i nije 8 sati. Onda je ostavljala g kod bake na spavanju i 2-3 puta tjedno vraćala se u naš stan usisati i oprati pod. Kako je samoinicijativno i peglala i stvarno bila divna prema djeteu, pa smo joj povisili plaću na 3000.
    pred ljeto je bila sve nezadovoljnija, pa sam ja g upisala u vrtić, što ju je jako povrijedilo. pa nas je ostavila na cjedilu na moru, i otišla od danas do sutra.
    mislim da je plaća bila u redu, dobila je i božićnicu i uskrsnicu, i uvijek kad sam sebi omekšivače kupila bi i njoj, i slatkiše da ima. I kad se selila organizirali smo joj kombi ...
    a kad je odlazila rekla je da smo bili grozni prema njoj, da sam ja samo vikala. Da se razumijemo, ja jesam nervozna osoba, ali nju sam vidjela samo 5-10 min dnevno. I kako je bila divna s g jako sam pazila kako s njom razgovaram.
    Državni vrtić

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Tome se nekako i ja nadam. Uskoro krećemo s vrtićem kojeg smo navrat na nos izmislili, pa ćemo vidjeti...

Ovo s tetema je postalo strava. Baš sam si razmišljala zašto sve te tete najviše vole čuvati male bebe.... Možda zato što meni moja T sada sve prepriča i gdje su bile i šta su radile....

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma meni su ljudi iz parka pričali da je super s njom, neki su čak mislili da joj je mama. ja volim misliti da je imala privatnih problema pa je odustala od posla. doduše, na jako ružan način. Ali da traže previše to je istina. A i počnu doma tražiti više nego članovi obitelji.
    G se priviknula na vrtić za 2 tjedna i sad se malo žali ujutro, ali ode vesela.
    I više neću morati na bolovanje zato jer je teta bolesna, nego zato jer je g bolesna.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja sam sasvim zbunjena. Mislim žena je koj nas u kući 3 godine. Zna nas u dušu. Zna da baš i nemamo pomoć baka i da nismo redovnim putem dobili vrtić. Zna da radimo ko konji i da se raspadam od obaveza. Ja sam joj zaposlila kćer u svojoj bivšoj firmi i zbilja sam je smatrala članom obitelji. S T je bila zbilja OK, ali da sada želi ići dalje samo zbog novca. No dobro, to je i njen rizik....

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

naša je kod nas bila 10 mjeseci, i isto mi je bio šok. Ono što sam ja vidjela je da ona računa na to da je moja mama doma više nego ja. Mislim, da sam htjela da je baka čuva cijelo vrijeme, onda sigurno ne bih uzimala tetu čuvalicu.
    Ali sad je taj dio gotov, volimo vrtić.
    A od jedne susjede sam čula da je nakon promjene nekoliko teta odlučila imati veeliku toleranciju prema državnom vrtiću. Moram priznati da sad dijelim njeno mišljenje.

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Naime, teti plaćamo 2500 tis za 6 sati ndevno. S obzirom da ona traži 3000 jer toliko može dobiti za 8 sati ja sam predložila da onda ta dva sata radi kućanske poslove i da nema problema da joj platim tih 3000. Danas mi je rekla da je njoj bolje da ona odmara i piej kavu dok dijete spava za te 3000 tis kuna, nego da radi po kući. Moram priznati da me je to uvrijedilo jer ni mene nitko ne plaća da gledam TV i pijem kavu.
    Ovo isto je rekla i naša teta jer se nismo mogle dogovoriti za koliko novaca bi trebala čistiti cca 1-1,5 h dnevno /ili ništa ako N ne zaspi/ ..
    to je trajno poremetilo naše odnose, ali moja greška je što su nam tetu preporučuli rođaci koji su s njom i bliski pa sam prešla preko toga..sa N je super , i nisam mislila do 3.godine u vrtić - sada čekamo da se otvori mjesto...i nadam se da će to biti do Nove godine.
    Inače, ludim kada dođem kući /vrlo često ranije / i teta otečena od spavanje a neoprano suđe se suši / samo ono šta su one jele/ , igračke razbacane...svaki dan si govorim -još malo..
    užasavaju me lijeni ljudi - a moja teta to jeste, znam da ja ne bih tako -niti tako radim na poslu..

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure, meni jedna stvar nije jasna: kada ste se dogovarale s tetom/agencijom dali ste naglasile da, dok dijete spava teta ima zadatak oprati suše/peglati/pospremiti ili ste naknado to tražile?
    Ako je cijena od 2500 kn dogovorena z čuvanje djeteta onda je, barem meni, logično da se žena buni ako joj se naknadno dodaju zadaci.

Malo sam iznenađena nekim reakcijama, svi imamo želje kakve bi osobe kojima povjeravamo djecu trebale biti, a s druge strane očekujemo da rade za plaću koja je ispod HR prosjeka. :/

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mi smo cijenu dogovorili još na samom početku i od tada smo je samo povećavali - za isti posao. No, sada kad se situacija promijenila (manja satnica), a s obzirom da plaću nismo korigirali, niti tražili dodatni angažman, smatrala sam da ako ona traži veću plaću da na nju nešto treba i utjecati. Npr. Neki novi angažman.

Istina je da je to plaća ispod Hr prosjeka, ali nisam sigurna da je to nerealna plaća. naime, upravo je to prosječna plaća npr. u maloprodaji gdje radi jedan jako veliki postotak ljudi. Ujedno, mene smeta da se takve plaće sugeriraju zbog toga što postoji nekiliko izdvojenih slučajeva koji plaćaju znatno veće iznose od prosjeka.

I naravno stav - nitko me ne može toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi!!!!! Hej, pa ljudi mi živimo u vremenima gdje se radi toliki broj prekovremenih (neplaćenih) sati i u kojima si još sretan da radiš.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Liebe prvotno napisa
    Istina je da je to plaća ispod Hr prosjeka, ali nisam sigurna da je to nerealna plaća. naime, upravo je to prosječna plaća npr. u maloprodaji gdje radi jedan jako veliki postotak ljudi.
    Mislim da ova usporedba ne stoji. Čuvanje mog djeteta ipak smatram zahtjevnijim od rezanja salame ili slaganja majica na police ili rada na blagajni. Ne podcjenjujem radnice u maloprodaji, koma mi je što sve moraju prolaziti na svojim radnim mjestima, samo hoću reći da bih puno više tražila od osobe koja će se brinuti za moje dijete nego od one koju bih zaposlila u trgovini (hipotetski, nisam ni u jednoj od ove dvije situacije).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Liebe, nigdje ne vidim da piše da li je dotična čuvalica bila PRIJAVLJENA kod tebe kao pomoć u kući. To je možda caka u cijeloj priči....

Osim toga, kad razgovaramo o plaćama, treba razlikovati bruto i neto (na istom tragu - ako je prijavljena, plaćaju se doprinosi -ne znam detalje). U tom slučaju čovjek je sigurniji u dugogodišnju uslugu na nivou.

Inače, nije to lako naći. Kad je meni trebalo, tražila sam 2 godine i jako se razočarala osobama za pomoć u kući i čuvanje. Nisam našla ništa trajno i kak treba. Jedina koja je valjala imala je i druge mušterije od prije nego sam je upoznala i nije mi mogla dolaziti svaki dan. Ostale nisu imale ne samo radne, nego ni higijenske navike. I tako...

(Btw. čuvalica je i prije 6-7 godina koštala cca 2000 kn, tak da me uspinjača zapravo ne iznenađuje. Te žene znaju da su tražene, pa im "može bit" po zakonu ponuda-potražnja).

Sretno, kako god bilo! Nije lako naći dobro rješenje. Držim fige!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Teta nije prijavljena na njen zahtjev jer je u mirovini. Mi smo joj to odmah predlagali, ali nije htjela. Ja sam jako zadovoljana kako se ona odnosi s T (osim nekoliko čudnih postupaka koje smo riješili razgovorom). No, ono što me s jedne strane šokira je stav prem aposlu, a s druge strane moram priznati da me šokiraju i cijene. OK - ponuda potražnja, sve mi je jasno, ali ona je jedina teta u našem kvartu koja je 3 godine s nama, sva ostala djeca su ih promijenila barem 5.... Valjda to nešto govori i o nama kao poslodavcu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kao poslodavci niste zakazali. Nadam se da ćeš naći još bolju tetu, ako ova ode. Sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Govori nesto i o teti

Ne vidim kakve veze imaju medjusobno cuvanje djece i kucanski poslovi.
    Recimo, ja radim u uredu i cesto imam tijekom radnog vremena 1-2h viska.
    Pocistim postu, premjestim papire, surfam malo...
    I sad da mi dodje sef i kaze - Imas viska vremena, bi mogla malo usisat ured?
    Hmmm :/
    Nije mi bed pocistit iz usluge (ne bi ni trazila novce) ak nam dolazi netko vazan, cistacica nemre doc i slicno.
    Ali u opisu mog posla nije da budem cistacica nit ja to zelim biti.
    Ako bih bila prisiljena (recimo, da si nemrem priustit otkaz u tom trenutku), osjecala bih se dosta lose. I nasla bih neki nacin da razrijesim tu situaciju.

I lako mogu razumjeti da se ova teta tako osjeca.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam našoj teti na razgovoru za posao rekla da bi ja htjela da ona jednom tjedno usisa i prebriše pod, što mislim da je u redu jer nikad nije bila s g duže od 6 sati, a mi smo joj plačali za 8 sati ( po cjeniku agencije). Kako se pokazala dobrom, dignuli smo joj plaću još 500 kn. Za Božić je dobila 300 EUR, a MD joj je platio ostatak školarine. Mislim da je to više nego fer.
    Bila je s nama tjedan dana moru, jer je htjela i pristala na to. Mogla je biti i 3 tjedna s tim da sam ja bila tjedan dana, a MD isto toliko. Znači trebala je pomagati mojoj mami tjedan dana, a ostalo se mogla odmarati.
    Kad god je tražila slobodan dan, uspjeli smo se organizirati, osim jednom kad ja nisam htjela jer sam mislila da je pretjerala sa spajanjem praznika.
    Mislim da je to sasvim fer odnos.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj blazena prvotno napisa
    Govori nesto i o teti

Ne vidim kakve veze imaju medjusobno cuvanje djece i kucanski poslovi.
    Recimo, ja radim u uredu i cesto imam tijekom radnog vremena 1-2h viska.
    Hm, ako se ovo odnosi na moj post o prijavi - nisam mislila da bi teta cuvalica trebala i pomagati u kucanskim poslovima. To je stvar dogovora. Ne bi trebala. Ali gotovo sam sigurna da se ta vrsta usluge (kad osoba X radi za privatnog narucitelja koji je samo ime i prezime, nikakva firma) prijavljuje samo na jedan nacin. Obveze treba definirati ugovorom, a stvar je dogovora poslodavac-zaposlenik sto ce u njemu pisati.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin, "uletila" si mi - referirala sam na Liebe koja je napisala da su ostala djeca promijenila puno teta i da to govori nesto o njima kao poslodavcima.

Inace, slazem se.
    Onako je kako se dogovorite.
    Ako se uvjeti promjene, e onda sjest za stol i dogovarat ispocetka, a ne samo "nadostukat" prijasnji dogovor.
    Jer nesto sto je tebi mozda samo usput i podrazumijevajuce, mene ce uvrijediti. A ti ces mozda u sebi gruntati kako bih ja trebala, a ne radim.
    Bolje da se odmah cuje tko je s cim zadovoljan i sto su ciji uvjeti.
    Moje misljenje

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ova tema me jako iritira..
    Ne želim ulaziti u rasprave koliko je stvarni omjer plaće / tete / radnica/ostalog..3000,0 kn nije malo novaca.
    Tetu nismo prijavili jer njoj na kraju nije pasalo jer bi izgubila beneficije na burzi...prilikom prvih razgovora dogovarale smo se da bihja i malu pomoć ali o tome kada se uhoda sa N - jer je tu prvenstveno zbog nje.
    U međuvremenu sam našla tetu koja mi čisti. Moja tete čuvalica je pomnožila sat tete čistilice *dani= neka cifra koje suluda jer da se razumijemo - teta čistilica u 4 sata očisti koliko ova ne bi u cijelom tjednu.
    Na moj prijedlog da možda samo pegla - može, ali ne košulje...
    ja nisam ovako odgajana. Nijedan posao mi nije težak ili ispod mog nivoa. Za vrijeme studiranja sam i čistila i kuhala.
    Kada sam u bivšoj firmi imala 1-2 sata slobodno - očistila bih svoj stol, ploter ili bilo šta drugo - to me poslodavac nije tražio.
    Nije mi normalno da moja teta sjedi 2 sata a da me dočekaju - papuče na stolu, razbacane igračke, isprljan umivaonik i wc školjka od vodenih boja koje su one koristile- 2 tanjura i 1 zdjelica /doručak, ručak i užina/.
    Ja to zaista ne mogu razumjeti jer se ja ne ponašam tako u sličnim situacijama..razgovor ne pomaže, jednostavno joj je to u difoltu.
    Blažena, slažem se da treb arazgovarati - ali, npr. kada sam komentirala čemu prljavi tanjuri sa žlicom npr. pure -dobila sam odgovor da vidim koliko je N pojela. Onda sam rekla da ne znam niti koliko je toga bilo pa ne znam niti koliko je pojela, a da mi to nije niti bitno -vjerujem joj na riječ .Onda je rekla OK i nastavila po svome.
    dosta od mene ..ovo mi je stvarno živcirajuća tema..da li u životu stvarno sve treba biti definirano do kraja ? Mislim da posao tete čuvalice ipak spada u intimnije poslove , te da u neku ruku prevazilazi stavke ugovora / ugovor mora biti/ ..hoću reći, tetu doživljavam kao produženi dio obitelji, njeno ignoriranje mojih potreba /npr za peglanjem , pomaganjem/ teško mi pada jer ne radi ništa 2 sata dnevno - a plaćena je ...da ne kažem kako bih joj za ovo platila ekstra- samo je ona htjela da je to 40 kn po satu..a rečenica - pa imaš ti super knjiga koje mogu čitati za to vrijeme - e. pa to je bezobrazno..
    također, mislim da sve to ovisi o pojedinom slučaju..ihh,ispuh

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu nikako naci paralelu izmedju tih sat vremena slobodnih na poslu i sat vremena slobodnih kad stavis dijete/djecu na spavanje. Meni je to neusporedivo. :/
    Kad imam slobodnog vremena na poslu, onda se ustanem sa stolca i radim nesto fizicki, cistim, slazem, usisavam... Ali nakon cijelog jutra s klincima, stvarno zelim sjesti i odmoriti.
    Tako da kuzim te vase cuvalice. Kuzim i vas, jer nije nesto raditi cijelid an i doci u rusvaj.
    Cuvala sam djecu ko studentica, tocnije, pomagala im u ucenju. POnekad bih cuvala i navecer. Tad bi pekli pizzu, radili rusvaj po kuhinji, frizideru, izvlacili igracke... Pokupili bi vecinu i pocistili, ali sigurna sam da je dio posla uvijek ostajao i njihovoj majci. Jer nije to isto - kad cistis sama ili kad cisti studentica kojoj "pomaze" tri klinca. I da mi je njihova mama ikad rekla, "aj ti sad malo peglaj/cisti, dok je prazan hod, a ja cu ti dati 100kn vise" mislim da bih ju pogledala ovako: :? i rekla: "Hvala, ne bih."

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Na prvom razgovoru rekli smo teti da očekujemo da "poredi" iza sebe odnosno djeteta na način da igračke ne budu razbacane i da suđe bude u mašini odnosno ako je oprano da ga izvadi i spremi - drugim riječima da stan bude u stanju u kojem smo ga ujutro ostavili. Naravno da ako je N budna u trenutku kad mi dolazimo s posla, tada je jasno da neće svaka igračka biti na svom mjestu. Također je bilo dogovoreno da opegla veš od N. dok ona spava, u mjeri u kojoj stigne. U konačnici mislim da se ne radi o više od pola sata dnevno u prosjeku, a ne vidim da se to ne može napraviti ako dijete spava 2 sata. Međutim, ja bih rekla da je zaista ključ svega u dogovoru prilikom angažiranja tete - mislim da je jedino fer da se uvjeti znaju unaprijed, bez puno improvizacija. Mi smo počeli s 2500 (koliko se sjećam) a sad smo na 3500 (minus troškovi zoo, slatkača cca 200 kn) + božićnica (1/2 plaće) i dakako plaćen go.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •