Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: frfljanje i tepanje

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno frfljanje i tepanje

antonio je od pocetka jako cisto i razgovjetno pricao, jer ja niti itko iz okolinenije tepao s njime...i sta se desava zadnjih mjeseci- grupa u vrticu je mjesovita i poceo je tepati i njanjati i frfljati do nerazumljivosti.....i sto da radim?
    ja ga ispravljam jer zaista je prekrasno pricao ,,,ili da ne obracam paznju?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i kod nas je isti slučaj.
    lorea nikad nije tepala jer je tepanje bilo zabranjeno (od strane odraslih u obraćanju njoj).
    vrlo rano i jako razgovjetno je progovorila.
    sad povremeno dođe iz vrtića s nekim nebuloznim riječima, tepanjem, kreveljenjem.
    ja joj samo kažem: ništa ja tebe ne razumim. ili pričaj normalno ili nemoj nikako. drugačije se ne možemo razumit.
    i prestane tepat jer vidi da je ja nerazumim. razumim, ali je ne želim razumit.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Podižem.
    Izgubila sam nadu da će F. sam početi čisto govoriti pa da vidim je li se takvo čudo ikome ipak dogodilo.
    Stvarno jako tepa, ono kao iz vica "tobu tani!" (autobuse, stani). Kasno je i progovorio, al nikad to nije bilo baš čisto. Najveći su problem s, z, c, š, ž, č - sve je više ili manje t. Mi ga nekad ispravimo onako nenametljivo, nekad baš pokušavamo vježbati s njim ali tomu se opire, ali govorimo čisto s njim. Uskoro će imati 3 i pol godine. Ne znam da li da već tražimo pomoć logopeda ili da još malo pričekamo. Vokabular mu je jako širok, samo ga rijetki razumiju

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

što kaže teta u vrtiću, vidi li ona to kao problem?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa kaže da nije jedini, i da je logopedica početkom godine bila u grupi ali da ove godine neće još raditi s njima, nego od sljedeće ako bude problema. onako, niti kaže da je to u redu niti da nije.
    Ali ja primjećujem da se on sve češće zbedira u kontaktima s djecom, kaže da ne zna pričati ili da glupo priča i sl. To me baš zaboli...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Ali ja primjećujem da se on sve češće zbedira u kontaktima s djecom, kaže da ne zna pričati ili da glupo priča i sl. To me baš zaboli...
    da mi dijete ovako jasno kaze da ima problem - odvela bi ga strucnjaku. bez odlaganja.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Imaš pravo, litala. Ja sve nešto čekam da se to samo ispravi, a problem se možda samo gomila...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    Citiraj Angie75 prvotno napisa
    da mi dijete ovako jasno kaze da ima problem - odvela bi ga strucnjaku. bez odlaganja.
    veliki potpis na ovo. bez brie, nije prerano

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moja malena je s,š,č,z,ž pretvarala u c do neke četvrte, a ja sam isto tako očekivala da će se to samo od sebe ispraviti.
    Otišli smo logopedu i tamo sam saznala da se te tzv. supstitucije ne toleriraju do pete godine i da je to već trebala ispraviti.
    Išli smo na terapiju dva pute tjedno jedno školsko polugodište i sve je ispravila.
    Ovu jesen ispravljali smo glas r i prije Božića ispravili smo i to.
    Sada govori potpuno čisto, no i dalje idemo logopedu- lijepo uči glasovnu analizu i sintezu tako da će do iduće jeseni biti dobro pripremljeni predškolarac.
    Savjet je da se ode logopedu- neke stvari lakše se ranije ispravljaju.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da li je normalno da moja L.(3) puno prića ali toliko brzopletu...da ju ja samo razumijem a drugi ju blijedo gledaju mislim na odrasle...
    Jel to zabrinjavajuće?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pticica83 prvotno napisa
    Da li je normalno da moja L.(3) puno prića ali toliko brzopletu...da ju ja samo razumijem a drugi ju blijedo gledaju mislim na odrasle...
    Jel to zabrinjavajuće?
    znam i ja jednu takvu... 8)
    kad je se upozori da prebrzo priča, onda uspori pa je razumijemo. npr. snjeguljica kaže snjeguza

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ptičice, brzopletost postoji kao dijagnoza govornog poremećaja (isto kao i nemogućnost izgovora nekog glasa) koja se ispravlja na logopedskim vježbama. Iako, mislim da s 3 godine još nemaš razloga za brigu, ali ako kroz koju godinu ne uspori s pričanjem možda ne bi bilo loše da posjetite logopeda.
    Moj nećak je također prebrzo pričao, ali to se vrlo brzo riješilo kod logopeda. Nekima se to ne čini kao poseban problem, ali kad krene u školu kod odgovaranja gradiva može biti nezgodno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •