Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Drage djevojke i žene

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Drage djevojke i žene

Odlučila sam napisati jedan post, revoltirana komentarima žena koje su rodile u mom gradu. Ne znam koga su više pljuvale, liječnike, sestre ili spremačice. OK, svatko ima pravo na mišljenje i stav no niste li možda pomislile kako ste se vi ponašale za vrijeme boravka u bolnici? Da možda jedno hvala znači jednako kao i jedno izvolite? Da kućni red postoji sa svrhom i razlogom? Idete roditi ili čuvati trudnoću kao bule u jagode. Kad se dogodi neka nevolja uvijek smo mi krivi. A što se tiče brijanja i klizme, malo se informirajte čemu služi. Za one kojima se ne da: pokušajte otvoriti glavu da ne obrijete kosu ili da vam stolica dođe na otvorenu ranu. Želite li zbilja da vaše dijete dođe na svijet u vašu fekaliju? Pa žene vrište: ne smeta nama što vi vičete, ali vaše dijete gubi značajnu količinu kisika zbog toga. To vam ne padne na pamet.
    ZAKLJUČAK: nismo mi osoblje bajka. Ali djevojke, niste ni vi.

iirraarraa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a u kojem gradu je riječ?
    pretpostavljam zg

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cuj, trebala bi malo promijeniti perspektivu i poceti razmisljati na nacin kao npr. sluzbenica u banci: rodilje su moji klijenti. One uplacuju za moju placu. Dakle, od njih ja zivim. Dakle, one mene placaju, ja trebam raditi da one budu zadovoljne. Ja sam tu radi njih, da udovoljavam njihovim "hirovima", jer su me one za to platile. Tako ja nekad rezoniram kada imam zahtjevnog klijenta - kad se podsjetim da mi on donosi hranu na stol, odjednom mi se njegovi zahtjevi cine manje glupim.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Cuj, trebala bi malo promijeniti perspektivu i poceti razmisljati na nacin kao npr. sluzbenica u banci: rodilje su moji klijenti. One uplacuju za moju placu. Dakle, od njih ja zivim. Dakle, one mene placaju, ja trebam raditi da one budu zadovoljne. Ja sam tu radi njih, da udovoljavam njihovim "hirovima", jer su me one za to platile. Tako ja nekad rezoniram kada imam zahtjevnog klijenta - kad se podsjetim da mi on donosi hranu na stol, odjednom mi se njegovi zahtjevi cine manje glupim.

A ne ne ne draga.... dajem sve od sebe da ženicama bude udobno koliko je moguće. ne tražim niti duboku zahvalnost niti strahopoštovanje. Samo velim da ne treba sve trpati u isti koš. I plaća ne hzzo

orljava

Početno bok

rodila sam u sl. brodu, morala na hitan carski rez. da nije bilo jedne sestre ivane, milim da bih poludila. ta žena je uz jako puno posla stigla sjesti kraj mene i pružiti lijepe riječi ohrabrenja. dok sam čekala operaciju, neka gđa je bila toliko neugodnai bezobrazna da to nije bilo za slušati.

svim curama puno hvala, bile ste jako dobre

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

nisam iz zagreba

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A kaj mislis ko daje novce u hzzo?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

samo trudnice. uvjerena sam u to.
    a smijelm li te pitati koja bi bila tvoja definicija dobre sestre?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

naravno da ima svakakvih rodilja i svakavog bolničkog osoblja. ima krasnih i ne baš tako krasnih.
    ja sam bila 'dobra'
    meni nije bilo jasno zašto mi se cijelo vrijeme u bolnici nitko nije nasmijao, odgovorio na moja pitanja (koja su se možda njima činila glupim ali su meni bila bitna). zašto sam o dojenju morala saznati od roda a ne od sestara kojima bi to trebao biti posao? zašto su mi dali drip kad sam molila da mi ga ne daju? zašto sve ide rutinski? zašto nema ljudske topline? da se ja tako ponašam prema svojim studentima već bi sto puta došla inspekcija...

znam da je vama porod rutina, ali nama baš i nije. pogotovo kad rađamo prvi put ne znamo što očekivati, zamišljamo kako će biti ali nemamo pojma. u tom trenutku bi nam možda netko trebao nešto objasniti, zar ne? ili odgovoriti na pitanja?

znam da radite zahtjevan posao, i da ste loše plaćeni...ali svejedno, neke stvari su nedopustive.
    svaka čast izuzecima.

Citiraj Fabiola prvotno napisa
    I plaća ne hzzo
    a od kojih novaca se financira hzzo?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: ...

samo trudnice. uvjerena sam u to.
    I muževi i roditelji od trudnica koji plaćaju u HZZO žele da se prema rodiljama ponaša pristojno.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

imamo toliko posla da se ne stignemo posvetiti svima koliko bi htjele. malo nas. nemamo materijala. svi pljuju po nama. prije tri dana u čarobnoj noćnoj smjeni sam dobila nogom u bubreg od fine ženice i kresnula mi je usput majku. i sve je više takvih žena.
    imala sam uperenu cijev pištolja u glavu.
    svaka žena će dobiti od mene i mojih kolegica sve što joj treba, ali mladalački snovi o humanosti našeg posla su sve bljeđi iz dana u dan.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

imamo toliko posla da se ne stignemo posvetiti svima koliko bi htjele. malo nas. nemamo materijala. svi pljuju po nama. prije tri dana u čarobnoj noćnoj smjeni sam dobila nogom u bubreg od fine ženice i kresnula mi je usput majku. i sve je više takvih žena.
    imala sam uperenu cijev pištolja u glavu.

ma nije lak posao, to nitko ne kaže a i kadrovska situacija u bolnicama je :shock:
    znam da se naradite i skidam kapu :smajlićkojiskidakapu:

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

al nisam ljuta. samo jako žalosna. sve što napravimo je u svrhu očuvanja zdravlja žena i djece.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: Drage djevojke i žene

OK, svatko ima pravo na mišljenje i stav no niste li možda pomislile kako ste se vi ponašale za vrijeme boravka u bolnici? Da možda jedno hvala znači jednako kao i jedno izvolite? Da kućni red postoji sa svrhom i razlogom? Idete roditi ili čuvati trudnoću kao bule u jagode. Kad se dogodi neka nevolja uvijek smo mi krivi. A što se tiče brijanja i klizme, malo se informirajte čemu služi. Za one kojima se ne da: pokušajte otvoriti glavu da ne obrijete kosu ili da vam stolica dođe na otvorenu ranu. Želite li zbilja da vaše dijete dođe na svijet u vašu fekaliju? Pa žene vrište: ne smeta nama što vi vičete, ali vaše dijete gubi značajnu količinu kisika zbog toga. To vam ne padne na pamet.
    sa gotovo svime se slažem, (mada imama u planu roditi privatno zbog lošeg iskustva u državnoj) činjenica je da se žene ponašaju užasno i ja recimo dijelom i zbog toga idem roditi privatno jer nemam živaca riskirati s kim ću dijeliti sobu. I ja se slažem s tim da ako Vas netko maltretira da mu imate pravo vratiti, jer "kolko para tolko muzike", no ja sam BILA jedna od onih koja je bila fina i pristojna i zahvaljivala na svemu no svejedno su me sestre gazile gdje su stigle. Mi buduće rodilje samo molimo da malo obratite pažnju ako je rodilja ok, pa da joj i vratite jednakom mjerom, a ne da radi tamo neke krave koja vas maltretira kriva žena dobije po glavi . Vratite onom koji je to zaslužio

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

pokušavam na sve načine komunicirati sa rodiljom. ipak nekad ne uspije. a bože moj, nekad upali, nekad ne.
    ne treba odustajati. svejedno treba malo uvažavati i nas sestre. nismo ničija kanta za smeće

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Fabiola- stvarno mi je žao što si doživjela tako nešto, ne opravdavam ali se pitam što je nagnalo te ljude da tako postupe. Ja uzmimo shvaćam i prihvaćam brijanje i klistiranje, znam da se ne treba derat i što se događa prilikom toga, prihvaćam da vas je premalo, da imate stresan posao, da vam telefon zvoni svako malo jel svi žele imati frišku informaciju, da vam je puna kapa istih pitanja itd. itd., ali vjerujem da vam nije ništa lakše ( niti imate manje posla, niti veće plaće ) ako ste neljubazne, namrgođene, ne odgovarate na pitanja ili odgovarate podrugljivo, nemate suosjećanja ( makar lažnog ), uzdišete, okrećete očima itd.itd. a onda se još i ljutite jer mi to tu iznosimo :? . pa što bi mi trebale? Ak vam kažemo u lice to vam nije po volji, ak pišemo o tome opet nije dobro, ne kužim :? . Kad je neka primalja ili sestra ljubazna o njoj se i piše lijepo, znači na vama je da se zamislite ako se piše ružno!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    [ Kad je neka primalja ili sestra ljubazna o njoj se i piše lijepo, znači na vama je da se zamislite ako se piše ružno!
    ovo potpisujem. na ovom forumu barem ima prekrasnih priča o primaljama.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što sam očekivala od sestra u rodilištu?
    Iskreno, ne znam, valjda neku ljudskost, dobrotu. Ismijavanje ("vi biste na stolčicu a ne možete ni stajati, najbolje vam je uzeti drip hahaha" ) i ignoriranje (nisu željele zvati doktora niti staviti me na CTG jer je neka serija bila nevjerojatno zanimljiva) - to sigurno nisam niti zaslužila niti očekivala..

Normalna reakcija na takvo ponašanje je bijes, zar ne? Svjesno dovođenje u opasnost ako ne mog, onda djetetovog života.

Ima ih koje se trude, dvije sestre u jutarnjoj smjeni su bile divne .
    Ali te koje su taj put bile noćne mislim da su velika sramota vašeg posla.

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Ja nisam rodila u državnom rodilištu i moje iskustvo sa mojom primaljom je neusporedivo....ali čitajuči iskustva drugih žena iz raznih bolnica primjetila sam da sve one hvale pojedine babice, a sigurna sam da su sve te rodilje drugačije i različito reagiraju i neke vrište, neke šute, neke su svadljive, postavljaju 100 zahtjeva ali znači ta JEDNA babica je ipak našla lijepu riječ, postavila se i profesionalno i kao čovjek prema svakoj toj različitoj ženi....a ona radi u istim uvjetima i za istu plaću kao i ti :/

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    [ Kad je neka primalja ili sestra ljubazna o njoj se i piše lijepo, znači na vama je da se zamislite ako se piše ružno!
    ovo potpisujem. na ovom forumu barem ima prekrasnih priča o primaljama.
    I ja ovo potpisujem. Ne znam da li i jedna žena koja dođe roditi u bolovima ima ružno ponašanje prema ikome koga sretne u bolnici, ako je s druge strane dobila i ona lijepo ponašanje, neku toplu riješ, objašnjenje. To još nisam čula. Uglavnom su žene uvijek iskrene u takvim trenucima, i reći će sigurno da je neka primalja ili sestra bila dobra ako je. Svi mi doživljavamo na svojim poslovima slične situacije kao i Vi, jer većinom svi radimo s ljudima manje više. Ja znam da vaš posao zahtijeva veliku odgovornost kao i obvezu, ali čiji nije. I također znam kad me bilo što boli zub, stomak, obična prehla, ili mi treba obična uputnica za nešto, pa kad dođem sestri ili dr. i vidim da se ti ljudi ponašaju prema meni ljudski, znači nisu drski, otresiti, i odgovore normalno na moja pitanja. Ja ne samo da bi bila još i ljubaznija nego bi ih i počastila iz obližnjeg kafića kavom, ili čokoladom, iako znamo da to nebi trebala jer su svi plaćeni za svoj posao. Nekad imam osjećaj da jedan osmijeh ili nedaj Bože lijepa rijek košta
    Znači svi smo mi ljudi, i evo godinama hodam pšo bolnicama, i zbilja se pitam kakva bi ja osoba bila da se ponašam tresiti i ružno prema nekome osoblju, a da vidim da se ono prema meni ok ponašaju :? :? :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga Fabiola, evo nek se čuje i moje iskustvo.
    Ono govori da je upravo sve do osobe i koliko se ko trudi, a priče o zločastim primaljama su mi malo vjerovatne.
    Jer baš bi došle u bolnicu s jedinom namjerom da se iskaljuju na primaljama, pa valjda u tom trenutku imaju pametnijeg posla...
    Ja zaista vjerujem da većina žena ne pljuje iz zle namjere, nego samo žele podijeliti svoje iskustvo, a ovo je moje.

Rodila sam prije nekih 2 godine na SD. Babica koja je bila većinu vremena sa mnom bila je malo je reći prekrasna. Ona koja me je "pripremala" isto tako, zahvalila mi je jer sam se sama već obrijala. Doktorica i doktor isto brižni i prekrasni, glavna sestra isto tako. Došla se čak diviti kako sam uprkos svemu hrabra i strpljiva. Ja sam bila svjesna da je njihov i moj zajednički cilj donijeti na svijet zdravo dijete bez suvišnih zahvata. Ja sam bila jedna od onih koje nisu pustile ni glas, nakon prvog teškog poroda, ovaj je, iako sam bila na dripu i na kratko izgubila svijest, gotovo bio pjesma....
    Ono što je bilo zaista ružno, osim loših uvjeta jest ponašanje jedne sestre, koja je dr. odbila donijeti anestetik kad me je šivala :shock: i podsmješljivo je nagovarala da me šiva bez anestezije, jer eto nije strašno ineće me boljeti
    Anestetik i to duplu dozu je donijela tek na ponovno insistiranje doktorice...
    Ne može me nitko uvjeriti da je bila dobronamjerna, niti da sam je ja isprovocirati bilo čim, niti da se miješa dr. u posao za koji nije kompetentna.
    Jedini zaključak koji sam ja o toj osobi donijela jest da je zločesta, da ne voli svoj posao i da sam imala sreću što nisam dopala njoj u ruke...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fabiola
    klizma je glupost
    totalna

ako ćemo pričati o prolazu djeteta kroz porodni kanal onda čemo pričati o klečečem ili čučečem položaju rodilje u kojem beba dobiva dodatnih 2,8cm u prolazu kroz zdjelicu (u odnosu na ležanje na krevetu)

klizma?
    najgori dio mog poroda, najgori proljev u životu, mislila sam da ću se onesvjestiti od muke ... nikad više
    i znaš šta?
    ta tvoja klizma nije spriječila da se pokakam tokom poroda
    je li ti lakše očistiti tvrdo ili proljev?

primalja Erika iz varaždinskog rodilišta zauvijek

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

slazem se sa puno toga, da je posao tezak, da se puno radi a malo placa, da ima svakakvih zena..

ali
    A što se tiče brijanja i klizme, malo se informirajte čemu služi.
    pa bas zato sto smo se informirale se bunimo. jer i WHO navodi ta dva postupka kao zastarjela i potencijalno stetna (ugrozavanje rodiljine intime, u najmanju ruku) a kod nas se tog drze ko pijan plota

drugi put sam rodila bez oboje i bilo mi je puuuno bolje nego prvi put.

kad sam radala u bolnici vecina primalja mi je bila super, a one na babinjama su bile uglavnom grozne (jedna me, izmedu ostalog, stisnuvsi mi bradavicu s podsmjehom upitala "vi s OVIM mislite dojiti?") a sta bi mi trebale sutiti i trpiti jer, eto, njima je tesko. ma hajde. zato je nama lako.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

(jedna me, izmedu ostalog, stisnuvsi mi bradavicu s podsmjehom upitala "vi s OVIM mislite dojiti?") a sta bi mi trebale sutiti i trpiti jer, eto, njima je tesko. ma hajde. zato je nama lako.
    Da, ti si se trebala na ovo nasmiješiti ili je možda još počastiti sa nečim da se nebi još gore naljutila na tebe
    Ja opet ponavljam ima krasnih žena primalja i sestara. Kad sam imala kiretažu, smjestila sam se u sobu i zamolila sam sestru da mi samo još jedan sekund pusti muža, nešto mu trebam reći. Ja u mukama, izgubila bebu koju čekam godinama, plačem, a ona meni odglumi rugajući se kako ja plačem: O jadnice šta će ti muž, samo malo djeca plaču, pogledaj se. Ja se i sada na ovo rasplačem . A u drugoj smjeni sestra koja je bila mi je dolazila svakih 10 min. pitati boli li me i trebam li injekciju, sve dok nisam otišla kući. Pa kakva ja mogu biti prema ovoj zadnjoj sestri, samo još ljubaznija i bolja

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Fabiola- stvarno mi je žao što si doživjela tako nešto, ne opravdavam ali se pitam što je nagnalo te ljude da tako postupe. Ja uzmimo shvaćam i prihvaćam brijanje i klistiranje, znam da se ne treba derat i što se događa prilikom toga, prihvaćam da vas je premalo, da imate stresan posao, da vam telefon zvoni svako malo jel svi žele imati frišku informaciju, da vam je puna kapa istih pitanja itd. itd., ali vjerujem da vam nije ništa lakše ( niti imate manje posla, niti veće plaće ) ako ste neljubazne, namrgođene, ne odgovarate na pitanja ili odgovarate podrugljivo, nemate suosjećanja ( makar lažnog ), uzdišete, okrećete očima itd.itd. a onda se još i ljutite jer mi to tu iznosimo :? . pa što bi mi trebale? Ak vam kažemo u lice to vam nije po volji, ak pišemo o tome opet nije dobro, ne kužim :? . Kad je neka primalja ili sestra ljubazna o njoj se i piše lijepo, znači na vama je da se zamislite ako se piše ružno!
    Ovo potpisujem i dodajem:
    Meni ni ne treba lijepa rijec, dovoljna mi je pristojnost, znaci normalan ljudski odnos, nitko me ne treba tetositi, maziti i paziti ali nisam bas ni ocekivala ismijavanje i bahatost kad sam plakala i molila da vidim svoje dijete, koje je rodeno zdravo i savrseno ali eto ja ga ipak nisam vidjela 2 i pol dana!
    I onda kad siroto dijete koje je bilo 2 dana na adaptiranom nisam znala dojiti jer ni ono nije znalo sta je to sisa, dobijem po nosu od sestara kako sam losa majka i da mi je dijete gladno.
    Pa zar ja to zasluzujem kao osoba? Kao netko ko uopce ne trazi puno?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Samo ću napisati da sam od 3:30 do nekih 7:15 bila potpuno SAMA u boxu,

da je sestra/primalja došla jednom i to kad sam molila kahlicu (a nisu me pustili hodati).

Da mi je tu istu kahlicu 5 puta donjela i odnjela čistačica koja se mojom srećom šetala po hodniku pa sam jedino nju mogla dozvati.

Sestre sam zvala ali čula sam samo TV.

I sama sam sestra i znam što taj posao (na bilo kojem odjelu) nosi.
    I nikada se nisam na nekoga durila/vikala/vrijeđala/ismijavala/ili u najgorem slučaju (a to je meni bilo najgore) ignorirala.

Jer mene su doslovno IGNORIRALI valjda jer nisam vikala :/

I zbušili su mi vodenjak, dali drip, nalegli na trbuh, rezali me (i to fajn) i to sve bez da su mi uopće rekli što će napraviti, a gdje da me netko pitao dali se slažem

Nadalje - primalja mi je bila takva (i iz druge smjene) da ju nisam niti čula niti vidjela.
    Došla, valjda sjela, obavila svoje i otišla :?

Eto, izvuci si zaključak sama.
    Isto ti odgovaram i na drugu temu koju si otvorila.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

meni je"moja primalja" rekla da to sto ja imam nisu trudovi nego menstrualna bol tako podje...tonom da sam htjela kuci otic onakva jadna, uplasena i sama..
    lezala sam od 1 u noci sama, bilo mi je hladno, spontano prsnuce vodenjaka, dakle lezala mokra, noge mi se tresle..ne zelim se sjecati uopce..
    nije je bilo..uopce.
    evo i sad mi u prsima bude tijesno i lose..ma uzas kakve se emocije u meni bude pri pomisli na porod.
    aa nisam ni vikala ni psovala ni bila neugodna.
    da mi je tad itko mogao normalnim tonom reci samo da se smirim i da ce proc...bila bih mu zahvalna..
    neda mi se tipkati o tome..zelim to vratiti u onaj dio pamcenja gdje rijetko zavirujem.
    iako bih trebala jednom napisati cijelu pricu..
    i sad bi plakala kad se sjetim..koliko sam bila prestrasena.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

lelita

Datum pristupanja
    Oct 2004

imamo toliko posla da se ne stignemo posvetiti svima koliko bi htjele
    Nadam se da su onda i primalje svjesne prednosti supruga, prijateljice... nekog u rađaoni?

Meni je moja primalja bila prekrasna! I to izgleda samo meni jer su svi drugi prevrtali očima na spomen njenog imena. Ona jako dobro zna svoj posao ali nije oličenje nježnosti i laskavosti. Prekretnica u našoj komunikaciji je bila u onom trenutku kada sam ju zamolila da se predstavi i objasnila joj da mi je važno da znam tko je pored mene i kome se prepuštam. I ni ona ni ja nismo prešle preko nekih svojih principa i osobnosti, jednostavno smo znale da smo tu i trebamo jedna drugu....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Apropos klizme i brijanja....ja se samo pitam što je onda sa WHO smjernicama normalnog porođaja? meni je to nekako backup za sve moje planove i želje oko poroda.
    Ako već nećemo o tome kako se porađa "vani" i da se to odavno ne koristi, ali WHO bi medicinskoj struci trebao biti najviša instanca, zar ne?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    lelita
    hvala kahna.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

OK, svatko ima pravo na mišljenje i stav no niste li možda pomislile kako ste se vi ponašale za vrijeme boravka u bolnici?
    Jesam, itekako, svaki puta kada analiziram svoj drugi porod pitam se čime sam ih izazvala da me s vrata oslovljavaju sa OVA, da podižu glas na mene, da ne poštuju moju molbu (da, dobro si pročitala molbu), da vrijeđaju osobu koja je samnom... Ni ja ni ona nijednom nismo podigle glas niti ih vrijeđale.
    Još nešto: zbog čega se većina tvojih kolegica ni ne predstavi, ako ih upitaš za ime nađu se stašno uvrijeđene?

Idete roditi ili čuvati trudnoću kao bule u jagode.
    Ovo je meni osobno uvreda, ni prvi ni drugi puta nisam išla roditi kao bula u jagode, informirala sam se o svemu i po meni u tome leži bit problema, nisam legla i dala da me porode, aktivno sam sudjelovala u svojim porodima.

A što se tiče brijanja i klizme, malo se informirajte čemu služi.
    Čemu? Ni jednom me nisu klistirali, brijala sam se doma (ne onako temeljito kako bi me obrijali u bolnici), a tebe molim da mi napišeš čemu služe i čime si osoblje koje radi u hrvatski rodilištima daje za pravo stati iznad smjernica SZO-e?

Želite li zbilja da vaše dijete dođe na svijet u vašu fekaliju?
    To mi se nije desilo ni prvi ni drugi puta.

Pa žene vrište: ne smeta nama što vi vičete, ali vaše dijete gubi značajnu količinu kisika zbog toga.
    Molim te da mi ovo pojasniš? Ne provociram, zaista me zanima.

Sa ovime se donekle mogu složiti, osobno znam par predivnih žena, primalja, nažalost ni jedna od njih nije mogla biti prisutna na mojim porodima. Primalja je prekrasno zanimanje, biti prisutan kada se rađa novi život je takva čast, ja se iskreno divim onima koje ga rade onako kako je zamišljeno.
    Kada sam rađala prvi puta primalje su bile divne (Petrova 2005a, prvorotka bez epiziotomije) nažalost ne mogu reći da je to zbog njihove želje, cijelu trudnoću sam pratila kod njihovog liječnika, one su to znale i imala sam VIP tretman. Nažalost, cure u ostalim boxovima nisu...

Drugi puta sam upoznala primalje u njihovom najgorem obliku, iako sam do tada uzimala priče poroda sa zadrškom uvjerila sam se da su istinite, nevjerojatno je koliko netko tko bi ti trebao biti podrška može minirati cijelu stvar...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iako se ne bih slozila s nekim stvarima koje je Fabiola napisala, pogotovo ne nakon suradnje sa primaljama koje rade i razmisljaju po tim pitanjima drugacije, svidja mi se da se netko odlucio ovako i ovdje javiti. Mislim da to moze samo koristiti i rodiljama i samim primaljama koje povratne informacije rodilja mogu itekako koristiti i uklopiti u svoj nacin rada, na zadovoljstvo sviju.
    Ne bih sad htjela demantirati neke stvari, cure su to vec uradile. Mogu samo reci da se neke od navedenih praksi uopce vise ne koriste u mnogim evropskim zemljama, trebalo bi uvaziti te cinjenice i vidjeti zasto je to tako. (pocevsi od fekalija kod radjanja, brijanja pa nadalje)
    Isto tako mi se ne cini fer reci nekome da ide radjati kao bula u jagode, cak i onda ako je to istina. Prije svega zato sto medicinsko osoblje moze puno toga uraditi na osvjescivanju zena. A da ne govorim koliko toga moze uraditi babica. (meni je taj poziv stvarno vrijedan divljenja)
    Ne radi se o tome tko je bajka, a tko nije bajka. Ali, cinjenica je to da jedino i iskljucivo mozemo raditi na sebi i na taj nacin utjecati na okolinu.
    Vidim da je Primalja s takvim radom vec pocela, samim tim sto se javlja ovdje meni dovoljno govori.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Govoricu najpre iz ugla primalje po srednjoskolskom obrazovanju koja je posle otisla u vode biohemije...
    Nisam nikad radila u toj struci, ali boravak na praksi mi je bio cudesan, inspirativan, uvek poseban jer sam n puta gledala (i pomagala) da na ovaj svet dodje novi zivot...
    I sama sam rodila dva puta i iskusila to cudo i sa "ove' strane.
    Oba puta imala sam primalje za primer, nezne, a odlucne, tople ali preduzimljive. I beskrajno sam im zahvalna na iskustvu dva predivna porodjaja bez epiziotomije.
    Ali...
    I kao i primalja i kao porodilja nagledala sam se svakakvih osoba i sa ove i sa one strane price. Nesaradljivih porodilja koje urlaju i ne zele da poslusaju ni jednu sugestiju, koje sutaju primalju, cupaju braunile iz vena, poje novorodjence sokom od borovnice ( :shock: ), ne presvuku spavacicu i po tri dana ( )... Takodje, identicno (ne) uracunljivih primalja koje urlaju na porodilje, grube su u ophodjenju i tretmanu, podsmevaju se boli i mukama zena...
    Tesko je donositi uopsten zakljucak i o jednima i o drugima. Ima nas raznih u bozijoj basti. Ipak, neki standardi u porodilistima bi morali da postoje, a zaposleni da odgovaraju za neadekvatno postupanje prema pacijentima.
    Pre svega potrebna je edukacija i osvescivanje i jednih i drugih. U tom smislu pozdravljam inicijativu autorke teme da se vodi diskusija. Postavku teme nisam dozivela kao provokaciju, vec kao pokusaj da se stvari sagledaju i iz drugog ugla i potom ucine boljim.
    Da nema vise ovako jezivih i potresnih iskustava o kojima sam puno citala na forumu i cula od drugih koji nisu prosli tako srecno kao ja...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jedan od problema je i taj odnos prema rodiljama. Kad prestanemo biti "ženice", a postanemo ravnopravni partneri u svom porodu, kliljenti koji za svoj novac (a novac u HZZO-u je naš novac) dobijaju najbolju moguću uslugu tek tada će se neke stvari posložiti. Tek privatizacijom rodilišta i tržišnom borbom za klijente, vjerojatno.

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Joooj drage moje što se vi date napaliti....easy

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mene osobno ne može raspaliti ovo što je Fabiola rekla nego iskustva drugih cura sa medicinskim osobljem koje je u najmanju ruku odvratno.
    I kao što je već rečeno, ima nas svakakvih s obje strane (zanimljivo kako se te nikad ne jave, nego uvijek o njima slušamo iz druge ruke - misle li da su u pravu kad se tako ponašaju ili nisu ni svjesne dojma koji ostavljaju?).

U svakom slučaju, drago mi je da će ovdje prikupljena iskustva poslužiti kao primjer na predavanju.

Iskreno i od sveg srca se nadam da će sve ovo uroditi plodom i promijeniti nešto u našoj svijesti

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moje iskustvo je ok..znala sam di dolazim i da ne idem u hotel..znala sam da su sestre zaposlene..i stavrno su bile..nije bilo gledanja tv..svako tolko su nas obišle..
    Bile su ljubazne..nije bilo živčanih ..na moje zapomaganje i vikanje ( gadna tranzicija) došle su me obići i čak mi je doktorica posvetila vremena objašnjavajući i ohrabrujući me..
    Žao mi je jedino što mi se primalja koja mi je pomagala pri porodu nije predtsvila..bila je draga.
    Sestre na odjelu su bile super, istina kad si ih mogao uhvatiti i sve bi nam pomogle..došle su nakon pola sata da nam pokažu dojenje i imale su vremena za pitanja..moja cimerica je imala gadnih problema s uvućenim bradavicama i izdanjenjem jer je maleni bio na sunčanju i slabo je vukao i svaki put su dolazile namjestiti maloga..istina pod kraj ih je ljutilo što dotična ne sluša..( stavno nije slušala ni riječi već samo govorila: ja to ne mogu ja to ne znam.. i neka joj ga one namjeste..mislim da je ona jedva dočekala da dođe doma i da da AD.
    Uhh otišla ja u off.sorry..
    Uglavnom rodinje su rađale i u predrađaoni i u hodnici i stavno su imale posla..ali su imale vremena donjeti mi vode i biti tu.
    Hvala vam.
    Rodila sam na SD.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Fabiola kada si se već dotakla birjanja i klizme...
    Nisam bila baš friško obrijana, nisu me brijali, nisu mi htjeli raditi klizmu.
    Dugo sam ležala u predrađaoni, bla sam na promatranju zbog prenešenosti i lošijeg ctg-a, dobila sam večeru, dobila sam i doručak i kada sam ih pitala za klizmu, rekli su da to uopće nije potrebno.
    Naravno da na stolu nisam to mogla zadržati i znaš što...? Njima (doktorima i babicama) je bto bila jedna tako normalna i prirodna stvar tijekom poroda.
    Eto...

Datum pristupanja
    Aug 2006

pokušavam na sve načine komunicirati sa rodiljom. ipak nekad ne uspije. a bože moj, nekad upali, nekad ne.
    ne treba odustajati. svejedno treba malo uvažavati i nas sestre. nismo ničija kanta za smeće
    Pa zar niste na fakuletu prošli onaj dio psihologije, da znate u kakvom se psihičkom stanju nalazi rodilja pod djelovanjem hormona i bolova?

Navela si prije da si nogom dobila po bubregu, žao mi je, sigurno je boljelo. Ali to je bila rodiljina reakcija na neku tvoju reakciju, koja očito nije bila najbolje pogođena u tom trenutku.

Sasvim je u redu da pokušavaš komunicirat s rodiljom, to se i očekuje od osobe na tvom radnom mjestu, i normalno je da ne uspije svaki put. Nismo svi isti, neko je ovakav neko onakav. Nekog je strah, nekom izazovno.

Kažeš da niste ničija kanta za smeće i da vas treba uvažavat. Slažem se, samo vi ste tamo one koje vodite posao, i stanje rodilje praktički ovisi o vama i vašim naputcima. Kako ih usmjeravate, tako vam se i vraća. Sve na principu davanje-dobijanje, i/ili obrnuto...

Neko je prije napisao, kako ste vi tamo zbog rodilja. To je točno, to se inače zove holistički pristup. Ne dolaze rodilje u rodilište zbog vas.

Odnosi su cirkularni, ne jednostrani...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja iz svega sto je 'Fabiola' navela samo mogu zakljuciti da se hitno nesto treba poduzeti po pitanju njihove edukacije (osnovnu kulturu bi nam roditelji trebali usaditi). Ovaj post me silno razalostio ...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ovako:
    1. nemam ništa protiv brijanja i smatram da je točno ono što Fabiola kaže - nisam doktor ali je vrlo logično;
    2. nemam ništa protiv klistiranja, samo što kad su oni mene klistirali ja više nisam imala ništa izbaciti van jer su trudovi učinili svoje - dakle, mislim da bi bilo dobro pitati rodilju koliko je puta bila na WC-u prije nego je došla u bolnicu (ja sam bila sigurno 20 puta i svaki put sam jel...)
    3. imam sve protiv epiziotomije jer zbog toga sad imam problema, a nije mi jasno zakaj me ne zašiju ako i kada popucam
    4. ako žena urliče i pada u paniku ne biste li ju mogli malo smiriti: mislim vrlo je jednostvno - meni je bio dovoljan lagani nježni dodir jedne ne znam da li je doktorica ili primalja i njezin smireni glas. Ako je osoblje živčano kraj žene koja je u panici, ne bi li po nekakvoj logici stvari trebalo isto osoblje zaključiti da će ta žena pasti u totalnu paniku i tko će ju onda iz toga izvući
    5. unatoč svemu, meni je na SD bilo dobro, imam zamjerki, ali u cjelini nisam nezahvalna jer sam i ja i mala žive i uživamo jedna u drugoj. Sestre na babinjačama su mi bile dobre, kad sam ih zvala (a zvonila sam svako malo) došle su i rekle mi ono kaj sam pitala. Sa sestrama sa gin I sam bila u super odnosu i tamo je bila totalna zezancija i bilo mi je super. Sve u svemu, kad se zbroje minusi i plusevi, sa SD nosim više pluseva, a porod mi je bio koma i ne mislim ga skoro ponoviti. Jedna sestra iz predrađaone mi je rekla da se porod zaboravi - mislila sam da se šali, ali kao i sve traume i ta se zaboravi - ja još nisam sve detalje, ali se svojski trudim.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kljucam temu jer se vode 2 paralelne rasprave.

Molim da nastavite na Drage djevojke i zene 2

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •