zana prvotno napisa
Muskarci sa azoo (cak i oni koji imaju mali broj spermatozoida) pored spermiograma i hormona moraju uraditi kariotip, F508 i Y-deletion test.
1. Kariotip- radi se da se vidi postoji li Klineferterov sindrom. Ti muskarci umjesto xy hromosoma imaju xxy u svom kariotipu. Takvi muskarci mogu imati i neke vanjske karakteristike drugacije, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju ako muskarac ima Klineferterov sindrom ne mora znaciti da u testisu sigurno nema spermatozoida, te uz odgovarajuce postupke moze imati djecu, sa normalnim kariotipom.
2. F508- test za cisticnu fibrozu. Ovo je povezano za azoo opstruktivnog tipa, a ne neopstruktivnog tipa. Ako se otkrije da muskarac ima taj gen, onda se mora testirati i zena. Ako je prisutan i kod zene, djete ce sigurno biti bolesno od cisticne fiboze (teska bolest). Ako je npr. bolestan samo muskarac onda je djete zdravo, ali ce nositisti taj gen za tu bolest isto kao i otac.
3. Y-deletion-obavezan test pogotovo za neopstruktivnu azoo. Ispituje se da li neki dio (krak) ovog hromozoma fali (a, b ili c krak). Ako fali c ili a postoji sansa da spermatozoida ima u testisima. Ako fali b krak spermatozoida nema sigurno i tada se muskarac ne maltretira sa biopsijama. U slucaju da postoji nedostatak c kraka tj Yc deletion i da se npr. TESE-om nadu spermatozoidi, koji oplode jajnu stanicu, onda ce sva muska djeca imati isti nedostatak Y hromozoma. Da bi se to izbjeglo kod takvih muskaraca se radi PGD- preimplantacijska dijagnostika-to znaci od embriona, koji je nastao oplodnjom jajne st. i spermatozoida, prije transfera se uzima 1 st od tog embriona i analizira, transferom se onda prebacuju samo zenska djeca koja ce biti zdrava.
Ne znam koliko sam ovo jasno napisala, u svakom slucaju muskarci sa azoo prije upustanja u bilo kakve postupke: biopsija, TESE, ICSI moraju imati ove nalaze (moje misljenje).