Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: double test-pomoć molim

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno double test-pomoć molim

Traba mi nekoliko informacija, a vezano za moju trudnu prijateljicu.

Naime, u 17. tjednu trudnoće bebi su otkrivene 2 ciste na mozgu-nakon toga je rađen double test koji pokazuje omjere 1:404 vezano za dob i 1:35 vezano za mogućnost downovog sindroma. Ona ima 33 godine.

Zanima me postoji li mogućnost da je ovaj omjer uzrokovan cistama. Za njih je dr rekao da će najvjerojatnije nestati same od sebe. Sa bebom je do zadnjeg pregleda sve bilo ok. Ne znam za nuhalni nabor, ali neuralna cijev je u redu.

Molim vas cure-pomozite svojim razmišljanjima i iskustvima.

pozdrav

mango

Početno

Kod nas insistiraju na amniocentezi vec kod rezultata manjih od 1:100. Njen rezultat je prilicno los, ali to je ipak samo statistika.
    Ukoliko ima mogucnosti da ode kod dobrog radiologa sa jakim aparatima on moze mnogo toga da joj kaze nakon detaljnog ultrazvucnog pregleda.

Moja snaja je dobila rezultat 1:70 i ponovila ga i jos sledeca dva puta je bio los. Otisla je kod coveka za koga znamo da je na Mayo klinici specijalizovao bas prenatalni ultravuk i on je sa sigurnoscu od 100% tvrdio da nema razloga za brigu i pored losih tripl test rezultata.

Rodila se zdrava mala curica Olga.

mango

Početno

Ups, ona je radila dabl. Sa njim je jos sve lakse jer ima vremena da se uradi anmiocenteza, za koju je nakon tripl testa prilicno kasno.

Ali, opet kazem, ja bih to prvo proverila neinvazivnim metodama.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

lovro je imao ciste na mozgu koje su se kasnije povukle. doktorica mi je rekla da to nije nešto radi čega se šalje na amniocentezu jer se u većini slučajeva to povuče

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam cure na odgovorima.

No, imama još pitanja. Kada je išla vaditi krv za double test dr joj je rekao da im mora pokazati ultrazvuk. Kad im je ona htjela pokazati ultrazvuk rečeno je da to njima ne treba-nisu ju pitali ni u kojem je tjednu trudnoće. Meni to zvuči malo nenormalno.

Njeni dosadašnji nalazi ultrazvuka-mjere rukica, nogica...sve je u redu.
    Nuhalni nabor u 11. tjednu bio je 1 mm.

Meni se čini kao da je bebica zdrava...nadam se da sam u pravu.

Imate li vi kakvu ideju?

pozdrav

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja samo saljem dobre vibre da bude sve ok

mango

Početno

Dabl i tripl testovi su statistickog karaktera. U odgovarajuci sofver se ubace podaci o trudnoci i trudnici i onda se izrazcunava verovatnoca hromozomskih ostecenja.

Zato je jako bitno da se podaci pravilno obrade. Najbitniji podatak je upravo starost trudnoce (zato i traze ultrazvucni nalaz). Recimo, meni je na triplu rezultat bio 1:765. Onda smo probali sta bih dobila sa tom istom koncentracijom hormona, ali da je trudnoca nedelju dana starija i rezultat je bio 1:450.

Pored starosti trudnoce beleze se godine, kilaza i da li trudnica pusi ili ne.

Mislim da to nije bas najsavrsenije uradjen dabl i ja bih ga, svog mira radi, ponovila na nekom drugom mestu. On moze da se radi sve do 13. nedelje pa neka pozuri ako je uznemirena.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala mango.

Ona je sada već u 18. tjednu. Double joj je rađen prošli tjedan-jel sigurno da se smije radit do 13. tjedna?

btw. tvoj drugi dečko dolazi na moj rođendan!!! :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svašta, pa gdje je radila taj double test ??

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno double test

Radila sam ga u Vinogradskoj u 18 tjednu btw. na uputnici je pisalo sve što je trebalo pisati.
    Samo me je zanimalo da li je ko imao slične rezultate?(1/35)

Pozdrav

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali u 18. se radi tripl...cak i ranije....

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno double test

curke bok..
    da li tko ima iskustva sa double testovima...meni je bio jako loš i sada ćekam rezultate amnicentoze...
    da li netko zna za slićan slučaj??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Double test sam radila, ali kako sada razmisljam da sam trudna jos 5 puta vise ga nikada ne bi napravila, jer taj test je po mom misljenju totalno bezvezan i nepotreban, cista matematika a vec svi znaju da u medicini 2 i 2 nisu 4. Danas dobar UZV pregled u odredenoj starosti trudnoce pokazuje oko 10 markera za Down sa velikom sigurnoscu, a za doble test i kada je odlican i kada je los uvijek napomenu da uopce nije pouzdan.

Moja frendica je imala los double nalaz, ne sjecam se sada koliko, ali dosta ispod 100, imala je 39 godina, IVF trudnica sa hrpom hormonalnih terapija iza sebe, radila je amniocentezu, zivcirala se i pila Apaurine dok nisu stigli nalazi, pocela pusiti.... i na koncu amniocenteza pokazala da je sve ok

Zelim ti puno srece

zrinska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pozdrav...
    Lijepo bih molila da li mi neko može objasniti koji su normalni omjeri ili me uputiti na str. gdje to mogu pročitati i proučit. Inače nisam navršila 30 i poslana na d.test premda nn bio ok i n apregledu sve ok. Kolegica napunila 30 i nijeupućena na nikakvo testiranje... Uistnu me sve to zbunjuje...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Normalne omere ćeš videti tek kad napraviš test, zato jer se uzimaju za svakog osobni podaci, na osnovu kojih se utvrđuje procenat rizika.

Mada, sećam se da sam videla negde tabelu koja se odnosi na količinu tog proteina u krvi, ali ti sama ta tabela neće pomoći.
    Ovo je moje laičko mišljenje, ali smatram da sam u pravu. Ako nisam, neko će me već ovde ispraviti.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Skužila sam da doktori u nas pretjeruju sa svim tim testovima. Pa curi od 30 godina zaista ne treba double, pogotovo ako je UZV pregled dobar i ne pokazuje nikakve naznake da bi nešto moglo biti poći krivo.

Super mi je kako u sjevernim zemljama nemaju toliko panike, pregleda, testova i svega kroz što nas ovdje stresiraju. Ja ne idem na nikakve testove, čim samo i pomislim na to hvata me nervoza i stres. Moja gin.mi je rekla da se ti dodatni testovi rade ženama koje zaista imaju neke ili predispozicije ili im nalazi nisu uredu.

Možda sam u krivu, ali mislim da je sav taj stres oko testa koji nije toliko niti pouzdan apsolutno nepotreban i štetan. A najgore kad ti dođu rezultati koji su onako-onako pa poludiš od dumanja. Čak je bilo i slučajeva da su radili double trudnicama koje nose blizance, i naravno double pokazao visoke vrijednosti...cura pala u komu...al su joj zaboravili reći da se u blizanačkoj double uopće ne radi jer je 0% pouzdan.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Skužila sam da doktori u nas pretjeruju sa svim tim testovima. poći krivo.
    x
    sve ovisi od doktora do doktora.
    Kad sam bila trudna sa N. imala sam 24 godine, svi UZV parametri u redu i dr me slala na double, a ja sam to doživjela kao "nešto što se mora"
    Skoro tri godine nakon toga (ja tri godine starija), nakon detaljnjog UZV-a u 12 tj. doktor mi je rekao da nema potrebe ići, da je to u mom slučaju "over treatment"...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •