Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Ulja

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno Ulja

    Nisam sigurna je li bila tema o uljima, molim moderatore da reagiraju ako jeste.
    Zanima me koja ulja koristite za salate, kuhanje, dinstanje, pecenje, pohanje i przenje.
    Jutros sam pravila nezdravi dorucak u zdravoj verziji : bio tost pohan u bio jajima, przen na bio ulju.
    I gledam ja to ulje nekako, i zao mi je toliko love spucati na taj cin przenja. I razmisljam kako cu drugi put kupiti najobicnije ulje kojeg mogu dobiti barem duplo vise za istu lovu.
    Onda opet kontam kako ne bih bas kupovala ta rafinirana ulja jer su ova druga zdravija. Za dinstanje i kuhanje najcesce koristim maslinovo koje mi dovuku moji. Za salate nekad maslinovo, nekad bio suncokretovo, ovisno o ukusima ukucana. (nerafinirana, hladno tiskana )
    Ponekad nesto isprzimo na maslacu ili maslac dodamo u npr. rizu.
    I nisam sad sigurna koliko su ok ove deklaracije na obicnim uljima za przenje na kojima pise da su pravljena takvim i takvim postupkom kojim se sacuvaju hranjive fore iz ulja ili je to samo patka?
    Isplati li se ipak lupnuti par eurica za dobro, bio ulje kojeg spucam u jednoj turi pohanja ili par tura przenja? :shock:
    Muzu mi se digne kosa na glavi na ovakve dileme i kaze da je ovo jedna od tipicnih tema na kojima se vidi da pretjerujem u ovim bio/eko/zdravlje pitanjima. (jednako kao i nedavni pokusaj pravljenja palacinka sa integralnim brasnom :/ )

  2. #2
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    u prehrani uglavnom koristim suncokretovo, maslinovo i bučino ulje.
    pržim na običnom suncokretovom ulju (ne onom finom hladnoprešanom), upravo jer mi se ne da trošit prefina i preskupa ulja za prženje.
    pirjam na finim uljima, maslinovom ili suncokretovom, ali to nije klasik-pirjanje. ja, naime, uvijek stavim namirnicu, ulje i malo vode na hladno i tako pirjam.
    fina ulja, maslinovo, suncokretovo ili bučino ulje stavljam u salate.
    suncokretovo hladnoprešano ulje stavljam i u kolače.
    maslac koristim uglavnom kao namaz i u kolačima.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Na ovim hladnim, presanim uljima od npr. sucokreta pise da su ok za dinstanje i kuhanje, ali ne za przenja. Ono sto sam ja kupila za przenje je neko ulje od Alnature, isto suncokretovo. Ali, to ne mijenja cinjenicu da mislim kako je preskupo za tu namjenu, a ne znam jesu li toliko stetna ova obicna ulja koja se kupuju za przenje.

  4. #4
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    pa ako ne pržiš na hiper visokim temperaturama i samo jednom na istoj tavi ulja, to ulje od alnature je vjerojatno ok. štetni se spojevi, odnosno akrilamid stvara kod "gorenja" ulja. maslinovo ulje se ne također preporuča za prženje.
    ako te zanima više o akrilamidu evo vidi ovdje

  5. #5
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    zorana, vrijeme ti je da se pozabavis cetvrtim

  6. #6
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    zorana, vrijeme ti je da se pozabavis cetvrtim
    i meni se cini.

  7. #7
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    budući da se jedina spremno odazivam, očito i ja moram prionut poslu

  8. #8
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Citiraj anamar prvotno napisa
    budući da se jedina spremno odazivam, očito i ja moram prionut poslu
    e

  9. #9
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj zhabica prvotno napisa
    Citiraj anamar prvotno napisa
    budući da se jedina spremno odazivam, očito i ja moram prionut poslu
    e

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ukenjaste mi temu. 8)

  11. #11
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    A je ti tema? U cem cu pohat kad mi je bio ulje skupo? Pa nemoj pohat uopce, dinstaj, kuhaj, peci... Stas pohat od tog se covjek samo deblja.

  12. #12
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    maslinovo za skoro sve.
    za prženje (ne događa se baš često) palmino ulje, ili mješavinu palminog i suncokretovog.
    bučino za salatu za mm
    suncokretovo, šta ja znam, ponekad pomiješam s maslinovim za pirjanje...
    općenito koristimo minimalne količine ulja

    p.s. ne znam jesi vidjela temu o prženju?

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Pohamo nesto stvarno rijetko. Przimo tu i tamo sada kad je zahladilo. To ne mijenja cinjenicu da je bio ulje skupo i zanima me je li tako velika razlika izmedju obicnih ulja koja se kupuju po ducanima i npr. alnatura bio ulja koje je prilagodjeno za przenje?
    Marta, kad si tako brza, napisi sta mislis o suncokretovom ulju.

  14. #14
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nista. Dosad, da budem iskrena, uopce nisam razmisljala o ulju. Koristim maslinovo, sezamovo, bucino, suncokretovo... Przim na suncokretovom, al ne mogu se bas pohvaliti da mislim o njemu.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Sva nerafinirana?

  16. #16
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Suncokretovo i bucino mislim da su rafinirana. Uglavnom nisu bio. Maslinovo je nase, a sezamovog i nema obicnog nego samo bio.

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Maslinovo i bučino za salate. Suncokretovo, maslac i domaću mast kod kuhanja. Prženja - rijetko ; pohanje u malo masnoće i poklopljeno.

  18. #18
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    maslinovo za sve

  19. #19
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ja ti samo pokusavam "nabacit" da s cetvrtim dozivis tu nirvanu i prosvjetljenje u kojem ti se samo od sebe prikaze koje je ulje bolje za pohanje i/ili przenje i u cemu je razlika ne rafiniranog i rafiniranog, te skupljeg i manje skupljeg za te neke povremene radnje


    a ti neces vjerovat

  20. #20
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    maslinovo za sve
    i ja.

    ja ti samo pokusavam "nabacit" da s cetvrtim dozivis tu nirvanu i prosvjetljenje u kojem ti se samo od sebe prikaze koje je ulje bolje za pohanje i/ili przenje i u cemu je razlika ne rafiniranog i rafiniranog, te skupljeg i manje skupljeg za te neke povremene radnje


    a ti neces vjerovat


    a i tvoji postovi me uvijek razvedre.

  21. #21
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Ne znam u cemu je bio problem s palacinkama od integralnog brasna, ali meni su odlicne i samo takve radim!

  22. #22
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa
    Ne znam u cemu je bio problem s palacinkama od integralnog brasna, ali meni su odlicne i samo takve radim!
    to sam joj i ja htjela rec, al onda ce opet po meni da joj mutim temu

  23. #23
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Nista. Dosad, da budem iskrena, uopce nisam razmisljala o ulju. Koristim maslinovo, sezamovo, bucino, suncokretovo... Przim na suncokretovom, al ne mogu se bas pohvaliti da mislim o njemu.
    Ovako nekako i mi...

    Hladno prešana ulja - bučino (uvijek je nerafinirano) i maslinovo za salate, a za pohanje kad nađem najviše volim ulje kukuruznih klica (najmanje štetnih sastojaka). Nije ga uvijek lako naći, a daleko je od toga da bude jeftino.

    Prioritet pri odabiru rafiniranog ulja mi je slijedeći:
    1. jestivo ulje kukuruznih klica
    2. sojino ulje
    3. suncokretovo ulje
    4. biljno ulje (mješavina, uglavnom prevladava repica) - nekak mi nije za pečenje, ima grdi miris, ali to ovisi i o proizvođaču i o šarži...
    5. repičino čisto

    Jučer sam pohala bukovače na suncokretovom ulju. Mljac! Inače, imam fritezu već 10 godina, stoji NERASPAKIRANA, jer mi se čini da bi uz fritezu u pogonu jeli 2xviše pohane i pržene hrane, a to mi nije cilj.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Znaci, ne moze mi nitko reci postoji li neka velika razlika izmedju nekog bio ulja prilagodjenog za przenje i obicnog npr. suncokretovog ulja prilagodjenog za przenje? (osim ove oznake bio)

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Sigurno postoji, samo nas bas i nije briga.

  26. #26
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    zorana, sad ne stignem vise, ali ako se dobro sjecam poanta je u tome sto hladno presana ulja nisu dobra za visoke temperature jer visestruko nezasicene masnoce koje su kavliteta takvih ulja (maslinovo je iznimka, jer sadrzi pretezno jednostruko nezasicene masnoce koje su takode jako dobre) su neotporne na visoke temperature, pa se "raspadaju" i prelaze u zasicene masnoce. u tom procesu osim toga mogu kao nusprodukt nastati neke stetne tvari cije sam ime zaboravila.

    industrijaska ulja se zato "rafiniraju" na temperaturama od 200 stupnjeva, pomocu nekih ne bas preporucljivih kemijskih supstanci i postupaka kao sto je izbjeljivanje i slicno. osim toga u tom procesu nastaju transmasnoce koje su jako stetne. to ti je ono kada ti pise "gehärtete fette" to su ti te transmasnoce koje po danasnjem shvacanju stvari spadaju u jaklo stetene masnoce.

    bio ulja za przenje ne odlikuje samo to sto su bio, nego i drugaciji nacin kako se njihova struktura prilagodava za przenje na visokim temperaturama. pa na njima pise "ungehärtet" i trebala bi uvijek biti "ungehhärtet"

    1. varijanta:
    Oliven-, Erdnuss- ili Rapsöl su opcenito ulja sa pretezno jednostruko nezasicenim masnim kiselinama koje su opcenito otpornije na visoke temperature. tek na 150 stupnjeva pocinju kemijske promjene.
    problem je sto ona imaju intenzivan miris koji nije za sva jela pozeljan.

    drugi nacin je upotreba kokosovog ulja ili palmfett-a. palmfett se sastoji od 45 % , a kokosovo ulje od 90% zasicenih masnih kiselina. u tom smislu su otporna na visoke temperature, ali naravno kao zasicena ulja nisu previse zdrava. sto znaci da je sve pitanje mjere. ako ih ne jedes svaki dan, odnosno ako ne przis svaki dan, mislim da su ok.

    2. varijanta
    upotreba specijalnog suncokretovog ulja "high oleic" koje se sastoji od 80% jednostruko nezasicenih masnih kiselina, koje su relativno otporen ena visoke temperature. da ne dode do dimljenja ulja (zbog sastojaka koje to ulje ima) ono se tretira vrucom parom 160-180 stupnjeva.
    dovoljno vruce da se odstane ti nepozeljne supstance u ulju, a premalo da se stvore te jako stetne "transmasnoce". u tom procesu naravno da i ovakva ulja gube neke svoje kvalitete, ali su zato dobra za przenje.

    dakle razlika izmedu industrijskog i bio ulja za przenje definitivno postoji.
    kako ce tko sto odvagati je naravno stvar procjene. ako przis vrlo rijetko, a ovo drugo ulje ti je skupo, mislim da nije neki problem uzeti konvencionalno ulje.

    i inace se razlikuju misljenja da li je bolje uzeti ta "kruta" ulja tipa kokosovo ili palmino, ili ova koja nstaju mjesanjem suncokretovog i maslinovog... i inace imas cijele filozofije o tome.

    postoji 5-6 firmi koje u bio ducanima nude takva ulja za przenje sa rauzlicitim sastojcima i procentualnim odnosima.
    meni su dobra od byodo, naturata i bioplanete. mi opcenio malo przimo (mozda 2 puta godisnje) , vec ponekad pecemo u pecnici, pa ih onda upotrebljavam.
    inace za pirjane uzmem maslinovo i malo ovih gore nabrojanih.

  27. #27
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Evo malo o tome:

    Nije svejedno na kojem ulju se prži brokula i drugo povrće bogato nutrijentima.

    Nije svejedno na kojem ulju se prži brokula i drugo povrće bogato glukozinolatima, flavonoidima, vitaminima i mineralnim tvarima. Tijekom prženja, najviše se mijenja količina fenolnih tvari i vitamina C, a najmanje su promjene u količini glukozinolata i mineralnih tvari.

    Količina glukozinolata u sirovoj brokuli je jako slična količina u brokuli prženoj na ekstra djevičanskom maslinovom ulju, sojinom ulju, ulju kikirikija ili ulju šafranike.

    Vitamin C je najbolje očuvan ako se za prženje koristi ulje sjemenki suncokreta ili ekstra djevičansko maslinovo ulje, a ne druga biljna ulja!

    Izvor: Journal of Food Science

    Gastro.hr
    U uljima za prženje mora biti visok udio vitamina E (za usporavanje oksidacije) a to je tako kod ulja kukuruznih klica i suncokretovog ulja. Bar ja tak mislim.

    Ako pržimo na maslinovom ulju, svaka čast, ali ono se isto raspadne i unište se mnogi hranjivi sastojci. Zato - ribu pržim (kad pržim, nije često) u svijetlom ulju za prženje, a onda skinem s vatre i prelijem maslinovim!

  28. #28
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    Citiraj Kaae prvotno napisa
    Ne znam u cemu je bio problem s palacinkama od integralnog brasna, ali meni su odlicne i samo takve radim!
    to sam joj i ja htjela rec, al onda ce opet po meni da joj mutim temu
    me too.

    dodam i malo bijelog brasna i tijesto mora odstajati barem sat vremena.
    i palacinke mi ispadaju super sto potvrduje i bliza i sira oklolina

  29. #29
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Ako pržimo na maslinovom ulju, svaka čast, ali ono se isto raspadne i unište se mnogi hranjivi sastojci. Zato - ribu pržim (kad pržim, nije često) u svijetlom ulju za prženje, a onda skinem s vatre i prelijem maslinovim!
    zašto svaka čast?

    imam ga dovoljno, fino mi je, daje super okus...

    a tek fritule, i kruh s njim...

  30. #30
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Ako pržimo na maslinovom ulju, svaka čast, ali ono se isto raspadne i unište se mnogi hranjivi sastojci. Zato - ribu pržim (kad pržim, nije često) u svijetlom ulju za prženje, a onda skinem s vatre i prelijem maslinovim!
    zašto svaka čast?

    imam ga dovoljno, fino mi je, daje super okus...

    a tek fritule, i kruh s njim...
    To je druga stvar.... Ja ga dobijem (prirodno, hladnovaljano) i racioniram upotrebu, da mi potraje barem do Badnjaka (bakalar)!

    Kako god bilo - očito se snalazimo kako znamo i imamo! Sve je to ok dok je s mjerom.

  31. #31
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    To je druga stvar.... Ja ga dobijem (prirodno, hladnovaljano) i racioniram upotrebu, da mi potraje barem do Badnjaka (bakalar)!
    i ja sam racionalna - da mi potraje do slijedećeg božića da se novo stigne uštankati

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mi imamo samo maslinovo.
    (ako radim muffine, trčim kod svekrve po šalicu suncokretovog).

    ali, jako malo trošimo, možda 4-5 litara godišnje.
    isključivo za salate.
    i ponekad za večeru umačemo kruh.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Seni, jesi kupovala ikad Alnaturino ulje za przenje?

  34. #34
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    nisam ni znala da ga alnatura ima. probat cu ga.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ja sam ga neki dan vidjela, ali sam uzela ono drugo, za kuhanje, dinstanje i za salate. Prilicno je ukusno. Medjutim, za neke stvari cu ipak morati uzeti ulje koje ide na vece temperature.
    A odlucila sam i preoblikovati neke recepte tako da izbjegnem przenje u dubokom ulju ili pohanje. Npr. nece biti vise przenih ili pohanih kuglica od rize nego cu ih zgnjeciti u popecke . I tako....

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja sam ga neki dan vidjela, ali sam uzela ono drugo, za kuhanje, dinstanje i za salate. Prilicno je ukusno. Medjutim, za neke stvari cu ipak morati uzeti ulje koje ide na vece temperature.
    A odlucila sam i preoblikovati neke recepte tako da izbjegnem przenje u dubokom ulju ili pohanje. Npr. nece biti vise przenih ili pohanih kuglica od rize nego cu ih zgnjeciti u popecke . I tako....
    A kaj onda s popeccima? U pecnicu ili opet na ulje? Jel bitno manja kolicina ulja koju to upija (iako ja sve cijedim na salveti, da upije suvisnu masnocu) ?

  37. #37
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    1,071

    Početno

    maslinovo koristim gotovo za sve osim za pohanje npr

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Danas sam popeccima izbrojala sve po spisku i proci ce dosta vremena dok ih ponovo ne odlucim praviti. Inace, do sada sam ih pravila na jako malo ulja sto mi je bitna razlika od npr. pohanja ili pecenja u dubokom ulju.

  39. #39

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Maslinovo ulje najvise koristimo za svakodnevno kuhanje.
    Biljno ulje za friganje.
    Orahovo i bucino ulje za salate.
    Sesamovo i sojino za azijsku hranu ...

  40. #40

    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    365

    Početno

    Suncoketovo ulje za pohanje, a maslinovo za sve ostalo.
    Pitanje?
    Neki dan čistila špajzu i našla maslinovo ulje, pretpostavljam da je staro oko 3 god. U staklenoj flaši je i na tamnom. Kaj ga smijem koristiti?

  41. #41
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    1,071

    Početno

    da
    ako je na tamnom u staklu, onda ne bi trebao biti problem
    probaj malo da vidiš kako je, uz kruh ili onako

  42. #42

    Datum pristupanja
    Aug 2011
    Postovi
    3

    Početno

    pozdrav.

    čuo sam da je palmino ulje najbolje za prženje pa me zanima je li ono zvijedzdino ulje za prženje u limenci od 3 litre (otraga piše palmin olein) pravo palmino ulje ili neki derivat. dalje, ako nije pravo palmino ulje je li i dalje najbolje za prženje ili je dobro za izbjegavanje kako jedan poznati forumaš voli reći. ako ne valja, gdje se može kupit pravo palmino ulje?

  43. #43
    Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    7,121

    Početno

    Ja samo maslinovo koristim, ponekad maslac, uglavnom ne frigam ništa pa mi ne treba neko drugo

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •