Moj dječak je počeo novu rundu pitanja o svom podrijetlu, treću po redu. Njemu su četiri i pol godine, o posvajanju smo mu počeli pričati sa dvije i pol, postupno smo proširivali priču, dodavali nove detalje...
Počelo je prije dva - tri mjeseca pričom o rođenju. Iako zna da ga ja nisam rodila to mu je jako teško prihvatiti, mašta da sam ga ja rodila, priča kako je rastao u mom stomaku pa je poslije "jeo siku". Naravno te maštarije sam uvijek opovrgavla, ponavljajući "njegovu" priču, te da su njega hranile na bočicu tete koje su ga čuvale. Teško je prihvatao tu činjenicu i mislim mu još nije potpuno sjela jer bi se radije pretvarao da je tako bilo, ali znam da ne smijem popustiti i ma koliko mi bilo teško moram mu pomoći da se suoči s istinom. Mislim da bi mi se svako "muljanje" sada itekako obilo o glavu kasnije, a on bi samo više patio.
Jutros me je opet zasuo pitanjima tko je koga rodio u obitelji, i uviđa da se samo njegova priča razlikuje. Što je najgore upravo smo se spremali za vrtić i nisam imala vremena detaljnije ulaziti u razgovor, a vidim da ga to tišti. Također me je iznenadio njegov crtež kojeg sam vidjela na panou u vrtiću - nacrtao je nas kako se držimo za ruke (tema je valjda bila obitelj), ali ono što me je iznenadilo je da nam je svima prenaglasio pupak (pretpostavljam da to ima veze s rođenjem). U zadnje vrijeme su mu se pojavili i strahovi - boji se vještica, čudovišta i ne želi ostati sam u sobi niti ići na WC bez prtanje. Inzistira na spavanju s nama što mu ne branimo. Istovremeno osjećam puno jaču povezanost sa mnom i mojim mužem nego prije, i stalno naglašava da smo mi obitelj i da smo mi njegovi. Počeo je gristi nokte.
Istovremeno je napravio veliki razvojni skok - do sada nije skoro ništa znao nacrtati dok sada crta i bolje od vršnjaka, ovaj vikend je samoinicijativno počeo pisati slova, naučino napisati svoje i naša imena :shock: , a dosad nije želio niti uzeti olovku u ruku. Cijeli vikend je proveo pišući za stolom bez da ga je itko poticao na to.
Nastojala sam opisati njegovo ponašanje što sam detaljnije mogla jer Vas moram pitati za pomoć. Ne zvam kako mu olakšati ovu tešku situaciju, ne želim mu lagati, samo želim da što bezbolnije prođe ovu fazu preispitivanja svog identiteta.