Prosla sam jednu neuspelu IUI i dva neuspela ICSI. Poslednji je bio u 9.mjesecu 2008. Posto sam imala hiprstimulaciju 20 js zaledjeno je 14 embrija. Interesuje me kad mogu uraditi FET posle koliko vremena ? I kakva su iskustva sa uspehom FET?
Prosla sam jednu neuspelu IUI i dva neuspela ICSI. Poslednji je bio u 9.mjesecu 2008. Posto sam imala hiprstimulaciju 20 js zaledjeno je 14 embrija. Interesuje me kad mogu uraditi FET posle koliko vremena ? I kakva su iskustva sa uspehom FET?
wow! s kakvim ti bogatstvom raspolažeš! mislim da osim mene ima još dosta ljubomornih cura![]()
imamo mi tu dosta snješkića, sigurno će ti se javiti sa svojim iskustvima, a ja ti šaljem ~~~~~~~~~~~~~~~~~ za jednog bebeka što prije, a onda polako dalje.
još jedan wow! impresionirana sam s 14 embrija...
Zatrudnila baš u FET-u. FET se računa da je nešto manje uspješan nego svježi IVF ili ICSI, ali meni (i brooojnima) je baš on upalio. Ima stvarno dosta FET trudnoća na VV-u, moja je mariborska. Imaš puno razloga za nadu, 14 embrija je stvarno dosta i bolje da ti ih vrate kad nisi hiperstimulirana.
I moja trudnoca je iz FET-a (nakon 7 neuspjesnih transfera svjezih embrija).
U nekim klinikama mozes napraviti FET nakon 1 mjeseca pauze, u nekima nakon 2 mjeseca. Ne znam da li se rok produzava ako je doslo do hiperstimulacije.
Evo i ja se javljam sa trudnocom nakon FET-a, nakon isto 7 bezuspjesnih IVF,ICSI,IMSI-ova..
Moje iskustvo je vrlo pozitivno najvise zbog toga sto nema prethodne stimulacije niti punkcije koje su moj organizam uvijek dovele u potpuni kaos pa sam time i puno teze podnasala transfere i dane cekanja do bete..
Svakako bi na tvom mjestu pricekala da se organizama totalno oporavi od HS-a pa tek onda krenula sa FET-om.
SRETNO!
Koji put se i meni čini da je zbog toga kod mene bio bingo - to je bio prvi transfer bez ičeg, skroz na suho, bez klomifena koji bi mi napravio kraval po endometriju, bez stimulacije di sam drugi put plesala na rubu hiper. Totalno neopterećeno, u jednom mom savršenom prirodnom ciklusu, di je ovulacija bila krasna, endometrij predivan, a ja bez ikakvog uopće opterećenja da bi u peti moglo uspit - ono, idemo, da ne ostaju u laboratoriju.bebomanka prvotno napisa
I još bi potpisala bebomanku da ne žuriš dok god ti ne daje ginić zel. svjetlo i ti se budeš dobro osjećala. Moji VV-ovski FET-ovi su bili mjesec ili dva nakon stimulacije (koju sam teško podnosila, ali i to ti je individualno - ja nakon stimulacije ne bih spontano ovulirala i po 6 mjeseci, nego onda klomifen itd.). Od njih ništa, a nisu niti embriji bili sad neki - bili su trojkaši. Mariborski FET je uslijedio 6 mjeseci nakon te neuspješne stimulacije, ali u tom dugom protokolu sam možda mogla i brže jer sam odmah nakon stimulacije imala ovulaciju. Hoću ti reći da niti za to nema pravila, obično se može odmah idući ciklus ili nakon 2 ciklusa (ako imaš ovulaciju), ali ako te stimulacija "sorila", nemaš zašto baš žurit. Embriji trebaju bit vraćeni kad je tijelo optimalno da ih primi.
I da, dogodi se da embriji (svi) ne prežive odmrzavanje, ali ti ih toliko puno imaš da bih ja rekla da su prognoze dobre da od tolike količine bude i bingo (opet, to zavisi jako kakvi su - jesu ti što rekli?). A još bi možda u šacanju šansi moglo pomoć' kad bi rekla di si - VV, CITO i Maribor imaju dobre šanse za FET-ove...
I da, dogodi se da embriji (svi) ne prežive odmrzavanje, ali ti ih toliko puno imaš da bih ja rekla da su prognoze dobre da od tolike količine bude i bingo (opet, to zavisi jako kakvi su - jesu ti što rekli?). A još bi možda u šacanju šansi moglo pomoć' kad bi rekla di si - VV, CITO i Maribor imaju dobre šanse za FET-ove...
Onda još pitanja... Jel' ti ovo prva stimulacija? Jesi dosad imala FET-ove? Vjerojatno je jer ako si sad tako reagirala onda bi i prije bila tako dobra reakcija? Koja ti je dijagnoza? PCOS? Sve ti je to važno, a, i nije važno jer je nezahvalno šacat, ali meni je psihički pomagalo kad bi mi šacali pa ja sad šacam tebi. Evo, npr., ako ti je to prvi stimulirani, ako si mlađa (ispod 35), ako si na VV-u, ako su embriji bili OK i stanice dobre, onda bih rekla ovako: recimo da ti od tih 14 preživi i bude ok njih 10-tak, recimo da od njih bude 3-4 super blastica, onda su šanse stvarno dobre. U kojem stadiju su zamrznuti - blastice (embrij 5. dana), embrij 3. dana? Itd. Questions, questions... Nadam se da ti je sad ipak situacija nešto jasnija. Sretno, za brz oporavak i brzu trudnoću!
I ako je sve tako kako sam ti gore rekla, od toga bi ti moglo biti "materijala" za makar 3 FET-a (oni njih zamrznu više ako si na VV-u - 2-3 u jednoj cjevčici (ako su dobri), ako su manje dobri, onda po 4-5 u jednoj).
Ako si pak u Jevremovoj, za to ti ne znam - to pitaj ev. na nekom od tamošnjih foruma. Ako si u Mariboru onda oni zamrzavaju samo relativno dobre pa su ti šanse još i veće. Itd.
ina33 u mariboru je postotak smrzlica koji prezivi odmrzavanje 80% a postotak uspjesnosti FETa 20%.
Strpljiva pa imas eskimaca za napuniti minibus sa slatkom djecicom![]()
Sva sreca nemam dijagnozu sve je kod mene ok jedino imam zavaljenu matericu i MM oligoastenoterto spermiju gravis. Ovo mi je drugi stimulirani ICSI u prvom sam imala 7js a 4 se oplodile. Radimo u Jevremovoj kod dr Ljubica.
Ja sam u 6 mjesecu imala IVF i dobila sam 19 stanica. Oplođenih 12, a zamrznutih 10 (5 je blastocista). Doktor je predlagao da idemo na FET,ali ja se nisam osjećala najbolje. Odlučila sam se za odmaranje preko ljeta, ali sam ipak idući mjesec napravila UZV kod priv. ginekologa. E pa sad, on je utvrdio da sam imala ovulaciju na jednom jajniku i tu je sve ok, a na drugom je bilo 10-ak folikula??!!
Da li je netko imao ovakvu situaciju?
Sad čekam FET, ali me je dotukla prehlada i viroza pa sam sad propustila 9ti i možda 10ti mjesec. Nadam se da ću uskoro po svoje mrvice i da ću upasti u onih statističkih 20%.
![]()
Koliki su bili ti mali folikuli - sitni. Mislim da bi to moglo bit kao kod mene - meni je desni normalan, lijevi mikrocističan, pa onda još ta slika bude pojačana nakon stimulacije (mislim da je zato meni odgovarao Maribor di se prvo pije antibebi, ali možda samo lupam). Nakon stimulacije ti je sve moguće, ali sve - meni je u ciklusu nakon klomifenskoga (znači, sljedeća menga) zbog ogromne cistiruine koja je pukla prilikom ovulacije dolazila hitna u 2 ujutro, a ja mislila da mi je došao kraj.Bebel prvotno napisa
Bebel, ovo ti nisam rekla da te plašim, nego smirim - ako je privatnik rekao da nema neke hiće i panike, valjda ok. Ja bih čekala da se situacija malo smiri, ako to nije uobičajena slika tvojih jajnika (meni bi to možda bilo uobičajeno).
Za Jevremovu ti ne znam, jedine (ex) Jevremovke koje sam ja upoznala su one koje su bile sa mnom u Mariboru i jedno dvama njima je u Jevremovoj neupalilo, u Mariboru upalilo. Mislim da je Maribor jača klinika (bitno), ali u Mariboru se obično skupe maratonci iz cijele ex YU - to ti znači i naši iz RH - ex sa svih mogućih klinika. Raspitaj se na forumu di će bit više cura iz Jevremove koja je njima uspješnost - mislim "serbiancaffe" da se zove, ali nisam sigurna. Naime, ovo gore što je navela Maxime je za Maribor, a premda prof. V. gostuje i u Jevremovoj, lab ne može preselit. Za VV statistike ne znam, kao i za ostale RH, ali znam da na VV-u ima dosta FET trudnoća. U svakom slučaju, tvoja mi situacija dobro zvuči. Sretno!strpljiva prvotno napisa
Ja sam radila IVF/ICSI i FET u Jevremovoj prošle godine, kod Vlaisavljević/Stanković. Ne znam kakva je u toj klinici uspešnost bilo ET ili FET, mislim da nigde nije objavljeno, a kad sam pitala jedna sestra je rekla 80% na šta smo se mi sve cure u hodniku glasno nasmejale. Inače, za FET nisam prihvatila tamošnju uobičajenu proceduru antibebi -suprefakt -estrofem (što traje oko 2 meseca), nego sam tražila bez celog tog protokola. Dr Stanković me "vukao" s tankim (7-8mm) endometrijumom čitavih pola godine, navodno čekao je pravi ciklus. Tek posle mog insistiranja dao mi je estrofem, ali onda su se 2 meseca selili pa nije mogao da uradi FET, ali mi je svakog meseca tražio estradiol i plaćala sam UZV, ali kad dođe do vremena za FET on naglo izbegne... Bilo je strašno za moje živce, a pošto sam ja iz grupe 39+ možeš misliti kako mi se žurilo. ET 2 embriona je bio skoro godinu dana posle IVF i nije uspelo. Inače, sasvim druga doktorka (asistent dr Ljubića mi je došapnula nekoliko meseci pre FET da su mi embrioni jako loši i da se tako loši ne zamrzavaju :shock: , kao da sam ja to određivala a ne doktor Vlaisavljević). Znači, moja priča o FET iz Jevremove je traumatična, ali ako bih se ikad u životu odlučila ponovo za Jevremovu bilo bi to samo kod dr Ljubića, imam utisak da je to čovek srećne ruke, naprosto mnogo lepih beta je od njega izašlo... u to nemoj da sumnjaš!
Zašto vam tamo daju antibebi-suprefakt? Zbog logistike - čeka se da dođe prof. V. ili? Nigdje još ne naiđoh na to (antibebi-suprefakt), estrofem daju i drugdje za podebljat endo, ako sam dobro shvatila. Ovo na što sam ja išla u Mariboru je bilo bez ičega - znači, samo praćenje LH trakica (meni su te trakice inconclusive jer mi je više dana pozitivno i nikad ne kužim kad je ovulacija pa sam ja osobno, u svojoj režiji, plaćala folukolemtrije kod moje privatne ginićke i ona je to vrhunski izvela jer me već zna napamet kad ovuliram - svega 2-3 folik. i kad je ona rekla da će ovulacija javila sam u Maribor da mi je pozitivna LH trakica i došla 5 dana nakon toga na transfer i to je bilo to (osim poslije transfera utrogestani). Sretno!Jill prvotno napisa
Antibebi stanjuju endo, valjda zato svima daju estrofem, ali nije mi jasno zašto daju suprefact i zašto svi moraju na to (ako imaju normalno svoju funkcionalnu ovulaciju)?
Draga moja Ina, upravo zbog toga sam se pre godinu dana uključila u Rodu i baš ti si mi u čudu odgovorila isto ovo što i sada. Da, u Jevremovoj svi pacijenti, ne samo kod Vlais. nego i kod domaćih lekara imaju ovu proceduru. Pošto sam provela mesec dana guglajući ko manijak, odlučila sam da to ne radim, ali nisam ništa bolje prošla... jedino što se nisam kljukala novim medikamentima... Ne znam zašto to rade, jedino ako je to V. uveo zbog štimanja cura da ovuliraju "kao jedna" a da drugi dr misle kako je to jedina procedura za FET ... nemam drugo objašnjenje
Ne znam... Nema šanse da je uspješnost FET-ova 80%, pa sam stimulirani IVF nema više od 30% uglavnom. Mislim da ionako nema što nego iskoristit smrznute embrije, a ako slučajno ne upali (a strpljiva ima stvarno dosta "materijala" i time povećava šanse), ja bih išla putem svojih suborki iz SR - u Maribor, najiskrenije. Ima cura u MB-u iz Srbije masu, osobno poznam jednu super dragu curu koja je ostala trudna u postpuku kad sam ja bila, a jedna je ostala trudna kod dr. Reša, isto Slovenija. Tj., ako ne upali, ja bih prikupila novac i u Sloveniju na novu stimulaciju, u Mariboru se ionako čeka godinu dana pa se relativno stigne, oni rješavaju sve papire (vize i sl.), a maksimalno se mora ostati 2 tjedna, u Slo već postoji cijeli zdravstveni turizam i uhodani putevi, a slove kao najbolja klinika na ovim prostorima.
I da, uz dobrog doktora, osnovica priče je dobar lab, s discipliniranim, obučenim i iskusnim osobljem, kvalitetnim materijalom i dosta ljudstva, barem je to moje mišljenje. A taj know-how nije preseljiv tako jednostavno.
strpljiva, ja sam ipak sigurna da će bar 2 od tvojih 14 smrzlića ostati kod tebe u narednih 9 meseci! to je zaista sjajna brojka! i ja ću, nadam se, uskoro na FET, ali ovog puta IVF sam radila u Pronatalu u Pragu... tamo imam 5 smrzlića![]()
ina33 HVALA na komentaru. Ma, svaki savjet i mišljenje su dobrodošli. Nisi me uplašila jer sam ovaj mjesec prošla manju kalvariju.ina33 prvotno napisa
Ja sam propustila tri ciklusa nakon IVF-a i zaista se nisam htjela žuriti. Taj ciklus kad sam imala puno folikula, M sam dobila 40-ti dan (znači jedan j. je uredno ovulirao, a na drugom je najveći folikul od tih 10-ak bio oko 14mm). Nakon toga, mi je M uredno dolazila 27DC.
Ali...zadnja M je bila neopisiva. Doslovno sam 4 sata provela na toaletu uvjerena da mi je došao kraj. To ne želim niti opisivati.
Kad sam otišla po mišljenje kod soc. gin. on je totalno cool rekao da nema termina za mene i da sam vjerojatno imala pobačaj :shock: Došlo mi je da ga zadavim.
Sutra idem kod privatnika napraviti pregled i UZV s nadom da je sve OK i da ću od idućeg ciklusa konačno oporavljena po svoje smrzliće.
![]()
strpljiva![]()
Jill![]()
i sve cure koje čekaju FET![]()
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da budete pozitivni dio statistike
![]()
A to ti često kažu ako žena prijavi obilno krvarenje... I meni se tako dogodilo nakon drugog stimuliranog.. Sretno!Bebel prvotno napisa
Pozdrav Strpljiva i sve cure koje su prosle FET,
iako ti je Ina uglavnom sve objasnila i mislim da tu nemam sta dodati, htjela sam prijaviti svoje iskustvo: nakon stimuliranog IVF-a hiperstimulacija, no ipak vratili jednu blasticu -nista. Dobila sam kao i ti dosta embrija, stavili ih na VV-u u dvije cjevcice , u svaku po dvije blastice i ostatak. I ja i doktor smo bili jako razocarani neuspjehom, pa se odmah pozurili na FET s estrofemima za zadebljanje endometrija, svi embriji prezivjeli ali ja htjela vratiti najvise tri - dosla menga i prije roka. Poprilican sok. Sad u 9-om sam krenula na folikulometrije no nije bilo ovulacije (4 mjesce nakon IVF/a :shock: ). Odlucila sam cekati svoj prirodan ciklus i ovulaciju (bas kao Ina i Bebomanka) da ne potratim i zadnju cjevcicu - eto to je moj plan. Jos kad bi doktora uspjela uvjeriti da mi da Fragmin cisto za probu, ono kao nije uspjelo bez njega (imala jos tri prirodna IVF-a prije) pa ajmo vidit oce uspjet s njim...
Strpljiva drzim ti fige da ti jedan super ciklus dodje sto prije i onda mora uspjeti!
Strpljiva,strpljiva prvotno napisa
jučer sam ponovno bila kod priv. gin. i sad nakon 3-4 mjeseca je napisao da preporuča nastavak postupka. Mislim da je sve to individualno pa ti ipak preporučam pregled kod primarnog ili privatnog doktora čisto da provjeriš kako je stanje. Ja sam išla na UZV odmah nakon postupka i jučer 3-4 mj. poslije jer sam u zadnjem ciklusu imala više nego obilno krvarenje.
Uredno ovuliram nakon postupka. M mi je dolazila 32, 40, 27 i 27 DC.
Mislim da se organizam trebao malo oporaviti.
Napravi si UZV pa ćeš znati kako je organizam reagirao na silne hormone. Držim fige da što prije odeš po svoje smrzliće i da su dobitni.
![]()
Imala sam krvarenje 21.09 i trajalo je crveno 5 dana,a onda braon jos 5 to su mi rekli da su zaostali folikuli pucali i da je bolje tako nego da mi se stvore ciste. Posle sledece menstruacije idem na UZ pa cu se dogovoriti za dalje. Postupak FET u Jevremovoj je dug ali ja mislim da anti bebi pilule smiruju stomak i nivo hormona prave balans a i dobre su za ciste onda superfakt ne da da dodje do ovulacije i ono na e to je za endometrijum nevidim da je to lose.
E da, vidiš ja sam češljala na netu mesec dana pred svoj FET u Jevremovoj i nisam našla nijednu jedinu kliniku u svetu koja ima takav protokol. Ako imaš brošuru iz Jevremove, mislim da je svima daju, pročitaj kakva je priprema za FET i videćeš da se nigde ne pominju antibebi i suprefakt. Ja sam tražila da mi pošalju mejlom protokol za FET i tu takođe nije pominjana takva procedura. Pisalo je da se javim kad dobijem M, da ću u slučaju tankog endometrijuma uzimati estrofem i to je to (ali to je prevedena brošura iz Maribora). Tek kad sam otišla kod dr, on je rekao da počnem s antibebi i da se javim za 2 meseca. Rekla sam da to nigde ne piše, tražila da mi objasni, nije umeo, rekla da neću nepotrebno da se kljukam lekovima, da bi me on posle toga zavlačio 6 meseci, jer kao nemam ovulaciju i tanak mi endometrijum, pa ne može da mi uradi FET. Tek posle pola godine mukotrpnog preganjanja s njim, i bukvalno sam dreknula "Zašto mi ne date estrofem, pa on jedini piše u protokolu!!!", dr je rekao "pa da, naravno" i uradili smo FET.
strpljiva, možda je i najbolje držati se protokola kako lekar kaže, ali da jeste neobično, pa čak i nelogično, kako se u Jevremovoj radi FET, to jednostavno stoji. Ja se sad spremam za FET u Pragu, gde su mi rekli da 2. dana ciklusa izvadim hormone, trebaće par UZV, po potrebi estrofem i to je sve. Jedino se u Jevremovoj radi taj dugi protokol, koji je zapravo isti kao pred stimulaciju, a bar je FET nešto gde nema stimulacije i gde se organizam ne mora maltretirati. U svakom slučaju, Jevremova ima i uspešnih FET-ova, pitanje je samo ZAŠTO jedino u toj klinici primenjuju protokol koji zapravo nema smisla?
i ne znam, ali moje iskustvo kaže da kod FET-a ne treba ništa da ti bude uspavano kao pred stimulaciju, a baš tome služe i antibebi i suprefakt. Naprotiv, sve treba da radi punom parom, jajnici treba da su super aktivni, ovulacija za 10, endometrijum takođe, a dugi protokol taj prirodni ciklus sasvim remeti. Nego, strpljiva, kad se ti nama javiš s velikom betom, i kad sve neizvesnosti prođu, pitaj dr Ljubića zašto i kako pa nam šapni, da razrešimo tu misteriju, ja nisam uspela u tome...
Pozdrav i poljubac za buduću FET mamuhm, od buduće FET mame
![]()
Ovo bi mene totalno zabrinulo. A razmišljanje da FET treba radit u postpku dok radnici rade punom parom mi je logično (meni uspjelo u mom prirodnome ciklusu u kojem sam imala normalnu ovulaciju). U svakom slučaju, sretno, nemaš druge nego, ako dr-ovi baš ne žele promijenit FET protokol, napravit onako kako oni kažu. Sretno ~~~~Jill prvotno napisa
!
Odn., meni je tu Maribor Biblija. Ako oni to rade bez - onda je meni Biblija bez. Ali, ja sam subjektivna, meni je tamo uspilo i oni su moji bogovi.
ina33 prvotno napisa
. Radnici su naravno jajnici, na to sam mislila. Iako su meni u tom FET-u bili radnici u kupaoni i izrazito me nervirali.
Sad ste me nacisto zbunile Jevremova je najbolj klinika kod nas za ICSI i jedni su od retkih kod nas koji u opste rade FET. Ja izbora nemam ako im je protokol takav pa morm ga ispostivati mrzim hormone i igle da sta cu. Cim dobijem mengu idem na kontrolu pa cu se sa dr dogovoriti.
Gle, na žalost, ako mogu bit politički nekorektna, ali zato praktična i konkretna, za IVF je pravilo što zapadnije to bolje. Curama iz BIH se više-manje savjetuje da odmah kreću u liječenje izvan svoje zemlje, a, iskreno, sa Srbijom ti je slično, Hrvatska je nešto bolja, Slovenija i Češka je dosta bolja.strpljiva prvotno napisa
strpljiva![]()
sve ovo što smo do sada rekle shvati kao filozofsko-teorijsko-praktičnu raspravu, sad je lepo zaboravi i kreni ka svojim zamrznutim embrionima koji te željno iščekuju. Pored toliko zamrznutih ti se nemaš čega bojati, ja sam sigurna da će ti biti uspešni! Osim toga, u pravu si, Jevremova jeste najbolja klinika kod nas i tek kad prođeš neke druge shvatiš da ona jeste dobra, a kad bih ponovo išla u nju išla bih isključivo kod tvog dr Ljubića, jer ova kombinacija s putujućim Vlaisavljevićem (i njegovim pomoćnikom) meni se nimalo nije dopala, ali dobro... Tačno je da u svetu ima i boljih klinika ali i dalje tvrdim da Jevremova zaista radi profi, e sad koliko imaju savremenu opremu, obučene biologe itd.itd. pa to ni za jednu drugu kliniku ne može se pouzdano tvrditi... hoću reći, strpljiva nemaš u šta sumnjati, samo napred!!!
strpljiva,
slažem se sa Jill. Odi ti "prazne glave" po svoje smrzliće i želim ti da nakon 9 mj. ugledaš svoje mrvice.
![]()
![]()
Potpisujem.Bebel prvotno napisa
Nemam kad pročitat šta ste sve pisale ali m mogu samo dodati moje iskustvo.
Bilo ih je 7 smrznutih.
3 su propala prilikom odmrzavanja. Sva 4 što su ostala su mi vratili jer 2 su bila sa slabim šansama, a 2 sa nikakvim.
Moj mališa iz FET-a se ima roditi za par dana.
Od srca ti želim uspjeh![]()