Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Što djeca (ne)smiju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Što djeca (ne)smiju

.. osim kontroverznih gljiva, ima li još nešto što ne dajete već većoj djeci?

Lea npr. ima 4 godine, a ja još uvijek za dosta stvari ne znam da li bi joj ih dala jesti.

Npr. sad sam na drugom topicu pročitala o dodavanju alkohola u hranu, ja to ne radim (radi Lee), iako valjda ispari!?

Pa onda

- tunjevina iz konzerve
    - sirevi sa plijesni (gorgonzola, ali mislim da to ne bi niti htjela)
    - majonezu sam joj dala probati, ali ju neće, pa je ta dilema za sada riješena.

Kako vi?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara smije sve, medjutim postoje proizvodi koje maksimalno izbjegavam jer ih općenito smatram lošim (ujedno ih i sama uopće ili vrlo rijetko jedem)
    prvenstveno su to pašteta, poli, hrenovke, čokolino, gumeni bomboni, kupovni pudinzi

alkohol u principu ne koristim u kuhinji, ali buduci da je zara probala pivu možda bih i mogla
    konzerviranu tunu i majonezu je probala i odvratno joj je
    sireve s plijesni ne jedemo, ali da želi, dala bih joj

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Što djeca (ne)smiju

Citiraj Mima prvotno napisa
    .. osim kontroverznih gljiva,
    zašto ne gljive? sigurno sam nešto propustila... :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dajem im povremeno tunjevinu i dimljenog lososa u obliku HM pastete. U principu klincima branim preradjene preradjevine.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja otprilike kao Lutonjica, s tim da ponekad jede čokolino (mama ovisnik ). Tuna joj nije baš nešto (ponekad napravim paštetu ili salatu s tunjevinom). Mrvu majoneze ponekad traži na sendvič, a u kečapu bi se udavila da joj dozvolim (tata ovisnik ).
    U gulaše i bolonjez stavim malo vina, ali mislim da je to zanemarivo (pustim da ispari).

Kako stvar stoji s običnim medom?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    maloj djeci fali neki enzim da probave gljive, i postoji potencijalna opasnost od trovanja (jer nemaju taj enzim)
    do 12. g.
    kak sam čula

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

paštetu, hrenovke, konzerve općenito, nutelu i ostale namaze iz te porodice, čips, juhe iz vrećice, gumene bombone...

mislim, nije da to baš nikad nije jeo, ali stvarno se trudim da to bude jako, jako rijetko i tako i je (jednostavno to ne kupujem) ali kad se našao u situaciji da je mogao i to probati- jeo je. i ok.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

isto tako

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    maloj djeci fali neki enzim da probave gljive, i postoji potencijalna opasnost od trovanja (jer nemaju taj enzim)
    do 12. g.
    kak sam čula
    ma daj? :shock:

ovo prvi put čujem.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

ovo prvi put čujem.
    ne pratiš "Dohranu"

ONT
    ne jede hrenovke, paštete i slično
    još nisam dala med, prženo jede samo jaje, ne stavljam jake začine (al' to i inače ne radim), nemam pojma, valjda se bljutavo hranimo, i solim vrlo malo, čak se i MM navikao

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

paštetu jede u vrtiću (i hrenovke) pa sam povremeno i doma počel davati. Našla sam neke hrenovke od Peritnine Pipo bez umjetnih boja i pojačivača okusa. I paštetu povremeno doma dobije (ali onu Argetu junior isto bez pojačivača okusa i konzervansa).

Općenito trudim se da jede što manje prerađene hrane, ali ako negdje dobije ili ako i mi nešto takvo jedemo neću mu braniti.

Bonbone ne kupujem i grozim ih se

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

dakle, Perutnine, ne Peritnine

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    do 12. g.
    kak sam čula
    ma daj? :shock:

ovo prvi put čujem.
    ovo se odnosi samo na vrganje, ne na šampinjone. Tj. do 3-će godine uopće ne bi djeca smjela jesti vrganje, a do 12-te vrlo malo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odnosi se na sve gljive

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Marin je jeo gljive u umaku medaljona, malo istih, inače mu izbacim većinu... :/ ,ali uleti pokoja.
    Nisam mu dala školjke,npr.
    Med

O paštetama i salamama i slično nebi, ovo gore su stvari koje JOŠ nije jeo, a hoće, a to su one koje, da se mene pita, nikad nebi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eh, da, jeo je riblju paštetu-DOMAĆU-s inčunima i malo tune.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja jos uvijek nisam bas uvjerena u to da je ova informacija o gljivama tocna. jednom sam se potrgala guglajuci, i nisam nasla nista sto bi mi zvucalo stvarno uvjerljivo. sve mi to zvuci kao urbana legenda. u medjuvremenu ipak izbjegavam gljive davati djeci, ali ako koju pojedu, ne uzbudjujem se.

oko tune mi isto nije jasno u cemu je problem? ziva? toliko ipak ne pojedu.

med su poceli jesti negdje poslije prvog rodjendana. sad znam da je preporuka cekati do drugog, ali vec je kasno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i ja guglam o gljivama od kad sam saznala za tu informaciju :/
    nije da ih jedemo često, juraj nema šanse niti da ih proba, ali neki dan je mara pojela 2-3 žlice juhe od gljiva u gorskom kotaru, pa ste me zabrinuli. :/

a školjke? što je s njima? do kad se one ne bi trebale jesti? niti tu nemam dvojbe s jurajem jer su mu gadne, ali mara će sigurno biti zainteresirana. :/

ako je s tunom problem živa, jedemo rijetko, pa se onda se isto ne uzbuđujem oko toga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

o školjkama sam dobila odgovor, pokvarena školjka (a to može bit BILO KOJA) bi tebe natjerala na riganje, a dijete sredila do infuzije. :/
    Zato bolje ne.
    Ja školjke obožavam, al čekat ću dok mu ih ponudim, barem do škole.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ja jos uvijek nisam bas uvjerena u to da je ova informacija o gljivama tocna. jednom sam se potrgala guglajuci, i nisam nasla nista sto bi mi zvucalo stvarno uvjerljivo. sve mi to zvuci kao urbana legenda. u medjuvremenu ipak izbjegavam gljive davati djeci, ali ako koju pojedu, ne uzbudjujem se.

oko tune mi isto nije jasno u cemu je problem? ziva? toliko ipak ne pojedu.

med su poceli jesti negdje poslije prvog rodjendana. sad znam da je preporuka cekati do drugog, ali vec je kasno.
    ista stvar, neltjela na tu info, a gljive su mi ionako "tuđa spiza" .. pa reko: šta je sigurno sigurno je

problem meda je u onim sporama, ali kod nas se med ne pakuje tako da postoji opasnost od kontaminacije .. opat šta je sigurno sigurno je, pa sam izbjegavala davati med do 2 god

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mhm, prvi put čujem da djeca ne smiju gljive do 12. godine... Ne bih sad dala ruku u vatru, ali mislim da je po vrtićkim normativima bilo ne davati do treće godine. Provjerit ću kad uhvatim priliku. Za med sam sigurna da je granica 3 godine, iako su ga moji uredno jeli od prvog rođendana, a šećer nisu vidjeli duuuugo duuugo...

Moji dečki obožavaju gljive tipa šampinjoni i bukovače (sad su školarci, a jedu ih već 2-3 godine, do treće-četvrte godine im ih nismo davali). Od onih koje smo ubrali probali su sunčanicu i poljske pečurke, vrganje i mislim da je to sve. Nisu ih se baš najeli, ali su probali. Gljive su teško probavljive, pa ne treba pretjerivati. Možda je to razlog za ovu granicu od 12 godina... Nemamo to često na stolu, pa se ne uzrujavam. Pazim da ih baš ne dobiju za večeru, da im ne sjednu na želudac.

Hrana koja je bila zabranjena dugo vremena su hrenovke, salame i paštete (ali klinci to sami otkriju, kod susjeda i drugdje, pa smo sad skloni progledati kroz prste), juhe iz vrećice (ista stvar), čips i smoki, tvrdi bomboni i općenito prerađeni šećeri. Radije spečem štrudlu od vlastitih jabuka koja ne dočeka ni da se ohladi... Ali nisam djecu uspjela sakloniti od keksa, obožavaju napolitanke i medenjake, iako mi nije drago. Ja napravim domaću pitu, a oni... u špajzu po kekse. Užas! (Tatina djeca...jedu i slane krekere i slatke kekse svih vrsta.)

Ne jedemo ni kupovnu pizzu (ali si ju ispečemo sami - isto sa šampinjonima) itd. ni lasagne (ista stvar) - radije si napravimo neki omlet s tikvicama i sl.

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

R je nedavno bio prehlađen, pa je pedica rekla da mu slobodno dam med. Rekla sam da ipak ne bi, jer sam čitala da nije dobro. A ona kaže da mu malo svijetlog meda u čaju neće naškoditi, nego ojačati imunitet. Ostala sam pri svojoj odluci - med još neće jesti, a za imunitet ima cicu!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i mene muči to s gljivama, isto sam guglala ali nisam našla ništa do malo prije. ovaj put nisam tražila na engleskom nego na talijanskom.
    našla sam ovo To je s nekog foruma o gljivama ali je odgovor dao poznati talijanski mikolog.
    Ukratko:
    ne davati djeci gljive do otprilike 8 godina, a može i duže. sadrže hitin i hitozan koji u teško probavljivi. u laboratorijskim ispitivanjima na miševima dokazano je da hitin uzrokuje alergije i astmu, na ljudima nije testiran. (hitin je ono od čega je napravljen oklop škampa, jastoga, raka...) I odrasli bi trebali paziti da ne jedu perviše gljiva, svakako ne više od 300g tjedno.
    dakle, nije stvar u otrovima nego u teškoj probavljivosti (tijelo treba proizvesti poseban enzim - hitinazu- za razgradnju hitina a to troši previše energije u malom dječjem tijelu).
    eto, djeci možete dati gljive ali znajte da tako nepotrebno opterećujete njihov probavni sustav.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

"Stručnjaci ne preporučuju konzumiranje gljiva djeci mlađoj od 12 godina."
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...show=1&id=2529

"7. Children should eat mushrooms.
    Mushrooms are often included in children's diet. However, you shouldn't do that, as children do not generate enzymes needed to process the protein contained in mushrooms. That is why children get food poisoning from eating even small portions of edible mushrooms. The consequences of mushroom poisoning are equally disastrous for children and elderly people."
    http://www.francesfarmersrevenge.com...0foodmyths.htm

"Djeca i stariji su posebno osjetljivi na otrovanja gljivama."
    http://www.plivazdravlje.hr/print.php?id=369

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kako je s jajima? jedno jaje tjedno? zanima me da li se to odnosi i na zumanjak i bjelanjak ili se bjelanjak ipak moze cesce konzumirati?

i potpisujem za tunu, mi ju jedemo, ne svaki dan ali...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    a kako je s jajima? jedno jaje tjedno? zanima me da li se to odnosi i na zumanjak i bjelanjak ili se bjelanjak ipak moze cesce konzumirati?
    zasto? osim ako ti dijete ima povisen kolesterol?
    sto ima lose u jajima?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

A sto je s lignjama, skampima, hobotnicama za 4-godisnjake?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Marin jede lignje, škampe i hobu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    dakle, nije stvar u otrovima nego u teškoj probavljivosti (tijelo treba proizvesti poseban enzim - hitinazu- za razgradnju hitina a to troši previše energije u malom dječjem tijelu).
    e, hvala ti do neba!
    ja sam krenula s tom (skoro pa) urbanom legendom na ovom Forumu i svadila se s mnogima, ali nisam mogla potkrijepiti linkom jer sam to pročitala davno, davno... puno prije ere interneta i puno prije no što sam i razmišljala o djeci. znala sam da je nerazvijeni enzim u pitanju, ali nisam znala kako se zove
    pa sam tupila i bila dosadna jer sam imala samo to sjećanje i nikakav konkretan dokaz.
    a onda je još netko pronašao taj podatak i mene spasio od vječne sramote

sad i punticin link...
    pa ovo što je otočanka pronašla...

ah, kamen sa srca...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Dajem im povremeno tunjevinu i dimljenog lososa u obliku HM pastete.
    HM pasteta je ?

Sto je na kraju s pljesnivim sirevima??? Kad ste to poceli davati?
    I vise ne znam na kojem topicu da pitam..kikiriki, valjda sam ja previse zabrijala na alergije il nesto..no kikiriki jos probali nismo.

Med sam nudila....liznula kaze fuj :/ A htjela bi sad prek zime malo pocet s tim medom.
    Moje zelje..njene zelje..

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Dajem im povremeno tunjevinu i dimljenog lososa u obliku HM pastete.
    HM pasteta je ?
    Poznavajući Martu, "HM" je vjerojatno "home-made" pašteta :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam, nisam uvjerena za to za gljive
    naravno da su manja djeca osjetljivija na trovanje gljivama, kao što su osjetljivija na bilo koje drugo trovanje
    ali da je konzumacija jestivih gljiva tipa šampinjona, bukovača opasna za djecu do 12godina, mislim da bi na to upozoravali pedijatri, koliko god neki s ovog foruma njima negiraju kompetenciju i znanje, a i kako je to malo poznato, pa vjerujem da ima dosta ljudi koji daju djeci jest provjereno jestive gljive sigurno bi bilo puno slučajeva oboljevanja djece zbog toga

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zakaj se mene ne dozivljava? Svi dajete kikiri i pljesnive sireve pod normalno :?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ne jedemo hrenovke,paštete,smoki,iznutrice,med,gljive,sve što završava
    n na lino

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa
    ...i školjkama?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mareena prvotno napisa
    ...i školjkama?
    zara je sve to jela

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zakaj se mene ne dozivljava? Svi dajete kikiri i pljesnive sireve pod normalno :?
    kikiriki da (minimalno, ali probala je) - ali pljesnivi sirevi - ne znam baš niti jedno dijete koje to smatra delicijom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kikiriki sam dala sa tri godine, pljesnjive sireve još ne.
    ne dajem ni plodove mora ako nisu od provjerenih ribara.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ali da je konzumacija jestivih gljiva tipa šampinjona, bukovača opasna za djecu do 12godina, mislim da bi na to upozoravali pedijatri, koliko god neki s ovog foruma njima negiraju kompetenciju i znanje...
    Slušala sam predavanje prof Beusa iz Zarazne. Doslovno "Ne dajte djeci ispod 12 godina gljive" Imali su čak i par slučajeva takvog trovanja sa smrtnim ishodom :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    ali da je konzumacija jestivih gljiva tipa šampinjona, bukovača opasna za djecu do 12godina, mislim da bi na to upozoravali pedijatri, koliko god neki s ovog foruma njima negiraju kompetenciju i znanje...
    Slušala sam predavanje prof Beusa iz Zarazne. Doslovno "Ne dajte djeci ispod 12 godina gljive" Imali su čak i par slučajeva takvog trovanja sa smrtnim ishodom :/
    sa uzgojenim šampinjonima i bukovačama se ne može otrovati. upozorenje je vjerojatno tako sročeno jer ljudi rade svakakve gluposti

ovo se odnosi na šumske gljive - npr. mlada pupavka se zamijeni za sunčanicu. naravno da djetetu od 3 g, neće nitko davati šumske gljive koje su još i dosta teške

na stranu što uzgojene gljive smatram više manje smećem, mada ih i sama ponekad pojedem

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa
    sa uzgojenim šampinjonima i bukovačama se ne može otrovati. upozorenje je vjerojatno tako sročeno jer ljudi rade svakakve gluposti

ovo se odnosi na šumske gljive - npr. mlada pupavka se zamijeni za sunčanicu. naravno da djetetu od 3 g, neće nitko davati šumske gljive koje su još i dosta teške

na stranu što uzgojene gljive smatram više manje smećem, mada ih i sama ponekad pojedem
    Pupavku se ne smije jesti ni nakon 12. godine. Nije mislio na po defaultu otrovne gljive. A za šampinjone i bukovače... ne znam. Ja ne dajem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa

Ovako i mi, PONEKAD pojedemo i dajemo djeci uzgojene gljive... Šumske ne dajemo (a obzirom na učestalost tj. činjenicu da ih uberemo 1-2 puta godišnje, baš bi i mogli... ) a ove uzgojene tu i tam stavim u juhu ili umak. Nije preporučljivo HRANITI se time, ali baš da bi se otrovali... mhm, nisam uvjerena.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

...i školjkama?
    školjke NE!
    Lignje, škampe, hobe DA!
    školjke su jaaaaaaaaako opasne (odgovor dao stručniji od mene), ako naleti pokvarena školjka malome djetetu-auf.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    kikiriki sam dala sa tri godine, pljesnjive sireve još ne.
    ne dajem ni plodove mora ako nisu od provjerenih ribara.
    kikiriki jede, pljesnjive sireve ne.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Kikiriki je probala na smokiju, nismo kasnije davali jer nismo bili u prilici, a i tu sam na forumu procitala da je kikiriki prilicno nepozeljan i za odrasle, ne samo za djecu.
    Od orasastih inace jede sve, svidja joj se i indijski orascic.

Pljesnive sireve ne jede jer mi to ne jedemo (ne volimo). Zasto su oni upitni - listerija, salmonela, sto li?

Odsad ce jesti i skampe, lignje, hobe jer ja to obozavam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

smoki ne jede, osim kad mu neko uvali. Kikiriki mu dajem u kompletu s ostalim orašastim proizvodima u zdjelici, pa na koliko nabasa, toliko požnjama.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pljesnive sireve ne jede jer mi to ne jedemo (ne volimo). Zasto su oni upitni - listerija, salmonela, sto li?
    I meni nesto zvoni..al nemam pojma kaj..pa zato pitam..
    A nisam joj ih ,mislila davati na kruhu nego u umacima s tjesteninom, ja to inace obozavam i u trudnoci sam jela neznajuci da se to ne preporuca :/
    Zato sam sad pazljivija.
    A o kikirikiju sam cula da je zdrav..zato pitam..
    A kikiriki mi je jeftiniji nego npr badem ili orah ti su kod mene puno skupi.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ...i školjkama?
    školjke NE!
    Lignje, škampe, hobe DA!
    školjke su jaaaaaaaaako opasne (odgovor dao stručniji od mene), ako naleti pokvarena školjka malome djetetu-auf.
    Hvala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I meni nesto zvoni..al nemam pojma kaj..pa zato pitam..
    A nisam joj ih ,mislila davati na kruhu nego u umacima s tjesteninom, ja to inace obozavam i u trudnoci sam jela neznajuci da se to ne preporuca :/
    Zato sam sad pazljivija.
    A o kikirikiju sam cula da je zdrav..zato pitam..
    A kikiriki mi je jeftiniji nego npr badem ili orah ti su kod mene puno skupi.
    Kikiriki se ne daje iz 2 razloga - opasnost od alergija (iako to vjerojatno vrijedi i za druge orašaste plodove; ja sam osjetljiva na obicne orahe...) i mogucnost da se dijete zagusi jer je sitan...

Moji su kikiriki probali negdje oko trece godine (mladji mozda i ranije, uz starijeg) ali nekako nisu bili odusevljeni. Nisu ludi za tim ni danas. Obicni orasi, a bogme i bademi bolje prolaze, ali to je individualno. No, dobili su nedavno od ujaka kikiriki maslac i to im se jako dopalo... (ali moji su veeeeliki pa to nije mjerilo).

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pronasla sam gdje se pisalo o kikirikiju. Ne znam prepricati pa citiram. Autor je g. Davor!

Orašasti plodovi i žitarice skloni su kvarenju pod utjecajem plijesni. Familija aspergilus je odgovorna za kontaminaciju takvih plodova aflatoksinom, gdje je tip B posebno problematičan. Od svih orašastih plodova kikiriki je na najlošijem glasu.

Detektirati aspergiluse u hrani se baš i ne može, ali ih se može izbjegavati - prestankom upotrebe problematičnih namirnica.

Ne znam za ljudsko mlijeko, ali ako krave klopaju hranu zatrovanu s aflatoksinom B - promijene ga i izluče u mlijeko u vidu aflatoksina M, koji je ipak nešto manje gadan, ali je svejedno tu.

Kokoši se razbole i ugibaju ako pojedu takvu hranu. Treba li još?
    Preuzeto sa:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=22137&start=0

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •