-
Prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda
Moj bebač je najvjerojatnije alergičan na kravlje mlijeko koje konzumiram,a budući da je isključivo na mojem mlijeku :D ,prema savjetu pedijatra moram izbaciti sve mliječno.Znači nema mlijeka,mliječnih proizvoda,kolača,keksi,maslaca...Lista je predugačka.Koristim kao zamjenu mlijeko od soje (vidjeti ću da nije i na to alergičan)barem uz bianku,margo i to je to.Kuham ili pečem na ulju ili margarinu vrlo jednoličan jelovnik.
Par pitanja:
1. kako doći do kalcija? sezam je navodno isto alergen
2. neki zgodni recepti ili popis namirnica koje se mogu kupiti a nemaju u sebi dodatka mlijeka ili maslaca u bilo kojem obliku?
mali Roman 27.12.2004.
-
Mislim da ti je bolje da mlijeko 'zamijeniš' mlijekom od riže ili zobenim jer je soja isto čest alergen. Ova mlijeka obogaćena su kalcijem baš kao i kravlje mlijeko. Mana im je skupoća. Postoji i vrhnje od soje/zobi, slično je kao vrhnje za kuhanje. Dobar izvor kalcija je sezam, nisam znala da je čest alergen. Dobar izvor kalcija su još mahunarke - grah, slanutak i zeleno lisnato povrće (koje treba samo kratko kuhati). Na internetu ima zgodan sajt sa veganskim receptima www.vegweb.com, to su sve recepti bez mlijeka, jaja i mesa.
-
Hvala Mima.Kak se nisam sjetila rižinog mlijeka?
Ljudi moji, nikada u životu mi se nije toliko jako jelo sve mliječno
Sada znam kako funkcioniraju dijete...
-
Misliš kako propadaju tj. ne funkcioniraju dijete
Nisi razmišljala o preparatima kalcija?
-
ja ne volim ni mlijeko ni mliječne proizvode..ponekad pojedem musle s kakaom,a kalcij sam pila samo u trudnoći
-
Inače odličan izvor kalcija su ti i alge, pa ako ti se to da jesti ..
-
Moja podrska i mi smo prosle na isti nacin kao i vi. Negdje sa 3 i pol mjeseca sam otkrila da je alergija. Uglavnom sam pila rizino mlijeko. Sada ga i An pije. Dobre vijesti su da sada nakon godine An ne pokazuje jake znake alergije pa doktorica kaze da mozemo poceti s fermentiranim mlijecnim proizvodima tipa sira, jogurta... ali to sve jako pomalo i u malim kolicinama.
Dakle izdrzi jer se situacija moze popraviti.
Jela sam sezonsko voce i povrce (blitvu, spinat, krumpir pastu, piletinu i puretinu..) ali izbacila sam sve potencijalno alergeno (jaja, marelice breskeve jagode borovnice , maline .... od povrca paradajz - nama je cak i mrkva stvarala probleme...) Poslije sam otkrila da riba ne radi probleme pa sam i to dodala u jelovnik , ali sam izbjegavala skoljke, rakove i mekusce.
Uglavnom moras jesti jako djetalno i onda dodavati jednu po jednu namirnicu da vidis kako ce reagirati i izbjegavaj ono za sto znas da smeta. To je bitno da rascistis prije nego pocnete s dohranom jer onda vise pojma neces imati da li je bebac ili ti nesto pojeo.
Za to vrijeme sam uzimala AFA alge i nisam imala problema niti s kalcijem niti sa zeljezom.
Drzi se i razmisljaj da disciplina u ovom trenutku moze znaciti da necete imati problema kasniije. Nama je izgleda uspjelo cekamo nalaze krvi pa cemo znati definitivno.
-
nije mleko ali fantasticno ga menja..
skuvam na vodi zobene/ovsene pahuljice i kada se malo prohladi dodam sok od sargarepe... iscedjen u sokovniku..
kada se pomesa..slatko je i ukusno kao sa mlekom..
jedino je boja malo drugacija :/
inace sjajna je kombinacija jer u ovsu ima malo masti koje su super zbog provitamina A u sargarepi
prijatno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma