Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Diše na usta

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Diše na usta

Moja curica (2g3mj) skoro stalno diše na usta. Usta su joj otvorena i kad spava i malo hrče. Čitala sam o trećem krajniku i možda bi moglo biti to, ali tamo kaže da djeca s povećanim trećim krajnikom imaju nazalan govor i česte upale uha. Ona boguhvala nije imala nijednu, "samo" dvije upale grla dosada. Prije par mjeseci smo se riješili dude. Dotad je disala na nos.Nosić joj je čist, ali svejedno diše na usta. Izgleda da ćemo morati ORL specijalisti. Zanima me kako izgleda taj pregled ili se to (disanje na usta) može nekako riješiti drugačije. Iskustva?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ORL pregled: pogleda uho, grlo i nos - i to je to naravno, poprica s tobom kako dijete dise, da li dobro cuje, o bolestima ....
    ako treba provjera sluha - posebno se narucujes u audiolosku ambulantu

sto se tice cestih upala uha - one mogu biti kronicne, znaci nema temperature, dijete se ne zali na bol, ni ne znas da je tu ... :/
    a onda odjednom skuzis da ne cuje dobro

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja imam treći krajnik, dok sam bila mala, prva 3 razreda oš, stalno sam bila bolesna, i mojoj su mami preporučali da mi operiraju samo taj treći, ona je rekla sve ili ništa, na kraju je ostalo na ništa. Nemam nazalan govor, i nakon 3. razreda nikad više problema :D

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se sa svojim Tomicom spremam izvaditi mandule, prvo je bilo riječi samo o trećoj, ali nakon svih pregleda i nalaza doktori su odlučili sve tri. On noću također spava otvorenih ustiju i ako je bar zeričak prehlađen već hrče kao kakav penzić. Noću često bude i jako oznojen, iako ga lagano pokrijem, imam osjećaj da mu je takav napor disati da mu sva glava i vrat od tog napora budu mokri. Uzglavlje smo mu povisili, mislim da je čak pod kutom većim od 30 stupnjeva, održavamo higijenu nosa (fiziološka otopina) i prohodnost dišnih putova (kapi) da mu bar malo olakšamo.
    On baš nije sklon upalama grla, ali jest upalama uha, prvu je imao s nepunih dva mjeseca, bez temperature, kao i sve slijedeće upale, i da mu nije gnoj curio iz uha ne bi ni znali da ima upalu. Sad gura prstić u uho i već zna reći da ga boli. Također, sklon je bronhitisima. Mjerenja sluha pokazala su da mu je oslabljen sluh, da ne čuje ispod 30 dB, ali teorija liječnika je da je to zato što mu je srednje uho puno sekreta, pa bi mu tijekom operacije mandula zarezali bubnjiće da taj sekret iscuri.
    Nama su ljudi sa strane znali reći da što se s njim tako malim žurimo na operaciju, da će se to vremenom samo srediti, ali uzimajući u obzir da on svako malo pije antibiotike, da ima oslabljen sluh i da se tako muči kad spava, ja jednostavno ne želim čekati da se to samo sredi, ako uopće i bi.

Dijana, ne želim te plašiti, jer ipak mi se čini da je kod nas ozbiljnije stanje nego kod tebe, ali idite na pregled k specijalisti, nije bolno, vjerojatno će malo protestirati kad joj kroz nos bude gledao treću mandulu, ali to kratko traje, a ti ćeš znati na čemu si.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Epilog: bili kod ORL specijaliste na Merkuru i pogledao ju je sa onom lampicom i veli treća mandula jest malo povećana. Ništa alarmantno, samo je ona sitnija za svoju dob pa je kao treća mandula malo povećana. Uha su u redu (nema kronične upale), ali nam je svejedno napisao papire za operaciju :? Rekao je da mora disati na nos. (to smo i mi znali), jer ovako navuče prije viruse i bakterije i suši joj je grlo, pa ima podražaj za kašljanjem. Veli ako za dva-tri mjeseca ne bude disala na nos, treba operirati. Naša pedica kaže da to nije nikakva strašna operacija, ali šišaj ga ti, ide pod općom anestezijom. I još nam rekla, da zna ponovno i izrasti. Jednoj curici da su je dizali (treću mandulu) čak četiri puta, a više ih je bilo da su dvaput morali operirati. Sve u svemu, nikako mi se ne da da ide na operaciju. Sad je opominjemo da zatvori usta, noću joj zatvaramo usta da diše na nos, ispiremo nosić, dajem Propolbaby, Prospan, Petrovićev med i nadamo se da će konačno (opet) prodisat na nos. Najgore što je mala i ne razumije koliko je to važno, pa nas samo otpili kad kažemo da diše na nos - neću. :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ako nije ništa alarmantno, pričekajte. jedno vrijeme je Evi Mariji bilo baš loše, čim zaspe zabaci glavu visoko gore, diše na usta i hrče. no, u zadnjih godinu dana je to gotovo skroz prestalo. ni šmrcava nije već dugo (kuc-kuc). nadam se da je kritična faza prošla.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A ja se baš pitam istu stvar... već nekoliko noći Andreja budi kašalj i začepljen nos, dok je danju sve super (ne šmrca, ne kašlje, ne djeluje bolesno) - osim što diše na usta. To je naročito izraženo kad je oko nečeg više koncentriran, onda to disanje na usta postane još i ubrzano. Noću hrče ili bar glasno diše (ali on tako diše praktički od rođenja).
    Dosad nije imao nijednu upalu uha. Već sam ga mislila voditi dr, pa je prošla noć bila mirnija i nadam se nekako da će se samo smiriti... ali to disanje na usta me još uvijek brine.
    A kad mu kažem da zatvori usta i diše na nos - razjapi čeljusti i isplazi jezik i sav sija od sreće

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Joj gdje su ona vremena kad je moje dijete disalo mirno i gotovo nečujno. Ma čim je krenula u jaslice počela su glasna disanja, krkljanja, kašljanja, hrkanja i šta sve ne.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Isti slučaj, ko da u sobi spava pijani viking. Stalno curenje nosa, kašalj, upale uha. Glasno diše na nos od rođenja, a od kad je u jaslicama prehlade, curenje nosa, kašalj, ipale uha konstantno. Mislim da ćemo i mi ubrzo na operaciju

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kod povećanog trećeg krajnika tipično je disanje na usta , hrkanje, učestale upale uha- akutni otitis ili serozni otitis može biti prisutan ali nije nužno.Kod djece koja imaju učestalu sekreciju iz nosa ili gotovo bez prestanka sekreciju iz nosa radi se o kroničnom adenoiditisu - upali trećeg krajnika, rinosinuitisu.
    Na žalost operacija je jedino rješanje ako je otežano disanje povezano sa upalama uha.
    Treći krajnik je najveći od treće do šeste godine a potom se postupno smanjuje, atrofira.

Ako još nekog nešto interesira ,rado ću odgovoriti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene zanima
    da li su stalno curenje nosa, hrkanje i disanje na usta - dovoljna indikacija za operaciju, (nikada nije imala upale uha, ima 3,5 godine)
    hoću reći da bi mi bi rado izbjegli operaciju ako nije neophodna i ako će s vremenom treći krajnik atrofirati..i svi ti simpotomi nestati

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj zmajić prvotno napisa
    mene zanima
    da li su stalno curenje nosa, hrkanje i disanje na usta - dovoljna indikacija za operaciju, (nikada nije imala upale uha, ima 3,5 godine)
    hoću reći da bi mi bi rado izbjegli operaciju ako nije neophodna i ako će s vremenom treći krajnik atrofirati..i svi ti simpotomi nestati
    Indikacija postavlja liječnik operater i može se razlikovati od liječnika do liječnika ( pravo na drugo mišljenje !).

Curenje nosa nije zbog hipertrofije - uvećanja trećeg krajnika, već zbog kolonizacije bakterijama , virusima odnosno trajno promjenjenog tkiva krajnika . Atrofija krajnika neće riješiti problem a stalna prisutnost sekreta u nosu podržava mogućnost upale uha, grla i sinusa.
    Ne može se sa sigurnošću reći da će krajnici atrofirati do 6 . god., kod velikog broja djece ipak nije tako.

Konkretno , ja bih preporučila operaciju - malo je nezgodno bez pregleda tako govoriti , pa molim te uzmi to s rezervom.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja dišem na usta otkad znam za sebe, a nemam ni treću mandulu, niti česte upale ni infekcije. ne sjećam se kad sam imala upalu grla, a da o uhu ne govorim, možda jednom kao dijete...jednostavno mi je lakše disat na usta i nikad to nisam smatrala problemom :?

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

osim kad se prehladim pa malo zahrčem a ni onda to nije problem meni nego MM-u

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam imala treći krajnik i česte upale uha, i prehlade kod kojih ne bi čula. Išla sam na operaciju, ali je on opet izrastao. Onda su mi rekli roditeljima da više ne preporučuju operaciju da ne bi slučajno oštetili slušni kanal. Koliko je to moguće?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ja vam curke cijeli život dišem na usta..specijalistima je to strašno, kažu da bi se laičkim jezikom to reklo-disati na usta je kao jesti na nos..
    Nisam imala nikakve posebne probleme zbog toga, odnosno barem ih nisam doživljavala tako..
    ali tek sada vidim koliki je to problem..
    imam kroničnu upalu sinusa, nisam imala česte upale uha, ali što idem starija sve više mi smeta..
    počinjem biti svjesna koliko me to koštalo, a da nisam ni bila svjesna

uglavnom, da ne dužim, nedavno mi je na pregledu kod spec. otorinolaringologa ustanovljeno da imam traumu nosa :?
    Ne vidi se, ali nosna pregrada je totalno iskrivljena i sluznica opasno propada..inače, ova trauma se može doživiti već pri prolasku kroz porođajni kanal, ali po svemu sudeći ja sa je doživila pri padu prije par godina s motora

Suma sumarum, zbog svega, smanjuje se kapacitet pluća, učestalije su upale i bolesti, smanjuje se kolanje krvi, a time i dobra prokrvljenost...
    Trenutno sam na pretragama prije operacije kojom bi se ispravila pregrada i proširile "rupice za sinuse". Dodatne pretrage obuhvaćaju i nalaz alergije u krvi i kapacitet pluća.

Btw, negdje sam već pisala o sestrinim problemima s trećim krajnikom, neprepoznavanjem upala uha, neodgovrajuećm liječenju i današnjim problemima..U 7 mjesec ima 2 vrlo teške operacije uha u Zg..
    Stoga, zatražite briseve, sve moguće nalaze i u borbu s tim..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •